VIDEO: Bistriţenii au cucerit capitala!

VIDEO:  Bistriţenii au cucerit capitala!

„A ieşit minunat, până la urmă, deşi am avut mari emoţii, pentru că atunci când am ajuns la Bucureşti şi am văzut atâtea sute de lucrări – n-am mai fost siguri că vom face faţă şi că vom termina totul la timp…”

BN CONNECTIONS se intitulează expoziţia inaugurată nu demult, la Biblioteca Națională a României – un proiect care se derulează în capitală la inițiativa Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și a Fundației Societatea de Concerte Bistrița.

Expoziţia reuneşte cele mai frumoase lucrări (aproximativ 850) aparţinând unor pictori, graficieni şi sculptori din Bistriţa-Năsăud, alături de care expun şi alţi artişti de primă mărime ai artei contemporane româneşti – după cum a explicat pictorul Marcel Lupşe.

A ieşit minunat, până la urmă, deşi am avut mari emoţii, pentru că atunci când am ajuns la Bucureşti şi am văzut atâtea sute de lucrări – n-am mai fost siguri că vom face faţă şi că vom termina totul la timp… A fost şi excelent curatoriată, pentru că Antigona a găsit câteva soluţii tehnice foarte bune de exploatare a spaţiului. Era vorba, în fapt, de o întreagă aripă din noua Bibliotecă Naţională din Bucureşti, situată pe Bulevardul Unirii… S-au amplasat acolo şi panouri mobile cu sisteme de simeză, şi alveole stilistice – mici intrânduri care te dirijau într-un fel de labirint… Sunt adunate acolo într-un mixaj impresionant lucrări realizate încă de la prima ediţie a taberei de pictură de la Colibiţa, din 2000, dar şi lucrări din toate taberele de creaţie desfăşurate pe raza judeţului… Sunt expuse inclusiv tablouri pictate de Miron Duca prin anii ’70… Îţi lasă impresia unei călătorii, un drum parcurs printr-o mini-istorie a artei contemporane…”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Alexandru Şerban, unul dintre artiştii care expun la Bilioteca Naţională şi care a ajutat inclusiv la montarea acesteia.

La vernisajul expoziţiei a vorbit Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean de Cultură, secretarul de stat Alexandru Pugna, dar şi Ion Bogdan Lefter, evenimentul fiind completat de un recital de pian, dar şi un spontan moment poetic susţinut de Ion Mureşan.

Expoziţia poate fi admirată până în 20 ianuarie 2019, iar intrarea este liberă. Curatorul acestei spectaculoase expoziţii a fost Antigona Silvia Rogozea, iar asistent curator – Lina Țărmure:

BN Connection face parte din proiectul Cucerirea Capitalei prin Cultură, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul Centenar şi a inclus şi un concert de muzică tradiţională susţinut de grupuri de colindători din localităţile Şieuţ, Poiana Ilvei, Sîngeorz Băi şi colindători de pe Valea Ţibleşului. Concertul a avut loc la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Tot acolo, a fost organizată şi o expoziţie de creaţie ţărănească: zadii şi ceramică.

Lucrările expuse la Biblioteca Naţională fac parte din colecțiile Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și ale Fundației Societatea de concerte Bistrița și au fost realizate cu ocazia simpozioanelor și taberelor de creație de la Bistrița, Colibița, Tihuța, Eforie Nord și Tescani, în perioada 1998-2018, a precizat managerul de proiect, Gavril Ţărmure.

Foto @ Alexandru Şerban

Mesajul tânărului care a adunat pe Facebook donatori pentru a-și salva mama: „O faptă valorează mult!” decembrie 11, 2019 - David - tânărul de 20 de ani care a făcut un apel pe Facebook la donatori de sânge, pentru a-și salva mama bolnavă de leucemie - are un mesaj emoționant pentru toți cei care l-au ajutat:
VIDEO EXCLUSIV: Tupeu! Vânzătoare trântită la pământ, cu cuțitul la gât decembrie 11, 2019 - În această după-masă, o vânzătoare de la un supermarket din oraș și-a văzut moartea cu ochii, după ce un  individ a intrat în magazin și, în plină zi, a trântit-o la pământ și i-a pus cuțitul la gât. Ce l-a pus pe fugă pe individ.
Cioban găsit mort într-o râpă! decembrie 11, 2019 - Descoperire macabră azi în Mititei. Un localnic a văzut un bărbat căzut într-o râpă. Medicii ajunși la locul indicat au constatat decesul. S-ar părea că bărbatul era oier, fiind de loc de pe Ilve.
FOTO/VIDEO – Stelian Dolha a depus jurământul: Să punem cetățeanul pe primul loc! decembrie 11, 2019 - În această dupămasă, Stelian Dolha a depus jurământul pentru funcția de prefect. Acesta a amintit de cei 30 de ani ce au trecut de la revoluție. ” A venit momentul să punem cetățeanul pe primul loc!” și-a început acesta discursul.
AMENINȚATĂ cu cuțitul! Pățania periculoasă a unei vânzătoare decembrie 11, 2019 - În acestă după-masă, o vânzătoare de la un magazin a fost amenințată cu cuțitul de un  individ. Acesta a încercat astfel să o determine pe femeie să îi dea toți banii încasați. Ce s-a întâmplat:
FOTO/VIDEO: GRAV accident pe Grigore Moisil. Unul dintre șoferi a fost aruncat prin parbriz decembrie 11, 2019 - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Grigore Moisil din municipiu. Unul dintre șoferii implicați a fost proiectat prin parbriz în urma impactului.
FOTO/VIDEO: Final de mandat pentru Ovidiu Frenţ. „Plec liniştit şi cu fruntea sus” decembrie 11, 2019 - Se vor înscrie fostul prefect Ovidiu Frenţ sau Ciprian Ceclan în PSD? Se apucă de politică, vor munci la stat sau la privat? Ce va face Ovidiu Frenţ, după ce a fost demis din funcţia de prefect al judeţului? Până una alta, părăseşte funcţia de prefect liniştit, „cu fruntea sus”, fără să-şi reproşeze nimic.
Certificate de cetățeni responsabili pentru minorii de 14 ani, înainte de buletin decembrie 11, 2019 - O asociație din România propune modificarea legii care prevede obținerea buletinului. Astfel, minorii care solicită prima carte de identitate ar putea obține prima dată un certificat de cetățean responsabil. Abia după ce își cunosc drepturile și obligațiile minorii vor avea parte de buletin.
Dosare penale în familie: Minor prins la volanul mașinii încredințate de o rudă decembrie 11, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Dorolea. Polițiștii au găsit un minor ce conducea un autoturism pe drumul județean. Mașina i-a fost încredințată acestuia de ...o rudă. Cei doi s-au ales cu dosare penale.
FOTO IMPRESIONANT – Lucrușoare făcute de mânuțe de copii, vândute pentru a-și ajuta o colegă: decembrie 11, 2019 - Cristiana este o fetiță cu nanism. Din această cauză, apariția diverselor complicații nu e o noutate. Colegii ei de grădiniță au făcut lucrușoare de mână pe care azi le-au vândut celor mari. Bănuții strânși ajung la mămica Cristianei pentru a-i cumpăra o mască de oxigen specială.
Stelian Dolha va fi învestit azi în funcție! Frenț și Ceclan, demiși de Guvernul Orban decembrie 11, 2019 - A venit anunțul oficial de la Guvern! Prefectul Ovidiu Frenț și subprefectul Ciprian Ceclan au fost destituiți din funcție. Noul prefect numit în funcție, Stelian Dolha, va depune astăzi jurământul. 
Ionuț Simionca (PMP): Domnule prim-ministru Ludovic Orban, desființați pensiile speciale și folosiți banii economisiți pentru construcția Autostrăzii Nordului! decembrie 11, 2019 - Un parlamentar bistrițean i-a cerut prim-ministrului Ludovic Orban să anuleze pensiile speciale și să folosească banii astfel economisiți pentru construcția Autostrăzii Nordului.
Lions Siebenburgen ajunge și în acest an la bătrânii singuri. Ajută și tu! decembrie 11, 2019 - De 15 ani, Clubul Lions Siebenburgen este alături de bătrânii singuri și bolnavi din Bistrița și din împrejurimi. Mâine şi poimâine poţi să dai şi tu o mână de ajutor: 
FOTO: Cozi pe kilometri întregi la intrarea și ieșirea din Beclean decembrie 11, 2019 - Aveți de mers la Cluj? Nu numa-ncetuc! Nu vă grăbiți! Luați-vă timp să admirați, pe traseu, Becleanul. Nu vreți? Nu-i nimic! Autoritățile au făcut în așa fel încât turiștii să admire, pe îndelete, fiecare colțișor de clădire din centrul orașului, din confortul mașinii. Cozi de autoturisme se întind la această oră pe kilometri întregi la intrarea și ieșirea din orășelul de pe Someș.
Cum a ajuns un artist bistrițean să „dea o față nouă” unei clădiri dintr-un oraș istoric belgian decembrie 11, 2019 - Un tânăr artist din Bistrița, care lucrează ca tatuator în orașul belgian Bastogne a ajuns să dea o față nouă unei clădiri din centrul orașului, opera de artă fiind dedicată marcării a 75 de ani de la bătălia dintre trupele U. S Airborne 101 și trupele germane din Al Doilea Război Mondial. Cristian, un tânăr...