Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Vasile Bar: Este alarmantă creșterea salariilor din sectorul public! Mediul privat nu poate susține aceste creșteri!
FOTO/VIDEO: Primii grăniceri năsăudeni care au promovat Bistriţa în munţii Tatra!
Primăria Bistrița dă 47 lei pe kilogramul de câine mort!
Verifică-ți gratuit suspensia și frânele! AFLĂ unde și când:
LA PIADINERIA: Gustul italienesc, chiar în Bistrița!
Cocoșul Negru îți răsfață gusturile cu cei mai delicioși pui la rotisor, cartofi cu rozmarin și nu numai!
Ce avantaje ai dacă pornești un business în Parcul Industrial Bistrița?
POVEŞTI DIN SAT: Mușcătura
Se caută manager marketing, laborant, muncitori sau operatori calculator. Cele mai tari oferte de muncă în BN

  589 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Un copil cu autism din Livezile n-a primit indemnizație timp de un an! Mama și avocatul său au câștigat lupta cu statul!

20/03/2017 15:05:29 Ana ȘTEFĂNEL  
Nicolas a fost diagnosticat cu autism și încadrat la handicap grav. Statul a decis să schimbe această încadrare la cea de handicap accentuat, iar băiețelul a pierdut banii cu care era plătit asistentul. Mama sa a ajuns într-o situație disperată. Un avocat din Bistrița a reușit să câștige procesul cu statul!

Se poate și în România! Cu argumente și dovezi, statul poate fi obligat să își facă datoria. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Nicolas, un băiețel de 12 ani din Livezile care a fost diagnosticat cu autism. În urma investigațiilor medicale, Nicolas a fost încadrat la handicap grav și a primit indemnizație lunară în valoare de aproximativ 900 lei. Valorea acesteia nu acoperea nicidecum cheltuielile mamei care își crește băiatul singură, dar era o sursă de venit importantă: „Statul român nu face nimic. E o sumă de 900 și ceva de lei, până într-o mie de lei. Dar, vă dați seama, cine face terapie de luni până vineri, 80 de lei pe zi, plus o navetă de nu știu de pe unde. Să pui doar cheltuielle de transport și ajungi la sume foarte mari”, a declarat Luminița Fechete, mama lui Nicolas, pentru Bistrițeanul.ro.

 

Copiii care au astfel de probleme au nevoie de un asistent care să îi supravegheze și ajute mereu. Nicolas este integrat în învățământul de masă - asistentul său era plătit cu ajutorul indemnizației de la stat. Luminița Fechete este educatoare, astfel că acel ajutor de la stat era principala sursă prin care mama îi putea asigura băiatului suportul.

 

În martie 2016, DGASPC Bistrița-Năsăud a decis să îl încadreze pe Nicolas la gradul de handicap accentuat, astfel că băiețelul nu a mai primit indemnizația respectivă.

 

Cu ajutorul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița, Luminița Fechete a reușit să își ducă problema în instanță, reprezentantul legal în acest caz fiind avocatul Alexandra Bertel, care nu a cerut niciun leu pentru serviciile sale: „Când am primit vestea, în 9 martie, am fost dărâmată. M-am gândit: gata terapia, căci dintr-un salariu de dascăl și cu restul cheltuielilor era imposibil să susțin terapia. Atunci am căutat-o pe Ana Dragu. Dacă nu era ea, efectiv nu aveam puterea să mă duc la un tribunal. Nu mă gândeam că doar tribunalul poate să facă dreptate. Am depus o contestație și la DGASPC, dar mi-au răspuns că nu se poate anula respectivul act și să contest în instanță dacă doresc”, a explicat mama lui Nicolas.

 

Această decizie de a-l reîncadra pe Nicolas la gradul de handicap accentuat a dus la un an foarte dificil pentru Luminița Fechete. Fără acea indemnizație, a avut norocul să găsească o femeie care să o ajute fără a cere nimic în schimb. Cu toate acestea, a trecut prin momente grele: „Am întrerupt terapia două luni și s-a văzut. Nicolas era foarte agitat, aveam semnale de la școală că are tot mai multe zile în care nu ascultă și are un comportament violent. Fugeam între serviciu și școala lui, plus naveta de zi cu zi. E strigător la cer”.

 

Înarmată cu dovezi și mărturiile învățătoarelor lui Nicolas, avocatul Alexandra Bertel a reușit ceva ce în România nu s-a mai întâmplat și a câștigat lupta. Nicolas va primi indemnizația cuvenită, plus suma care s-a adunat în cele 12 luni în care nu a mai primit, ceea ce nu șterge anul complicat din viața mamei sale și lipsa terapiei, care duce inevitabil la regres.

 

În 16 martie 2017, instanța a decis: „Admite cererea formulată de reclamanta F.L.C. domiciliată în sat Livezile, (…), în calitate de reprezentantă legală a minorului C.N.C., împotriva pârâţilor C.J.B-N -C.P.P.C., cu sediul în B-ţa, str.Sucevei, nr.1-3, judeţul B-N, şi D.G.A.S.P.C. B-N cu sediul în B-ţa, str. Sucevei, nr.1-3, judeţul B-N, şi în consecinţă: - dispune anularea Hotărârii nr.156 din 02.03.2016 privind încadrarea într-un grad de handicap accentuat a copilului C.N.C.născut la 27.12.2004 în loc. Bistriţa, şi obligă pârâta să elibereze o nouă hotărâre de încadrare într-un grad de handicap «Grav»; - dispune anularea certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap accentuat nr.R9/156 din 02.03.2016 şi obligă pârâta să elibereze în favoarea aceluiaşi minor un certificat de încadrare într-un grad de handicap «Grav». Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

9322 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
16:31 - FOTO - Minunea s-a produs! Grădinița care așteaptă de 7 ani să fie demolată a fost transformată în sfârșit în moloz
15:11 - Tăticii în concediu paternal și impozitarea orelor suplimentare – cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din județ
14:15 - Dacă n-avem una lungă și rapidă, să ne bucurăm și de una scurtă, de mică viteză. Măcar să reziste…
13:50 - Cristian Pomohaci a primit verdictul din partea Bisericii Ortodoxe!
13:24 - TOP 5 localități din județ unde au loc cele mai multe accidente cu bicicliști
12:23 - Radu Moldovan, dezamăgit de declarațiile lui Vasile Bar: Mediul de afaceri nu are motive să fie îngrijorat!
11:55 - FOTO: Concert extraordinar, susţinut de fanfara militarilor bistriţeni în Biserica Evanghelică
11:23 - Bistrițeanul care „s-a jucat de-a teroristul” într-un avion care mergea la Londra s-a ales cu dosar penal
10:55 - Noi investiții la spitalul din Bistrița! Vine aparatură ultramodernă
10:10 - Anunț de presă: Îmbunătăţirea eficienței energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 16
10:06 - Fiul cântăreței de muzică populară Valeria Peter Predescu renunţă de bună voie la prima sa producţie de lavandă
04:30 - FOTO/VIDEO – Incendiu de proporții, în Dumitra. O casă și mai multe anexe au fost făcute scrum

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro