Trei elevi ai CNAM vor reprezenta România la concursul internațional despre pădurile Europei

Trei elevi ai CNAM vor reprezenta România la concursul internațional despre pădurile Europei

Au muncit din greu, au studiat, au cutreierat pădurile în lung și-n lat, iar acum munca le e răsplătită. Trei elevi ai CNAM vor reprezenta România la concursul internațional despre pădurile Europei. Aceasta va avea loc la toamnă, în Lituania.

În perioada 19-22 iunie 2018 s-a desfășurat, la Centrul de Vizitare a Munților Călimani, județul Suceava, etapa națională a concursului „Tineri în pădurile Europei”.

Aici, echipe din 15 județe din țară s-au luptat pentru calificarea la faza internațională  a acestui concurs care va avea loc în toamnă, în Lituania.

Cum au ajuns aici

Echipa Colegiului Național «Andrei Muresanu» Bistrița, formată din Corcode Alexandra, Cucuiet Vlad și Magda Elisa, coordonată de către profesoara de geografie Peter Sorina Crina, încă de la etapa județeană, a reușit să câștige detașat fată de celalate echipe la testul grilă care a avut ca baza informativă un booklet în engleză și o parte din codul silvic”, anunță elevii.

În 12 mai 2018 a avut loc etapa intermediară, care a constat într-un studiu de caz. Acesta a trebuit abordat în limba engleză, pe o temă la prima vedere. De asemenea, concurenții au trebuit să recunoască 30 de specii de floră și faună din România.

În această etapă s-au confruntat 32 de echipe din tot atâtea județe ale țării. Primele 15 județe clasate au fost calificate la etapa națională din Parcul Național Călimani.

Pregătirea și etapa națională

„Echipa Bistriței s-a pregătit intens atât din teorie, cât și pe teren pentru probele etapei naționale. Frumoasa Bucovină și-a pus straiele de sărbătoare și, în data de 19 iunie 2018, și-a așteptat cum se cuvine oaspeții cei tinerii. Aceștia s-au întrecut în cunoștințe despre gospodărirea durabilă și unitară a ecosistemelor naturale din România și Europa”, mai spun concurenții.

Faza națională a concursului a constat în trei probe:

 proba scrisă-evaluarea cunoștințelor teoretice,

 proba de recunoaștere a unor specii de plante din Tinovul Șaru Dornei,

  proba studiului de caz, la prima vedere, despre identificarea și argumentarea în limba engleză a unor posibile soluții de revigorare turistică a zonei în care este amplasată fosta carieră de sulf din Munții Călimani.

Elevii de la CNAM au terminat primii toate probele. Bucuria cea mai mare a fost când au aflat că vor reprezenta România la etapa internațională din Lituania.

Declarațiile câștigătorilor

„Am descoperit că e important să ne cunoaștem țara, dar și mai important e să fim conștienți de starea pădurilor și a habitatelor”, a spus Corcode Alexandra, elevă în clasa a X-a A.

„Pădurile sunt energia vieții. / Despre care mult au scris poeții. / De ce nu ne-am opri din distrus / Pădurea ce ne scoate din declin? / Și-n loc de haosul impus, Să sădim păduri în loc de… Plastic.”, a recitat Elisa Magda, tot din clasa a X-a A.

Profesoara Crina Peter a spus că „Sunt mândră de elevii mei, și cred cu tărie că pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele etc. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – VIAŢA.

Mult succes echipei de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, reprezentanta României la concursul internațional „Young People in European Forests”!

 

ALEGERI 2019: Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte noiembrie 22, 2019 - Duminică, 24 noiembrie, este o zi crucială pentru viitorul României. Toți românii cu drept de vot sunt invitați să participe la acest exercițiu democratic. Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens: 
FOTO/VIDEO: S-a deschis târgul de nunți Wedding Land! Super produse, super servicii, super oferte! Plus tombolă! noiembrie 22, 2019 - Încă de la primul minut al deschiderii târgului, perechi de viitori miri au călcat pragul Restaurantului Terra pentru a vedea ofertele. La Wedding Land au găsit, și se vor găsi zilele următoare, TOT ceea ce e nevoie pentru o nuntă perfectă. Sunt super produse, super servicii, super oferte. Și o tombolă pentru mirese.
VIDEO. Cel mai frumos cadou de Crăciun: Un proiect revoluţionar, în valoare de 15 milioane de euro, la Rodna noiembrie 22, 2019 - Acesta ar fi cel mai frumos cadou de Crăciun, pentru primarul Valentin Grapini din Rodna: „Pe lângă faptul că proiectul rezolvă problema socială a oamenilor cu apa caldă şi încălzirea, el mai rezolvă o problemă deosebit de importantă...”
Cristina Iurișniți (USR): Pseudo-profesorul de sport Vasile Maternik nu mai are ce căuta la catedră. Ce soluții se iau în calcul: noiembrie 22, 2019 - Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a sărit astăzi în sprijinul elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din comuna Șanț. Profesoara a precizat că astfel de dascăli nu au ce să caute la catedră. Ce soluții sunt luate în calcul:
ALEGERI 2019: 10 motive pentru care să votăm Viorica Dăncilă Președinte noiembrie 22, 2019 - Pe măsură ce se apropie duminica alegerilor prezidențiale, din ce în ce mai mulți români confirmă că vor vota pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă, în defavoarea actualului președinte, Klaus Iohannis.
Avem O armă pentru tranchilizarea urșilor, dar NU o putem folosi: noiembrie 22, 2019 - Cazul ursului din Harghita a oripilat LUMEA întreagă. La nivelul județului nostru există O singură armă pentru tranchilizarea animalelor sălbatice. Cu toate acestea jandarmii NU o pot folosi deloc. AFLĂ care este motivul:
FOTO- DEZASTRU: Șoferii, revoltați în urma unor lucrări făcute pe Dealul Budacului! noiembrie 22, 2019 - S-au făcut lucrări pe Dealul Budacului. Problema s-ar fi remediat, dar după ei, potopul. Șoferii sunt de-a dreptul revoltați. Iar unii, au ajuns la disperare după ce au ”reușit” să-și facă praf mașinile.
VIDEO: Românii, îndemnați de sute de personalități să iasă la vot! În diaspora deja s-au deschis secțiile: noiembrie 22, 2019 - Duminică are loc al doilea tur de scrutin. În diaspora deja s-au deschis secțiile de votare. Mii de români de peste granițele țării și-au exprimat opțiunea. Sute de personalități au încercat să mobilizeze lumea să iasă la vot.
Năsăudeanul care a câștigat la loto 3,7 milioane de euro și-a ridicat premiul. A aflat întâmplător că a câștigat! noiembrie 22, 2019 - Năsăudeanul care a câștigat unul dintre cele mai mari premii din istoria Loteriei Române și-a ridicat premiul. Acesta spune că a aflat întâmplător că a câștigat și că nu este un jucător de loto înrăit.
Aquabis: Se sistează apa potabilă pe o stradă din Beclean noiembrie 22, 2019 - Locuitorii unei străzi din Beclean rămân astăzi, 22 noiembrie, fără apă potabilă.
Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului de Interne să-l demită! În ce condiții: noiembrie 22, 2019 - Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț s-a arătat foarte deranjat după ce ministrul de Interne l-a demis pe prefectul de Harghita pentru cazul ursului rănit lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil. Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului să-l demită, pentru că nici el nu ar fi putut face mai mult în acea situație.
VIDEO: Un invitat de seamă, care să înnobileze sufletele, de Crăciun, la Maieru! noiembrie 21, 2019 - Un invitat de seamă, care să înnobileze sufletele locuitorilor din Maieru, va concerta în localitate, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Apelul primarului Vasile Borş către politicieni:
Medicii bistrițeni n-au cerut vaccinuri pentru difterie! Niciun caz de acest gen, de zeci de ani noiembrie 21, 2019 - La granița de nord a României există riscul de îmbolnăvire cu difterie. În țara noastră nu au mai existat astfel de cazuri de 30 de ani încoace. Totuși, județul nostru nu ar fi amenințat, așa că medicii nu au cerut suplimentarea vaccinurilor. Li s-au dat numai insctrucțiuni, venite de sus: 
Poliția Română NU e Poliția Locală! CUM vrea ministrul de interne să facă diferențierea noiembrie 21, 2019 - Li se spune simplu, polițiști, dar nu sunt toți la fel. Nu au aceleași atribuții. Tocmai de aceea, ministrul de interne vrea să facă o diferențiere între Poliția Română și Poliția Locală. CARE ar fi soluția:
Coordonatorul de joc și fizioterapeutul echipei de handbal Gloria 2018, la Campionatul mondial din Japonia noiembrie 21, 2019 - Doi reprezentanți ai echipei de handbal Gloria 2018 au pornit spre Japonia. Cei doi fac parte din delegația României care va participa la Campionatul mondial de handbal feminin din Japonia.