7.6 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

VIDEO: Aspecte controversate în monarhia românească… „Avem o mare problemă…!”

„Avem o mare problemă: cum mobilizăm oamenii…? Cum îi facem pe tineri, de pildă, să nu mai spună „am terminat facultatea, mă mut în Vest, am terminat cu povestea asta, nu mă mai interesează, aici nu se poate face nimic”?! Cum îi facem să spună că (în cazul unui atac pe care, mai nou, domnul Putin ni-l tot propune) tinerii ar lupta pentru țară, „pentru că aici sunt strămoșii mei, aici este mama, tata, fiul meu de doi ani, familia mea”… Cum îi facem să spună așa ceva…?!? Este o mare problemă: cum mobilizăm spiritul civic și cetățenesc al oamenilor…?”

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Clubul Monarhiștilor Bistrițeni a organizat ieri seară conferința „Întregirea României la 1918. Ideea de monarhie la români. Aspecte controversate”, susținută de prof. univ. dr. Ovidiu Pecican.

Despre șansele ca monarhia să coalizeze conștiințele contemporane, dar și despre aspecte controversate ale monarhiei românești în Evul Mediu – a vorbit cuceritor ieri seară, la Bistrița, profesorul Ovidiu Pecican, care a lansat publicului o serie de întrebări: „De unde această ezitare în monarhia românească de a se considera ceea ce este prin naștere, de drept divin. Nu poți negocia cu o lume democrată, să pretinzi palatul Elisabeta, ca să mergi în ambasade și să faci lucruri bune… Ori ești rege, ori ești rege…! În schimb, ultima apariție publică a Maiestății Sale, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost extraordinară! A fost un moment istoric care salvează în conștiința mea, nu doar monarhia, ci și România de multe momente ridicole sau penibile care ne fac să plecăm ochii…”, a comentat Ovidiu Pecican, ieri seară, în Clubul Coșbook al Bibliotecii Județene.

Mi se pare că recunoștința este un privilegiu al sufletelor nobile… Nu poți să fii de partea ideii regale dacă nu accepți ideea de noblețe și dacă nu încerci s-o ilustrezi… așadar, dacă iubim ideea de regalitate, trebuie s-o exprimăm și în termeni morali: să dovedim simțul ierarhiei, să ne plecăm în fața autorității autentice, a celei valorice, a celor care într-adevăr merită… Să-i ajutăm pe cei slabi, săraci cu duhul, săraci cu averile, săraci cu orice – să facem fapte de binefacere, să ne construim de la fundament o societate în care aceste valori să poată conviețui…”, a mai spus profesorul Ovidiu Pecican la Bistrița.

Acesta a amintit și de marile case nobiliare din Franța, Austria sau Germania în zilele noastre – care reușesc să supraviețuiască, în condițiile în care Restaurația a căzut de multă vreme: Mulți au în continuare castele, unele transformate în muzee, dar nobilii sunt tratați cu deferență iar ei la rândul lor recunosc autoritățile republicane, recunosc ascensiunea confirmată a națiunii – dar între cele două „tabere” există o relație amiabilă – în folosul națiunii… La noi, în schimb, unul dintre reprezentanții marii boierimi, un mare psiholog, făcea schițe în apartamentul directorului Europa Liberă ca să slujească astfel Securității care să-l asasineze, dacă este posibil… Este foarte jenant…

[arve url=”https://youtu.be/wgBmE3dBuiE” /]

„Într-un club al monarhiștilor cum sunteți dumneavoastră, ar fi foarte important de discutat asemenea teme și de lămurit… Există un cod etic: cât poate fi preluat și cât poate fi lăsat deoparte ? S-au stârnit multe discuții și în legătură cu nepotul regelui, cu accesul la căpătâiul bunicului său, cu nunta lui… Cred că este o fierbere și în aceste medii, decent exprimate, dar este nevoie și de niște răspunsuri plauzibile, valabile…”, a punctat profesorul universitar…

Impresii despre monarhia în Anglia

Am fost șocat de un lucru, în Anglia, când am mers și eu ca tot românul să asist la schimbarea gărzii, la Palatul Buckingham: au defilat impresionant prin fața turiștilor, au intrat în curte și acolo au început să cânte jazz. Dar jazz ascult și în cluburile din Sibiu, mulțumesc frumos! Aș fi dorit să ascult acolo fanfara care a cucerit odinioară India și care stăpânea mările în lung și-n lat… Sunt lucruri care nu ar trebui schimbate. Îmi place enorm că regina Angliei are în spate, la trăsură, doi lachei și că lumea își păstrează coafurile și îmbrăcămintea de epocă… Cred că ar trebui să găsim asemenea formule care să susțină inclusiv imagistic ideea de monarhie… Avem, însă, o mare problemă: cum mobilizăm oamenii…?”, s-a întrebat Ovidiu Pecican.

„Cum îi facem pe tineri, de pildă, să nu mai spună „am terminat facultatea, mă mut în Vest, am terminat cu povestea asta, nu mă mai interesează, aici nu se poate face nimic”?! Cum îi facem (în cazul unui atac pe care mai nou, domnul Putin ni-l tot propune) să spună „Eu aș lupta pentru țară, pentru că aici sunt strămoșii mei, aici este mama, tata, fiul meu de doi ani, familia mea”… Cum îi facem să spună așa ceva…?!? Este o mare problemă: cum mobilizăm spiritul civic și cetățenesc al oamenilor...”, a remarcat profesorul, provocându-i pe cei din public să-și imagineze o revenire la „o zonă de fermitate, la un teritoriu nemișcător sub pașii noștri”…

Cred că totul ar trebui reconstruit de la bază. Iar una dintre bazele de la care s-ar putea porni ar fi credința în statornicia unor instituții… Statul este o asemenea instituție… Cum putem face statul acesta mai funcțional, mai potrivit, în care să ne simțim bine măcar pe măsura naturii extraordinare pe care o avem…? Și monarhia ar fi o idee care ar putea coagula forțele în jurul ei, nu în jurul unei persoane – ci în jurul unui concept…”, a mai spus Ovidiu Pecican.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.