Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Se caută tinichigiu auto, operatori și controlori de calitate! Alte oferte de muncă avantajoase:
FOTO: Azi începe sezonul reducerilor la Relegance și Rinascimeto...!
FOTO/VIDEO – Cum reinventează o școală ideea de agricultură urbană. Bistrițenii, invitați să-și cultive singuri legumele, în curtea unui liceu
Nuntă la Palat: Transformă evenimentul vieții tale într-o aventură!

  755 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Spitalul Județean de Urgență Bistrița a avut contract cu Hexi Pharma, dar nu se știe cum s-au achiziționat dezinfectanții

13/06/2016 17:20:05 Ana ȘTEFĂNEL  
Ministerul Sănătății a publicat în 26 mai o listă „a transparenței” în ceea ce privește achizițiile de produse biocide de către spitalele din România. Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu apărea pe acea listă. Astăzi, Bistrițeanul.ro dezvăluie câți bani a cheltuit spitalul pe produse biocide în anul 2015:

 

Lista transparenței apărută pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății în 26 mai a stârnit noi controverse în ceea ce privește chiar... transparența din Sănătate. Asta, pentru că Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu apărea nicăieri pe acea listă, deși din informațiile prezentate anterior de Bistrițeanul.ro era evident că spitalul bistrițean a avut contract inclusiv cu producătorul de dezinfectanți Hexi Pharma.

În articolul publicat atunci, reporterii Bistrițeanul.ro au arătat că la postarea Ministerului Sănătății, reprezentantul unui ONG din Bistrița a cerut explicații cu privire la absența de pe listă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Replica Ministerului Sănătății a fost „Există un prag sub care raportarea în SEAP nu este obligatorie. Unele spitale raportează voluntar şi aceste sume."

Evident, spitalul din Bistrița nu a făcut această raportare, însă acum avem suma pe care spitalul a cheltuit-o în 2015 și toate firmele producătoare de produse biocide cu care a avut contract. Răspunsul la adresa către Spitalul Județean de Urgență Bistrița este următorul:

„În anul 2015, SJUB a achiziționat produse biocide aprobate de către Comisia Națională pentru Biocide, cu respectarea prevederilor OUG 34/2006, în valoare de 160.745,48 lei fără TVA, în baza contractelor de furnizare încheiate cu următorii operatori economici: SC Intercoop SRL, SC Trident Medical Company SRL, SC Hexi Pharma Co SRL, SC Sandernia SRL."

În această adresă s-a răspuns la două dintre cele trei întrebări pe care reporterii Bistrițeanul.ro le-au adresat reprezentanților spitalului. A rămas o dilemă răspunsul la întrebarea -  în ce mod au fost cumpărate produsele biocide în anul 2015 de către Spitalul Județean de Urgență Bistrița: cumpărare directă online sau offline?

Întâmplător sau nu, ancheta de la nivel național condusă de către jurnalistul Cătălin Tolontan și echipa sa a scos la iveală alte „mistere” referitoare la acest lucru. Jurnaliștii au demonstrat că lista transparenței publicată de Ministerul Sănătății făcea referire doar la primele zece firme de pe piață : „Toate cifrele conținute în articol se referă la primii 10 jucători, piața totală fiind mai mare".

Ba mai mult decât atât, diferența imensă a sumei totale cheltuită de spitalele din țară în realitate și suma prezentată de Ministerul Sănătății vine din faptul că dezinfectanții sunt încadrați la zeci de coduri diferite, ceea ce face complicată calcularea sumei reale. Astfel, lista Ministerului Sănătății se referă la un singur cod de achiziție, „CPV 24455000‐8 –Dezinfectanți (Rev. 2)" .

Tot din ancheta jurnalistului Cătălin Tolontan aflăm că o diferență majoră în detectarea sumei reale o reprezintă și modul în care spitalele fac achizițiile de produse biocide, dacă cumpărarea este directă sau prin licitație, adică, exact întrebarea la care reporterii Bistrițeanul.ro nu au primit răspuns.

„La licitații, codurile CPV sunt stabilite de către spitale. La achizițiile directe însă, firmele de dezinfectante trec în ofertă caracteristicile produsului și stabilesc codul CPV. Sigur că el este, mai apoi, validat de către spitale. Este evident că nu poți să faci această operațiune decât de comun acord între beneficiar și furnizor. Între spital și firme”, spune un om care cunoaște bine sistemul SEAP, dezvăluie ancheta de la nivel național.

În lista produselor pentru care s-au folosit mai multe coduri de achiziție de află și Thor, un produs dezinfectant care a fost folosit și în Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Acesta era încadrat, conform anchetei lui Tolontan, la mai multe categorii:

„– Produse chimice anorganice de bază

– Aerosol

– Dezinfectanți

– Produse de sterilizare a aerului.

– Agenți organici tensioactivi.(…)", adică era achiziționat sub coduri diferite.

Neprimind răspuns la una dintre cele trei întrebări pe care reporterii Bistrițeanul.ro le-au adresat Spitalului Județean de Urgență Bistrița, nu ne rămâne decât să prezentăm situația și să așteptăm ca persoanele potrivite să își pună semne de întrebare pentru a confirma sau pentru a infirma informațiile. 

 

 

12746 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
22:31 - FOTO: Drumul spre spital s-a terminat în râu pentru un cuplu din Maramureș
18:49 - FOTO/VIDEO – Incendiu pe strada Ion Vidu! Locatarul de 80 de ani a reușit să se evacueze
18:08 - FB Police: Emoționant... Darth Vader însuși, recitând din Eminescu...!
16:53 - OAMENI din Bistriţa-Năsăud. Andrada Moldovan: Nu trebuie să ai bani ca să te îmbraci ok. Trendurile etno sunt depășite...
15:43 - O fotografie realizată de un bistrițean, în paginile celei mai bine vândute reviste dedicate fotografilor din UK
14:35 - Cadouri pentru șoferii cuminți din partea polițiștilor bistrițeni. Un tânăr din Dumitrița – la închisoare
13:25 - FOTO/VIDEO: Malul râului Someș, groapă de gunoi pentru sîngeorzeni
12:18 - FOTO/VIDEO: Cristi din Livezile, din nou prin spitale - la un an de la operație
11:33 - Trei băieți au fost surprinși la furat de whisky, într-un magazin din Beclean
10:07 - Atenție bistrițeni! Se vandalizează mașinile!
09:19 - Performanță: Trei premii dintr-un foc pentru o instituție din Bistrița!
08:49 - Bistrițeanul Cristi Ganea va juca din vară la Athletic Bilbao. Pe ce perioadă l-au luat bascii pe fotbalist
07:42 - FOTO/VIDEO – Un bărbat din Suplai a ars de viu în propria casă

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro