TOP 5 Cele mai furate cărți în Bistrița

TOP 5 Cele mai furate cărți în Bistrița

Oameni stilați, studenți sau fii de profesori se numără printre hoții de cărți care acționează și la Bistrița. „Nu este un fenomen îngrijorător, deocamdată… Dar  există și hoți de cărți. Și, din păcate, nu le fură ca să le citească. Le fură ca să facă rost de bani…”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la Aletheia.

1. Cărți de medicină de dimensiunea DEX-ului!

De două ori am reușit să prindem hoțul efectiv, datorită faptului că avem camere de supraveghere: ultima oară ni s-au furat cărți de medicină Le fura, bănuim noi, la comandă. Fura doar ce putea să vândă, probabil la jumătate de preț, elevilor de la Liceul Sanitar sau de la Școala Postliceală „Carol Davila”...”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la librăria Aletheia Casa Cărții.

Hoții de cărți acționau în echipă: veneau câte trei, doi o întrebau ceva pe vânzâtoare iar unul „acționa”, se întindea după carte, și o băga pur și simplu în rucsac, după care pleca. „Erau niște cărți de dimensiunea DEX-ului… O zi întreagă am căutat imaginile pe camera de supraveghere, până să-l descoperim… A treia oară când a venit în librărie l-am prins cu cartea-n sac, am închis ușa, și s-a încheiat totul pe cale amiabilă. L-am pus să plătească. Era recidivist, mai fusese condamnat în trecut și era tocmai din București. Directorul de la „Carol Davila” ne-a povestit că băiatul fusese înscris la un moment dat la cursurile postliceale, dar nu le-a frecventat, și-a făcut doar câteva cunoștințe și prieteni cărora le livra apoi cărți…”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la Librăria Aletheia din Piața Mihai Eminescu.

2. Cărțile „cu îngerași”, după cum le-au botezat cei de la librăriile Aletheia

Pe locul doi în topul celor mai furate cărți se află cărțile motivaționale, care conțin sfaturi și lecții de viață fără de care existența nici nu poate fi concepută, pentru mulți dintre noi… Sunt cărțile din care unii se mai inspiră sau se încăpățânează să citească 10 – 15 minute, înainte de a adormi…

3. Cărțile de mici dimensiuni, care se pot face cadou, cu mesaje pentru „cea mai bună mamă”, „cel mai grozav bunic” etc…

Inițial erau aranjate pe rafturile din spatele librăriei, ne-a explicat Angela Chiuzan, dar apoi le-am adus în față, lângă casa de marcat, pentru că un client atenta într-una la ele… „Venea frecvent în librărie, ne saluta atât de politicos, până într-o zi când l-am văzut pe cameră îndesându-și cartea în buzunarul interior al hainei… L-am  luat la rost atunci și l-am întrebat cum naiba de ne fură cărțile… Și-a cerut scuze la fel de politicos și ne-a explicat că nu îi trebuie neapărat, dar nu se poate abține…”, ne-a mărturisit directoarea librăriei.

Locul 4 & 5: Beletristică și dicționare. Sau viceversa

Pe locul 4 și 5 în Topul nostru se află dicționarele de limbi străine și romanele de mici dimensiuni – cărțile din TOP10, colecția Polirom.

Nu este un fenomen îngrijorător, deocamdată, adaugă Angela Chiuzan, nu a fost nevoie de Poliție niciodată și deocamdată „ne încadrăm în limita de risc comercial de 3-400 de lei, și nu am avut de plătit noi de pe urma hoților. Dar în Bistrița nu se fură cărți într-o măsură atât de mare… Din păcate, nu le fură ca să le citească. Le fură ca să facă rost de bani…”, a conchis Angela Chiuzan.

Cei de la Alexandria Librării ne-au mărturisit că – de patru ani de când există în orașul nostru – ei nu s-au confruntat cu asemenea fenomen. Și speră ca nici pe viitor să nu se confrunte cu hoții de cărți…

 TOP 5 – Cele mai spectaculoase imagini cu Bistrița

Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum O oră - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 2 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 3 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 4 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 5 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 6 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 7 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 7 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum 23 de ore - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum 24 de ore - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Mirela Riti este noul antrenor de fitness de la Casa EMA! acum O zi - De luna aceasta ai o nouă opțiune pentru antrenamentelede la sală iar Mirela aduce cu ea tot entuziasmul și toate cunoștințele acumulate în 8 ani de acțiune.
Un bistrițean, printre jurații la noul MasterChef. Ce îl „recomandă”: acum O zi - ProTv se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii culinare MasterChef. Noul sezon vine și cu un set proaspăt de jurați. Printre ei se numără un fost jurat al unei emisiuni culinare de la altă televiziune, un fost concurent al unui astfel de show și un...bistrițean. Despre cine este vorba:
Materom Automotive te recompensează! acum O zi - Acum te poți bucura de toate beneficiile pe care le oferă programul Service Select – la Materom Automotive! Aici te aşteaptă câteva oferte limitate. AFLĂ despre ce este vorba:
Interzis la Vlăduța Lupău la Zilele Sîngeorzului! AFLĂ de ce: acum O zi - Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, e supărat foc. O parte dintre consilierii locali, în frunte cu viceprimarul, i-au dat cu flit și nu au aprobat bugetul necesar organizării zilelor orașului, sărbărtorite în acest weekend.