Scenariu sumbru: Riscăm să lăsăm pădurile fără urși, tocmai protejând aceste sălbăticiuni

Scenariu sumbru: Riscăm să lăsăm pădurile fără urși, tocmai protejând aceste sălbăticiuni

Din anul 2016, urșii sunt protejați prin lege, vânătorii neavând voie să îi mai împuște, chiar dacă prezintă un pericol pentru comunități. Deși pare greu de crezut, această protejare a urșilor ar putea duce la dispariția lor din păduri. Un specialist prezintă cel mai sumbru scenariu:

Specialiștii spun că România o va lua pe urmele Austriei, care a rămas fără urși, tocmai după ce a dat o lege care să-i protejeze. Invitat la Bistrițeanul LIVE, Hârjoabă Dragoș, vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, a prezentat cel mai sumbru scenariu.

Potrivit acestuia, urșii tineri ajung în sate tocmai pentru că sunt alungați de cei mai puternici, care sunt teritoriali și se luptă pentru hrana lor. Ajunși în sate, urșii atacă gospodăriile oamenilor, de unde își fac provizile pentru iarnă.

În ultimii ani, în județul nostru și nu numai, au fost raportate tot mai multe atacuri ale urșilor. Aceștia au învățat că în gospodăriile oamenilor găsesc hrană și ajung să nu se mai teamă de om. Noua atitudine a urșilor nu va face altceva decât să înmulțească prezența și atacurile lor.

„Urșii care sunt acum tineri se obișnuiesc cu omul și peste 10-15 ani ne vom întâlni cu urși mari de 300-400 de kilograme care nu au frică de om. În clipa aceea, ursul va deveni teritorial și va încerca să scoată din jurul lui toată populația. Este foarte mică problema acum, acesta este numai începutul. Pe viitor va invada tot mai mult satele”, a explicat Dragoș Hârjoabă, aseară, la Bistrițeanul LIVE.

Vânătorii sunt legați de mâini și de picioare, întrucât din 2016 este interzisă vânarea urșilor. Aceștia pot să fie recoltați doar cu derogare specială de la Ministerul Mediului, dată abia după ce se constată că animalul respectiv a atacat și a făcut pagube. Întrucât urșii nu mai pot fi vânați, aceștia se înmulțesc necontrolat și practic îi obligă pe țărani să își facă dreptate cu mâna lor.

Ce înseamnă asta ? Paradoxal, înseamnă tocmai lichidarea efectivelor de urși. Țăranii vor recurge la capcane, lațuri, otravă și chiar puncte de hrănire pe linia ferată pentru ca animalele să fie lovite de tren. Pentru ei este varianta cea mai simplă de a scăpa de pericol, procedurile pentru recoltarea legală a exemplarului fiind cel puțin greoaie. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Așa a pățit și Austria, după ce a interzis vânarea urșilor și păstrarea unui echilibru. Românii sunt cu atât mai încurajați să rezolve singuri problema, cu cât despăgubirile pentru animalele omorâte de urs sunt mici și vin târziu. Aceștia au de așteptat și un an pentru a primi banii pentru animalele omorâte de urs.

Întreaga emisiune o puteți urmări mai jos:

„Aventurile” adolescentului din centrul de la Beclean: a bătut doi educatori, a spart o ușă și și-a agresat frățiorii mai mici octombrie 22, 2019 - Un adolescent de doar 16 ani a semănat groază, în urmă cu două zile, în centrul de la Beclean unde este cazat. Acesta a luat la bătaie doi educatori, a spart ușa de la apartamentul unde este cazat și și-a agresat frățiorii mai mici. Ce l-a enervat în asemenea hal:
VIDEO: Elicopterul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., în sprijinul salvamontiștilor bistrițeni octombrie 22, 2019 - Salvamontiștii bistrițeni au solicitat încă de anul trecut sprijinul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. Aceștia aveau nevoie de un elicopter care să-i ajute cu transportul de materiale. Operațiunea a avut loc în Parcul Național Munții Rodnei.
Ionuț Simionca (PMP): Crețu și Moldovan vând gogoși electorale și minciuni octombrie 22, 2019 - Într-o declarație politică, deputatul PMP Ionuț Simionca și-a exprimat public nemulțumirea legată de faptul că președintele CJ Bistrița-Năsăud și primarul municipiului Bistrița au inaugurat cu fast proiectul de construire a unei săli polivalente în Wonderland.
Se întâmplă în Bistrița-Năsăud: Fetiță de 7 ani trimisă acasă de la dispensarul școlar cu mâna ruptă în două locuri octombrie 22, 2019 - O fetiță de 7 ani a fost trimisă astăzi acasă, cu profesorul de sport, după ce și-a rupt mâna în două locuri, în urma unei căzături. După incident, fetița a ajuns la dispensarul școlar, de unde a fost trimisă acasă și nu la spital, cum ar fi trebuit.
ALEGERI 2019: PSD se opune politicilor de austeritate anunțate de Orban și PNL octombrie 22, 2019 - PSD se opune politicilor de austeritate anunțate deja de Orban și PNL și nu participă la ședința de plen pentru învestirea guvernului Orban!
VIDEO: O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, în premieră, la Bistriţa! octombrie 22, 2019 - O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, cu personaje mitice şi seducătoare dansuri ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute la Bistriţa. Mai mult, am avut parte şi de câteva experienţe sonore cu adevărat spectaculoase!
Pedeapsă cu EXECUTARE pentru un fost examinator auto. Despre cine este vorba: octombrie 22, 2019 - Dacă până acum angajații de la Permise Auto care au fost prinși cu mită au scăpat de gratii cu pedepse fără executare, unul dintre ei nu a fost atât de norocos. Trimis în judecată în două dosare, acesta s-a ales cu doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Despre cine este vorba:
O cunoașteți?? A furat geanta unei cliente! Sunați la 112 dacă aveți informații! octombrie 22, 2019 - Un furt a avut loc vineri, în incinta unui magazin din Bistrița. În timp ce o clientă proba ceva, geanta cu actele, banii și telefonul i-au fost sustrase de o altă femeie. UPDATE: Hoaţa a fost identificată de polişişti.
VIDEO – Minora ce ar fi fost răpită de unchiul său a fost găsită! UNDE era: octombrie 22, 2019 - Sute de polițiști, jandarmi și voluntari au căutat ieri minora dispărută. Alerta a fost dată ca și răpire, deoarece fata a fost văzută ultima dată plecând cu unchiul ei. Azi-noapte, oamenii legii au găsit-o. Unchiul ei a fost audiat. UNDE se aflau cei doi:
S-a pus cu polițiștii și acum va da cu subsemnatul, periodic, la IPJ! octombrie 22, 2019 - Un tânăr din Sîngeorz a fost reținut de polițiști după ce a încălcat mai multe reguli. Acum, pentru 60 de zile, va trebui să dea cu subsemnatul la sediul IPJ BN. CUM s-a întâmplat totul:
Limitatoare de viteză într-o comună de pe Valea Bârgăului. AFLĂ unde octombrie 22, 2019 - Primăria unei comune de pe Valea Bârgăului pune piciorul în prag și e hotărâtă să lupte cu vitezomanii care circulă pe drumurile din comună. Astfel, autoritatea locală va monta limitatoare de viteză.
Aquabis Bistriţa: Avarie în Rebrişoara! Este afectată toată partea de jos a satului octombrie 22, 2019 - Începând de ieri seară, în Rebrişoara s-a sistat apa potabilă. Au fost afectate străzile Ulița Morii, Primăriei precum și toată partea de jos a satului. Când se reia difuzarea apei potabile:
Un adolescent de 16 ani de la centrul de plasament din Beclean și-a luat la bătaie educatorii. Totul s-a terminat la…Psihiatrie octombrie 22, 2019 - Un adolescent de 16 ani cazat la centrul de plasament din Beclean, în urmă cu două zile, și-a luat la bătaie educatorii. Victime i-au căzut o femeie și un bărbat, cel din urmă având nevoie de îngrijiri medicale. Totul s-a terminat la secția de Psihiatrie Infantilă a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca.
Și-a răpit nepoata minoră! Zeci de polițiști îi caută! Dacă-i vedeți, sunați urgent la 112! octombrie 21, 2019 - Zeci de polițiști s-au mobilizat în căutarea Dariei! O copilă de 13 ani a fost văzută ultima dată alături de unchiul ei, care i-a propus să îl însoțească. Apoi, zici că ar fi intrat în pământ. Dacă-i vedeți, sunați URGENT la 112.
Din instructor de dansuri l-ați făcut senator! Acu nici nu mai joacă pentru bani, stă pitit și ia indemnizația octombrie 21, 2019 - Poate nu știați, poate v-a scăpat sau poate ați uitat de când nu l-ați văzut... Dar Ioan Simionca este unul dintre cei șase parlamentari din Bistrița-Năsăud, mai exact unul din cei doi senatori ai județului în care ne ducem traiul. Aflați despre el că e bine sănătos, deși n-a prea fost văzut și auzit în ultima vreme.