SONDAJ: Dau sau nu dau bistrițenii șpagă la Spitalul Județean…?

SONDAJ:  Dau sau nu dau bistrițenii șpagă la Spitalul Județean…?

„Ați oferit recent bani celor din Spitalul Județean Bistrița?” Aceasta a fost provocarea acestei săptămâni, într-un sondaj Bistrițeanul.ro, locuitorii orașului fiind invitați să-și povestească experiențele plăcute sau dezamăgitoare în Spitalul Județean Bistrița.

E adevărat că în mentalul colectiv circulă cu îndârjire sintagma „nu dai bani, nu te bagă nimeni în seamă”, dar dacă ar fi să privim cu atenție rezultatele sondajului propus de Bistrițeanul.ro – aceasta pare mai degrabă un clișeu.

Sondajul a avut impact pentru aproape 27.000 de persoane, dintre care 6.900 au și reacționat, aproape 1700 dintre acestea exprimându-și limpede părerea.

315 respondenți au admis că DA, au dat șpagă celor din Spitalul Județean, unii au recunoscut că au oferit doar atenții, în timp ce majoritatea covârșitoare – 1200 de bistrițeni au răspuns că nu au oferit bani nici medicilor, nici asistenților…

Unii s-au plâns de secția de pediatrie, în timp ce alții au precizat că este o chestiune de educație și că, probabil dintr-un păcătos instinct sau obicei de care ar trebui să ne lecuim odată: mulți dintre pacienți aleargă cu plicul după medici.

Iată mai jos o selecție a comentariilor care ne-au atras atenția.

Felecan Rus Estera: În urmă cu un an am avut un accident, am fost internată la Pediatrie cu fetița. Nu am profitat de faptul că sunt cadru medical și nu am menționat nimănui acest lucru. Bineînțeles că fiind brunetă (nu țigancă) am fost direcționată în salon cu mămici de etnie romă, un calvar în ale igienei, dar nu m-am plâns. Ei, am zis că nu e prima dată când mi se întâmplă asta, deși sunt româncă…

Problema a apărut în momentul în care mi se adresau asistentele cu un ton și un comportament de nedescris. Dacă puneam o întrebare legat de ceea ce îi era administrat fetiței în perfuzie era sfârșitul lumii. Am nimerit o asistentă tânără impertinentă, obraznică, incompetentă, nu mi-am pierdut calmul și am vorbit cu ea frumos și în mod civilizat, că doar suntem persoane cu studii superioare… Asta până când mi-au chinuit fetița pentru 30 de minute să îi găsească vena pentru recoltat și nu a fost capabilă. Am cerut frumos să mă lase să îmi iau fetița în brațe să o calmez, să o hidratez, m-au scos afară, fără să pot să îmi calmez copila.

Bineînțeles m-au făcut una cu pământul, nu m-am enervat, am chemat asistenta șefă să rezolve cu recoltatul și când am intrat în salon, pe jos era baltă de sânge. Și nu exagerez. Una din asistente se grăbea să acopere cu șervețele de bucătarie. Când asistenta șefă a întrebat ce s-a întâmplat, au răspuns că nu au găsit vena și s-au gândit să recolteze din branulă. Fetița având diagnostic de trombofilie,  asistentele nedocumentându-se – bine-nțeles s-a înâamplat accidentul cu sângele din branulă în jet. Dar cât de incompetent poți să fii încât să recoltezi sânge dintr-o venă în care tocmai se terminase o perfuzie de 8 ore? Cât de concludente au putut fi analizele?

Am rămas cu un gust amar vizavi de sectia de Pediatrie, în schimb la UPU am tot respectul pentru personalul de acolo! De câte ori am fost, s-au purtat exemplar. Spitalul de la Bistrița e bine dotat, Mureșul visează doar la condițiile de la Bistrița… Nici macar la Mureș nu am întâlnit atâta compasiune și umanism și profesionalism. Ai putut întreba orice, ți s-a răspuns cu drag și fără probleme. Vara trecută am fost de 9 ori la UPU și au fost oameni în primul rând, și pe urmă medici…

Ana Pintican:  Cumnata mea a născut cu doamna doctor Jianu prin cezariană, iar acest medic nu a vrut sa primească nimic de la nici o pacientă! Acest lucru se întâmplase acum 2 ani când salariile medicilor nu erau mărite. Am tot respectu pentru acest medic!

Arghira Cornelia Purcel:  Am fost operată recent de cezariană, nu am oferit, dar nu mi-a cerut nimeni, nimic. Am fost tratată foarte bine de tot personalul. Toată lumea a fost foarte drăguță. Foarte mulțumită și de personal și de condițiile din spital. Nota 10.

Valea COsmin:  Eu am fost în Urgențe. Și când familia a venit să vadă ce s-a întâmplat, ei au spus că sunt plecat. Și eu eram în urgențe pe pat…

Simina Kertesz:  Din păcate am fost nevoită să nasc în Beclean din cauza doctorilor din Bistrița… Dacă nu mergi la ei la cabinet, nu te mai iau să naști. Oare de ce? Dar îi mulțumesc din suflet lui Dumnezeu ca am născut acolo un personal de nota 10 în Beclean.

Uca Man: Nu am dat nici un ban, și am fost mulțumită de toate serviciile . În schimb am văzut medici și asistente refuzând bani de la pacienți. Si oamenii sunt de vină că împing plicul cu bani, după care se plâng…. Medicii și asistentele au salarii, trebuie doar să își facă bine treaba!

Elena Neagos:  Personalul de la chirurgie (dar nu tot), medicul chirurg și blocul operator cu tot cu personal – extrem de bun. Nu am dat niciun ban și s-au comportat extrem de frumos. Specific:  personalul de la blocul operator de nota 10, inclusiv anestezistul…

Nastasia Scurtu:  În luna martie am fost operată în Spitalul Județean de domnul doctor, Radu Elisei și nu am dat nimic, în schimb am fost foarte mulțumită de tot, de curățenie, mâncare și mai ales felul cum s-au comportat asistentele, infirmierele și în special domnul doctor care este un om minunat și vreau să-i mulțumesc pe această cale…!

Hordoan Adrian:  Am încercat să dau șpagă (având experiența anilor trecuți), dar am fost vehement refuzat. Tratamentul ulterior a fost foarte bun. M-a impresionat dedicarea de care dau dovadă tinerii doctori!

Dalma Chis:  În urmă cu șase săptămâni am avut o intervenție chirurgicală, deloc ușoară. Auzind tot felul de zvonuri și bârfe nu tocmai plăcute despre practicile din spital, a fost o reală surpriză să văd cum de la medic, asistente și chiar infirmiere își făceau treaba cu seriozitate fără a aștepta nimic în schimb. La întrebări, medicul mi-a răspuns cu calm, arătându-mi că este și un bun psiholog, și că nu este deranjat pentru că îi răpesc din puținul timp liber. Asistentele erau acolo la cel mai mic gest de durere, vorbindu-mi frumos și calm. Singura mită (să zic așa) pe care au primit-o din partea mea a fost acel Mulțumesc venit din suflet ! 🙂

Simona Mesesan:  Noi trebuie să învățăm să nu mai dăm plicul cu bani. Doctorii au salarii foarte mari. Dacă nu am fi noi, anesteziștii nu ar avea ce să anestezieze, doctorii nu ar avea ce să opereze… Așa că trebuie să își facă treaba pentru că sunt plătiți pentru asta. Și eu sunt operată de 3 săptămâni și nu am dat nimic, dar nimeni nu a cerut ceva.

Judet Mariana:  Bolnavii fug după doctori cu plicul. Eu am fost operată trei ani la rând, de medici diferiți, dar nici unul nu a cerut bani. Au avut grijă de mine… Tot respectul!

Ionut Timoce:  Soția a născut de o lună la Spitalul Județean… Jos pălăria pentru condiții și pentru comportamentul exemplar al medicilor și asistentelor!!!

Angela Condurache:  În iarna asta am fost cu mama la Urgențe în Bistrița … Un personal de specialitate și niște oameni de excepție. Mama a vrut să îi ofere unui asistent care s-a ocupat extrem de frumos de dânsa niște bani și dânsul a refuzat spunând „Noi avem salariu bun, dvs aveți nevoie de banii ăștia”… Chiar am fost impresionată și nu au lăsat-o să plece din spital până nu i-au făcut toate investigațiile.

