Totul porneste de la Educație: Undă verde pentru reciclarea deșeurilor în școli!

Totul porneste de la Educație:  Undă verde pentru reciclarea deșeurilor în școli!

Colectarea selectivă a deșeurilor în școlile din România este la un pas de a deveni realitate: Inițiativa legislativă inițiată de deputatul USR Cristina Iurișniți în toamna anului trecut – care reglementează colectarea selectivă a deșeurilor în școli – a fost aprobată de Senat.

Inițiativa a primit avize favorabile de la Comisia de Învățământ, Comisia Juridică și Comisia pentru buget ale Camerei Deputaților! De asemenea, are undă verde de la Comisia de mediu și de administrație.

Parcursul legislativ al inițiativei s-a bucurat de susținerea deputaților din toate partidele politice, astfel încât colectarea selectivă a deșeurilor în școlile din România este la un pas de a deveni realitate.

Ceea ce ne propunem este să obligăm autoritățile locale, sau operatorii economici de salubritate, să se asigure că la nivelul fiecărei unități școlare din România vor exista pubele speciale pentru colectarea selectivă. Necesitatea unei astfel de măsuri este reclamată de pericolul demarării de către Comisia Europeană a unei proceduri de infrigement la adresa României, ca urmare a rușinosului procent de 3% la nivelul colectării selective. Procentul asumat de țara noastră pentru 2020 era de 50% colectare selectivă”, subliniază deputatul Cristina Iurișniți.

În același timp, propunerea legislativă trage un semnal de alarmă cu privire la pasivitatea Guvernului și a Ministerelor de resort cu privire la problematica deșeurilor și a asigurării standardelor europene de colectare și reciclare.

Începând cu 2020, România va plăti 200 de mii de euro pe zi amenzi pentru nerespectarea angajamentelor asumate.

În ciuda faptului că în 2 și 3 mai a avut loc la Bistrița-Năsăud Reuniunea informală a atașaților de mediu din statele membre ale UE, autoritățile nu s-au arătat preocupate de soluții la problemele de mediu din județ și au ascuns adevăratele probleme:

  • lipsa echipamentelor și a funcționalității colectării selective,
  • problemele de reciclare,
  • taxe mărite pentru deșeul menajer,
  • defrișările ilegale,
  • conflictul referitor la groapa de gunoi Tărpiu care riscă să degenereze și să aibă un impact negativ asupra populației și mediului înconjurător.

Inițiativa legislativă va avea un dublu impact și va răspunde la două nevoi:

Ea are un rol educativ în școli și, totodată, va contribui semnificativ la responsabilizarea autorităților în ceea ce privește colectarea deșeurilor:  „Pe de o parte tinerele generații vor conștientiza și vor deprinde și dezvolta gesturi reflex și atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar pe de altă parte autoritățile locale și operatorii economici vor fi responsabilizați în respectarea angajamentelor asumate la nivel european”, conchide Cristina Iurișniți.

Iată, mai jos, detalii referitoare la activitatea parlamentară a deputatului USR Cristina Iurișniți:

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 3 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 5 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 7 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 7 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 8 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 9 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 10 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 12 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 13 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 14 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 14 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.