SONDAJ: Dau sau nu dau bistrițenii șpagă la Spitalul Județean…?

SONDAJ:  Dau sau nu dau bistrițenii șpagă la Spitalul Județean…?

„Ați oferit recent bani celor din Spitalul Județean Bistrița?” Aceasta a fost provocarea acestei săptămâni, într-un sondaj Bistrițeanul.ro, locuitorii orașului fiind invitați să-și povestească experiențele plăcute sau dezamăgitoare în Spitalul Județean Bistrița.

E adevărat că în mentalul colectiv circulă cu îndârjire sintagma „nu dai bani, nu te bagă nimeni în seamă”, dar dacă ar fi să privim cu atenție rezultatele sondajului propus de Bistrițeanul.ro – aceasta pare mai degrabă un clișeu.

Sondajul a avut impact pentru aproape 27.000 de persoane, dintre care 6.900 au și reacționat, aproape 1700 dintre acestea exprimându-și limpede părerea.

315 respondenți au admis că DA, au dat șpagă celor din Spitalul Județean, unii au recunoscut că au oferit doar atenții, în timp ce majoritatea covârșitoare – 1200 de bistrițeni au răspuns că nu au oferit bani nici medicilor, nici asistenților…

Unii s-au plâns de secția de pediatrie, în timp ce alții au precizat că este o chestiune de educație și că, probabil dintr-un păcătos instinct sau obicei de care ar trebui să ne lecuim odată: mulți dintre pacienți aleargă cu plicul după medici.

Iată mai jos o selecție a comentariilor care ne-au atras atenția.

Felecan Rus Estera: În urmă cu un an am avut un accident, am fost internată la Pediatrie cu fetița. Nu am profitat de faptul că sunt cadru medical și nu am menționat nimănui acest lucru. Bineînțeles că fiind brunetă (nu țigancă) am fost direcționată în salon cu mămici de etnie romă, un calvar în ale igienei, dar nu m-am plâns. Ei, am zis că nu e prima dată când mi se întâmplă asta, deși sunt româncă…

Problema a apărut în momentul în care mi se adresau asistentele cu un ton și un comportament de nedescris. Dacă puneam o întrebare legat de ceea ce îi era administrat fetiței în perfuzie era sfârșitul lumii. Am nimerit o asistentă tânără impertinentă, obraznică, incompetentă, nu mi-am pierdut calmul și am vorbit cu ea frumos și în mod civilizat, că doar suntem persoane cu studii superioare… Asta până când mi-au chinuit fetița pentru 30 de minute să îi găsească vena pentru recoltat și nu a fost capabilă. Am cerut frumos să mă lase să îmi iau fetița în brațe să o calmez, să o hidratez, m-au scos afară, fără să pot să îmi calmez copila.

Bineînțeles m-au făcut una cu pământul, nu m-am enervat, am chemat asistenta șefă să rezolve cu recoltatul și când am intrat în salon, pe jos era baltă de sânge. Și nu exagerez. Una din asistente se grăbea să acopere cu șervețele de bucătarie. Când asistenta șefă a întrebat ce s-a întâmplat, au răspuns că nu au găsit vena și s-au gândit să recolteze din branulă. Fetița având diagnostic de trombofilie,  asistentele nedocumentându-se – bine-nțeles s-a înâamplat accidentul cu sângele din branulă în jet. Dar cât de incompetent poți să fii încât să recoltezi sânge dintr-o venă în care tocmai se terminase o perfuzie de 8 ore? Cât de concludente au putut fi analizele?

Am rămas cu un gust amar vizavi de sectia de Pediatrie, în schimb la UPU am tot respectul pentru personalul de acolo! De câte ori am fost, s-au purtat exemplar. Spitalul de la Bistrița e bine dotat, Mureșul visează doar la condițiile de la Bistrița… Nici macar la Mureș nu am întâlnit atâta compasiune și umanism și profesionalism. Ai putut întreba orice, ți s-a răspuns cu drag și fără probleme. Vara trecută am fost de 9 ori la UPU și au fost oameni în primul rând, și pe urmă medici…

Ana Pintican:  Cumnata mea a născut cu doamna doctor Jianu prin cezariană, iar acest medic nu a vrut sa primească nimic de la nici o pacientă! Acest lucru se întâmplase acum 2 ani când salariile medicilor nu erau mărite. Am tot respectu pentru acest medic!

Arghira Cornelia Purcel:  Am fost operată recent de cezariană, nu am oferit, dar nu mi-a cerut nimeni, nimic. Am fost tratată foarte bine de tot personalul. Toată lumea a fost foarte drăguță. Foarte mulțumită și de personal și de condițiile din spital. Nota 10.

Valea COsmin:  Eu am fost în Urgențe. Și când familia a venit să vadă ce s-a întâmplat, ei au spus că sunt plecat. Și eu eram în urgențe pe pat…

Simina Kertesz:  Din păcate am fost nevoită să nasc în Beclean din cauza doctorilor din Bistrița… Dacă nu mergi la ei la cabinet, nu te mai iau să naști. Oare de ce? Dar îi mulțumesc din suflet lui Dumnezeu ca am născut acolo un personal de nota 10 în Beclean.

