TOP 5 Cele mai furate cărți în Bistrița

TOP 5 Cele mai furate cărți în Bistrița

Oameni stilați, studenți sau fii de profesori se numără printre hoții de cărți care acționează și la Bistrița. „Nu este un fenomen îngrijorător, deocamdată… Dar  există și hoți de cărți. Și, din păcate, nu le fură ca să le citească. Le fură ca să facă rost de bani…”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la Aletheia.

1. Cărți de medicină de dimensiunea DEX-ului!

De două ori am reușit să prindem hoțul efectiv, datorită faptului că avem camere de supraveghere: ultima oară ni s-au furat cărți de medicină Le fura, bănuim noi, la comandă. Fura doar ce putea să vândă, probabil la jumătate de preț, elevilor de la Liceul Sanitar sau de la Școala Postliceală „Carol Davila”...”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la librăria Aletheia Casa Cărții.

Hoții de cărți acționau în echipă: veneau câte trei, doi o întrebau ceva pe vânzâtoare iar unul „acționa”, se întindea după carte, și o băga pur și simplu în rucsac, după care pleca. „Erau niște cărți de dimensiunea DEX-ului… O zi întreagă am căutat imaginile pe camera de supraveghere, până să-l descoperim… A treia oară când a venit în librărie l-am prins cu cartea-n sac, am închis ușa, și s-a încheiat totul pe cale amiabilă. L-am pus să plătească. Era recidivist, mai fusese condamnat în trecut și era tocmai din București. Directorul de la „Carol Davila” ne-a povestit că băiatul fusese înscris la un moment dat la cursurile postliceale, dar nu le-a frecventat, și-a făcut doar câteva cunoștințe și prieteni cărora le livra apoi cărți…”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la Librăria Aletheia din Piața Mihai Eminescu.

2. Cărțile „cu îngerași”, după cum le-au botezat cei de la librăriile Aletheia

Pe locul doi în topul celor mai furate cărți se află cărțile motivaționale, care conțin sfaturi și lecții de viață fără de care existența nici nu poate fi concepută, pentru mulți dintre noi… Sunt cărțile din care unii se mai inspiră sau se încăpățânează să citească 10 – 15 minute, înainte de a adormi…

3. Cărțile de mici dimensiuni, care se pot face cadou, cu mesaje pentru „cea mai bună mamă”, „cel mai grozav bunic” etc…

Inițial erau aranjate pe rafturile din spatele librăriei, ne-a explicat Angela Chiuzan, dar apoi le-am adus în față, lângă casa de marcat, pentru că un client atenta într-una la ele… „Venea frecvent în librărie, ne saluta atât de politicos, până într-o zi când l-am văzut pe cameră îndesându-și cartea în buzunarul interior al hainei… L-am  luat la rost atunci și l-am întrebat cum naiba de ne fură cărțile… Și-a cerut scuze la fel de politicos și ne-a explicat că nu îi trebuie neapărat, dar nu se poate abține…”, ne-a mărturisit directoarea librăriei.

Locul 4 & 5: Beletristică și dicționare. Sau viceversa

Pe locul 4 și 5 în Topul nostru se află dicționarele de limbi străine și romanele de mici dimensiuni – cărțile din TOP10, colecția Polirom.

Nu este un fenomen îngrijorător, deocamdată, adaugă Angela Chiuzan, nu a fost nevoie de Poliție niciodată și deocamdată „ne încadrăm în limita de risc comercial de 3-400 de lei, și nu am avut de plătit noi de pe urma hoților. Dar în Bistrița nu se fură cărți într-o măsură atât de mare… Din păcate, nu le fură ca să le citească. Le fură ca să facă rost de bani…”, a conchis Angela Chiuzan.

Cei de la Alexandria Librării ne-au mărturisit că – de patru ani de când există în orașul nostru – ei nu s-au confruntat cu asemenea fenomen. Și speră ca nici pe viitor să nu se confrunte cu hoții de cărți…

 TOP 5 – Cele mai spectaculoase imagini cu Bistrița

Fă-i un cadou să te țină minte toată viața! Ceasuri, brățări tip Pandora și alte frumuseți, de la Atlantis Gold! acum 11 minute- Dacă ai de făcut un cadou, care să impresioneze și să te asigure că nu va uita niciodată de tine, atunci neapărat treci pe la Atlantis Gold! Bijuterii care mai de care mai frumoase, de la cercei, brățări și lănțișoare cu nume, brățări tip pandora, până la ceasuri set pentru cupluri sau verighete. Merită să mergi să vezi ce au și sigur vei alege cadoul perfect pentru ea sau pentru el!
FOTO: Mergeau cu fetița bolnavă la spital și o mașină le-a tăiat calea acum O oră- Echipajele de pompieri, medical și ale poliției au intervenit la un accident petrecut în zona benzinăriei Luck Oil, pe DN 17. Cinci persoane au fost implicate, iar două au nevoie de îngrijiri medicale.
La Slujba de Înviere ne luăm umbrelele! COD GALBEN de ploi, începând de mâine! acum 2 ore- S-ar părea că vremea rea nu vrea să ne ocolească. Pentru județul nostru s-a anunțat cod galben de ploi și instabilitate atmosferică. Avertizarea meteo este valabilă până duminică. 
FOTO: Incendiu la o hală, în Unirea acum 2 ore- Un incendiu a izbucnit la o hală metalică din Unirea. Flăcările au afectat jumătate din suprafața acesteia, plus unelete aflate în interior.
FOTO: AȘA DA! Curățenia de Paște nu se face numai în case! Exemplul dat de o comună bistrițeană: acum 3 ore- Gospodinele au o ”regulă” nescrisă. Aceea de a face curățenie impecabilă în toată casa înainte de sărbători. Un primar gospodar a arătat că nu doar casele trebuie curățate, ci și comunele. Așa că au făcut lună și bec pe străzi, în spațiile verzi, etc. AȘA DA exemplu!
Doliu în toată creștinătatea. Cine face vreun rău în Vinerea Neagră, va fi pedepsit înzecit… acum 3 ore- Este Vinerea Neagră, Vinerea Patimilor – ziua în care a murit Mântuitorul Iisus Hristos – o zi de post negru pentru credincioșii care își amintesc o străveche superstiție:  cine face vreun rău semenului său, în această zi, va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa
Aquabis: Se sistează apa astăzi, pe Aleea Trandafirilor din Bistrița acum 4 ore- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, 26 aprilie 2019, va fi sistată TOTAL furnizarea apei potabile în municipiul Bistrița, pe Aleea Trandafirilor. 
AFLĂ la cine au mers cele 13 premii puse la bătaie de Total Taxi: acum 5 ore- Astăzi a avut loc extragerea numelor câștigătorilor tombolei Total Taxi. 10 sticle de vin de la Crama Vie Vin Lechința, un bean bag, un telefon Huawei Y5 și 300 de euro au făcut 13 bistrițeni foarte fericiți. AFLĂ dacă ești printre câștigători:
Cinci polițiști locali riscă să își piardă locul de muncă! Locul lor ar putea fi luat de privați: acum 6 ore- În urmă cu o lună în Consiliul Local Bistrița a fost adoptată modificarea organigramei Poliției Locale Bistrița. Această modificare a dus la desființarea Compartimentului de pază a Primăriei, motiv pentru care cei 5 angajați au formulat o plângere prin care arată că riscă să își piardă locul de muncă dacă nu promovează examenul. Sarcinile lor ar putea fi transferate unei firme private:
FOTO: Ce surprize pregătește Primăria pentru elevii de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” acum 21 de ore- Liceul de Muzică „Tudor Jarda” a intrat în această primăvară în reabilitare și modernizare completă. Iată ce surprize le pregătește Primăria elevilor care învață aici: 
FOTO. Minuni, la Mărișelu: „Oameni care vibrează și simt lucrurile mult mai profund decât credem noi” acum 21 de ore- Se întâmplă minuni la Mărișelu: „Ați fost aleși să dăruiți lumină din lumina pe care o purtați în inimă și minte… Iar când primești un asemenea dar, nu trebuie decât să-i mulțumești lui Dumnezeu că ți-a scos în cale niște oameni care vibrează și simt lucrurile mult mai profund decât credem noi...”, a mărturisit lector univ. dr. Elena Ivanca, de la Teatrul Național din Cluj.
FOTO: Iepuraș salvat din foc, în ultima clipă, de un pompier. Animalului i s-a administrat inclusiv oxigen acum 22 de ore- Un iepuraș a fost salvat astăzi, în ultima clipă, din flăcări, de către un pompieri. S-a întâmplat la Poienile Zagrei, unde un incendiu a cuprins anexelei unei case. O adolescentă de 17 ani a suferit un atac de panică.
Pneumonia a mai curmat o viață! acum 24 de ore- Doliu în încă o familie, după ce pneumonia le-a luat pe cineva drag. Un bărbat a fost răpus de această afecțiune tipică sezonului rece. Acesta a decedat în spital, fiind unul din cei peste 40 de pacienți internați cu această afecțiune.
Un ursuleț orfan găsit pe Bârgaie, dus la un centru de reabilitare acum O zi- Un pui de urs a ajuns ieri la Centrul de Reablitare din Harghita. Micuțul a fost găsit singur, într-un pom fructifer din Josenii Bârgăului. Mama acestuia nu a fost identificată, de aceea s-a luat măsura trimiterii acestuia la centru.
FOTO/VIDEO: 20 de ani de înfrățire francezo-rebrișoreană, sărbătoriți la Muzeul Grăniceresc! Un vernisaj de excepție acum O zi- Muzeul Grăniceresc Năsăud a găzduit miercuri, vernisajul unei expoziții cu lucrări de artă abstractă și pictură naivă a artistelor Marie-Odile Florin și Mariana Mihuț. Potrivit primarului Viorel Clapău, evenimentul a marcat încununarea a 20 de ani de înfrățire româno-franceză între comunele Rebrișoara și Blain.