11.1 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

Scenariu sumbru: Riscăm să lăsăm pădurile fără urși, tocmai protejând aceste sălbăticiuni

Din anul 2016, urșii sunt protejați prin lege, vânătorii neavând voie să îi mai împuște, chiar dacă prezintă un pericol pentru comunități. Deși pare greu de crezut, această protejare a urșilor ar putea duce la dispariția lor din păduri. Un specialist prezintă cel mai sumbru scenariu:

Specialiștii spun că România o va lua pe urmele Austriei, care a rămas fără urși, tocmai după ce a dat o lege care să-i protejeze. Invitat la Bistrițeanul LIVE, Hârjoabă Dragoș, vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, a prezentat cel mai sumbru scenariu.

Potrivit acestuia, urșii tineri ajung în sate tocmai pentru că sunt alungați de cei mai puternici, care sunt teritoriali și se luptă pentru hrana lor. Ajunși în sate, urșii atacă gospodăriile oamenilor, de unde își fac provizile pentru iarnă.

În ultimii ani, în județul nostru și nu numai, au fost raportate tot mai multe atacuri ale urșilor. Aceștia au învățat că în gospodăriile oamenilor găsesc hrană și ajung să nu se mai teamă de om. Noua atitudine a urșilor nu va face altceva decât să înmulțească prezența și atacurile lor.

„Urșii care sunt acum tineri se obișnuiesc cu omul și peste 10-15 ani ne vom întâlni cu urși mari de 300-400 de kilograme care nu au frică de om. În clipa aceea, ursul va deveni teritorial și va încerca să scoată din jurul lui toată populația. Este foarte mică problema acum, acesta este numai începutul. Pe viitor va invada tot mai mult satele”, a explicat Dragoș Hârjoabă, aseară, la Bistrițeanul LIVE.

Vânătorii sunt legați de mâini și de picioare, întrucât din 2016 este interzisă vânarea urșilor. Aceștia pot să fie recoltați doar cu derogare specială de la Ministerul Mediului, dată abia după ce se constată că animalul respectiv a atacat și a făcut pagube. Întrucât urșii nu mai pot fi vânați, aceștia se înmulțesc necontrolat și practic îi obligă pe țărani să își facă dreptate cu mâna lor.

Ce înseamnă asta ? Paradoxal, înseamnă tocmai lichidarea efectivelor de urși. Țăranii vor recurge la capcane, lațuri, otravă și chiar puncte de hrănire pe linia ferată pentru ca animalele să fie lovite de tren. Pentru ei este varianta cea mai simplă de a scăpa de pericol, procedurile pentru recoltarea legală a exemplarului fiind cel puțin greoaie. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Așa a pățit și Austria, după ce a interzis vânarea urșilor și păstrarea unui echilibru. Românii sunt cu atât mai încurajați să rezolve singuri problema, cu cât despăgubirile pentru animalele omorâte de urs sunt mici și vin târziu. Aceștia au de așteptat și un an pentru a primi banii pentru animalele omorâte de urs.

Întreaga emisiune o puteți urmări mai jos:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/2481181508793938/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.