Uca Man: Nu am dat nici un ban, și am fost mulțumită de toate serviciile . În schimb am văzut medici și asistente refuzând bani de la pacienți. Si oamenii sunt de vină că împing plicul cu bani, după care se plâng…. Medicii și asistentele au salarii, trebuie doar să își facă bine treaba!

Elena Neagos:  Personalul de la chirurgie (dar nu tot), medicul chirurg și blocul operator cu tot cu personal – extrem de bun. Nu am dat niciun ban și s-au comportat extrem de frumos. Specific:  personalul de la blocul operator de nota 10, inclusiv anestezistul…

Nastasia Scurtu:  În luna martie am fost operată în Spitalul Județean de domnul doctor, Radu Elisei și nu am dat nimic, în schimb am fost foarte mulțumită de tot, de curățenie, mâncare și mai ales felul cum s-au comportat asistentele, infirmierele și în special domnul doctor care este un om minunat și vreau să-i mulțumesc pe această cale…!

Hordoan Adrian:  Am încercat să dau șpagă (având experiența anilor trecuți), dar am fost vehement refuzat. Tratamentul ulterior a fost foarte bun. M-a impresionat dedicarea de care dau dovadă tinerii doctori!

Dalma Chis:  În urmă cu șase săptămâni am avut o intervenție chirurgicală, deloc ușoară. Auzind tot felul de zvonuri și bârfe nu tocmai plăcute despre practicile din spital, a fost o reală surpriză să văd cum de la medic, asistente și chiar infirmiere își făceau treaba cu seriozitate fără a aștepta nimic în schimb. La întrebări, medicul mi-a răspuns cu calm, arătându-mi că este și un bun psiholog, și că nu este deranjat pentru că îi răpesc din puținul timp liber. Asistentele erau acolo la cel mai mic gest de durere, vorbindu-mi frumos și calm. Singura mită (să zic așa) pe care au primit-o din partea mea a fost acel Mulțumesc venit din suflet ! 🙂

Simona Mesesan:  Noi trebuie să învățăm să nu mai dăm plicul cu bani. Doctorii au salarii foarte mari. Dacă nu am fi noi, anesteziștii nu ar avea ce să anestezieze, doctorii nu ar avea ce să opereze… Așa că trebuie să își facă treaba pentru că sunt plătiți pentru asta. Și eu sunt operată de 3 săptămâni și nu am dat nimic, dar nimeni nu a cerut ceva.

Judet Mariana:  Bolnavii fug după doctori cu plicul. Eu am fost operată trei ani la rând, de medici diferiți, dar nici unul nu a cerut bani. Au avut grijă de mine… Tot respectul!

Ionut Timoce:  Soția a născut de o lună la Spitalul Județean… Jos pălăria pentru condiții și pentru comportamentul exemplar al medicilor și asistentelor!!!

Angela Condurache:  În iarna asta am fost cu mama la Urgențe în Bistrița … Un personal de specialitate și niște oameni de excepție. Mama a vrut să îi ofere unui asistent care s-a ocupat extrem de frumos de dânsa niște bani și dânsul a refuzat spunând „Noi avem salariu bun, dvs aveți nevoie de banii ăștia”… Chiar am fost impresionată și nu au lăsat-o să plece din spital până nu i-au făcut toate investigațiile.

Maria Nastasia Scurtu:  Mulțumită domnului doctor Lucan, bunica mea astăzi trăiește. Un om de milioane, la fel și domnul doctor Elisei. Și-au făcut treaba fără a pretinde ceva, ba chiar d-nul Lucan a mers la bunica în vizită și când nu a avut gardă la spital.  Mii de mulțumiri acestor oameni!

Musca Emese:  În urmă cu câțiva ani am fost internată la chirurgie, suspectă de apendicită. Sincer, nu am nici un reproș față de nimeni și am un respect deosebit pentru dl. doctor Jianu, care a zis că nu mă taie degeaba. Nici chiar la UPU nu am avut probleme, acolo am fost cu fratele meu, care e în scaun cu rotile. S-au comportat frumos cu el și asistenții și medicii, deci cred că fac parte dintre acei oameni care am fost, pot să spun mulțumiți de cum am fost tratați.

Mulțumim tuturor pentru răspunsuri și implicare…!

Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!
UNICEF România îi mulțumește deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, pentru inițierea unei legi care susține copiii vulnerabili decembrie 6, 2019 - Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a depus în Parlamentul României o un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectați de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale și la educație.
Profesorul din Șanț, față în față cu judecătorii pentru alt incident cu elevii. Acesta ar fi distrus și bunuri ale școlii decembrie 6, 2019 - Profesorul de Educație Fizică și Sport Vasile Maternik va da socoteală luni în fața judecătorilor năsăudeni, în ultimul dosar în care este judecat tot pentru purtare abuzivă, după ce a lovit doi elevi. Acesta ar fi distrus inclusiv bunuri ale școlii.