UNDE ne adăpostim în caz de catastrofe:

UNDE ne adăpostim în caz de catastrofe:

În fiecare lună, în prima zi de miercuri, la ora 10, sună Sirenele. Acestea au menirea de a ne „educa”, astfel încât, în caz de dezastre, să recunoaștem sunetul și să luăm măsurie necesare. În Bistrița există 19 locuri de adăpost în caz de catastrofe. Unde sunt:

Inspectoratele pentru Situații de Urgență, echipajele medicale și ale poliției, de la nivel național, fac pregătiri intense. Aceștia vor să fie antrenați, în caz de situații dezastruoase, să se mobilizeze cât mai bine.

Pentru educarea și pregătirea populației, s-au făcut diferite campanii. Iar în fiecare primă zi de miercuri, din fiecare lună, sirenele sună. Acestea au menirea de a-i învăța pe cetățeni să identifice sunetul și să acționeze corespunzător în caz de catastrofe.

La Bistrița, există și 19 locuri de adăpost prevăzute pentru astfel de situații. 18 sunt pentru populație, iar unul pentru punctul de comandă al comitetului local pentru situații de urgență.

„Adăposturile de protecție civilă pot fi considerate simple subsoluri. Dar în 24 de ore de la anunțarea dezastrului, acestea se transformă în adăposturi. Locațiile unde se găsesc astfel de adăposturi sunt semnalizate cu triunghiuri de protecție civilă. Iar dacă situația o impune și dezastrul e de mari proporții, se pot folosi și alte subsoluri”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Irinel Rad, Șeful Serviciului de protecție Civilă și al SVSU Bistrița.

Astfel, cele 18 locații unde vă puteți adăposti, în caz de catastrofe, sunt:

 1. Intrarea Pinului, bl 1, sc B
 2. Intrarea Pinului, bl 3, sc D
 3. General Grigore Bălan, nr. 23, sc A
 4. Calea Moldovei, bl 7, sc A
 5. Subcetate, bl 4, sc A
 6. Subcetate, bl 4, sc B
 7. Subcetate, bl 5, sc A
 8. Subcetate, bl 5, sc B
 9. Subcetate, bl 6, sc A
 10. Subcetate, bl 6, sc B
 11. Subcetate, bl 6, sc C
 12. Subcetate, bl 7, sc A
 13. Subcetate, bl 7, sc B
 14. Subcetate, bl 8, sc A
 15. Subcetate, bl 8, sc B
 16. Subcetate, bl 9, sc A
 17. Subcetate, bl 9, sc B
 18. Subcetate, bl 9, sc C

„Teoretic, toate ANL-urile au fost construite cu locuri de adăpost. Așa au fost prevăzute. Urmează să vedem și blocurile noi, date în folosință în 2017. Anual, noi, împreună cu cei de la ISU, verificăm aceste adăposturi. Am întâlnit și situații în care intrarea în adăpost era zidită, dar le-am cerut să revină la normal, în 24 de ore, și s-au conformat. Oamenii trebuie să fie conștienți că adăposturile au o destinație foarte clară și trebuie păstrate așa”, a explicat Irinel Rad.

Conform legislației, adăposturile sunt prevăzute să „găzduiască” o persoană/metru pătrat.

Noi stăm în stand by. Vom fi totdeauna pregătiți! Sperăm totuși să nu fim nevoiți să le folosim, ci să ne bucurăm de liniște și de plimbarea prin parc cu copiii noștri”, a conchis șeful Serviciului de Protecție Civică și SVSU Bistrița.

 

 

Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum 2 ore- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Noutăți de iunie, la AWAKE Festival…! acum 3 ore- Echipa Awake Festival a transmis câteva noutăţi importante care vor conta pentru toţi cei care au de gând să participe la acest eveniment!  Iată despre ce este vorba: 
Ce ți-e și cu neamurile! I-a furat mașina, i-a lovit-o și apoi a plecat de la locul accidentului! acum 3 ore- Doi giurgiuveni, neamuri, le-au dat de lucru polițiștilor. Unul dintre ei a sunat la poliție, anunțând că i-a fost furată mașina. Polițiștii au găsit-o într-un șanț, în urma unui accident. Și nici urmă de ”șofer”.
Într-o săptămână, 21 de persoane internate cu BDA. Copiii mici pot chiar muri! acum 4 ore- O alimentație sănătoasă, hidratare corectă, igienă corectă, sunt doar câteva din lucrurile care ne pot scăpa de mari probleme. Într-o săptămână, 20 de bistrițeni au fost internați cu BDA, din care 12 copii sub 14 ani. Această boală le poate fi fatală micuților.
VIDEO PERICOL ÎN TRAFIC! Poliția caută un șofer care s-a aventurat rupt de beat prin județ acum 5 ore- Un șofer care a condus un autoturism înmatriculat în Dolj aseară este căutat de poliție, după ce un alt participant la trafic l-a surprins cu telefonul mobil conducând haotic și punând în pericol ceilalți șoferi.
Euforia Floral Boutique angajează decorator, Transmixt caută şoferi de autobus! Oportunităţi de muncă, la Bistriţa acum 6 ore- Dacă ai experiență în domeniul floristic, eşti tânără, serioasă, stăpână pe tine şi ambiţioasă – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Euforia Flaoral Boutique! Transmixt caută şoferi de autobuz! NOi locuri de muncă, disponibile în Bistriţa:
INADMISIBIL! Viețile bistrițenilor „costă”… două pancarte minuscule! acum 7 ore- Despre degradarea clădirilor din Centrul Istoric, Bistrițeanul.ro a mai scris. Dar ceea ce s-a întâmplat zilele trecute e inadmisibil! Conform imaginilor, viața bistrițenilor costă...cât două pancarte minuscule.
FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte… acum 8 ore- "Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta... Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor...”, a mărturisit Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.
INEDIT! 24 de drapele istorice, purtate de tineri îmbrăcați în port popular, la Bistrița acum 9 ore- Ziua Drapelului Național al României va fi sărbătorită într-un mod inedit, în acest an! Bistrițenii vor avea ocazia să admire 24 de drapele istorice, datând încă din secolul I î.Hr.. Acestea vor defila prin fața curioșilor, purtate de tineri îmbrăcați în port tradițional. AFLĂ programul:
Rostul de dimineaţă. Tulburător, în parcul din Bistriţa: O mamă îşi duce copilul în dinţi… acum 10 ore- S-a întâmplat chiar zilele trecute, în parcul municipal din Bistriţa. Cei care s-au nimerit prin zonă au urmărit cu sufletul la gură câteva imagini tulburătoare, surprinse întâmplător, de o cameră vigilentă...  
Bistrițeanul care știe de la Pitti Uomo, cel mai tare eveniment dedicat modei masculine din Italia, ce vor purta bărbații cu stil în 2020 acum 24 de ore- Simi Creța este o enciclopedie în materie de modă și stil masculin, iar în ultimii ani și-a cultivat intens pasiunea din care a făcut o afacere. Dacă săptămânile trecute a fost în Spania, unde s-a pus la curent cu toate noutățile în ceea ce privește costumele de gală și ceremonie, zilele trecute a revenit din...
FOTO: Bebeluș de 3 luni grav rănit, după ce căruța în care se afla, cu mama și cei cinci frați, s-a răsturnat acum O zi- Un accident mai puțin obișnuit a avut loc în Satu Nou. O căruță s-a răsturnat în șanț. Toate cele șapte persoane au ajuns la spital. 
Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…! acum O zi- O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! La Muzeul Judeţean - un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE”. Iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!
Italienii au ocazia să admire două porturi populare din Țara Năsăudului, de Ziua Iei! acum O zi- 24 iunie este desemnată Ziua Iei. Frumusețea iei românești, mai exact a portului din Țara Năsăudului, va putea fi admirată și de italieni. Silvia Floarea Toth va expune mâine, la Roma, două porturi populare.
DE CITIT: Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… acum O zi- Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… Un manuscris aflat la mila unui preot de închisoare, un disperat exercițiu de stil executat de un personaj muribund. Tonul e simplu și fără pretenții. De aceea povestea transmite o durere ascuțită, în linii brutale, cu imagini vibrante și cu asocieri senzoriale cutremurătoare...