Școala de Vară: Copiii din Telciu învață cum să facă filme și instrumente muzicale

Școala de Vară: Copiii din Telciu învață cum să facă filme și instrumente muzicale

Impresionantă ofertă de cursuri la Școala de Vară din Telciu…! Copiii din localitate și din împrejurimi au parte, în aceste zile, de un Atelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile și de un Atelier de introducere în film documentar coordonat de Vlad Petri!

Telciu găzduiește în aceste zile cea de-a 3-a ediție a Școlii de vară de la Telciu – un  demers educativ inovator, inițiat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, în prelungirea conferințelor internaționale organizate în satul transilvănean Telciu începînd cu 2012.

Școala de vară urmărește să desfășoare activitățile în afara campusurilor urbane, într-un sat așezat în vecinătatea Maramureșului, pe Valea Sălăuței, obiectivul fiind crearea unui loc de întâlnire între universitari, artiști, teoreticieni, practicieni, activiști, studenți, elevi din școlile/liceele locale, tineri și adulți din localitate și din apropiere.

Ieri, la Telciu a avut loc lansarea publicației Focus Atelier 360° – Practici în Arta Politică din Estul Europei (Asociația Reciproca – Oana Hodade, Lucia Mărneanu; Lornad Maxim) și lansarea volumului Arimania, de Iuliu Neagu-Negulescu (Editura Pagini Libere), urmată de prezentarea editurii.

Tot ieri, la Școala de Vară s-a desfășurat atelierul susținut de Tanja Ostojić (Berlin, Germania) având drept temă Femei Dis-Locate?, seara încheindu-se cu o proiecție de film pentru copiii din Romuli urmată de proiecția filmului Marița (în regia lui Cristi Iftimie, cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuțanu). Filmul a fost realizat anul trecut, fiind proiectat tot în Romuli. De la ora 20:30 participanții la Școala de Vară au urmărit Amintiri din Epoca de Școală (regia Radu Apostol, dramaturgia Mihaela Michailov, cu Katia Pascariu și Alexandru Potocean).

Și astăzi se anunță un program deosebit: Cornel Ban originar de lângă Năsăud, care predă acum în Londra și Copenhaga, va susține conferința cu tema Viitorul Muncii. Cinci Argumente împotriva Venitului Minim Universal, iar de la 15:00 este programată conferința susținută de Bogdan Popa & Nicolae Emanuel Dobrei (Cambridge, UK/București, România) – Munca vie și roboții nemuritori: De la contractele indenturate din secolul 17 la munca automată și liberă de azi.

Cinemobilul aterizează în această seară la Telciu, oferind câteva proiecții de filme pentru copii. în timp ce adulții vor putea urmări piesa de teatru Țuhaus (regia Claudiu Lorand Maxim, dramaturgia Alexandra Voivozeanu, scenografie Alex Horghidan și Mișa Dumitriu, cu Vlad Bălteanu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban).

Impresionantă este și oferta de cursuri de care s-au bucurat copiii din Telciu: în luna iulie au fost Cursuri de limba engleză coordonate de Elisabeta Cotuțiu și Ágota Ábrán (pentru copiii cu vîrsta între 5 și 16 ani), dar și cursuri de teatru educațional rural cu Katia Pascariu și Mihaela Michailov (pentru copiii cu vîrsta între 10 și 16 ani).

Între 6 și 18 august se desfășoară Atelierul de pictură murală coordonat de Lucia Mărneanu (pentru elevii cu vîâsta între 8 și 16 ani) și Atelierul  de desen narativ și animație coordonat de Maria Brudașcă (pentru elevii cu vârsta între 5 și 16 ani).

Tot în aceste zile aici se desfășoară un Atelier de inițiere în arta modelajului în lut coordonat de Vanessa Singenzia (pentru elevii cu vâsta între 5 și 12 ani), un Atelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile coordonat de Ion Bragă și Codruța Cojoc (pentru elevii cu vârsta între 6 și 12 ani) și un Atelier de introducere în film documentar coordonat de Vlad Petri (pentru tinerii cu vârsta între 14 și 24 de ani).

Gina Bontaș

Foto @ Școala de Vară de la Telciu

VIDEO: Pietonul accidentat ieri la Livezile, în stare GRAVĂ decembrie 13, 2019 - Un accident rutier a avut loc ieri în Livezile. Un pieton a vrut să traverseze strada prin loc nepermis. A fost lovit de o autoutilitară. În prezent, bărbatul se află în stare gravă la spital.
Un accident stupid a curmat viaţa unui îngrijitor de la Colegiul ”George Coșbuc” din Năsăud decembrie 13, 2019 - Inspectorii ITM au finalizat de investigat un accident mortal de muncă. Totul s-a întâmplat destul de ...stupid. Unui îngrijitor de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud i s-ar fi făcut rău și a căzut. A decedat câteva zile mai târziu.  
Camelia Tabără, şeful ISJ: „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa” decembrie 13, 2019 - Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, a comentat pentru Bistriţeanul.ro situaţia elevului care a atacat cu un cuţit o vânzătoare din oraş. „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa”
Adolescentul care a atacat cu cuțitul o vânzătoare a fost reținut decembrie 13, 2019 - Adolescentul de 16 ani care, în urmă cu două zile, a atacat cu cuțitul o vânzătoare în plină zi a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta va fi propus pentru arest preventiv pentru 30 de zile.
Ne-au dat prefect defect! Umblă cu limba scoasă… decembrie 12, 2019 - Stimați cetățeni, știm că aveați așteptări mari de la PNL. Nu știm cum să vă zicem, dar... țeapă! Acu', nici să nu-i judecăm aspru. Fac și ei numiri din ce au prin partid. Când a fost să se numească prefectul, altul mai bun ca Dolha n-au găsit. Asta au avut mai bun, asta ne-au dat de prefect! Nu a știut nimeni cum reacționează la bucurii, că Dolha mai mult necaz pe funcții a avut prin partid. Și, uite-l pe Dolha, în momentul solemn al învestirii cu limba pe afară... Ce-o fi pățit? "Egzistă" o explicație!
FOTO/VIDEO. Premii pentru elitele României din Bistriţa-Năsăud: „E mult prea puţin faţă de cât meritaţi!” decembrie 12, 2019 - Sute de elevi, profesori şi părinţi au umplut astă-seară Sala Polivalentă din Bistriţa. Pe acordurile heavy-metal ale celor de la AC/DC, elitele învăţământului din judeţ au fost răsplătite cu premii în bani, diplome şi aplauze. „Este mult prea puţin faţă de cât meritaţi voi cu adevărat…!”
GRAV accident în Livezile! Un pieton a fost lovit de mașină! decembrie 12, 2019 - Accident rutier GRAV în localitatea Livezile. Un pieton a fost lovit de mașină. Echipajele medicale au găsit victima inconștientă.
CRĂCIUN în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeu! decembrie 12, 2019 - Crăciun în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeul Judeţean! Cu tradiții strămoșești, de-o frumusețe aparte, unice, irepetabile. În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărțită, care să unească întreaga comunitate în jurul acelorași valori ancestrale:
Vești bune pentru milioane de români! Crește valoarea tichetelor de masă decembrie 12, 2019 - Conform unui proiect legislativ propus recent, valoarea unui tichet de masă va crește și va ajunge la 20 de lei. Șansele ca noua valoare să devină realitate sunt foarte mari.
Poliția confirmă! Un minor de 16 ani este bănuit de atacul cu cuțitul din supermarket decembrie 12, 2019 - Inspectoratul de Poliție Județean confirmă faptul că un elev de liceu este bănuit pentru atacul violent de ieri dintr-un supermarket din municipiu. Momentan, adolescentul este audiat de oamenii legii.
CONTROALE la Teaca! CE au descoperit oamenii legii și reprezentanții DGASPC decembrie 12, 2019 - O acțiune comună a polițiștilor, jandarmilor și reprezentanților Protecției Copilului nu s-a lăsat fără ”rezultate”. Zeci de persoane și mașini au fost verificate. O minoră dispărută a fost găsită, au fost prinși elevi ce chiuleau de la ore și s-au aplicat amenzi.
Iana OPTIC. Povestea fetei pe care ochelarii au făcut-o să se îndrăgostească de Bistrița decembrie 12, 2019 - Povestea Iana OPTIC începea la Bistrița în urmă cu fix 15 ani. Pe atunci, Iana Mureșan îl însoțea în oraș pe soțul ei, care era distribuitor al unor mărci de rame și ochelari de vedere. Totuși, în orașelul superb, cochet, cu mașini scumpe și vile impunătoare,  nu se vindeau deloc ramele și lentilele de calitate, cei care ofereau astfel de servicii alegând întotdeauna produsele cele mai ieftine, singurele pe care păreau să le cumpere bistrițenii. Iana era convinsă că femeile frumoase și domnii eleganți din oraș ar fi ales și ceva mai frumos, mai de calitate, dar nu aveau de unde. Și așa s-a născut magazinul de pe pietonal Iana OPTIC, care, de 15 ani, face ochelari pe toate gusturile și pentru toate buzunarele. 
FOTO: Ce cadou a primit primarul Crețu de la localnicii din Slătinița decembrie 12, 2019 - Ședința de Consiliu local a început cu… Un moment mai aparte. Localnicii din Slătinița au trimis un cadou primarului Crețu in semn de… revoltă. CE a primit edilul: Scandalul dintre primarul Crețu și localnicii nemulțumiți din Slătinița continuă și în prag de sărbători. Ședința de Consiliu Local a început cu un cadou “special” pentru primar....
A început operațiunea PORCUL! Șoferii prinși cu porcul în mașină riscă amenzi și pot rămâne fără animal. VEZI despre ce e vorba: decembrie 12, 2019 - Poliția Română și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au început acțiunea PORCUL! Toți cei care vor fi prinși cu porcul în portbagaj riscă să rămână fără el. VEZI ce se întâmplă:
VIDEO: Obiectivele anului 2020, la Zagra. Primarul Dumitru Buşcoiu: „Am fost zgârcit, nu am făcut risipă” decembrie 12, 2019 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean, primarul din Zagra, Dumitru Buşcoiu, a recunoscut că a fost cam „zgârcit". A reuşit să facă şi economii şi să cumpere din bugetul local mai multe utilaje. Care este obiectivul său pentru anul 2020: