TOP 5 Cele mai furate cărți în Bistrița

TOP 5 Cele mai furate cărți în Bistrița

Oameni stilați, studenți sau fii de profesori se numără printre hoții de cărți care acționează și la Bistrița. „Nu este un fenomen îngrijorător, deocamdată… Dar  există și hoți de cărți. Și, din păcate, nu le fură ca să le citească. Le fură ca să facă rost de bani…”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la Aletheia.

1. Cărți de medicină de dimensiunea DEX-ului!

De două ori am reușit să prindem hoțul efectiv, datorită faptului că avem camere de supraveghere: ultima oară ni s-au furat cărți de medicină Le fura, bănuim noi, la comandă. Fura doar ce putea să vândă, probabil la jumătate de preț, elevilor de la Liceul Sanitar sau de la Școala Postliceală „Carol Davila”...”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la librăria Aletheia Casa Cărții.

Hoții de cărți acționau în echipă: veneau câte trei, doi o întrebau ceva pe vânzâtoare iar unul „acționa”, se întindea după carte, și o băga pur și simplu în rucsac, după care pleca. „Erau niște cărți de dimensiunea DEX-ului… O zi întreagă am căutat imaginile pe camera de supraveghere, până să-l descoperim… A treia oară când a venit în librărie l-am prins cu cartea-n sac, am închis ușa, și s-a încheiat totul pe cale amiabilă. L-am pus să plătească. Era recidivist, mai fusese condamnat în trecut și era tocmai din București. Directorul de la „Carol Davila” ne-a povestit că băiatul fusese înscris la un moment dat la cursurile postliceale, dar nu le-a frecventat, și-a făcut doar câteva cunoștințe și prieteni cărora le livra apoi cărți…”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la Librăria Aletheia din Piața Mihai Eminescu.

2. Cărțile „cu îngerași”, după cum le-au botezat cei de la librăriile Aletheia

Pe locul doi în topul celor mai furate cărți se află cărțile motivaționale, care conțin sfaturi și lecții de viață fără de care existența nici nu poate fi concepută, pentru mulți dintre noi… Sunt cărțile din care unii se mai inspiră sau se încăpățânează să citească 10 – 15 minute, înainte de a adormi…

3. Cărțile de mici dimensiuni, care se pot face cadou, cu mesaje pentru „cea mai bună mamă”, „cel mai grozav bunic” etc…

Inițial erau aranjate pe rafturile din spatele librăriei, ne-a explicat Angela Chiuzan, dar apoi le-am adus în față, lângă casa de marcat, pentru că un client atenta într-una la ele… „Venea frecvent în librărie, ne saluta atât de politicos, până într-o zi când l-am văzut pe cameră îndesându-și cartea în buzunarul interior al hainei… L-am  luat la rost atunci și l-am întrebat cum naiba de ne fură cărțile… Și-a cerut scuze la fel de politicos și ne-a explicat că nu îi trebuie neapărat, dar nu se poate abține…”, ne-a mărturisit directoarea librăriei.

Locul 4 & 5: Beletristică și dicționare. Sau viceversa

Pe locul 4 și 5 în Topul nostru se află dicționarele de limbi străine și romanele de mici dimensiuni – cărțile din TOP10, colecția Polirom.

Nu este un fenomen îngrijorător, deocamdată, adaugă Angela Chiuzan, nu a fost nevoie de Poliție niciodată și deocamdată „ne încadrăm în limita de risc comercial de 3-400 de lei, și nu am avut de plătit noi de pe urma hoților. Dar în Bistrița nu se fură cărți într-o măsură atât de mare… Din păcate, nu le fură ca să le citească. Le fură ca să facă rost de bani…”, a conchis Angela Chiuzan.

Cei de la Alexandria Librării ne-au mărturisit că – de patru ani de când există în orașul nostru – ei nu s-au confruntat cu asemenea fenomen. Și speră ca nici pe viitor să nu se confrunte cu hoții de cărți…

