UNDE ne adăpostim în caz de catastrofe:

UNDE ne adăpostim în caz de catastrofe:

În fiecare lună, în prima zi de miercuri, la ora 10, sună Sirenele. Acestea au menirea de a ne „educa”, astfel încât, în caz de dezastre, să recunoaștem sunetul și să luăm măsurie necesare. În Bistrița există 19 locuri de adăpost în caz de catastrofe. Unde sunt:

Inspectoratele pentru Situații de Urgență, echipajele medicale și ale poliției, de la nivel național, fac pregătiri intense. Aceștia vor să fie antrenați, în caz de situații dezastruoase, să se mobilizeze cât mai bine.

Pentru educarea și pregătirea populației, s-au făcut diferite campanii. Iar în fiecare primă zi de miercuri, din fiecare lună, sirenele sună. Acestea au menirea de a-i învăța pe cetățeni să identifice sunetul și să acționeze corespunzător în caz de catastrofe.

La Bistrița, există și 19 locuri de adăpost prevăzute pentru astfel de situații. 18 sunt pentru populație, iar unul pentru punctul de comandă al comitetului local pentru situații de urgență.

„Adăposturile de protecție civilă pot fi considerate simple subsoluri. Dar în 24 de ore de la anunțarea dezastrului, acestea se transformă în adăposturi. Locațiile unde se găsesc astfel de adăposturi sunt semnalizate cu triunghiuri de protecție civilă. Iar dacă situația o impune și dezastrul e de mari proporții, se pot folosi și alte subsoluri”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Irinel Rad, Șeful Serviciului de protecție Civilă și al SVSU Bistrița.

Astfel, cele 18 locații unde vă puteți adăposti, în caz de catastrofe, sunt:

 1. Intrarea Pinului, bl 1, sc B
 2. Intrarea Pinului, bl 3, sc D
 3. General Grigore Bălan, nr. 23, sc A
 4. Calea Moldovei, bl 7, sc A
 5. Subcetate, bl 4, sc A
 6. Subcetate, bl 4, sc B
 7. Subcetate, bl 5, sc A
 8. Subcetate, bl 5, sc B
 9. Subcetate, bl 6, sc A
 10. Subcetate, bl 6, sc B
 11. Subcetate, bl 6, sc C
 12. Subcetate, bl 7, sc A
 13. Subcetate, bl 7, sc B
 14. Subcetate, bl 8, sc A
 15. Subcetate, bl 8, sc B
 16. Subcetate, bl 9, sc A
 17. Subcetate, bl 9, sc B
 18. Subcetate, bl 9, sc C

„Teoretic, toate ANL-urile au fost construite cu locuri de adăpost. Așa au fost prevăzute. Urmează să vedem și blocurile noi, date în folosință în 2017. Anual, noi, împreună cu cei de la ISU, verificăm aceste adăposturi. Am întâlnit și situații în care intrarea în adăpost era zidită, dar le-am cerut să revină la normal, în 24 de ore, și s-au conformat. Oamenii trebuie să fie conștienți că adăposturile au o destinație foarte clară și trebuie păstrate așa”, a explicat Irinel Rad.

Conform legislației, adăposturile sunt prevăzute să „găzduiască” o persoană/metru pătrat.

Noi stăm în stand by. Vom fi totdeauna pregătiți! Sperăm totuși să nu fim nevoiți să le folosim, ci să ne bucurăm de liniște și de plimbarea prin parc cu copiii noștri”, a conchis șeful Serviciului de Protecție Civică și SVSU Bistrița.

 

 

VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum 12 minute - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro:
Tentativă eșuată de sinucidere. VEZI ce metodă a folosit un bărbat pentru a-și pune capăt zilelor acum 2 ore - Un bărbat a plecat de acasă în toiul nopții nopții, amenințându-și soția că se sinucide. Panicată, femeia a alertat Poliția care a pornit pe urmele bărbatului. La scurt timp acesta a fost găsit pe o pășune, în plin proces de sinucidere.
Locuiești în Beclean sau în apropiere? Ai ocazia să fii EROU! acum 4 ore - Încă nu au o ambulanță care să-i ajute să ajungă la donari, oriunde și oricând. Așa că își aleg periodic câte o locație. Iar de mâine, vor fi la Beclean. Așa că ai ocazia să fii erou dacă locuiești în zona orășelului de pe Someș.
Medicii de familie NU vor să facă de gardă la UPU! CARE le e expliația: acum 20 de ore - Managerul Spitalului a explicat că a propus medicilor de familie să facă de gardă la UPU. Cum aceștia au refuzat, Lazany vrea să-i oblige…prin lege. Nu banii ar fi problema lipsei de interes pentru gardă. CARE e explicația medicilor de familie: Codurile de gravitate a problemelor cu care pacienții se prezintă la UPU sunt alb,...
AQUABIS: Lucrări pe Zefirului, până la noapte acum 22 de ore - Astăzi, 14.09.2019, între orele 15.30 – 22.00 se va SISTA PARTIAL furnizarea apei potabile în municipiul Bistrita pe strada Zefirului. În acest interval orar se vor executa lucrări de remediere a unei avarii .
FOTO/VIDEO INCREDIBIL! Cu școală renovată, copiii dintr-o localitate bistrițeană sunt nevoiți să facă naveta 10 km acum 22 de ore - Situație incredibilă în comuna Negrilești. 16 copii sunt nevoiți să facă naveta 10 kilometri, din Breaza în Negrilești, în ciuda faptului că au o școală proaspăt renovată. Motivul?! Directoarea școlii vrea „rotunjirea” claselor.
Să fie clar! Să parchezi ca un bou nu e fraudă! Avem dovada: acum O zi - Șoferii care parchează pe locuri rezervate persoanelor cu handicap, pe spaţiul verde sau pur şi simplu unde apucă, par să fie tot mai prezenți în peisaj. Funcția pe care o ai într-o instituție ne demonstrează că poți face tot ce-ți poftește suflețelul... oricum nu pățești nimic. Așa și cu parcatul mașinii...
Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca acum O zi - Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o idee, o perioadă de muncă în Anglia și o investiție de 100.000 de euro.
Ford dezvăluie o gamă de vehicule electrificate care va depăși gama de modele cu motorizări convenționale benzină și diesel până în 2022 acum O zi - Ford lansează în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt cea mai puternică gamă de vehicule electrificate din istoria sa. Aceasta include noul Puma EcoBoost Hybrid, noile modele plug-in hybrid Explorer și Tourneo Custom și noua generație a SUV-ului Kuga – primul model Ford care este oferit în versiuni de propulsie mild-hybrid, full-hybrid și plug-in...
VIDEO: Primul liceu ortodox privat prinde contur la Bistriţa…! acum O zi - Existenţa unui liceu ortodox privat la Bistriţa prinde contur: Va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu va fi un seminar teologic, va fi o şcoală privată cu profil teologic, patronată de Biserica Ortodoxă.
Vrei un weekend prelungit?? FII EROU și-l poți avea! acum 2 zile - Prezentă în emisiunea Bistrițeanul.ro, Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii a explicat avantajele donării de sânge. Nu doar că salvează viața celui pentru care donezi, ci și a donatorului. Mai mult, dacă ești erou, poți avea un weekend prelungit. AFLĂ cum:
Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană îți aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla! acum 2 zile - Ştiţi acel moment al zilei, la birou, în care cineva întreabă „Ce mâncăm şi noi astăzi?” şi fiecare începe să îşi dea cu părerea într-un dezacord total? Pentru cei care ar mânca ceva tradițional, dar și pentru cei care vor să fie mai sofisticați, avem soluția! Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla!
ZVONOTECĂ: S-a furat ditai pădurea între Sângeorz-Băi și Maieru! Au rămas doar cioatele, vreo 8000… acum 2 zile - Teoretic, avem o grămadă de instituții plus un ministru al Pădurilor de pe la noi - Ioan Deneș - care ar trebui să vegheze asupra aurului verde din pădurile județului, să fie expoatat cu responsabilitate, legal, etc. Asta a fost teoria. Practic avem o grămadă de slujbași plătiți regește de la bugetul de stat care s-au făcut că nu văd că a dispărut o pădure întreagă, dintre Sângeorz-Băi și Maieru.
Aquabis: Trei străzi fără apă azi, în Bistriţa acum 2 zile - Astăzi, 13 septembrie 2019, se va sista furnizarea apei potabile în  municipiul Bistriţa. Trei străzi vor fi afectate:
Vreți curent gratuit cu fotovoltaice? Trebuie să vă aduceți instalatori de la sute de kilometri distanță acum 2 zile - Începând de ieri, românii care vor electricitate gratuită o bună parte din an vor primi de la stat 20.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri fotovoltaice. Aceștia pot deveni producători de energie electrică, surplusul fiind practic vândut din nou în rețea.