Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
Se caută inginer mecanic, responsabil mentenanță sau marketing și ingineri în construcții! Oferte avantajoase de muncă
Până la sesizări scrise mai este cale lungă: Plângerile la adresa Spitalului Județean se fac momentan în mediul online!
FOTO/VIDEO: Omenia... din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!
FOTO/VIDEO - Drama unui îngeraș: La doar 10 ani, Edi nu vorbește și abia se mișcă
APEL UMANITAR: Bistrițean, tată a trei copilași, decedat în Germania! E nevoie de implicare!

  515 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Tot mai puțini bistrițeni în județ

11/10/2017 13:31:30 Ana ȘERBAN  
Suntem tot mai puțini bistrițeni din cauza numărului scăzut de nașteri și a faptului că tot mai mulți tineri aleg să plece din județ. Astfel școlile își vor regândi strategia educațională pentru a face față nevoilor angajatorilor care au înregistrat o reducere a forței de muncă. Scăderea populației are efect negativ și asupra sistemului educațional

Populația județului Bistrița-Năsăud este în scădere din 2010, când s-a înregistrat cel mai mare număr de locuitori din ultimii 14 ani - 331.365 de persoane. În 2016, populația totală a ajuns la 329.070 de locuitori, cu 2.294 mai puțini ca în 2010.

 

Faptul că se nasc tot mai puțini copii, la care se adaugă plecarea multor bistrițeni în afara județului sau în străinătate au efecte negative asupra mediului economic, în sensul în care s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de angajați.

 

Conform unui raport al Institutului Național de Statistică care vizează numărul de angajați din Bistrița-Năsăud, totalul oamenilor care muncesc a scăzut cu 6.200 din 1995 (66.200 de salariați) până în 2015 când erau înregistrați 60.000 de salariați. Asta înseamnă că sunt tot mai puțini bistrițeni care contribuie la bugetul de pensii, lucru grav având în vedere că tendința este în continuare de scădere.

 

Pe termen mediu, un număr mai mic de copii afectează sistemul educațional pentru că astfel va fi nevoie de mai puțini educatori și profesori.

 

Efectele se propagă în lanț, astfel școlile bistrițene vor trebui să se reorienteze în ceea ce privește cursurile pe care le oferă. Faptul că nu găsesc oameni care să muncească i-a făcut pe agenții economici din județ să apeleze la dascăli pentru a căuta soluții pe termen lung. În urma discuțiilor, reprezentanții școlilor au convenit că vor ține cont de nevoile pe termen lung ale angajatorilor, care în schimb trebuie să le ofere tinerilor oportunitatea de a învăța practic meseriile pentru care se pregătesc în școală.

 
Sursa foto: Arhivă
3238 vizualizari


loading...

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
09:10 - Vrei o masă de Paște bogată și gustoasă? Comandă Coșul cu Produse tradiționale pregătit de Restaurant Casa Doamnelor!

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro