12.6 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

VIDEO – Banii noștri! Ce am făcut, ce facem cu ei?!

Banii noștri! Ce am făcut, ce facem cu ei?!  Inflație, creștere a prețurilor, a tarifelor la energie, la combustibili etc… Iată numai câteva din „săgețile” lansate de cea mai mare parte a presei economice din trimestrul al II-lea, 2018.

Firesc, mai în glumă, dar mai mult în serios, începi să te întrebi: Oare nu am comis vreo greșeală? I-am gospodărit bine? I-am drămuit cum trebuie? Ce-i de făcut în continuare, în 2019, 2020…?

Mai mulți cunoscuți și prieteni, mi-au atras atenția asupra „banilor”. Vorba lui Edy Pastia, reputatul ziarist economic, realizator Tv: „Banii vorbesc”, în această economie de piață, tot în tranziție și plină de surprize. Banii, cash flow-ul, (mișcarea sumelor lichide – intrare-ieșire în firmă ), că-i vorba de salariu, de o plată, investiție, afacere, reprezintă o preocupare obsesivă, majoră, pe deplin justificată. Am vecini mai tineri. Cel puțin o dată pe săptămână se ceartă din cauza cheltuielilor. Ați ghicit: nu le ajung banii!

A gândi un plan de afaceri, a lucra cu banii, a-i investi sau tezauriza – nu-i o glumă. Ce-i de făcut? Tocmai pentru a-i ajuta și a limpezi oarecum lucrurile m-am adresat uneia dintre persoanele cu certitudine competentă în domeniu, din județul nostru.

Este vorba de doamna Paraschiva Sigartău, economist cu vechi state de plată în sfera afacerilor și, actualmente, președinte CECCAR Bistrița-Năsăud (Corpul experților contabili și al contabililor autorizați din România – filiala BN).

Are o anume acribie, ca orice bun finanțist, nu se repede să explice. Își cântărește cu mare atenție vorbele și afirmațiile sale au o anume tentă de „sentință”, adică ce spune, „așa e” – „asta e”! Avem de-a-face cu un profesionist matur, chibzuit. Nu-și pierde timpul cu nimicuri. E foarte fermă în tot ceea ce decide. (Am fost atent, fără să vreau, la o conversație telefonică, cu un client, petrecută în timpul întrevederii noastre. Vă rog să mă credeți că nu se joacă cu jumătăți de măsură sau amânări, la voia întâmplării. Discuția a fost defalcată pe teme …1,2,3, tratată clar, pe baze legislative, prevederi  ale Codului fiscal și soluții explicite și de aplicat imediat). Mi-a plăcut. Doctorul, oricât de bun ar fi, dacă nu este în primul rând un  d i a g n o s t i c i a n,  îți pierzi timpul și banii cu el! Din punct de vedere financiar-contabil, doamna Paraschiva Sigartău e un excelent „doctor”. În plus, tocmai pentru a încuraja „pacientul” este ea optimistă și impune discuției un ton optimist!

Din dorința de maximă claritate și transparență, interviul l-am structurat pe două mari capitole: persoane juridice, firme, adică IMM-uri, sau PFA – intreprinderi mici și mijlocii, respectiv, persoane fizice autorizate –  și persoane fizice obișnuite – adică, noi toți, ca simpli cetățeni, sau contribuabili independenți, luați individual.

Ce ne-a spus ec. Paraschiva Sigartău, referitor la persoanele juridice:

„Probabil nu s-a înțeles corect  transferarea contribuțiilor  în sarcina salariatului. Mulți, oamenii simpli, în general, au înțeles că trebuie să meargă ei la ghișeu și să-și plătească dările. Chiar și cei de la care așteptam mai mult, mi-am dat seama că nu au priceput. Nouă ne lipsește educația socială, în primul rând și apoi cea financiară. Fiecare om de rând ar trebui să știe ce obligații are, ca  persoană simplă, sau ca angajat. Trebuie să se știe că tot angajatorul va achita, pentru salariat toate aceste contribuții legale, reținute din salariul brut. Vorbim de CAS și CASS, adică Contribuții sociale de stat – pensii și Contribuții de sănătate. 25% și 10%. IMM-urile plătesc aceste obligații fiscale, nu angajatul! Pentru a nu greși, eu le recomand tuturor patronilor, conducătorilor de firme, să aibă grijă și să lucreze în domeniul contabilității numai cu personal autorizat CECCAR! Orice nevoi au să vină la filiala CECCAR BN, cu sediul în Bistrița, str. I.L.Caragiale nr. 25, telefon – 0263 213 713, site: www.ceccarbistrita.ro – e-mail:  [email protected] și vă promit că vor fi lămuriți și ajutați. Sunt mulți întreprinzători la început de drum. Își deschid o întreprindere mică. Avem la CECCAR foarte buni specialiști, experți în contabilitate, în finanțare, în toată legislația de resort, adusă la zi. Pot, prin sfaturile lor competente, să preîntâmpine comiterea unor abateri de la lege, sau o investiție greșită, fără acoperire. Știți… la noi, după revoluție, oricine zice că-i constructor, coafeză sau contabil etc. Nu-i chiar așa! Într-adevăr salariul minim s-a mărit la 1.900 Lei, începând cu 1 ianuarie a.c. Plata, în sarcina angajatorului, a rămas o contrbuție pentru muncă de 2,25% și reținerile de la salariat care sunt 25% CAS-ul, 10% Sănătatea și 10% Impozitul pe salarii. Impozitele pe venit și pe salarii au scăzut de la 16 la 10%. Dar scăderea celor două impozite nu a încărcat atât de tare contribuția angajatorului.

Cumva, prin creșterea salariului minim la 1.900 Lei, s-a produs a reașezare, cu tendințe de reechilibrare. Patronii, angajatorii, ca să știe dacă pot sau nu să ducă această sarcină fiscală, trebuie să conlucreze activ cu profesioniștii noștri. O afacere mică și rentabilă este cea din familie, cu familia, în principal. Dacă vrei să deschizi un business, cât de mic, tu personal trebuie să te pricepi. Altfel ai nevoie de specialiști și bineînțeles că asta costă. Se ajunge în situația că nu mai poate plăti. Pe când, dacă de la primul pas vine la noi, la CECCAR, viitorul patron va primi un sfat competent și va fi ajutat să demareze așa cum trebuie pe noul drum. Înainte de a face firma pot să ne caute și cu siguranță că vor pleca de la noi lămuriți! Prin internet, pot să consulte site-ul nostru: www.ceccarbistrita.ro unde, pe lângă chestiunile legate de afaceri, vor găsi ultimele noutăți fiscale ce apar. Colaborăm foarte bine cu Finanțele, avem în fiecare lună întâlniri și chiar instruiri.

Cu autoritățile din județ, în general, colaborăm la fel de bine, cu Registrul comerțului, cu ITM-ul, cu Casa de Sănătate. Într-adevăr, presiunea fiscală există. Se ridică întrebarea: cum e mai bine? Îmi fac PFA sau SRL? ( adică – Persoană Fizică Autorizată, sau Intreprindere mică, societate cu răspundere limitată) Cum e mai rentabil ? În opinia mea, e de preferat SRL. Aici plătești 1% impozit pe venit dacă ai 1(unu) angajat. Dacă nu ai niciun angajat este 3% pe venit. Și pe dividende mai intervine impozitul de 5%, ca să poți lucra cu bani lichizi. Înainte era 16%. Acum mi se pare foarte bine și foarte accesibil. Este de preferat așa, deoarece circuitul se închide mult mai rapid și… mai ieftin. Referitor la viitorul Intreprinderilor Mici „talpa țării”, sunt semne că pot avea o evoluție pozitivă. Patronii trebuie să aibă un specialist financiar-contabil, de la noi, de la CECCAR. Cu siguranță acesta va ști să răspundă corect și legal la toate întrebările specifice puse, de exemplu, de o firmă de comerț, sau de producție… Cum se întocmește eficient un plan de afaceri și mai ales, cum se aplică acesta pentru un randament maxim. Cât costă serviciile unui asemenea contabil? Nu pot să vă spun… Este o chestiune strict confidențială. Orientativ, în județul nostru, pentru o contabilitate mică se plătește lunar între 300-500 Lei. Județul nostru este ieftin la asemenea servicii, mai ales dacă datele primare sunt comunicate online. Dacă sunt firme care se descurcă foarte bine la ora aceasta? Da. Întreprinderi de industrie, comerț cu piese auto, alimentație publică. Cu profit. Fără credite. Plătesc la zi impozitele și e evident că le merge bine. Este și pentru noi un motiv de mare bucurie. Revenind, doresc să-i avertizez pe patroni că toți experții noștri, contabilii CECCAR au parafă! Numai aceștia sunt recunoscuți ca atare de organele fiscale, garda financiară etc. Ei semnează și certifică ceea ce fac prin parafa respectivă. Astfel și patronul este pus la adăpost de eventualele erori sau de a fi tras, pe nedrept, la răspundere. Fac această precizare pentru că mai sunt așa-ziși „contabili” foarte „ieftini” care ne preiau codul CAEN și ceea ce fac nu e deloc legal”.

Referitor la persoanele fizice, ec. Paraschiva Sigartău ne-a precizat:

„Acum vă pot oferi numai punctul meu personal de vedere. Nu vorbesc în calitate de președinte CECCAR, ci ca simplu economist. Întrebarea era: Dacă e bine să fac un credit pentru a-mi face, sau cumpăra un apartament, ca persoană fizică, individuală? Eu zic că DA. Și eu am avut credite de-a lungul vieții. Trebuie însă ca toți consilierii bancari să fie onești și să te sfătuiască corect și complet! Cei interesați, mai ales tinerii, să aibă grijă că au apărut tot soiul de instituții nebancare, ca pe vremea când, pentru nevoi personale ți se dădea un credit de consum «cu buletinul de identitate»! Firește că, în joc, este o dobândă mult peste așteptări, de-ți vine să plângi când vei plăti! Dacă cineva vrea să ia credit eu îl sfătuiesc să meargă la băncile comerciale de tradiție, cunoscute din piață și în funcție de facilități, să facă, sau nu, operațiunea financiar-bancară. Sunt bănci care nu au comision, sau care oferă anumite avantaje tinerilor. Trebuie studiate toate aspectele și apoi luată cea mai bună decizie. Despre inflație? Da. În 2017 era sub 1%, azi s-a ajuns la peste 4%. Da, a crescut. Cauzele? Păi, au crescut salariile la bugetari, automat au crescut și prețurile. Nu la privat, că acolo factorii economici reglează automat raporturile dintre venituri și cheltuieli și majorarea retribuției nu se poate face prin ordin venit de sus. Au crescut și pensiile… La o anumită categorie s-a dublat cuantumul salarial… Toate acestea au dus la o majorare a consumului și la creșterea de prețuri. Ce se va întâmpla în continuare? Chiar dacă inflația va mai crește, tot piața o va tempera până la urmă. În economie nu este numai o singură direcție… După creștere urmează, firesc, o scădere și invers. Ei bine, în acest context ce sfat să le dau tinerilor? (După o clipă de tăcere) Sunt tineri, sunt sănătoși! La 25-30 de ani trebuie să-și asume o doză de risc și să-și facă casa lor! Apartamentul lor! Numai astfel se va asigura adevărata coeziune în familie și toată lumea va avea de câștigat. Tinerii pe de-o parte, banca, economia, societatea pe de alta. Sunt de acord și cu ce mi-ați povestit de familia aceea de tineri din blocul dv. Le dă bunicul o bucată de pământ și azi piatra, mâine cărămida, nisipul etc. și încetul cu încetul să-și facă ei o casă. Băiatul lucrează la armată și pleacă în misiuni în Orient. E bine plătit. Da. Îi încurajez să continue că ei fac pentru ei și, indirect pentru noi toți! Referitor la investiții, în general, le recomand numai pe cea Imobiliară! Mai explicit, mă refer la casă și la o mică grădină. Este sigur bună și e de perspectivă! Chiar eu sunt în această situație. Am câteva găini, un mic solar. Am ouăle de la ele, am legume proaspete produse în gospodăria proprie. Mănânc mai ieftin și mai ecologic. Sigur e mai bine, oricum aș privi lucrurile! Iar la ultima întrebare, vizându-i pe cei care au câștigat o sumă mai mare de bani, la loto de pildă… Cum să-și gospodărească banii? Sigur că îți vine să te gândești la un depozit în Euro… dar pentru că trăim și lucrăm în România, în Lei totuși! Sau… parcă tot mai bine ar fi într-un teren, o casă… Adică tot o investiție imobiliară! Pământul a avut, are și va avea valoare! Sunt sigură că viitorul îmi va confirma opțiunea”.

[arve url=”https://youtu.be/cJV5EXS1kBM” /]

La finalul interviului, am filmat, pentru posteritate, aceste scurte și edificatoare concluzii cu doamna Paraschiva Sigartău, amabilă și bună gazdă, un specialist adevărat în domeniul economic, financiar-contabil. Dânsa consideră pentru 2019, 2020 că economia românească se va redresa și va fi în creștere. Accentul e pus, în continuare,  desigur, tot pe sectorul privat. Le recomand tuturor celor cu probleme pe tema „banilor noștri”, în sensul unei firme sau chiar cu titlu privat, să o caute cu încredere pe doamna economist Paraschiva Sigartău și sigur își vor limpezi foarte multe din dubiile pe care le au la ora aceasta.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.