 TOP 5 – Cele mai spectaculoase imagini cu Bistrița

Primăria Bistrița sare cu bani pentru subvenționarea taxei pentru gunoi acum O oră- Supercom vrea ca locuitorii județului să plătească mai mult pentru gunoi în primele trei luni ale acestui an. Municipalitatea sare în ajutorul bistrițenilor și este dispusă să subvenționeze taxa pentru gunoi pentru această perioadă.
Dispar merele uriașe de pe Bulevardul Republicii?! acum 2 ore- Câteva mere uriașe care împodobeau de ani de zile Bulevardul Republicii au fost scoase astăzi de angajații Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița.
Ringul de luptă al câinilor s-a mutat la Dumitra! Polițiștii fac cercetări acum 3 ore- Un nou caz de organizare lupte între câini a ieșit la lumină. Internetul a fost împânzit cu imaginile unui câine rănit în urma unei ”demonstrații de putere” a patrupedelor. Polițiștii au intrat pe fir și fac verificări.
Îndemânarea Construct, Campredo și Leoni fac angajări! NOI locuri de muncă, disponibile în Bistriţa acum 4 ore- Se fac angajări la Îndemânarea Construct, Campredo, Leoni, Agro-Ardeal, Italtextil și IMP România! Noi locuri de muncă sunt disponibile pentru cei care își caută un job bine plătit, dar și un mediu de lucru atractiv: transportul este asigurat de compania care oferă și diferite sporuri și bonusuri pentru prezență, performanță sau calitate!
Hyundai câștigă două premii „iF Design 2019”! acum 4 ore- Hyundai a obținut o nouă recunoaștere internațională a viziunii de design, pentru al cincilea an consecutiv: Modelul Palisade și conceptul Le Fil Rouge câștigă „iF Design Award”, în cadrul categoriei "Automobile / Vehicles".
Ce a decis judecătorul în cazul femeii și a celor doi bărbați ce au obligat două minore să se prostitueze acum 5 ore- Joi, doi bărbați și o femeie au ajuns la sediul poliției pentru declarații. Aceștia sunt cercetați după ce ar fi obligat două minore să se prostitueze. În urma audierii, instanța a decis soarta lor pe următoarea perioadă în care se continuă cercetările:
Ajutor de nădejde! Tot la 10 zile, câinii îi însoțesc pe polițiști în acțiunile lor! acum 6 ore- Când se vorbește despre poliție, oamenii se gândesc la uniforme și la mașini. Dar la Poliție, ”lucrează” și câteva patrupede, ajutor de nădejde al oamenilor legii. Anul trecut, câinii polițiști au fost ”în acțiune„ tot la 10 zile.
Cine este șoferul care a distrus 5 mașini în doar câteva minute: Un asistat social problemă condamnat penal acum 7 ore- Sâmbătă noaptea, un tânăr de 30 de ani reușea să distrugă 5 mașini dintr-un foc, în doar câteva minute. Aceste este un „client” fidel al polițiștilor, fiind condamnat penal pentru mai multe infracțiuni. De asemenea, acesta stă într-o locuință socială a Primăriei Bistrița, care încearcă de ceva ani evacuarea.
FANTASTIC: Bogdan Georgescu din Bistrița, pe podium la Festivalul Internațional de Film de la Berlin! acum 8 ore- Scurtmetrajul Blue Boy, realizat de Manuel Abramovici (regizor) și bistrițeanul Bogdan Georgescu (producător creativ), a fost distins cu prestigiosul trofeu Ursul de Argint, în acest weekend, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin!
FOTO – Carambol în față la Pensiunea Sheriff. Două mașini s-au ciocnit cu un microbuz și o basculantă acum 9 ore- Carambol în această dimineață în față la pensiunea Sheriff, pe DN17. În accident au fost implicate un taximetru, un autoturism, un microbuz și o basculantă. Basculanta a rupt un semn de circulație și a fost la un pas să se răstoarne cu tot cu încărcătură în pârâul din zonă.
Rămase împotmolite pe un drum forestier, cu trei copii, din cauza GPS-ului acum 10 ore- Două femei au tras spaima vieții lor când au constatat că GPS-ul le-a purtat pe un drum forestier, unde au rămas împotmolite. Cele două aveau cu ele și trei copii și tocmai vizitaseră mănăstirea Parva.
Un nou proiect Class Expert Construct: 20 de căsuțe de poveste, drăguțe și cochete, pe strada George Enescu din Bistrița acum 21 de ore- Class Expert Construct s-a impus pe piața imobiliară din Bistrița ca un constructor cu o viziune arhitecturală modernă, care pune accentul pe confort și utilitate în proiectele sale imobiliare. Fiecare metru pătrat de construcție este atent gândit, astfel încât să ofere proprietarilor tot confortul pretins, cheltuieli mici de întreținere și satisfacția unui cămin de poveste, ca-n reviste.
Asociația Autism: Elevii cu tulburări din spectrul autist și cerințe speciale au nevoie de un proces educativ incluziv real acum O zi- Referitor la declarațiile ministrului educației, Ecaterina Andronescu, legate de integrarea elevilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă, Asociația Autism Europa - Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț lămurește următoarele:
FOTO – Nu a luat cum trebuie curba și a accidentat un șofer de 75 de ani acum O zi- În această după-masă a avut loc un accident rutier pe DJ154, în localitatea Sărata. Implicați au fost un tânăr de 23 de ani și un bărbat de 75 de ani din Bistrița. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
Căderi de pietre pe DN17, în Pasul Tihuța acum O zi- Mai multe pietre au căzut de pe versanți în urmă cu puțin timp, pe DN17, în Pasul Tihuța. Un echipaj al Secției Drumuri Naționale au îndepărtat deja pietrele de pe carosabil.