VIDEO: Apa Veneției, revărsată la Bistrița…

VIDEO:  Apa Veneției, revărsată la Bistrița…

Un inedit jurnal scris și pictat, anul trecut în Veneția, poate fi admirat în cele 80 de lucrări expuse în aceste zile la Galeria Concentric, în Piața Centrală din Bistrița.

Cunoscute și celebre peisaje din Veneția, dar și altele care conturează un traseu imaginar – după cum a mărturisit pictorul Marcel Lupșe – încearcă să recompună spiritul faimosului oraș: „Cred că e foarte important să vedem acum, cât mai putem, lucrurile fundamentale care marchează istoria omenirii…

Veneția, la crepuscul, emană o lumină nemaiîntâlnită în altă parte, fiindcă aici scânteierea cerului se unește cu scânteierea apei, adică se îmbină două infinituri sub ochii mirați ai mărginirii noastre omenești. Toată faima apusă a lumii se oglindește în acest oraș mirific (…) maestrul Marcel Lupșe vine cu tușele sale inconfundabile, cu un suflu hrănit la Carpați și conduce mai departe Cetatea Dogilor spre nemurire. Câtă vreme mai sunt astfel de inamici ai perisabilului, precum artistul român transilvănean menționat, Veneția nu se afundă în ape, ci, dimpotrivă, se înveșnicește spre ceruri”, consemna Ioan-Aurel Pop, președintele Acacademiei Române.

Galeria de Artă Concentric s-a dovedit neîncăpătoare zilele trecute, când a fost vernisată expoziția-jurnal realizată de Marcel Lupșe. Amfitrionul evenimentului a fost Marin Ecedi, care a și atras atenția că lucrările sunt de vânzare și că cine își dorește acasă un crâmpei din Veneția – poate să achiziționeze una dintre minunatele lucrări expuse.

Cred că invitația pe care eu v-o transmit este una smerită de a continua să vă bucurați de lucrurile care ne înconjoară. Pentru că noi trecem, ele rămân, iar dacă nu le lăsăm moștenire așa cum ar trebui urmașilor noștri – atunci nu se alege nimic de lumea asta…”, a mai mărturisit pictorul Marcel Lușe.

Marcel Lupșe s-a născut în 1954, la Dej, dar a fost „adoptat” de Bistrița, orașul în care își desfășoară activitatea și care i-a și acordat titlul de Cetățean de onoare. Pictorul a absolvit în 1979 Institutul de Arte Plastice, Cluj-Napoca, clasa prof. Vasile Crișan, fiind șef de promoție pe țară, a fost până în 1990 profesor la catedra de pictură, la Casa pionierilor din Dej, apoi director la Casa Municipală de Cultură „George Coșbuc”, Bistrița, iar din 1994 – profesor, la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.

Este licențiat al Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, și-a dat doctoratul în Arte Vizuale la Universitatea de Arte și Design, Cluj-Napoca, fiind și membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În cei peste 30 ani de activitate didactică a obținut 85 de premii și distincții naționale cu elevii pe care i-a îndrumat.

Din 1998 este membru fondator al Clubului Rotary Bistrița, fiind inițiator și participant la 20 de proiecte în folosul comunității în valoare de peste 150.000 de dolari.

Expoziția poate fi vizitată la sediul Galeriei de Artă Concentric din Bistrița, Piața Centrală, nr. 13, de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00, sau cu programare la tel. 0755.04.06.88.

RISC! Cota de pericol, pe mai multe râuri din județ, depășită cu jumătate de metru! Sfaturi pentru localnici: acum 34 de minute- Ploile din ultimele 24 de ore au făcut ca județul Bistrița Năsăud să treacă de sub cod portocaliu sub cod roșu de inundații. Pe unele râuri, cota de pericol a fost depășită cu jumătate de metru. Ce sunt sfătuiți localnicii:
FOTO: Se surpă drumul spre Jelna! acum O oră- Ploile din ultima perioadă au început să erodeze inclusiv asfaltul. Drumul spre Jelna, imediat după intersecția cu Valea Ghinzii, o pornește la vale. O bucată bună din carosabil este deja ruptă și ploile continue nu ajută deloc.
FOTO: Un tată și doi copii mici, implicați într-un grav accident în Dej acum 2 ore- O mașină înmatriculată în Bistrița Năsăud a ieșit azi-noapte de pe carosabil și a lovit un cap de pod. Totul s-a întâmplat în Dej, puțin după miezul nopții. Tatăl și cei doi copii ai săi au ajuns la spital.
Aquabis: Se sistează apa potabilă la Colibița acum 2 ore- Astăzi, 21 mai 2019, începând cu orele 09:00, ca urmare a unei ruperi de nori care a afectat sursele de captare, SC Aquabis a fost nevoită să sisteze furnizarea apei potabile în localitatea Colibița și Mița.
FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu! acum 3 ore- Podețe înfundate, gospodării inundate, zeci de pompieri cu utilaje în diferite zone ale județului. Aceasta este imaginea dezolantă din urma ploilor și a inundațiilor din Bistrița Năsăud. În urmă cu câteva minute, s-a emis inclusiv cod roșu de inundații pe Valea Budacului.
EFECTELE codului portocaliu de inundații: Zid de protecție fisurat, gospodării inundate acum 16 ore- Județul nostru se află sub cod galben de ploi și cod portocaliu de inundații. S-a instituit inclusiv un grup de suport tehnic. Deja au fost intervenții în zone unde s-a fisurat un zid de protecție și gospodăriile au fost inundate.
A furat bani de la o sală de jocuri pentru a fi băgați, din nou, la păcănele acum 18 ore- Totul s-a întâmplat la o sală de jocuri. O angajată a furat o sumă substanțială de bani. Apoi a dat-o unui bărbat...ca să o joace la păcănele.
Riscă să ajungă după gratii pentru că au furat curent! La propriu! acum 19 ore- Opt persoane sunt cercetate de polițiști. Acestea s-au racordat ilegal la rețeaua electrică. Așa că riscă să ajungă după gratii pentru furt.
VIDEO: Pe când rețea de gaz, în Prundu Bârgăului…?! acum 20 de ore- O problemă destul de complicată cu care se confruntă comunitatea din Prundu Bârgăului este lemnul de foc, cu care oamenii trebuie să se încălzească. Primarul Doru Crișan a explicat pentru Bistrițeanul.ro că se gândește de multă vreme la soluții pentru a introduce gazul și în localitatea pe care o administrează. 
Doina Pană: Salariu minim egal pentru românii angajați în companiile multinaționale din România cu angajații din țarile din Vest! acum 20 de ore- Deputatul Doina Pană, candidat PSD pentru Parlamentul European: „Pentru muncă egală prestată, românii și ceilalți estici care muncesc în multinaționale trebuie să beneficieze de salariu minim egal cu colegii lor din Occident. Nu este firesc ca multinaționalele să își îngroașe conturile strict pe munca incorect plătită a angajaților lor din Europa de Est...”
O veste grozavă pentru 1670 de copii din Bistrița: „ Am găsit soluția!” acum 21 de ore- „Am fost convins tot timpul că vom găsi soluția”, a transmis viceprimarul Cristian Niculae, anunțând o veste grozavă pentru cei 1670 de elevi care învață într-un liceu de prestigiu, „o școală etalon la nivel național, care a dat generații peste generații de oameni de valoare - Bistriței și României...”
FII REPORTER: O bistrițeancă se teme să mai iasă din casă! acum 22 de ore- O bistrițeancă se revoltă! Pe strada unde locuiește se plimbă zilnic, nestingherit, un câine de pază, fără botniță sau lesă! Stăpâna patrupedului se joacă de-a v-ați ascunselea printre mașini, iar autoritățile „se ocupă” de problemă de anul trecut.
Ați văzut-o? Orice informație contează! acum 23 de ore- O femeie din Beclenuț ar fi plecat de acasă încă din data de 11 mai. Cei apropiați au anunțat poliția, care o caută deja de câteva zile. Ați văzut-o?
Se fac angajări la Proterm-Line, Euforia Floral Boutique, Casa Ema și Taverna Dogarilor! acum 24 de ore- Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: Proterm-Line angajează operatori și agent de vânzări, Casa Ema caută electrician, iar Taverna Dogarilor angajează bucătar! Verifică lista completă, ca să vezi ce ți se potrivește:
Răsturnare de situație în cazul accidentului de aseară din Sîngeorz-Băi acum O zi- Se schimbă datele în cazul accidentului de aseară din Sîngeorz-Băi. Deși inițial de vină ar fi fost un tânăr de 18 ani, se pare că la volan s-ar fi aflat altcineva. În urma cercetărilor, polițiștii au descoperit că adevăratul vinovat a comis mai multe infracțiuni.