Totul porneste de la Educație: Undă verde pentru reciclarea deșeurilor în școli!

Totul porneste de la Educație:  Undă verde pentru reciclarea deșeurilor în școli!

Colectarea selectivă a deșeurilor în școlile din România este la un pas de a deveni realitate: Inițiativa legislativă inițiată de deputatul USR Cristina Iurișniți în toamna anului trecut – care reglementează colectarea selectivă a deșeurilor în școli – a fost aprobată de Senat.

Inițiativa a primit avize favorabile de la Comisia de Învățământ, Comisia Juridică și Comisia pentru buget ale Camerei Deputaților! De asemenea, are undă verde de la Comisia de mediu și de administrație.

Parcursul legislativ al inițiativei s-a bucurat de susținerea deputaților din toate partidele politice, astfel încât colectarea selectivă a deșeurilor în școlile din România este la un pas de a deveni realitate.

Ceea ce ne propunem este să obligăm autoritățile locale, sau operatorii economici de salubritate, să se asigure că la nivelul fiecărei unități școlare din România vor exista pubele speciale pentru colectarea selectivă. Necesitatea unei astfel de măsuri este reclamată de pericolul demarării de către Comisia Europeană a unei proceduri de infrigement la adresa României, ca urmare a rușinosului procent de 3% la nivelul colectării selective. Procentul asumat de țara noastră pentru 2020 era de 50% colectare selectivă”, subliniază deputatul Cristina Iurișniți.

În același timp, propunerea legislativă trage un semnal de alarmă cu privire la pasivitatea Guvernului și a Ministerelor de resort cu privire la problematica deșeurilor și a asigurării standardelor europene de colectare și reciclare.

Începând cu 2020, România va plăti 200 de mii de euro pe zi amenzi pentru nerespectarea angajamentelor asumate.

În ciuda faptului că în 2 și 3 mai a avut loc la Bistrița-Năsăud Reuniunea informală a atașaților de mediu din statele membre ale UE, autoritățile nu s-au arătat preocupate de soluții la problemele de mediu din județ și au ascuns adevăratele probleme:

  • lipsa echipamentelor și a funcționalității colectării selective,
  • problemele de reciclare,
  • taxe mărite pentru deșeul menajer,
  • defrișările ilegale,
  • conflictul referitor la groapa de gunoi Tărpiu care riscă să degenereze și să aibă un impact negativ asupra populației și mediului înconjurător.

Inițiativa legislativă va avea un dublu impact și va răspunde la două nevoi:

Ea are un rol educativ în școli și, totodată, va contribui semnificativ la responsabilizarea autorităților în ceea ce privește colectarea deșeurilor:  „Pe de o parte tinerele generații vor conștientiza și vor deprinde și dezvolta gesturi reflex și atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar pe de altă parte autoritățile locale și operatorii economici vor fi responsabilizați în respectarea angajamentelor asumate la nivel european”, conchide Cristina Iurișniți.

Iată, mai jos, detalii referitoare la activitatea parlamentară a deputatului USR Cristina Iurișniți:

Dacă tot nu e funcțional, la ce să fie împrejmuit? Gardul e furat de muultă vreme, dar nimănui nu-i pasă! acum 26 de minute - În mediul online au apărut câteva imagini cu rezervorul de apă de la Dorolea. Gardul de plasă a fost furat...de muuultă vreme! Oamenii sunt îngrijorați. Cei responsabili s-ar părea că nu fac nimic să schimbe situația. ” Cam la toate rezervoarele care sunt pe dealuri, mai departe de localități, s-au furat gardurile” au declarat aceștia.
Probe de aptitudini, în 25 septembrie, la Școala Populară de Arte! acum O oră - Tinerii şi copiii din Bistriţa care vor să-şi cultive talentele sau să facă performanţă în arte sunt invitaţi mâine, la Şcoala Populară de Arte. Aici au loc probele de aptitudini înainte de începerea unui nou an şcolar!
Cum s-a pregătit spitalul din Bistrița pentru pacienții cu arsuri? acum 2 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița are o rezervă cu pat pentru pacienții cu arsuri, care nu pot fi transferați imediat la  o clinică de specialitate. Aceasta este deja funcțională 100%, fiind dotată inclusiv cu cadă specială pentru curățarea arșilor.
Aquabis: Lucrări de remediere la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru. Cum vor fi afectaţi locuitorii acum 3 ore - Lucrări de remediere - astăzi - la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru - anunţă Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Se dă mită în spitalele din județ? Clasamentul oferit de Ministerul Sănătății acum 4 ore - Ministerul Sănătății a întocmit un clasament al mitei care se oferă în spitalele din România. Datele au fost obținute pe baza formularelor completate de pacienții internați în unitățile spitalicești, în prima jumătate a anului 2019. CARE este situația la noi în județ:
ANUNŢ: Finalizarea proiectului „ACHIZIŢIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL” acum 4 ore - SC MEGATITAN SRL, cu sediul în Oras Beclean, Str. Nicolae Balcescu, nr. 25A, Judetul Bistriţa-Năsăud, Romania, a derulat, începând cu data de 09.03.2018 si având ca termen de finalizare data de 30.09.2019, proiectul „ACHIZITIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL”.
FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 19 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 20 de ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 20 de ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 21 de ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 22 de ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 24 de ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum O zi - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum O zi - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum O zi - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.