Țuhaus: O bătălie câștigată… Chiar dacă încă nu suntem pregătiți să iertăm…

Țuhaus: O bătălie câștigată… Chiar dacă încă nu suntem pregătiți să iertăm…

Țuhaus nu ne oferă pe tavă un subiect tocmai confortabil, nu vrem să ne imaginăm cum ar fi să ne trăim viața îngust, înghesuiți în 2, 3 metri pătrați, răsucind pe toate părțile ideea de vinovăție și pedeapsă, primită poate din partea unora care nu au dreptul s-o ofere, nu suntem pregătiți încă să iertăm și nici nu se știe exact când vom fi vreodată…

Cum este să-ți trăiești viața pe o suprafață îngustă de 2, 3 metri pătrați, înconjurat de păduchi și ploșnițe, de oameni antipatici, de gardieni nepăsători, cum e să respiri în interiorul unui sistem obtuz, cum e să înveți să dansezi în ritmul lui, renunțând cu totul la ceea ce ai fost cândva, cum e să nu ți se ofere nicio șansă după pedeapsa executată sau să-ți dai seama că și părinții simt nevoia să te ascundă sub preș…?

Au fost doar câteva gânduri care ne-au traversat razant, la Centrul Cultural Dacia, urmărind spectacolul Țuhaus – un spectacol focalizat pe povestea unui fost pușcăriaș – Vlad Bălteanu, care a avut curaj să urce pe scenă pentru a-și povesti experiențele din penitenciar, alături de doi actori profesioniști: Alexandru Potocean și Andrei Șerban.

Au reușit cu toții să contureze din doar câteva cuvinte, într-un spațiu gol și un decor minimalist, o lume a interlopilor, un spațiu domestic distrus – un spectacol pe care îl urmărești îngândurat, îl absorbi înăuntru, dacă poți, îl sucești pe toate părțile, chiar și la două zile distanță după ce l-ai văzut, îți amintești cum i-au dat lacrimile fostului deținut, la ultimele replici, cum a șoptit „Am lipsit 5 ani din viața copilului meu. Și asta mă doare cel mai tare”, conduci spre casă încordat și îngrijorat, unde mănânci și plângi… Mănânci…

Titlul preia termenul „țuhaus”, ca argou specific folosit pentru a denumi închisoarea, adaptat din germanul „zuchthaus” (penitenciar), care păstrează în același timp valențe paronimice cu termenul „zuhause” (acasă). Există și o platformă Țuhaus, un site dedicat acestui proiect – unde sunt prezentate inclusiv resurse pentru apărarea drepturilor persoanelor private de libertate și instrumente utile în drumul lor spre reintegrarea socială.

În 1997, la Jilava, 3500 de deținuți care stăteau pe 1400 de locuri au intrat în greva foamei, protestul s-a extins și la Timișoara, unde au dat foc în pușcărie, apoi au protestat și deținuții din Iași… Asta s-ar putea să fie cea mai mare grevă a foamei din istoria României despre care nu se știe absolut nimic… Nu vorbim niciodată de marii corupți, de firmele care nu-și plătesc taxele la stat, vorbim de țeapa cutare, găinarul cutare sau celălalt… Dacă am închide mâine închisorile, nu ai rezolva nimic, ai trata doar simptomele. Miza acum este fucția punitivă a închisorii, dar se ignoră complet alte fenomene ale prevenției – educația socială, combaterea sărăciei, o redistribuție a resurselor, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să fure…”, a povestit regizorul Lorand Maxim pentru Bistrițeanul.ro.

Proiectul de teatru documentar are la bază zeci de ore de interviuri cu cei aflați în spatele gratiilor și cadre ale penitenciarelor, o mare parte a documentării realizându-se în 2017 la Telciu.

Spectacolul de la Bistrița a fost urmat de o discuție cu scriitorul Vasile Ernu și echipa spectacolului: Vlad Bălteanu, Mişa Dumitriu, Alex Horghidan, Andrada Lăutaru, Alexandru Potocean, Andrei Şerban, Alexandra Voivozeanu.

Cei care doresc să-l vadă – mai au o șansă astă-seară:  spectacolul se joacă în cadrul Școlii de Vară de la Telciu, azi, de la ora 20.30.

ȚUHAUS – Resurse; Istorii; Dialog este cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural și de către UNITER. Spectacolul a fost produs de Asociația Reciproca și co-produs de Asociația ADO și MACAZ Teatru Bar Coop. Alături de AFCN și UNITER, producția a fost finanțată de  Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

DE CITIT: O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. Homeric…! decembrie 15, 2019 - O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii. „Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…”
Marș comemorativ: 30 de ani de la Revoluție! decembrie 15, 2019 - În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția ce a condus România la ieșirea de sub comunism. Pentru a comemora evenimentele din `89, Asociația Bistrița Civică organizează un marș. Se va merge exact pe traseul pe care l-au făcut atunci bistrițenii.
FOTO: S-a încheiat cu bine a doua ediţie a Cupei Cârlionț la Șah pentru Juniori decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost a doua ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."
INEDIT: Un primar scoate bani din buzunar pentru a premia cea mai frumoasă casă veche împodobită decembrie 15, 2019 - Multe localități au case vechi ce ajung să fie demolate. Pentru a scoate în evidență frumusețea lor, un primar și-a provocat localnicii să le împodobească. Iar cea mai frumoasă casă împodobită va fi premiată. Cu bani din buzunarul propriu al primarului.
Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
SPECTACOL CARITABIL CHEERS: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta și fă-le Crăciunul mai luminos persoanelor cu handicap fizic decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină. 
FOTO/VIDEO: Cei mai buni dintre bistriţeni au fost sărbătoriţi şi premiaţi azi de Primăria Bistriţa decembrie 13, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița”, astă-seară, la Palatul Culturii. Ceremonia a debutat cu un film documentar regizat de Ciprian Moldovan şi dedicat jurnalistului bistriţean  interbelic – Gustav Zikeli. Lia Band ne-a introdus în atmosferă, interpretând un celebru hit al Tinei Turner - You’re simply the Best...
Pa, Complex Polivalent sportiv din Wonderland decembrie 13, 2019 - Într-o conferință de presă, liderul PNL Ioan Turc a precizat că complexul polivalent sportiv din Wonderland nu este o prioritate, existând șanse mari ca un astfel de proiect să nu fie finanțat.