Maria Nastasia Scurtu:  Mulțumită domnului doctor Lucan, bunica mea astăzi trăiește. Un om de milioane, la fel și domnul doctor Elisei. Și-au făcut treaba fără a pretinde ceva, ba chiar d-nul Lucan a mers la bunica în vizită și când nu a avut gardă la spital.  Mii de mulțumiri acestor oameni!

Musca Emese:  În urmă cu câțiva ani am fost internată la chirurgie, suspectă de apendicită. Sincer, nu am nici un reproș față de nimeni și am un respect deosebit pentru dl. doctor Jianu, care a zis că nu mă taie degeaba. Nici chiar la UPU nu am avut probleme, acolo am fost cu fratele meu, care e în scaun cu rotile. S-au comportat frumos cu el și asistenții și medicii, deci cred că fac parte dintre acei oameni care am fost, pot să spun mulțumiți de cum am fost tratați.

Mulțumim tuturor pentru răspunsuri și implicare…!

FOTO – Două mașini făcute praf pe Calea Moldovei, din cauza neatenției acum 2 minute- În urmă cu puțin timp, două mașini au fost făcute praf, după ce un șofer s-a speriat de manevrele făcute de conducătorul auto din fața sa, a tras de volan și a lovit o mașină, care a ricoșat în a treia.
Vrei pe masa de Paște delicioasele prăjituri de la Polaris Beclean?! Treci pe la Zimmo și se rezolvă! acum 12 minute- Tot ce este mai bun pentru clienții noștri este filosofia celor de la Zimmo! Așa s-au născut sandwichurile, salatele, sosurile sau smoothie-urile Zimmo, făcute după rețete proprii, originale și având la bază ingrediente cât mai naturale, fără aditivi. Și pentru că toată lumea vrea și ceva dulce și bun, la ei o să găsiți inclusiv...
Un bărbat din Măgura Ilvei s-a ales cu răni grave, după ce a fost înghițit de un mal de pământ. A fost solicitat elicopterul SMURD acum 30 de minute- În urmă cu puțin timp, un bărbat de 48 de ani din Măgura Ilvei a fost înghițit de un mal de pământ până în zona brâului. Acesta a fost scos de către pompierii voluntari din comună și predat echipajului medical, care a luat decizia de a solicita un elicopter SMURD.
Carolyne Beauty Center angajează recepționistă! SUPER oferte de muncă în Bistrița acum O oră- Carolyne Beauty Center caută o tânără drăguță căreia să-i placă să lucreze în fiecare zi cu frumusețea,  într-o echipă tânără și veselă. Se oferă condiții de cinci stele! Alte locuri de muncă - disponibile în Bistrița:
TRAGIC: Și-a găsit copilul adolescent spânzurat de-o grindă acum 2 ore- O descoperire macabră a avut loc în această dimineață, în localitatea Tărpiu. O mamă și-a găsit copilul, adolescent, spânzurat de-o grindă. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic.
VIDEO: Banii n-aduc fericirea! Dar în cazul Adrianei, îi ”cumpără timp” alături de fetele ei! acum 3 ore- A primit un diagnostic crunt, acum șase ani de zile. Situația nu poate deveni mai roz, dar a găsit o soluție să rămână cât mai mult în viață, alături de fetele ei. Doar că pentru ea, timpul chiar costă bani! Și nu puțini! Iar finanțele... nu îi mai ajung!
FOTO/VIDEO: Cum s-a descurcat tenorul Ștefan Pop în primul concert susținut acasă, după câștigarea Oscarului acum 4 ore- Originar din Bistrița, tenorul Ștefan Pop a fost recent laureat cu unul dintre cele mai importante premii acordate soliștilor de operă, similar cu Oscarul care se oferă în cinematografie. Ieri seară a susținut – nu lipsit de emoții – primul concert acasă după distincția primită în Qatar.
Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 5 ore- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 18 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 20 de ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 21 de ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 23 de ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum O zi- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum O zi- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum O zi- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”