Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
NOI locuri de muncă la Materom Automotive, Hotel Coroana de Aur şi Sanovil
Ești mic-mic, cât masa? De 1 iunie, ziua ta, trebuie să prăjiturești la Cofetăria Cristina!
Bătălia mall-urilor se mută în instanță! Cine pe cine contestă și ce se va întâmpla cu construcțiile:
Se montează contoarele în Subcetate, la ANL-uri. Firma Victor Construct a dat bir cu fugiții!
ADDENDA LECTURII - Ioana Bradea - „O carte doar pentru Dumnezeu”?!
NOU ÎN ORAȘ: Hornarul de Bistrița asigură căldura casei tale și calitatea serviciilor
BISTRIȚA: O vară delicioasă între prieteni - numai la CORINNE

  814 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015VIDEO: “Zona morţii” în Peştera Tăuşoare. Cele mai incandescente secunde din viaţă...

18/03/2017 18:48:59 Ioana BRADEA  
S-a încheiat cu bine prima tentativă de intrare în Peştera Tăușoare în acest an, și prima explorare a peşterii după prăbușirea din toamnă. Cele 60 de secunde necesare pentru a coborî Scara cea Mare de la intrarea în peşteră și pentru a depăși zona morții rămân cele mai incandescente secunde din viață...

Peştera Tăușoare este, din nou, practicabilă - anunţă Crin Triandafil Theodorescu, custodele Peşterii Tăuşoare, informând că zona de la intrare rămâne, în continuare, „Zona morții”: „Principalul «cuirasat» din tavanul puțului de acces, cam 10 tone masă, de dimensiunile unui WW Golf, s-a mișcat, în urma gelivației din această primăvară, și a luat-o la vale. A rămas fixat între pereții diaclazei (după părerea mea, destul de bine fixat/aștept opinii în privat de la speologi cu ochi mai buni ca ai mei). Dacă ar fi căzut până jos, ar fi făcut arșice scara mare de la intrare, care apare în filmare, lungă de 12 metri. Dacă ar fi rămas în tavan, ar fi avut efect catalizator asupra creșterii procentului de fire albe din barba mea. Așa, mi se pare o soluție rezonabilă...”, explică custodele peşterii. 

Crin Triandafil Theodorescu precizează şi că cele 60 de secunde necesare pentru coborârea Scării Mari și depășirea zonei morții rămân cele mai incandescente secunde din viață.

Există, însă, şi vești bune: în ciuda prăbușirilor din zona vestibulară a Galeriei de Înaintare, populația de lilieci (chiropterele aflate în hibernare) rămâne viguroasă, aglutinată în colonii masive, de până la 100 de exemplare (miotișii). Habitatul oferit de peșteră pare să fie convenabil, iar cruzimea iernii nu a afectat sănătatea amicilor cu aripioare. Mortalitate extrem de mică: un singur exemplar decedat.

Tot la capitolul vești bune, Crin Triandafil Theodorescu anunţă că mirabilitul din Sala de Mese a explodat! „Mineralul, extrem de fragil, aproape dispărut în ultimii ani, s-a refăcut și chiar a invadat spații noi din Sala de Mese, unele în premieră: de la «intersecția» cu Galeria Sasca spre Sala Bilelor. Depozitele acciculare s-au alungit, cristalele de mirabilit au atins lungimi de 10 cm.”

În consecință, din vară, peștera va fi deschisă turismului speologic, în limitele metodologiei de vizitare aprobată în Planul de management și conform aprobării Comisiei Patrimoniului Speologic. Intrarea în peșteră se va face pe baza semnării unei declarații pe proprie răspundere. Condiția fizică excelentă, psihic puternic, simțul aventurii și cel al responsabilității, dependența de adrenalină sunt necesare și obligatorii - anunţă custodele.

Se va organiza, aşadar, şi în această vară, Tabăra de explorare speologică „Asaltul Tăușoarelor”, cu participarea speologilor cățărători, în vederea eliminării tuturor semnelor de întrebare de pe cartografia verticală a peșterii și epuizării potențialului de dezvoltare a endocarstului Peșterii de la Izvorul Tăușoarelor.

Printre obiectivele turei care s-a încheiat ieri s-au numărat:

1. Recenzare lilieci aflați în hibernare ( al doilea inventar pe acest sezon de hibernare);

2. Instalare datalogger în Sistemul Mezei (higrometru/termometru);

3. Ridicare de probe percolație de pe stalactite din cinci puncte („Galeria Km, Sala Muntelui, Sala de Mese, Sala Bilelor, Sistemul Mezei”);

4. Instalarea unui modul de supraviețuire în Galeria de Înaintare. 

Foto / Video - Peştera Izvorul Tăuşoarelor 

5204 vizualizari

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
15:01 - Ralf Sigmann: Leoni nu pleacă de la Bistrița!
14:40 - VIDEO: Ce rol a jucat Facebook-ul în pedepsirea angajaților Leoni
14:24 - VIDEO: A fost o lipsă de comunicare la Leoni! Oamenii vor fi plătiți pentru cele două zile de grevă!
13:54 - VIDEO: Hackerii care au dat tunul de 40 de milioane de euro la Leoni, anul trecut, nu au fost identificați. Unde au dispărut banii
12:54 - VIDEO: Angajații Agenției pentru Protecția Mediului protestează din nou!
12:43 - VIDEO: Șeful de la Leoni - Nimeni nu a fost concediat în urma protestelor, dar au fost plecări!
12:24 - Bistriţa Verde: De mâine încep înscrierile pentru premiul cel mare de 500 de lei
11:40 - SURSE: Percheziție, la Parva, într-un dosar de furturi comise în străinătate
11:10 - FOTO: Trofeul Festivalului Național „Ciuleandra” a fost cucerit de copiii din Dumitra
10:21 - 1 AN de la investigația Bistrițeanul.ro: Cum stăm cu infecțiile nosocomiale
09:09 - FOTO/VIDEO. Un experiment reuşit, la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Să muşti din tablouri, nu altceva...!

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro