S-a stins un mare om! Ce a făcut el, salvează anual mii de vieți!

S-a stins un mare om! Ce a făcut el, salvează anual mii de vieți!

Comunitatea medicală e în doliu. Doctorul Traian Tretiu a plecat la cele veșnice. Acesta nu doar că a fost un om și un doctor deosebit, dar a și înființat Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița. Iar astfel, de ani de zile, se salvează anual mii de vieți. Și se vor salva și de acum încolo, chiar dacă el e la cele veșnice.

Un om deosebit, un profesionist și un doctor iubit de toți pacienții lui. Așa îl descriu cei ce l-au cunoscut pe doctorul Traian Tretiu.

Ieri, acesta a plecat din lumea celor vii, la o frumoasă vârstă de 83 de ani. Cu toate că nu mai este printre noi, mii de oameni îi sunt și îi vor fi recunoscători pentru ceea ce a făcut.

„Doctorul Traian Tretiu a înființat, în anul 1981, Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița. A format o echipă, iar apoi a preluat conducerea acestui Centru, până în 2007, când s-a pensionat. Tot sub conducerea lui, și datorită lui, în perioada 1999 – 2004, s-a construit actualul sediu de pe strada Nicolae Bălcescu. Am lucrat alături de el 24 de ani, până s-a pensionat. Dar și după aceea, venea des la Centrul de Transfuzii, pentru că era interesat de cum merg lucrurile, era interesat de oameni”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, doctor Laura Paladic.

Înainte de a prelua conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine, doctorul Traian Tretiu a fost medic de familie, sau, așa cum se spunea atunci, medic în cadrul medicinei generale, la Circă. În 1976 chiar a primit medalia Meritul Sanitar.

El a fost bistrițean, chiar dacă la origini era din Cluj. Dar după ce s-a căsătorit, a venit aici la Bistrița, și el a devenit bistrițean. A fost un om extraordinar, un profesionist, un medic foarte bun. Toți pacienții lui l-au iubit. E o mare pierdere sufletească, morală, profesională”, a mai spus dr. Paladic.

Aseară, la slujba de priveghere, capela mortuară a fost neîncăpătoare. Medici pensionați sau care încă activează, au venit să își ia rămas bun de la colegul lor. Slujba de înmormântare va avea loc azi, la ora 13:00, la Capela de lângă Sinagoga Bistrița. Apoi, trupul va fi depus în cimitirul din Tiha Bârgăului, localitatea natală a soției sale.

Un om de aleasă omenie care toată viața a semănat în activitatea sa doar ajutorarea semenilor, pacea, binele și adevărul s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Este vorba de medicul Traian Tretiu, cel care în anii 80, a pus umărul la înființarea Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița”, au scris cei de la Centru pe Facebook.

Bidtrițeanul.ro transmite sincere condoleanțe familiei și celor ce l-au cunoscut!

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 6 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 9 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 13 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 14 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 16 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 16 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 19 ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 20 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.