Scenariu sumbru: Riscăm să lăsăm pădurile fără urși, tocmai protejând aceste sălbăticiuni

Scenariu sumbru: Riscăm să lăsăm pădurile fără urși, tocmai protejând aceste sălbăticiuni

Din anul 2016, urșii sunt protejați prin lege, vânătorii neavând voie să îi mai împuște, chiar dacă prezintă un pericol pentru comunități. Deși pare greu de crezut, această protejare a urșilor ar putea duce la dispariția lor din păduri. Un specialist prezintă cel mai sumbru scenariu:

Specialiștii spun că România o va lua pe urmele Austriei, care a rămas fără urși, tocmai după ce a dat o lege care să-i protejeze. Invitat la Bistrițeanul LIVE, Hârjoabă Dragoș, vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, a prezentat cel mai sumbru scenariu.

Potrivit acestuia, urșii tineri ajung în sate tocmai pentru că sunt alungați de cei mai puternici, care sunt teritoriali și se luptă pentru hrana lor. Ajunși în sate, urșii atacă gospodăriile oamenilor, de unde își fac provizile pentru iarnă.

În ultimii ani, în județul nostru și nu numai, au fost raportate tot mai multe atacuri ale urșilor. Aceștia au învățat că în gospodăriile oamenilor găsesc hrană și ajung să nu se mai teamă de om. Noua atitudine a urșilor nu va face altceva decât să înmulțească prezența și atacurile lor.

„Urșii care sunt acum tineri se obișnuiesc cu omul și peste 10-15 ani ne vom întâlni cu urși mari de 300-400 de kilograme care nu au frică de om. În clipa aceea, ursul va deveni teritorial și va încerca să scoată din jurul lui toată populația. Este foarte mică problema acum, acesta este numai începutul. Pe viitor va invada tot mai mult satele”, a explicat Dragoș Hârjoabă, aseară, la Bistrițeanul LIVE.

Vânătorii sunt legați de mâini și de picioare, întrucât din 2016 este interzisă vânarea urșilor. Aceștia pot să fie recoltați doar cu derogare specială de la Ministerul Mediului, dată abia după ce se constată că animalul respectiv a atacat și a făcut pagube. Întrucât urșii nu mai pot fi vânați, aceștia se înmulțesc necontrolat și practic îi obligă pe țărani să își facă dreptate cu mâna lor.

Ce înseamnă asta ? Paradoxal, înseamnă tocmai lichidarea efectivelor de urși. Țăranii vor recurge la capcane, lațuri, otravă și chiar puncte de hrănire pe linia ferată pentru ca animalele să fie lovite de tren. Pentru ei este varianta cea mai simplă de a scăpa de pericol, procedurile pentru recoltarea legală a exemplarului fiind cel puțin greoaie. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Așa a pățit și Austria, după ce a interzis vânarea urșilor și păstrarea unui echilibru. Românii sunt cu atât mai încurajați să rezolve singuri problema, cu cât despăgubirile pentru animalele omorâte de urs sunt mici și vin târziu. Aceștia au de așteptat și un an pentru a primi banii pentru animalele omorâte de urs.

Întreaga emisiune o puteți urmări mai jos:

Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii:
Peste 400 de persoane au testat pârtia, în prima zi! ianuarie 24, 2020 - La jumătatea sezonului rece, s-a deschis și Pârtia Cocoș. Ieri, peste 400 de bistrițeni au testat-o. Poate ar fi fost și mai mulți, dacă nu s-ar fi încurcat în...cartele.
Serviciul Permise, singurul cu probleme penale și fără personal destul, din Prefectură ianuarie 24, 2020 - S-ar părea că Serviciul Permise și Înmatriculări din cadrul Prefecturii Bistrița are deficit de personal. Mai mult, este singurul din subordinea instituției care se confruntă cu probleme penale. Și chiar are personal demis din această cauză.
Un nou pericol mondial?! Coronavirus: 26 de morți, 7 orașe închise, sute de persoane infectate ianuarie 24, 2020 - Coronavirus: 26 de morți, 7 orașe închise, sute de persoane infectate. Milioane de oameni sunt în carantină, în propriile orașe. Transportul public a fost suspendat. Adunările publice cu ocazia Anului Nou au fost anulate în China. Au fost închise cafenele, cinematografe și teatre...
Un Serviciu din subordinea Prefecturii Bistrița, felicitat de la București! Șefa a împărțit bonusul subalternilor! ianuarie 24, 2020 - Vin și din alte județe la noi pentru a-și face pașapoartele! Serviciul din subordinea Prefecturii ar fi unul dintre cele mai bune din regiunea nord-vest. Datorită performanțelor, șefa serviciului a primit o bonificație. Dar aceasta a împărțit-o subalternilor.