Situația REALĂ a școlilor din Bistrița-Năsăud cu wc-uri în curte

Situația REALĂ a școlilor din Bistrița-Năsăud cu wc-uri în curte

Care este situația reală a școlilor din Bistrița-Năsăud cu toalete în curte? „Este o chestiune de care ne întreabă toată lumea în ultima perioadă, inclusiv Avocatul Poporului. Avem interpelări și adrese de la toate instituțiile referitor la existența școlilor sau structurilor cu grupuri sanitare în curte, câți elevi învață în aceste condiții și care sunt motivele care au dus la această situație. Ne-am actualizat și noi baza de date, pentru că că de la o etapă la alta, în multe comune se rezolvă problemele”, a admis inspectorul școlar general Camelia Tabără.

Procentul real al unităților care nu beneficiază de servicii de apă/canalizare este de 5,9% și este în continuă scădere. „Avem practic în această situație 19 unități în care învață 675 de elevi. Multe sunt spații închiriate, în multe dintre ele sunt în curs de finalizare lucrările de apă-canal din comuna respectivă, în timp ce altele sunt propuse pentru închidere…”, a subliniat Camelia Tabără, șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud.

Lipsește apa curentă și canalizarea la Școala Primară Budești-Fânațe (10 elevi), Școala Primară Țăgșoru (Budești / 10 elevi), Școala Primară Visuia (Miceștii de Câmpie / 29 elevi), Școala Primară „Dimitrie Cojocaru” Slătinița (Bistrița / 40 de elevi) și  Grădinița cu Program Normal din Mogoșeni (Nimigea / 9 preșcolari).

Este vorba despre spații închiriate la Grădinița cu Program Normal Nr. 2 din Tiha Bârgăului (13 preșcolari), Școala Primară Nr. 2 Izvor Parva (Parva / 14 elevi), Școala Primară Case Parva (Parva / 10 elevi), Grădinița cu Program Normal Izvor II Parva (11 preșcolari), Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Sîngeorz-Băi (38 preșcolari) și Grădinița cu Program Normal După Someș din Ilva Mică (13 preșcolari).

La Școala Gimnazială din Petriș (Cetate / 104 elevi) se derulează un proiect aflat în faza de licitație, iar la Grădinița cu Program Normal din Sângeorzu Nou (Lechința / 31 preșcolari) există proiect pentru o nouă grădiniță.

La Școala Gimnazială Bozieș (Chiochiș / 49 elevi), Școala Gimnazială Hălmăsău (Spermezeu / 23 elevi), Școala Gimnazială Șieu Odorhei (146 elevi) și la Școala Primară Cușma (Livezile / 50 de elevi) este vorba de clădiri în reabilitare.

La  Școala Gimnazială Vermeș (Lechința / 62 elevi) a fost, de asemenea, demarat un proiect de reabilitare, singura unitate propusă spre desființare fiind Școala Primară Chiraleș din Lechința, unde învață 13 elevi.

Foto @ Arhiva

Premiile municipiului Bistriţa se decernează vineri, la Palatul Culturii decembrie 10, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița” se vor decerna vineri, 13 decembrie, la Palatul Culturii din Bistriţa, în cadrul unei ceremonii festive.
După 30 de ani: Fotografii DOCUMENT şi obiecte din perioada comunistă, într-o expoziţie de excepţie, la Arhive decembrie 10, 2019 - Se împlinesc în curând 30 de ani de la Revoluţia Română. Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud organizează o expoziţie foto-documentară de excepţie.
Elevii Liceului Sanitar donează sânge pentru a salva vieți decembrie 10, 2019 - Mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Sanitar, ajutați și susținuți de profesori,  organizează în aceste zile campania „Donând dăruim o șansă la viață”. Campania  a debutat astăzi și va continua și în zilele următoare.
O elevă de clasa a V-a din Beclean, a III-a cea mai bună la Taekwondo în Europa decembrie 10, 2019 - Recent a avut loc Campionatul European de Taekwondo pentru copii. O elevă din Beclean a reușit să cucerească medalia de bronz. Ana Luiza Bindea face zilnic naveta la Bistrița pentru a se antrena.  
Bistrițeanul acuzat de țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie dezminte acuzațiile decembrie 10, 2019 - Într-un drept la replică, bistrițeanul acuzat de o conațională că ar fi dat țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie, dezminte acuzațiile, susținând că i-ar fi plătit femeii peste 50.000 de lire.
FOTO/VIDEO – Ce înseamnă 10 ani de SMURD? Peste 82.000 de solicitări și 212 persoane readuse la viață decembrie 10, 2019 - SMURD a sărbătorit astăzi 10 ani de activitate la Bistrița. În acest deceniu de funcționare, SMURD a răspuns la nu mai puțin de 82.489 de solicitări, iar medicii și paramedicii de pe echipajele de prim ajutor sau terapie intensivă mobilă au readus practic la viață 212 persoane.
Județul are un nou prefect: prim vice-președintele PNL BN, Stelian Dolha! decembrie 10, 2019 - S-ar părea că s-a luat decizia privind numirea noului prefect de Bistrița Năsăud. Funcția îi va fi dată lui Stelian Dolha, în prezent prim vice-președinte al PNL BN. Acesta s-ar afla în drum spre București pentru instruirea necesară.
În premieră, la Bistriţa: Recital extraordinar la două piane, susținut de Eduard Kunz și profesorul său, Andrei Diev decembrie 10, 2019 - Reputatul pianist Eduard Kunz revine la Sinagoga din Bistriţa, într-un recital extraordinar! În premieră pentru oraşul nostru, Eduard Kunz va fi însoţit de profesorul şi mentorul său – pianistul Andrei Diev.
Prea puțini copii! O școală se desființează! O grădiniță își schimbă programul de funcționare! decembrie 10, 2019 - Natalitatea este în scădere! Iar lucrul acesta se răsfrânge și asupra sistemului educațional. Mai exact, numărul redus de copii a dus la desființarea unei școli. Iar o grădiniță își schimbă programul de funcționare. Cheltuielile sunt prea mari pentru cei câțiva copii care stau până la sfârșitul programului.
Salvați-le mama! Doi copii vă așteaptă la Centru de Transfuzii! decembrie 10, 2019 - ASTĂZI aveți ocazia să faceți o faptă bună! Mămica a doi copii a fost diagnosticată cu leucemie. Aceștia au postat pe Facebook o rugăminte: să mergeți astăzi să donați sânge. Iar ei vă vor aștepta la Centru de Transfuzii Bistrița ca să vă mulțumească.
Rostul de dimineaţă: Maria şi pruncul ei, de nerecunoscut, pe străzile din Bistriţa… decembrie 10, 2019 - Ni se poate întâmpla oricând, oriunde… La doar câţiva paşi de noi, pe orice stradă din Bistriţa, ni se poate întâmpla să vedem o femeie cu un prunc în braţe. Rebegiţi de frig, în căutarea unui adăpost…
BISTRIŢA: Evenimente deosebite la Palatul Culturii, în această săptămână decembrie 10, 2019 - Cei de la Palatul Culturii au pregătit câteva evenimente deosebite în această săptămână, pentru bistriţeni: 
Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF.