S-a stins un mare om! Ce a făcut el, salvează anual mii de vieți!

S-a stins un mare om! Ce a făcut el, salvează anual mii de vieți!

Comunitatea medicală e în doliu. Doctorul Traian Tretiu a plecat la cele veșnice. Acesta nu doar că a fost un om și un doctor deosebit, dar a și înființat Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița. Iar astfel, de ani de zile, se salvează anual mii de vieți. Și se vor salva și de acum încolo, chiar dacă el e la cele veșnice.

Un om deosebit, un profesionist și un doctor iubit de toți pacienții lui. Așa îl descriu cei ce l-au cunoscut pe doctorul Traian Tretiu.

Ieri, acesta a plecat din lumea celor vii, la o frumoasă vârstă de 83 de ani. Cu toate că nu mai este printre noi, mii de oameni îi sunt și îi vor fi recunoscători pentru ceea ce a făcut.

„Doctorul Traian Tretiu a înființat, în anul 1981, Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița. A format o echipă, iar apoi a preluat conducerea acestui Centru, până în 2007, când s-a pensionat. Tot sub conducerea lui, și datorită lui, în perioada 1999 – 2004, s-a construit actualul sediu de pe strada Nicolae Bălcescu. Am lucrat alături de el 24 de ani, până s-a pensionat. Dar și după aceea, venea des la Centrul de Transfuzii, pentru că era interesat de cum merg lucrurile, era interesat de oameni”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, doctor Laura Paladic.

Înainte de a prelua conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine, doctorul Traian Tretiu a fost medic de familie, sau, așa cum se spunea atunci, medic în cadrul medicinei generale, la Circă. În 1976 chiar a primit medalia Meritul Sanitar.

El a fost bistrițean, chiar dacă la origini era din Cluj. Dar după ce s-a căsătorit, a venit aici la Bistrița, și el a devenit bistrițean. A fost un om extraordinar, un profesionist, un medic foarte bun. Toți pacienții lui l-au iubit. E o mare pierdere sufletească, morală, profesională”, a mai spus dr. Paladic.

Aseară, la slujba de priveghere, capela mortuară a fost neîncăpătoare. Medici pensionați sau care încă activează, au venit să își ia rămas bun de la colegul lor. Slujba de înmormântare va avea loc azi, la ora 13:00, la Capela de lângă Sinagoga Bistrița. Apoi, trupul va fi depus în cimitirul din Tiha Bârgăului, localitatea natală a soției sale.

Un om de aleasă omenie care toată viața a semănat în activitatea sa doar ajutorarea semenilor, pacea, binele și adevărul s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Este vorba de medicul Traian Tretiu, cel care în anii 80, a pus umărul la înființarea Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița”, au scris cei de la Centru pe Facebook.

Bidtrițeanul.ro transmite sincere condoleanțe familiei și celor ce l-au cunoscut!

FOTO/VIDEO: Pericol la puntea de pe Ghinzii! noiembrie 18, 2019 - O plasă de fier a fost amplasată în ambele capete ale punții pietonale peste Bistrița, de pe Valea Ghinzii. Nimeni nu a anunțat nimic, însă s-a decis că puntea reprezintă un pericol. CARE este explicația municipalității.
Are cineva o explicație logică de ce nu există poză cu vicele Niculae lângă puntea asta?! noiembrie 18, 2019 - Au început să se agite bistrițenii pe rețelele de socializare și în mesageria ziarului că e blocat accesul pe puntea pietonală din dreptul spitalului TBC și nimeni nu ne spune nimic...
Se caută şofer categoria B! Noi locuri de muncă, la Amicii Building, IMP România şi MetGlass Bistriţa noiembrie 18, 2019 - Pachet salarial atractiv, plata la timp a salariului, condiţii bune de lucru şi un contract de muncă pe perioadă nedeterminată! Sunt doar câteva dintre beneficiile pe care angajatorii din Bistriţa le oferă celor aflaţi în căutarea unei slujbe:
Tichete de masă pentru pensionari, dacă deputații spun DA! noiembrie 18, 2019 - Camera Deputaților va dezbate un proiect de lege privind acordarea de tichete de masă pensionarilor. Peste patru milioane și jumătate de români ar beneficia de ele. CARE sunt condițiile:
Aquabis: Reţea nouă nouă în Salva şi Rebrişoara noiembrie 18, 2019 - Astăzi, 18 noiembrie 2019, se  va sista parţial furnizarea apei potabile în localitățile Salva și Rebrișoara.
FOTO/VIDEO: De 7 ani participă la concurs! Într-un sfârşit, a cucerit şi Marele Premiu noiembrie 18, 2019 - Tânăra interpretă din Bistriţa, acum în vârstă de 18 ani, a mărturisit emoţionată că s-a încăpăţânat să participe de şapte ani consecutiv la acest concurs. În weekend şi-a văzut visul împlinit: A cucerit, în sfârşit, Marele Premiu...!
Cea mai modernă terapie cu radiofrecvență existentă, disponibilă la Spitalul Județean noiembrie 18, 2019 - Bistrițenii chinuiți de spasme musculare, tendinite, dureri cervicale și edem prost-traumatic au parte de cea mai modernă terapie cu radifrecvență existentă. Cu un astfel de aparat a fost dotată secția de recuperare a Spitalului Județean de Urgență.
10 chestii pe care nu le știi din vizita președintelui Iohannis la Bistrița noiembrie 18, 2019 - Că președintele Klaus Iohannis a fost sâmbătă la Bistrița știți. Ce nu știți sunt câteva mici detalii, de atmosferă - să zicem. Cu cine s-a mai întâlnit, ce a mai vorbit, ce personaj politic important l-a studiat de la distanță, dar fără să schițeze vreun gest, cine din staff a rămas peste noapte la o petrecere în oraș...
A dispărut după ce a dat iama în găinile vecinului! Stăpânii îl caută disperați! noiembrie 17, 2019 - Pacco a dispărut fără urmă din satul Manic, comuna Chiochiș, la câteva minute după ce a dat iama în găinile unui vecin. Parcă l-a înghițit pământul... Disperați, stăpânii au anunțat și poliția să dezlege misterul dispariției câinelui și oferă 500 de Euro recompensă cui le pot da mai multe informații care să-i ajute să-l găsească.
Primăria Bistrița încasează anual peste 100.000 de euro sub formă de taxă de reabilitare termică noiembrie 17, 2019 - Municipalitatea desfășoară în această perioadă cel mai amplu program de reabilitare termică a blocurilor de locuit. Parte din finanțare este asigurată din fonduri europene, parte de primărie și parte din buzunarul bistrițenilor. Anual, municipalitatea încasează peste 100.000 de euro sub formă de taxă de reabilitare termică.
POVEŞTI DIN SAT: Lidia noiembrie 17, 2019 - Se întâlnesc în fiecare an, la Luminație. Este locul în care nu poate lipsi niciunul dintre ei. De obicei, îşi scriu înainte. Se caută și peste an.
VIDEO – Ioan Turc: Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască! noiembrie 17, 2019 - Ioan Turc, președintele PNL BN, a promis ieri, în fața Președintelui, că liberalii îi vor bate pe PSD-iști ”foarte, foarte rău”, în al doile tur de scrutin. ”Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască!” a declarat acesta.
REȚETA FERICIRII: Jumătate de viață-n Mexic, jumătate în Bistrița! Plus iubire în toate! noiembrie 17, 2019 - Cine a cunoscut-o pe Florentina Pop, fostul manager al Pensiunii Miracolo, nu poate spune decât că e o persoană fericită. Iar rețeta pentru acest lucru ni l-a spus chiar ea. Jumătate de viață în Mexic, jumătate la Bistrița. Multă iubire în tot ce faci și accentul pe oameni.
ALEGERI 2019: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis noiembrie 17, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
La Spital, ca-n marile centre: O comisie de medici analizează fiecare caz și stabilesc împreună tratamentul! noiembrie 17, 2019 - Un chirurg din cadrul Spitalului Județean a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro. Acesta a vorbit despre relația extraordinară care există între chirurgi. Dar a explicat că există și o comisie oncologică ce dezbate fiecare caz în parte. ”Ne consultăm ca să putem lua cea mai bună decizie pentru pacient!” a explicat dr Radu Elisei.