Școala de Vară: Copiii din Telciu învață cum să facă filme și instrumente muzicale

Școala de Vară: Copiii din Telciu învață cum să facă filme și instrumente muzicale

Impresionantă ofertă de cursuri la Școala de Vară din Telciu…! Copiii din localitate și din împrejurimi au parte, în aceste zile, de un Atelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile și de un Atelier de introducere în film documentar coordonat de Vlad Petri!

Telciu găzduiește în aceste zile cea de-a 3-a ediție a Școlii de vară de la Telciu – un  demers educativ inovator, inițiat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, în prelungirea conferințelor internaționale organizate în satul transilvănean Telciu începînd cu 2012.

Școala de vară urmărește să desfășoare activitățile în afara campusurilor urbane, într-un sat așezat în vecinătatea Maramureșului, pe Valea Sălăuței, obiectivul fiind crearea unui loc de întâlnire între universitari, artiști, teoreticieni, practicieni, activiști, studenți, elevi din școlile/liceele locale, tineri și adulți din localitate și din apropiere.

Ieri, la Telciu a avut loc lansarea publicației Focus Atelier 360° – Practici în Arta Politică din Estul Europei (Asociația Reciproca – Oana Hodade, Lucia Mărneanu; Lornad Maxim) și lansarea volumului Arimania, de Iuliu Neagu-Negulescu (Editura Pagini Libere), urmată de prezentarea editurii.

Tot ieri, la Școala de Vară s-a desfășurat atelierul susținut de Tanja Ostojić (Berlin, Germania) având drept temă Femei Dis-Locate?, seara încheindu-se cu o proiecție de film pentru copiii din Romuli urmată de proiecția filmului Marița (în regia lui Cristi Iftimie, cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuțanu). Filmul a fost realizat anul trecut, fiind proiectat tot în Romuli. De la ora 20:30 participanții la Școala de Vară au urmărit Amintiri din Epoca de Școală (regia Radu Apostol, dramaturgia Mihaela Michailov, cu Katia Pascariu și Alexandru Potocean).

Și astăzi se anunță un program deosebit: Cornel Ban originar de lângă Năsăud, care predă acum în Londra și Copenhaga, va susține conferința cu tema Viitorul Muncii. Cinci Argumente împotriva Venitului Minim Universal, iar de la 15:00 este programată conferința susținută de Bogdan Popa & Nicolae Emanuel Dobrei (Cambridge, UK/București, România) – Munca vie și roboții nemuritori: De la contractele indenturate din secolul 17 la munca automată și liberă de azi.

Cinemobilul aterizează în această seară la Telciu, oferind câteva proiecții de filme pentru copii. în timp ce adulții vor putea urmări piesa de teatru Țuhaus (regia Claudiu Lorand Maxim, dramaturgia Alexandra Voivozeanu, scenografie Alex Horghidan și Mișa Dumitriu, cu Vlad Bălteanu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban).

Impresionantă este și oferta de cursuri de care s-au bucurat copiii din Telciu: în luna iulie au fost Cursuri de limba engleză coordonate de Elisabeta Cotuțiu și Ágota Ábrán (pentru copiii cu vîrsta între 5 și 16 ani), dar și cursuri de teatru educațional rural cu Katia Pascariu și Mihaela Michailov (pentru copiii cu vîrsta între 10 și 16 ani).

Între 6 și 18 august se desfășoară Atelierul de pictură murală coordonat de Lucia Mărneanu (pentru elevii cu vîâsta între 8 și 16 ani) și Atelierul  de desen narativ și animație coordonat de Maria Brudașcă (pentru elevii cu vârsta între 5 și 16 ani).

Tot în aceste zile aici se desfășoară un Atelier de inițiere în arta modelajului în lut coordonat de Vanessa Singenzia (pentru elevii cu vâsta între 5 și 12 ani), un Atelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile coordonat de Ion Bragă și Codruța Cojoc (pentru elevii cu vârsta între 6 și 12 ani) și un Atelier de introducere în film documentar coordonat de Vlad Petri (pentru tinerii cu vârsta între 14 și 24 de ani).

Gina Bontaș

Foto @ Școala de Vară de la Telciu

GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).
Cât câștigă bugetarii din Bistrița-Năsăud? Salariile le-au crescut cu peste 1.000 de lei în ultimii ani octombrie 17, 2019 - Bugetarii din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai slab plătiți din țară. Cu toate acestea, în ultimii ani, salariile bugetarilor din județ au crescut cu 1.200 de lei. Cel mai bine câștigă bugetarii din Timiș.
FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest: