Să tot trăiești în Bistrița! Orașul nostru ia fața altor orașe, la trei din patru indicatori

Să tot trăiești în Bistrița! Orașul nostru ia fața altor orașe, la trei din patru indicatori

O analiză a mai multor orașe din România a scos la iveală un lucru parcă de necrezut. Bistrița este un oraș în care calitatea vieții este în creștere. La trei dintre cele patru capitole analizate, orașul nostru este peste medie.

O analiză a 35 de orașe din România, pentru anii 2013 – 2016, a arătat că Bistrița este un oraș în plină dezvoltare, tânăr și cu viitor.

Conform Bistritabusiness, „Bistrița a fost analizată atât ca municipiu, dar și ca „zonă urbană funcțională, adică împreună cu comunele Budacu de Jos, Cetate, Livezile și Șieu-Măgheruș.

Au fost făcute analize pe patru mari capitole: demografie, locuințe, educație și turism. La trei dintre acestea, Bistrița are cele mai bune rezultate.

  1. Demografie:

Între 2013 și 2016 populația totală (după domiciliu) a României s-a diminuat cu 0,6%. Din cele 35 de orașe auditate, în 29 populația a fost în scădere. Șase orașe au înregistrat creșteri: Iași, Bistrița, Suceava, Bacău, Alba Iulia și Cluj-Napoca.

Și la vârstnici, populația peste 65 de ani era de doar 10,4 la sută, cu mult sub media la nivel de țară.

În cazul populației adulte (20-64 ani), Bistrița, cu un procent de 71,6%, stă mai bine decât media pe țară (64,7%), sau decât alte orașe: București (67,8%), Cluj-Napoca (68,8%), Timișoara (70%), Târgu Mureș (67,1%), Alba Iulia (70,7%), Baia Mare (69,7%).

În cazul populației tinere (0-19 ani), Bistrița, cu 19,3%, e iarăși înaintea unor orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Târgu Mureș, Alba Iulia, Iași, Baia Mare etc.

2. Și la capitolul Locuințe, Bistrița se situează din nou în top.  

În perioada 2013-2016, numărul de locuințe a crescut cu 1,5% la nivel național și cu 2,3% în municipiul Bistrița (2,4% dacă adăugăm și comunele limitrofe).

Suprafața medie a unei locuințe era de 51 mp, în 2016, în ideea în care la nivel de țară, media era de 47,39 mp.

3. Turism:

Deși capacitatea turistică a municipiului Bistrița a scăzut între 2013 și 2016 cu cca. 10%, activitatea turistică propriu-zisă, exprimată de numărul total de înnoptări, a crescut în aceeași perioadă cu peste 48% (+17,3% față de media națională și peste cifrele obținute de orașe precum București, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov).

Singurul capitol la care statistica nu ne avantajează, ca oraș, e educația/copii.

Numărul de copii cu vârste între 0-4 ani a fost în creștere în perioada analizată, comparativ cu media națională, care era în scădere. De asemenea, și gradul de inserție în creșe și grădinițe a fost tot mai mare decât la nivel național.

Singurul capitol analizat la care Bistrița stă prost este numărul de studenți locali. Creșterea numărului de studenți în Bistrița în perioada 2013-2016 este de numai 13,1%, față de creșterea medie la nivel național, de 22,7%. Diferența față de majoritatea celor 35 de orașe analizate este că Bistrița nu are o tradiție lungă în ceea ce privește învățământul universitar (startul a fost în 1997)”, mai scrie Bistrițabusiness.

Analiza a fost făcută de Comisia Europeană, cu ajutorul Insitutului Național de Statistică a României.

 

 

 

VIDEO: Deversările de la Colibița nu sunt ”fake news”. Situația nu e roz, e maro! acum 37 de minute- După scandalul iscat de imaginile cu țevile ce ar deversa dejecții în lacul Colibița, o comisie a fost în zonă pentru a analiza ”ce iese” prin țevile respective. S-a demonstrat că situația nu e roz, ci din contră. S-a constatat că sunt „iresponsabili care golesc dejecțiile în lac”. Și s-a verificat doar o infimă parte dintre aceștia.
VIDEO – Sport la înălțime, într-o școală din Bistrița. Primăria pregătește un teren de sport de-a dreptul inedit acum O oră- Una dintre cele mai populare școli generale din Bistrița își va schimba fața total, cu ajutorul fondurilor europene. Printre surprizele de care vor avea parte elevii se numără și un teren de sport inedit, care le ca permite să facă mișcare la...înălțime.      
VIDEO Lumina de pe stradă, reglată cu un click, de la distanță. Ce se pregătește pentru aproape 90 de străzi din Bistrița acum 2 ore- Primăria Bistrița are planuri mari pentru iluminatul stradal de pe aproape 90 de străzi din municipiu. Peste 2.000 de corpuri de iluminat inteligente vor face lumină pe aceste străzi. Acestea vor putea fi controlate de la distanță, cu doar un click.
Motivul halucinant pentru care deși sunt sute de arderi necontrolate de vegetație, sancțiunile sunt aproape inexistente! acum 3 ore- Ca să arzi legal resturile vegetale de pe terenul pe care-l deții, e o adevărată provocare cu hârțogăriile. Deși în ultimii ani au avut loc sute de arderi de vegetație necontrolate, unele chiar cu pierderi de vieți omenești, sancțiunile sunt aproape inexistente. Motivul e de-a dreptul halucinant.
INEDIT: Puternice și de acum și mai frumoase! Cursuri gratuite de machiaj pentru femeile ce suferă de cancer acum 5 ore- Un curs de automachiaj s-a transformat într-o lecție de viață. Iar de aici a izvorât dorința de a face ceva pentru acele femei puternice care luptă cu o boală atât de cruntă. Așa s-a născut ideea de cursuri gratuite de automachiaj pentru femeile care suferă de cancer. ”Dacă asta va face să vă simțiți bine și vă dă putere, vreau să vă ajut și eu, cu tot ceea ce știu!” a spus o maestră a artei machiajului.
FOTO: Nu se mai ascund! Consumă aurolac și alte substanțe interzise chiar sub ochii copiilor! acum 6 ore- Se întâmplă tot mai des și din păcate, la loc vizibil. Un copil și-a sunat disperat mama spunându-i că doi consumatori înrăiți de aurolac și substanțe interzise zac leșinați sub balconul lor. Chiar dacă a venit poliția, nu le-a putut face mare lucru.
Pedeapsa ridicolă primită de proful de sport de la școala din Șanț care bătea elevi. Cum a scăpat bărbatul cu 3 astfel de incidente acum 7 ore- Profesorul de sport de la școala din Șanț care a fost prins de mai multe ori că altoia elevii și-a primit ieri pedeapsa, după ce a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă. În 2017, acesta a lovit un băiat de 11 ani și o adolescentă de 13 ani.
Bistrițeanul care și-a ieșit din minți și a agresat un polițist cu soția gravidă în 9 luni de față a scăpat de gratii acum 22 de ore- Bistrițeanul de 35 de ani care duminică noaptea a claxonat o patrulă de poliție după care a agresat un agent, cu soția însărcinată în 9 luni de față, a scăpat de gratii, după doar 24 de ore. Judecătorii au hotărât ca acesta să fie cercetat pentru ultraj, sub control judiciar.
101…șoferi rămași pietoni într-o săptămână! acum 23 de ore- Polițiștii au desfășurat controale tematice, în trafic, pe durata a șapte zile. 166 de șoferi nu purtau centura de siguranță, iar 101... au rămas pietoni.
FOTO/VIDEO: Concert extraordinar, într-un proiect Erasmus + coordonat de Școala Gimnazială Nr 1 Bistrița acum 24 de ore- Zeci de profesori și elevi din Turcia, Italia, Polonia și Bulgaria s-au delectat ieri, la Bistrița, cu un concert de extraordinar susținut de corul Adoratio, de la Centrul Județean pentru Cultură. Oaspeții participă în aceste zile la ultima întâlnire a  proiectului Erasmus + „Think Wisely, Take the Best Decision!” – coordonat de Școala Gimnazială Nr 1 din Bistrița.
VIDEO: Dacă e proprietate privată terenul, și râul curge pe acolo, e normal să arunce gunoaiele pe mal acum O zi- S-a întâmplat ieri, între Șintereag și Șieu Odorhei. Două femei au fost surpinse golind tomberoane pe marginea râului. Răspunsul a fost stupefiant de-a dreptul. Dacă e teren proprietate privată, s-ar părea că e normal să se poată arunca gunoaie acolo.
PREMIERĂ la Spitalul Județean! Un tânăr își poate mișca din nou șoldul! acum O zi- Investițiile în tehnica Spitalului Județean aduc o nouă premieră medicală la Bistrița. Astăzi a avut loc o operație uluitoare ce a redat mobilitatea șoldului unui tânăr! 
Cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud a anunțat concedieri masive anul acesta acum O zi- Cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud, prezent în România cu 3 fabrici, a anunțat concedieri masive anul acesta. Se pare că va renunța la 2.000 dintre angajații săi.
FOTO: Pecetluiți-vă iubirea cu cele mai noi modele de verighete, de la Atlantis Gold! acum O zi- Dacă vă iubiți și vreți să vă pecetluiți dragostea, dați o fugă la Atlantis Gold! Aici găsiți cele mai noi și interesante modele de verighete. Din aur alb, galben sau roz. Plus că aveți de unde alege și alte bijuterii prin care să vă exprimați dragostea sau aprecierea.
FOTO/VIDEO: O iau mormintele la vale, în Sângeorzu Nou acum O zi- Scandal mare la Sângeorzu Nou! Stația de epurare se construiește fix la poarta cimitirului! Mormintele o iau la vale, așa că au fost legate cu cingători!