„Străinezii“ ar investi acasă, dar nu sunt lăsați! Ce spune primarul din Maieru despre prelungirea exodului românilor

„Străinezii“ ar investi acasă, dar nu sunt lăsați! Ce spune primarul din Maieru despre prelungirea exodului românilor

Cu prilejul derulării campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume”, la Bistrița a avut loc azi o ședință de informare. A fost prezentă și Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Printre invitați s-au aflat şi reprezentanții unor instituții precum Garda de Mediu, MAI sau AJOFM, dar și primarii mai multor localități din județ. 

 Printre cei care au avut ceva de spus a fost și primarul din Maieru, Vasile Borș. Acesta a subliniat câteva dintre neregulile pe care le întâmpină cetățenii din localitatea pe care o conduce.

Potrivit acestuia, birocrația românească este excesivă și descurajantă. Iar controalele numeroase nu-i ajută deloc pe antreprenori să-și consolizede o afacere. Totodată, acesta a făcut și aluzii referitoare la corupție: Vasile Borş a subliniat că infractorii și interlopii scapă mult prea ușor din mâinile poliției.

„Spunem de ani de zile problemele cu care se confruntă cetățenii, dar la București nu se aude. Sau nu se face în acest sens nimic… Mă tem că peste vreo cinci – zece ani vom avea un guvern al românilor de pretutindeni, că vor fi în afară poate mai mulți decât în țară!

Unde trebuie să lucrăm? Reducerea birocrației către cetățean! La instituții nu mai vorbim. Vin oameni din străinătate și mă întreabă: «M-aș întoarce în țară, vreau să-mi fac o mică afacere, să trăiesc eu și familia mea». Dar renunţă când vede hățișurile birocrației și la câte instituții trebuie să bată ca să-și facă niște documente, câți bani trebuie să cheltuie… Iar dacă a reușit să-și deschidă o afacere, peste o săptămână sunt toate controalele asupra acestui om. Și-a luat din nou straița, mai goală puțin căci a cheltuit niște bani, și pleacă în străinătate.

Vorbim că poliția nu intervine. Păi de multe ori a intervenit poliția și a ieșit interlopul sau infractorul după două zile și i-a râs în față, că nu a pățit nimic. Trebuie și aici legea să fie lege și să fie aplicată.

A fost şi o răzbunare a acestor oameni pe patronii la care au lucrat. Atunci când era excedent de forță de muncă, angajatorii nu-și respectau angajații «Din milă te țin aici, zece așteaptă la coadă!» spuneau patronii. Și știți ce au spus oamenii când s-a ivit oportunitatea de a pleca în străinătate? «Numa’ un an mă duc, ca să-i arăt patronului că și eu sunt om și n-ar trebui să se comporte așa cu mine…».

Prefectul Ovidiu Frenț a confirmat și el aceste nereguli, dar a menționat și faptul că în anumite domenii s-au făcut îmbunătățiri.

„Mărturisesc că, având o experiență a străinătății, birocrație există peste tot… Este un anumit mod românesc… avem foarte multe formulare, cereri… În vest se lucrează online și se lucrează de acasă sau de la servici. Foarte multe declarații se fac pe propria răspundere. Dar în privința înregistrării firmelor s-a simplificat foarte mult procedura. Avem celebra sintagmă «vrem o țară ca afară». Cu toții suntem conștienți că lucrurile nu merg așa cum ne-am dori. Dar râmâne să vedem dacă fiecare – acolo unde lucrăm – facem ceee ce ar trebui, ca să fie așa cum ne-am dori…”, a concluzionat prefectul.

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 4 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 4 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 5 ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 6 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 7 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 8 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 9 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 10 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 10 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 11 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 12 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum O zi - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".