Toamna aceasta dispare apa din Lacul Colibița. Când începe șantierul:

Toamna aceasta dispare apa din Lacul Colibița. Când începe șantierul:

Într-o conferință de presă, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a precizat faptul că în toamna acestui an va fi golit Lacul Colibița. Ministrul spune că se va consulta cu populația din zonă când vine vorba despre soluția identificată de specialiști. Când încep lucrările:

Ministerul Apelor și Pădurilor pregătește două mari proiecte pentru Bistrița-Năsăud. Unul are o valoare de 27,8 milioane de euro, iar lucrările încep anul acesta, iar altul ajunge la 38,5 milioane de euro, urmând să debuteze abia în toamna anului viitor.

Este vorba despre lucrările la lacul de acumulare Colibița, care costă 27,8 milioane de euro. Într-o conferință de presă, ministrul Apelor și Pădurilor a precizat că lacul se va goli toamna aceasta, urmând ca lucrările efective să înceapă în primăvara anului viitor.

„Ne propunem ca la acumularea Colibița să începem golirea barajului, iar în primăvară să începem lucrările la acest baraj. Nu este vorba numai de baraj, ci tot ce înseamnă Râul Bistrița, din aval de baraj și până unde se varsă în Șieu. Tot cursul Râului Bistrița va fi amenajat, astfel încât acest râu să fie unul care să nu prezinte un pericol. În momentul în care proiectantul va avea soluțiile cât de cât creionate voi face o întâlnire între autoritățile publice județene și locale, proiectant, reprezentanții noștri de la ABA Someș-Tisa, în care vom discuta dacă soluțiile sunt în concordanță cu nevoile populației din zonă. Vrem să facem un proiect care să folosească cu adevărat comunităților din acea zonă”, a declarat în cadrul conferinței de presă Ioan Deneș.

Al doilea mare proiect pe care îl va demara Ministerul Apelor și Pădurilor în județul nostru este amenajarea Văii Ilișua, aval de confluență cu Valea Strâmbă. Valoarea acestuia ajunge la 38,5 milioane de euro. Lucrările vor începe în toamna anului trecut, a făcut cunoscut ministrul Apelor și Pădurilor.

Vă reamintim faptul că specialiștii propun un scenariu pentru efectuarea lucrărilor care presupune „golirea lacului până la cota 730,00 mdM prin turbinare, menţinerea nivelului în lac la cota 730,00 mdM cu ajutorul unei staţii de pompe, reabilitarea în totalitate a măştii barajului, reabilitarea sau înlocuirea echipamentelor electromecanice din casa vanelor golirii de fund, inclusiv vana fluture de pe aducţiune, a conductei de by-pass până la ieşirea din galerie și a circuitului iniţial de deviere a apelor prin ridicarea batardoului amonte, decolmatări etc”.

În plus, specialiștii susțin că necesitatea lucrărilor propuse are la bază analiza incidentelor și a evenimentelor produse de la punerea în funcțiune, precum și expertizele efectuate în ultima perioadă, așa că lucrările sunt urgente și necesare.

Durata estimată de realizare a lucrărilor de punere în siguranţă care necesită golirea lacului este de 150 – 180 zile. Pentru golirea apei din lac specialiștii spun că viteza de coborâre a nivelului apei nu va depăşi 1,20 m/zi, maxim 15 zile și la fiecare 18 m de coborâre, intervine un palier de aşteptare de 15 zile.

În aceste condiţii, specialiștii spun că golirea acumulării se va putea face în cca. 3 – 5 luni de zile, respectiv în perioada noiembrie – martie.

Studiul a fost publicat ieri pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud care anunță că publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la studiul de evaluare adecvată în termen de 5 zile de la data afișării.

 

 

acum 38 de minutePe Podirei se poartă viteza de peste 100 la oră! Recordul înregistrat ieri: - Polițiștii au ieșit ieri la ”vânat” de vitezomani. Peste 30 de șoferi au rămas pietoni, după ce au apăsat pedala de accelerație prea tare. Recordul de viteză a fost înregistrat ieri tot pe Podirei, unde acum o săptămână acul vitezometrului unei mașini a ajuns la 125. 
acum O orăALERTĂ: Ne confruntăm cu o problemă gravă! „De aici pornește atitudinea în viață!” - „Cred că într-adevăr este o gravă problemă, pentru că de aici pornește și atitudinea față de muncă, și atitudinea în viață... Aici ar trebui intervenit”, crede șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Când se vor lua primele măsuri:
acum 2 oreDE NECREZUT! Campion din Bistrița accidentat în Cehia riscă să își piardă un picior din cauza asigurării de sănătate - Damaschin Berende, proaspăt campion european la atelaje trase de câini, riscă să piardă mobilitatea parțială sau chiar totală a unui picior, după ce a suferit un accident în Cehia. Firma românească la care și-a făcut asigurarea de sănătate refuză să plătească operația.
acum 2 oreTRIST – Sărăcia a împins-o în Pasul Tihuța, unde și-a găsit sfârșitul - O femeie de 35 de ani și-a găsit sfârșitul zilele trecute în Pasul Tihuța. Trupul acesteia a fost găsit pe un câmp din Piatra Fântânele. Femeia, care era din județul Suceava a fost împinsă în Piatra Fântânele de sărăcie.
acum 3 oreUn tânăr a furat o mașină, iar un bistrițean a ajuns după gratii pentru că a condus beat - Alcoolul la volan se pedepsește cu închisoare. S-a convins de asta un bistrițean care a fost încarcerat ieri pentru comiterea acestei infracțiuni. Și furtul te poate duce după gratii. Mai ales dacă furi o mașină și nu ai nici permis de conducere.
acum 3 oreFOTO: A început montarea patinoarului. Unde și de când putem patina - Pe timp de iarnă bistrițenii s-au bucurat, în anii precedenți, de locații pentru patinat. În unii ani au fost chiar două patinoare. Anul trecut a funcționat doar cel din spatele Spitalului Județean. Anul acesta va fi din nou un singur patinoar. Lucrările de amplasare a acestuia au început:
acum 4 oreVIDEO: Militarii dați afară din armată, „suspendați în aer” de schimbările legislative. Cer dreptate, pe motiv de discriminare - În urma unei legi date acum câțiva ani, militarii care împlineau 40 de ani erau ”dați afară” din Armată. Schimbările legislative din acest an îi discriminează pe cei care au luptat eroic pentru țară. Mai exact, aceștia nu-și pot deduce din vârsta de pensionare, anii munciți în teatrele de operațiuni. Acum au intentat proces împotriva MAPN, cerând să li se facă dreptate.
acum 5 oreConsilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează - Proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu. Mai mult, a fost catalogat drept cel mai bun proiect de apărare împotriva inundațiilor, un proiect - locmotivă.De aceea, consilierul lui Deneș a declarat că ecologiștii sunt puțin săriți de pe fix, punând în balanță bâzdâgăniile din apă cu viața a peste 100.000 de oameni.
acum 6 oreHARTA CRIMINALILOR DIN ROMÂNIA: Pe ce loc se află județul nostru la numărul de criminali - Parchetul General a întocmit o hartă a numărului de omucideri pe o perioadă de cinci ani. Psihologii criminologi au întocmit chiar și un top al zodiilor cu înclinație spre a ucide sau a fi victime. AFLĂ pe ce loc se află județul nostru:
acum 7 oreE OFICIAL! Supercom a câștigat licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ - Supercom, actuala firmă de salubritate care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, a câștigat licitația organizată în acest sens. În cursă au intrat trei firme și după contestări peste contestări, au ieșit învingători cei de la Supercom.
acum 8 oreRostul de dimineață: Începe Postul Nașterii Domnului. Cum procedăm…? - Astăzi începe, care va să zică, Postul Nașterii Domnului... De unde facem rost de mâncare de post? De ce să iertăm dușmani care merită scuipați și care ne-au călcat în picioare? Cum naiba să facem să nu ne mai înjurăm aproapele? Cum să nu urlăm în trafic? De ce să ne umilim? Începe totuși postul Crăciunului...
acum 9 oreSPITAL: Unul din cele mai performante aparate din lume, pentru unul dintre cei mai buni doctori din România - Spitalul Județean se mândrește cu unul dintre cei mai buni doctori ortopezi din România. La un așa om, trebuia un aparat de lucru pe măsură. Așa că se va finanța o linie completă de chirurgie artroscopică de înaltă calitate.
acum 22 de oreUn bătrân din Zagra a murit, într-un accident cu un atelaj - Un teribil accident cu un atelaj i-a curmat viața unui bătrân de 80 de ani din localitatea Zagra. Acesta a fost găsit de către echipajele medicale în stop cardio-respirator și, din păcate, nu a putut fi salvat.
acum 23 de oreVIDEO: O experiență unică, în Bistrița-Năsăud! „M-am simtit ca într-o altă Românie” - O experiență unică resimțită în Bistrița-Năsăud a ieșit la iveală grație unui mini-documentar produs de EvergreenMan. Traversând peste 100 de kilometri din județul nostru, călătorul bucureștean a descoperit aici „o altă Românie”, cu oameni politicoși și peisaje de o sălbăticie rară… „Experiența pe care am trăit-o va rămâne încrustată în memoria noastră probabil pentru tot...
acum O ziTRIST: Decizia unui preot din Năsăud i-a dezamăgit crunt pe enoriașii săi - „TRIST... Se spune că „Dumnezeu este iubire”. Dacă e așa, atunci Biserica, prin  preoții săi, ar trebui să propovăduiască iubirea, dragostea de aproapele nostru, bunătatea și smerenia... Se pare că în realitate lucrurile nu stau tocmai la fel pentru unii preoți” – scriu părinții care au dezlănțuit valuri de nemulțumire în mediul online.