SONDAJ: Dau sau nu dau bistrițenii șpagă la Spitalul Județean…?

SONDAJ:  Dau sau nu dau bistrițenii șpagă la Spitalul Județean…?

„Ați oferit recent bani celor din Spitalul Județean Bistrița?” Aceasta a fost provocarea acestei săptămâni, într-un sondaj Bistrițeanul.ro, locuitorii orașului fiind invitați să-și povestească experiențele plăcute sau dezamăgitoare în Spitalul Județean Bistrița.

E adevărat că în mentalul colectiv circulă cu îndârjire sintagma „nu dai bani, nu te bagă nimeni în seamă”, dar dacă ar fi să privim cu atenție rezultatele sondajului propus de Bistrițeanul.ro – aceasta pare mai degrabă un clișeu.

Sondajul a avut impact pentru aproape 27.000 de persoane, dintre care 6.900 au și reacționat, aproape 1700 dintre acestea exprimându-și limpede părerea.

315 respondenți au admis că DA, au dat șpagă celor din Spitalul Județean, unii au recunoscut că au oferit doar atenții, în timp ce majoritatea covârșitoare – 1200 de bistrițeni au răspuns că nu au oferit bani nici medicilor, nici asistenților…

Unii s-au plâns de secția de pediatrie, în timp ce alții au precizat că este o chestiune de educație și că, probabil dintr-un păcătos instinct sau obicei de care ar trebui să ne lecuim odată: mulți dintre pacienți aleargă cu plicul după medici.

Iată mai jos o selecție a comentariilor care ne-au atras atenția.

Felecan Rus Estera: În urmă cu un an am avut un accident, am fost internată la Pediatrie cu fetița. Nu am profitat de faptul că sunt cadru medical și nu am menționat nimănui acest lucru. Bineînțeles că fiind brunetă (nu țigancă) am fost direcționată în salon cu mămici de etnie romă, un calvar în ale igienei, dar nu m-am plâns. Ei, am zis că nu e prima dată când mi se întâmplă asta, deși sunt româncă…

Problema a apărut în momentul în care mi se adresau asistentele cu un ton și un comportament de nedescris. Dacă puneam o întrebare legat de ceea ce îi era administrat fetiței în perfuzie era sfârșitul lumii. Am nimerit o asistentă tânără impertinentă, obraznică, incompetentă, nu mi-am pierdut calmul și am vorbit cu ea frumos și în mod civilizat, că doar suntem persoane cu studii superioare… Asta până când mi-au chinuit fetița pentru 30 de minute să îi găsească vena pentru recoltat și nu a fost capabilă. Am cerut frumos să mă lase să îmi iau fetița în brațe să o calmez, să o hidratez, m-au scos afară, fără să pot să îmi calmez copila.

Bineînțeles m-au făcut una cu pământul, nu m-am enervat, am chemat asistenta șefă să rezolve cu recoltatul și când am intrat în salon, pe jos era baltă de sânge. Și nu exagerez. Una din asistente se grăbea să acopere cu șervețele de bucătarie. Când asistenta șefă a întrebat ce s-a întâmplat, au răspuns că nu au găsit vena și s-au gândit să recolteze din branulă. Fetița având diagnostic de trombofilie,  asistentele nedocumentându-se – bine-nțeles s-a înâamplat accidentul cu sângele din branulă în jet. Dar cât de incompetent poți să fii încât să recoltezi sânge dintr-o venă în care tocmai se terminase o perfuzie de 8 ore? Cât de concludente au putut fi analizele?

Am rămas cu un gust amar vizavi de sectia de Pediatrie, în schimb la UPU am tot respectul pentru personalul de acolo! De câte ori am fost, s-au purtat exemplar. Spitalul de la Bistrița e bine dotat, Mureșul visează doar la condițiile de la Bistrița… Nici macar la Mureș nu am întâlnit atâta compasiune și umanism și profesionalism. Ai putut întreba orice, ți s-a răspuns cu drag și fără probleme. Vara trecută am fost de 9 ori la UPU și au fost oameni în primul rând, și pe urmă medici…

Ana Pintican:  Cumnata mea a născut cu doamna doctor Jianu prin cezariană, iar acest medic nu a vrut sa primească nimic de la nici o pacientă! Acest lucru se întâmplase acum 2 ani când salariile medicilor nu erau mărite. Am tot respectu pentru acest medic!

Arghira Cornelia Purcel:  Am fost operată recent de cezariană, nu am oferit, dar nu mi-a cerut nimeni, nimic. Am fost tratată foarte bine de tot personalul. Toată lumea a fost foarte drăguță. Foarte mulțumită și de personal și de condițiile din spital. Nota 10.

Valea COsmin:  Eu am fost în Urgențe. Și când familia a venit să vadă ce s-a întâmplat, ei au spus că sunt plecat. Și eu eram în urgențe pe pat…

Simina Kertesz:  Din păcate am fost nevoită să nasc în Beclean din cauza doctorilor din Bistrița… Dacă nu mergi la ei la cabinet, nu te mai iau să naști. Oare de ce? Dar îi mulțumesc din suflet lui Dumnezeu ca am născut acolo un personal de nota 10 în Beclean.

Uca Man: Nu am dat nici un ban, și am fost mulțumită de toate serviciile . În schimb am văzut medici și asistente refuzând bani de la pacienți. Si oamenii sunt de vină că împing plicul cu bani, după care se plâng…. Medicii și asistentele au salarii, trebuie doar să își facă bine treaba!

Elena Neagos:  Personalul de la chirurgie (dar nu tot), medicul chirurg și blocul operator cu tot cu personal – extrem de bun. Nu am dat niciun ban și s-au comportat extrem de frumos. Specific:  personalul de la blocul operator de nota 10, inclusiv anestezistul…

Nastasia Scurtu:  În luna martie am fost operată în Spitalul Județean de domnul doctor, Radu Elisei și nu am dat nimic, în schimb am fost foarte mulțumită de tot, de curățenie, mâncare și mai ales felul cum s-au comportat asistentele, infirmierele și în special domnul doctor care este un om minunat și vreau să-i mulțumesc pe această cale…!

Hordoan Adrian:  Am încercat să dau șpagă (având experiența anilor trecuți), dar am fost vehement refuzat. Tratamentul ulterior a fost foarte bun. M-a impresionat dedicarea de care dau dovadă tinerii doctori!

Dalma Chis:  În urmă cu șase săptămâni am avut o intervenție chirurgicală, deloc ușoară. Auzind tot felul de zvonuri și bârfe nu tocmai plăcute despre practicile din spital, a fost o reală surpriză să văd cum de la medic, asistente și chiar infirmiere își făceau treaba cu seriozitate fără a aștepta nimic în schimb. La întrebări, medicul mi-a răspuns cu calm, arătându-mi că este și un bun psiholog, și că nu este deranjat pentru că îi răpesc din puținul timp liber. Asistentele erau acolo la cel mai mic gest de durere, vorbindu-mi frumos și calm. Singura mită (să zic așa) pe care au primit-o din partea mea a fost acel Mulțumesc venit din suflet ! 🙂

Simona Mesesan:  Noi trebuie să învățăm să nu mai dăm plicul cu bani. Doctorii au salarii foarte mari. Dacă nu am fi noi, anesteziștii nu ar avea ce să anestezieze, doctorii nu ar avea ce să opereze… Așa că trebuie să își facă treaba pentru că sunt plătiți pentru asta. Și eu sunt operată de 3 săptămâni și nu am dat nimic, dar nimeni nu a cerut ceva.

Judet Mariana:  Bolnavii fug după doctori cu plicul. Eu am fost operată trei ani la rând, de medici diferiți, dar nici unul nu a cerut bani. Au avut grijă de mine… Tot respectul!

Ionut Timoce:  Soția a născut de o lună la Spitalul Județean… Jos pălăria pentru condiții și pentru comportamentul exemplar al medicilor și asistentelor!!!

Angela Condurache:  În iarna asta am fost cu mama la Urgențe în Bistrița … Un personal de specialitate și niște oameni de excepție. Mama a vrut să îi ofere unui asistent care s-a ocupat extrem de frumos de dânsa niște bani și dânsul a refuzat spunând „Noi avem salariu bun, dvs aveți nevoie de banii ăștia”… Chiar am fost impresionată și nu au lăsat-o să plece din spital până nu i-au făcut toate investigațiile.

Maria Nastasia Scurtu:  Mulțumită domnului doctor Lucan, bunica mea astăzi trăiește. Un om de milioane, la fel și domnul doctor Elisei. Și-au făcut treaba fără a pretinde ceva, ba chiar d-nul Lucan a mers la bunica în vizită și când nu a avut gardă la spital.  Mii de mulțumiri acestor oameni!

Musca Emese:  În urmă cu câțiva ani am fost internată la chirurgie, suspectă de apendicită. Sincer, nu am nici un reproș față de nimeni și am un respect deosebit pentru dl. doctor Jianu, care a zis că nu mă taie degeaba. Nici chiar la UPU nu am avut probleme, acolo am fost cu fratele meu, care e în scaun cu rotile. S-au comportat frumos cu el și asistenții și medicii, deci cred că fac parte dintre acei oameni care am fost, pot să spun mulțumiți de cum am fost tratați.

Mulțumim tuturor pentru răspunsuri și implicare…!

Bistriţa Civică: Vă aşteptăm în Piaţa Petru Rareş! „Guvernul Dăncilă să rămână doar un episod de tristă amintire” acum 44 de minute- Bistriţenii sunt invitaţi luni, 17 iunie, de la ora 19, în Piața Petru Rareș: aici va avea loc un miting de susținere a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. „Vă așteptăm, în număr cât mai mare. Veniți alături de noi să scăpăm țara de această gașcă pusă numai pe căpătuială, care duce țara spre faliment"
DE CITIT: Deadline. Când prea multă muncă provoacă moarte… acum 3 ore- Moartea misterioasă a unei tinere, despre care se bănuieşte că s-ar fi sfârșit de prea multă muncă, schimbă definitiv destinul mai multor oameni: Deadline…
FOTO: L-a doborât căldura! Intervenție dificilă a salvamontiștilor! acum 5 ore- O intervenție dificilă a salvamontiștilor a avut loc ieri, în Munții Rodnei. Un bărbat din Neamț a avut nevoie de ajutor după ce a făcut insolație și s-a deshidratat. A intervenit elicopterul SMURD.
Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi. Tradiţii în Bistriţa-Năsăud acum 7 ore- Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi… Este ziua în care Biserica ia fiinţă: ascultând cuvintele Sfântului Apostol Petru, aproape 3.000 de oameni s-au convertit pe loc la creştinism. Nu ai voie să mergi "la scăldat” de Rusalii, dar nici să te urci în arbori înalţi, să călătoreşti departe de casă ori să te cerţi cu cineva:
FOTO: Cupa „Iacob Ciuruș” la Șah a ajuns la ediția a II-a acum 21 de ore- Asociația Cârlionț a organizat astăzi, 15 iunie, la Căminul pentru persoane vârstnice din Bistrița, ediția a II-a a Cupei „Iacob Ciuruș” la Șah.
FOTO: Încă 40 de zile și secția ATI va fi finalizată! Ce se-ntâmplă cu pacienții: acum 23 de ore- Proiectul de reabilitare a secției ATI din cadrul Spitalului cuprinde două etape: modernizare zonă existentă și extindere. Se preconizează că în 40 de zile, lucrările vor fi finalizate. Ce se întâmplă cu pacienții în aceste zile: Lucrările de modernizare a Spitalului sunt în plină desfășurare! Secția ATI urmează să fie finalizată în maxim 40 de...
Ioan Turc (PNL) – APEL: Votați moțiunea de cenzură! Oamenii s-au săturat de PSD! acum O zi- „Urmează votul pe moțiunea de cenzură. Nu mă adresez nici fostului nostru coleg liberal domnul Deneș, azi PSD-ist fruntaș, nici fostului nostru coleg liberal Daniel Suciu, astăzi mare ștab în Guvern. Ei sunt preferații lui Dragnea, nu are rost să discutăm cu ei nimic. Dar fac un apel către domnul Ioan Simionca de la ALDE: Votați moțiunea de cenzură, oamenii s-au săturat de PSD..."
Iurișniți: Elevii care se înscriu la liceu riscă să ajungă, de fapt, la școli profesionale, cu medii mari, din cauza Statului acum O zi- Anul școlar 2019- 2020 aduce unele modificări în ceea ce privește clasele de la unele licee și școli profesionale. CNLR și INFOEL sunt printre școlile de prestigiu care au de pierdut. Deputatul Cristina Iurișniți susține că există riscul ca elevi cu medii mari să ajungă la școli profesionale.
FOTO – JOSENII BÂRGĂULUI: A ieșit de pe carosabil și a rupt un stâlp de electricitate! acum O zi- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea Josenii Bârgăului. Un autoturism a ieșit de pe carosabil și s-a oprit într-un stâlp de electricitate, rupându-l. Traficul în zonă se desfășoară cu dificultate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi în Târlișua și Prundu Bârgăului acum O zi- Locuitorii din Târlișua și Prundu Bârgăului rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă potabilă. Măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni apărute pe rețeaua de distribuție a apei.
Trei mari probleme pentru primăriile din judeţ: „Riscă să intre în faliment…!” acum O zi- Sunt trei mari probleme cu care se confruntă administraţiile locale: „Am luat încă un şut în fund de la această guvernare. Trebuie obligatoriu găsite soluţii în a adoua parte a anului. Pentru că vor fi primării care riscă să intre în faliment...”
Mâncarea vânătorească acaparează Băile Figa. 13 echipe din Ardeal se întrec în preparate la ceaun, la final de lună acum 2 zile- Nu mai puțin de 13 echipe din Ardeal se vor întrece în preparate vânătorești la ceaun la final de lună. Concursul „Vânătoare la ceaun” se va desfășura la marginea pădurii de lângă Băile Figa.
Bistrița-Năsăud, sub cod roșu de vreme severă! Populația, avertizată prin Ro-Alert! acum 2 zile- ANM a emis cod roșu de vreme severă în județul nostru. Se anunță grindină, intensificări ale vântului și vijelie. Populația, avertizată prin Ro-Alert.
VIDEO – Ioan Turc (PNL): Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant! acum 2 zile- În Piaţa Decebal domneşte o „atmosferă câmpenească”: „Se plimbă doi, trei oameni de ici până colo. Nu există niciun fel de plan de bătaie, nu există niciun fel de monitorizare, nu există niciun interes...! Terminaţi cu minciunile şi apucaţi-vă de treabă! Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant!"
ATENȚIE cum parcați pe Colibiței! Se lasă cu amenzi! acum 2 zile- Lucrările pe strada Colibiței sunt aproape de finalizare. Zona e redeschisă circulației și șoferii s-au bucurat de posibilitatea de a parca în zonă. Doar că de azi, nu mai au voie să parcheze cum vor! Se lasă cu amenzi!