Să tot trăiești în Bistrița! Orașul nostru ia fața altor orașe, la trei din patru indicatori

Să tot trăiești în Bistrița! Orașul nostru ia fața altor orașe, la trei din patru indicatori

O analiză a mai multor orașe din România a scos la iveală un lucru parcă de necrezut. Bistrița este un oraș în care calitatea vieții este în creștere. La trei dintre cele patru capitole analizate, orașul nostru este peste medie.

O analiză a 35 de orașe din România, pentru anii 2013 – 2016, a arătat că Bistrița este un oraș în plină dezvoltare, tânăr și cu viitor.

Conform Bistritabusiness, „Bistrița a fost analizată atât ca municipiu, dar și ca „zonă urbană funcțională, adică împreună cu comunele Budacu de Jos, Cetate, Livezile și Șieu-Măgheruș.

Au fost făcute analize pe patru mari capitole: demografie, locuințe, educație și turism. La trei dintre acestea, Bistrița are cele mai bune rezultate.

  1. Demografie:

Între 2013 și 2016 populația totală (după domiciliu) a României s-a diminuat cu 0,6%. Din cele 35 de orașe auditate, în 29 populația a fost în scădere. Șase orașe au înregistrat creșteri: Iași, Bistrița, Suceava, Bacău, Alba Iulia și Cluj-Napoca.

Și la vârstnici, populația peste 65 de ani era de doar 10,4 la sută, cu mult sub media la nivel de țară.

În cazul populației adulte (20-64 ani), Bistrița, cu un procent de 71,6%, stă mai bine decât media pe țară (64,7%), sau decât alte orașe: București (67,8%), Cluj-Napoca (68,8%), Timișoara (70%), Târgu Mureș (67,1%), Alba Iulia (70,7%), Baia Mare (69,7%).

În cazul populației tinere (0-19 ani), Bistrița, cu 19,3%, e iarăși înaintea unor orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Târgu Mureș, Alba Iulia, Iași, Baia Mare etc.

2. Și la capitolul Locuințe, Bistrița se situează din nou în top.  

În perioada 2013-2016, numărul de locuințe a crescut cu 1,5% la nivel național și cu 2,3% în municipiul Bistrița (2,4% dacă adăugăm și comunele limitrofe).

Suprafața medie a unei locuințe era de 51 mp, în 2016, în ideea în care la nivel de țară, media era de 47,39 mp.

3. Turism:

Deși capacitatea turistică a municipiului Bistrița a scăzut între 2013 și 2016 cu cca. 10%, activitatea turistică propriu-zisă, exprimată de numărul total de înnoptări, a crescut în aceeași perioadă cu peste 48% (+17,3% față de media națională și peste cifrele obținute de orașe precum București, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov).

Singurul capitol la care statistica nu ne avantajează, ca oraș, e educația/copii.

Numărul de copii cu vârste între 0-4 ani a fost în creștere în perioada analizată, comparativ cu media națională, care era în scădere. De asemenea, și gradul de inserție în creșe și grădinițe a fost tot mai mare decât la nivel național.

Singurul capitol analizat la care Bistrița stă prost este numărul de studenți locali. Creșterea numărului de studenți în Bistrița în perioada 2013-2016 este de numai 13,1%, față de creșterea medie la nivel național, de 22,7%. Diferența față de majoritatea celor 35 de orașe analizate este că Bistrița nu are o tradiție lungă în ceea ce privește învățământul universitar (startul a fost în 1997)”, mai scrie Bistrițabusiness.

Analiza a fost făcută de Comisia Europeană, cu ajutorul Insitutului Național de Statistică a României.

 

 

 

acum 3 oreAndrei Balazs, primul finalist bistrițean la Chefi la Cuțite! Deși nu a câștigat, nu va fi uitat! - A luptat încă din preselecții. A tăcut și a făcut! A fost primul bistrițean care a ajuns în finala showului culinar Chefi la Cuțite. Andrei Balazs nu a câștigat marele premiu, dar a câștigat admirația chefilor, colegilor și telespectatorilor.
acum 8 oreBucuria din cutie pentru 4.500 de copii din Basarabia - Camionul de Crăciun a ajuns astăzi și în Basarabia. 4.500 de copii din Raionul Glodeni, cu care este înfrățit județul Bistrița-Năsăud, au primit câte un pachet. Și anul trecut a ajuns Camionul de Crăciun în Basarabia, însă doar la 1.200 de copii.
acum 9 oreRadarele pot sta ascunse! E dat ordin „de sus”! - Parlamentarii au încercat să le impună polițiștilor să-și semnalizeze locurile în care stau cu radarele. Curtea Constituțională a respins proiectul de lege. Astfel, radarele pot rămâne în continuare ascunse.
acum 10 oreALTE vremuri: Incendii care au mistuit Bistrița… - Incendiul izbucnit în Piața Mică a fost cu repeziciune răspândit, spre disperarea localnicilor, pe străzile din jur. Atunci a fost distrusă o treime din oraș, iar focul a ajuns până la turnul care adăpostea muniția cetății, care a explodat... Se aplicau amenzi uriașe pentru proprietarii al căror coș lua foc...
acum 11 oreDrama prin care a trecut tânărul ce și-a dat foc în weekend! - Un tânăr de 29 de ani a fost transportat de urgență, duminică dimineața, la spitalul de Arși din București. Acesta și-a turnat petrol pe corp și și-a dat foc. Bărbatul suferise o dramă, iar consumul de alcool l-a împins să facă acest pas.
acum 12 oreSalariile mai mari de la stat au „forțat” mâna privaților. Una dintre cele mai mari clinici din Ardeal a mărit leafa medicilor cu 30% - Salariile mărite în sistemul medical de stat a „forțat” și mâna clinicilor private, care au fost nevoite să crească și ele leafa medicilor, pentru a nu-i pierde. Acest lucru s-a întâmplat și la Sanovil, una dintre cele mai mari clinici private din Transilvania.
acum 13 oreFOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, la Bistrița, în amintirea lui Mihai Eminescu… - Clipe de grație, talent și adevărat răsfăț muzical – ieri, la Biblioteca Județeană, secția de Împrumut pentru copii: bibliotecara Rodica Linul i-a invitat pe elevii Liceului de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița să îl evoce pe Eminescu așa cum știu ei mai bine.  A ieșit un concert minunat:
acum 13 oreAi pe cineva în Spital? AFLĂ când îi poți vizita! Conducerea unității schimbă programul de vizită! - Conducerea Spitalului Județean a decis schimbarea orarului de vizită! Mai mult, a și redus numărul de vizitatori. Motivul? Numeroasele cazuri de îmbolnăvire prin afecțiuni respiratorii. AFLĂ când îi poți vizita pe cei dragi care sunt internați:
acum 14 oreCăutați verighete?! Atlantis Gold vă așteaptă cu ultimele noutăți și discounturi la Bistrița Mariage Fest - În weekendul 1 - 3 Februarie, la Hotel Metropolis se va desfășura expoziția Bistrița Mariage Fest! Cei de la Atlantis Gold au pregătit verighete unice, din aur alb, galben sau rose, cu diamante sau fără, după gustul celor doi îndrăgostiți. Plus că au discounturi ce nu trebuie ratate!
acum 15 oreFOTO/VIDEO: Mașină cuprinsă de flăcări, pe Bulevardul Decebal - Un autoturism a luat foc, pe Bulevardul Decebal. Flăcările s-au extins rapid. Incidentul a avut loc în stația de Maxi Taxi, vis-a-vis de Banca Transilvania.
acum 16 orePârtia Cocoș se redeschide astăzi - Pârtia Cocoș se va redeschide astăzi, începând cu ora 18:00, urmând ca aceasta să fie disponibilă amatorilor de sporturi de iarnă doar după-masa, preț de trei ore. Deocamdată nu se știe cât va reuși municipalitatea să țină deschisă pârtia.
acum O ziAndrei a ajuns în semifinala III a sezonului VI – Chefi la Cuțite! Mâine seară, punctul culminant! - Talentul, munca și perseverența l-au propulsat pe Andrei Balazs până în semifinala III a sezonului VI – Chefi la Cuțite. Mâine seară, ultima probă și finala!
acum O ziSe caută personal pentru patinoar și pentru un complex turistic! Ce vă pot oferi angajatorii - Se caută personal pentru patinoar și pentru un complex turistic, dar și contabili, ingineri, muncitori necalificați, bucătari sau ospătari! Iată ce avantaje și beneficii aveți din partea angajatorilor:
acum O ziCum va fi celebrată Mica Unire la Bistrița: Sunt invitați toți bistrițenii „cu inima română”! - Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut sub numele de „Mica Unire” și considerat a fi primul pas spre înfăptuirea statului național unitar român, va fi celebrată și la Bistrița! Ce surprize ne-au pregătit organizatorii: 
acum O ziUn șofer ”rupt de beat”, dat de gol de o mașină parcată - Un bistrițean a fost descoperit ieri cu o alcoolemie de peste 1. Acest lucru a fost posibil datorită unei mașini...parcate. Ce s-a întâmplat: