14.2 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

SUPERMama – în fața Bisericii Evanghelice din Bistrița. Suficient de mică pentru a fi monumentală…

Șase impresionante statui au poposit astăzi în piațeta din fața Bisericii Evanghelice, stârnind uimirea trecătorilor care s-au perindat prin zonă, și-au făcut fotografii alături de ele sau au discutat în șoaptă asupra mesajului pe care îl ascund sculpturile între care se află și două variante din „SuperMama”… Sunt realizate de sculptorul Virgil Scripcariu, originar din Vatra Dornei:

Virgil Scripcariu s-a năcut în 1974, la Vatra Dornei și este considerat unul dintre cei mai originali sculptori români contemporani, contribuind decisiv la conceptul şi structura Pavilionului României la Bienala de arhitectură de la Veneţia în 2008 – unde a impresionat, între altele, și cu un scaun numit „Bubico”, expus în aceste zile și la galeria Arcade 24 din Bistrița…

Tânărul artist în vârstă de 44 de ani a inaugurat în această seară, în preambulul evenimentelor care se vor desfășura la Târgul Mare al Bistriței – două expoziții: una în interiorul galeriei Arcade 24, și o alta – constând în 6 statui de for public – în fața Bisericii Evanghelice.

Într-o lume a super­manilor, artistul s-a concentrat, cu grație și umor, asupra figurii pe care o reprezintă mama, dar și soția sa, Adriana, cu care Virgil Scripcariu are șase copii și care l-a inspirat pe sculptor să creeze o serie de lucrări în jurul temei Maternitate.

Virgil Scripcariu, a vorbit astă seară la Bistrița despre școala alături de faimosul sculptor și profesor Vasile Gorduz, dar și despre sculptura sa pe care și-o dorește suficient de mică pentru a fi monumentală, dar și despre credința sa că oricine ar putea face artă, despre școala pe care a întemeiat-o la Piscu, alături de soția sa și temele din universul domestic care îl inspiră.

[arve url=”https://youtu.be/ciFZSL80oVM” /]

Dincolo de faptul că este sculptor, Virgil Scripcariu este un întemeietor de lume… Iar sculptorii au un fel de a înțelege lumea deasupra celorlalte ordine ale artei – ei compun realitatea corporală, realitatea lumii, așa cum a compus Creatorul, pe care ne-o oferă apoi pentru a o trăi, pentru a o consuma… Dar mai mult decât atât, la sfârșitul studiilor sale, Virgil Scripcariu s-a retras la 30-40 de kilometri de București, la Piscu, unde a aîntemeiat în jurul propriei sale personalități și a soției sale – în jurul propriului său atelier – o comunitate de olari, unde a înființat o școală plină de voioșie, de bucurie, de glasuri de copii… Trăiesc acolo, scriu manualele pentru acea școală și fac ca lumea din jurul lor să trăiască într-o sinergie a cerului și a pământului, unde creează punți dintre cele mai nebănuite…”, a remarcat Oliv Mircea, curatorul expoziției.

Și mâine vom avea parte de un vernisaj, la Galeria de Artă Concentric, care vă invită să participați, la ora 19:00 la vernisajul expozitiei personale de pictură și desen semnată de artistul Sever Moldovan și intitulată „Acesta e burgul prin care trecem tăcuți”.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.