Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
Se caută inginer mecanic, responsabil mentenanță sau marketing și ingineri în construcții! Oferte avantajoase de muncă
Până la sesizări scrise mai este cale lungă: Plângerile la adresa Spitalului Județean se fac momentan în mediul online!
FOTO/VIDEO: Omenia... din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!
FOTO/VIDEO - Drama unui îngeraș: La doar 10 ani, Edi nu vorbește și abia se mișcă
APEL UMANITAR: Bistrițean, tată a trei copilași, decedat în Germania! E nevoie de implicare!

  522 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015VIDEO: “Zona morţii” în Peştera Tăuşoare. Cele mai incandescente secunde din viaţă...

18/03/2017 18:48:59 Ioana BRADEA  
S-a încheiat cu bine prima tentativă de intrare în Peştera Tăușoare în acest an, și prima explorare a peşterii după prăbușirea din toamnă. Cele 60 de secunde necesare pentru a coborî Scara cea Mare de la intrarea în peşteră și pentru a depăși zona morții rămân cele mai incandescente secunde din viață...

Peştera Tăușoare este, din nou, practicabilă - anunţă Crin Triandafil Theodorescu, custodele Peşterii Tăuşoare, informând că zona de la intrare rămâne, în continuare, „Zona morții”: „Principalul «cuirasat» din tavanul puțului de acces, cam 10 tone masă, de dimensiunile unui WW Golf, s-a mișcat, în urma gelivației din această primăvară, și a luat-o la vale. A rămas fixat între pereții diaclazei (după părerea mea, destul de bine fixat/aștept opinii în privat de la speologi cu ochi mai buni ca ai mei). Dacă ar fi căzut până jos, ar fi făcut arșice scara mare de la intrare, care apare în filmare, lungă de 12 metri. Dacă ar fi rămas în tavan, ar fi avut efect catalizator asupra creșterii procentului de fire albe din barba mea. Așa, mi se pare o soluție rezonabilă...”, explică custodele peşterii. 

Crin Triandafil Theodorescu precizează şi că cele 60 de secunde necesare pentru coborârea Scării Mari și depășirea zonei morții rămân cele mai incandescente secunde din viață.

Există, însă, şi vești bune: în ciuda prăbușirilor din zona vestibulară a Galeriei de Înaintare, populația de lilieci (chiropterele aflate în hibernare) rămâne viguroasă, aglutinată în colonii masive, de până la 100 de exemplare (miotișii). Habitatul oferit de peșteră pare să fie convenabil, iar cruzimea iernii nu a afectat sănătatea amicilor cu aripioare. Mortalitate extrem de mică: un singur exemplar decedat.

Tot la capitolul vești bune, Crin Triandafil Theodorescu anunţă că mirabilitul din Sala de Mese a explodat! „Mineralul, extrem de fragil, aproape dispărut în ultimii ani, s-a refăcut și chiar a invadat spații noi din Sala de Mese, unele în premieră: de la «intersecția» cu Galeria Sasca spre Sala Bilelor. Depozitele acciculare s-au alungit, cristalele de mirabilit au atins lungimi de 10 cm.”

În consecință, din vară, peștera va fi deschisă turismului speologic, în limitele metodologiei de vizitare aprobată în Planul de management și conform aprobării Comisiei Patrimoniului Speologic. Intrarea în peșteră se va face pe baza semnării unei declarații pe proprie răspundere. Condiția fizică excelentă, psihic puternic, simțul aventurii și cel al responsabilității, dependența de adrenalină sunt necesare și obligatorii - anunţă custodele.

Se va organiza, aşadar, şi în această vară, Tabăra de explorare speologică „Asaltul Tăușoarelor”, cu participarea speologilor cățărători, în vederea eliminării tuturor semnelor de întrebare de pe cartografia verticală a peșterii și epuizării potențialului de dezvoltare a endocarstului Peșterii de la Izvorul Tăușoarelor.

Printre obiectivele turei care s-a încheiat ieri s-au numărat:

1. Recenzare lilieci aflați în hibernare ( al doilea inventar pe acest sezon de hibernare);

2. Instalare datalogger în Sistemul Mezei (higrometru/termometru);

3. Ridicare de probe percolație de pe stalactite din cinci puncte („Galeria Km, Sala Muntelui, Sala de Mese, Sala Bilelor, Sistemul Mezei”);

4. Instalarea unui modul de supraviețuire în Galeria de Înaintare. 

Foto / Video - Peştera Izvorul Tăuşoarelor 

6029 vizualizari


loading...

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
09:10 - Vrei o masă de Paște bogată și gustoasă? Comandă Coșul cu Produse tradiționale pregătit de Restaurant Casa Doamnelor!

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro