VIDEO. Capernaum: Și-a dat părinții în judecată pentru că l-au născut…

VIDEO. Capernaum:  Și-a dat părinții în judecată pentru că l-au născut…

Capernaum: Nu știe câți ani are, pentru că nu are niciun fel de act de identitate. Medicii au estimat, după numărul de dinți, că ar avea cam 12 ani. A crescut în stradă, a învățat să lupte pentru supraviețuirea lui și altor copii din jur, iar în final și-a dat părinții în judecată pentru că l-au născut…

Este cu adevărat sfâșietor. Este genul de experiență care te marchează total… Privești în ochii copilului și nimic nu mai pare în regulă, în jurul tău…”, ne-a mărturisit unul dintre bistrițenii care au urmărit duminica trecută, cu sufletul la gură producția regizată de Nadine Labaki.

Filmat în haoticele cartiere din Liban, filmul Capernaun prezintă povestea unui copil din Liban care se luptă să supraviețuiască sorții copleșitoare. Protagonistul (Zain Al Rafeea) este un băiețel refugiat sirian, fără niciun fel de experiență actoricească, dar care joacă rolul băiatului libanez cu atâta convingere, încât a impresionat deja mii de spectatori, iar la Cannes, unde filmul a avut recent premiera, a fost aplaudat de public în picioare timp de 15 minute…

Băiatul fuge de părinții săi neglijenți, ajungând să-și poarte singur de grijă, până când găsește adăpost în șubreda casă a lui Rahil (Yordanos Shiferaw), o refugiată etiopiană, și a bebelușului ei, Yonas (Boluwatife Treasure Bankole). Zain își va da părinţii în judecată pentru „delictul” de a-l fi adus pe lume.

Zain Al Rafeea, băiatul de 12 ani din Capernaum, a lucrat drept curier în Beirut până în 2017 – când a învățat să-și scrie numele…

Filmul este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin și va rula la Centrul Cultural Dacia, sâmbătă și duminică.

Știm că vizionarea filmelor în altă limbă decât engleză este pentru cei mai mulți greoaie și știm că am fost învățați cu blockbustere și filme de popcorn la care îți stă mintea în loc, însă vă provocăm să cunoașteți realitatea așa cum rar vă este dat să o vedeți. Lumea asta chiar există și noi ne mișcăm pe lângă ea…!”, precizează Cristian Vrăzmaș, responsabilul de programe în cadrul Centrului Cultural Dacia.

Este o încercare de a „construi”, la Bistrița o comunitate a celor care apreciază filmele de artă. Cu atât mai mult cu cât, înainte de 89, bistrițenii se refugiau cu sutele în cinematograful Dacia, „la cinematecă”, urmărind filme experimentale, filme de artă și documentare.

Încercăm de ceva vreme să prezentăm bistrițenilor și un alt fel de filme, acele filme care te copleșesc, care te pun pe gânduri și care îți pot schimba viața…”, completează Cristian Vrăzmaș.

Așadar, cei care au curajul să urmărească și să accepte adevăratele drame ale lumii contemporane – sunt liberi să aleagă în acest weekend, una dintre provocările de mai jos:

Sâmbătă, 16 martie, de la ora 14.00 aveți ocazia să urmăriți Sub umbra părului sălbatic – de la ora 17.30 – producția Păsări călătoare iar de la ora 20.00 este programat filmul Capernaum / Haos și speranță.

Duminică, 17 martie, de la ora 13.40 – Capernaum / Haos și speranță, de la ora 16.10 – Sub umbra părului sălbatic iar de la ora 19.40 – Păsări călătoare.

VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum 14 minute - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro:
Tentativă eșuată de sinucidere. VEZI ce metodă a folosit un bărbat pentru a-și pune capăt zilelor acum 2 ore - Un bărbat a plecat de acasă în toiul nopții nopții, amenințându-și soția că se sinucide. Panicată, femeia a alertat Poliția care a pornit pe urmele bărbatului. La scurt timp acesta a fost găsit pe o pășune, în plin proces de sinucidere.
Locuiești în Beclean sau în apropiere? Ai ocazia să fii EROU! acum 4 ore - Încă nu au o ambulanță care să-i ajute să ajungă la donari, oriunde și oricând. Așa că își aleg periodic câte o locație. Iar de mâine, vor fi la Beclean. Așa că ai ocazia să fii erou dacă locuiești în zona orășelului de pe Someș.
Medicii de familie NU vor să facă de gardă la UPU! CARE le e expliația: acum 20 de ore - Managerul Spitalului a explicat că a propus medicilor de familie să facă de gardă la UPU. Cum aceștia au refuzat, Lazany vrea să-i oblige…prin lege. Nu banii ar fi problema lipsei de interes pentru gardă. CARE e explicația medicilor de familie: Codurile de gravitate a problemelor cu care pacienții se prezintă la UPU sunt alb,...
AQUABIS: Lucrări pe Zefirului, până la noapte acum 22 de ore - Astăzi, 14.09.2019, între orele 15.30 – 22.00 se va SISTA PARTIAL furnizarea apei potabile în municipiul Bistrita pe strada Zefirului. În acest interval orar se vor executa lucrări de remediere a unei avarii .
FOTO/VIDEO INCREDIBIL! Cu școală renovată, copiii dintr-o localitate bistrițeană sunt nevoiți să facă naveta 10 km acum 22 de ore - Situație incredibilă în comuna Negrilești. 16 copii sunt nevoiți să facă naveta 10 kilometri, din Breaza în Negrilești, în ciuda faptului că au o școală proaspăt renovată. Motivul?! Directoarea școlii vrea „rotunjirea” claselor.
Să fie clar! Să parchezi ca un bou nu e fraudă! Avem dovada: acum O zi - Șoferii care parchează pe locuri rezervate persoanelor cu handicap, pe spaţiul verde sau pur şi simplu unde apucă, par să fie tot mai prezenți în peisaj. Funcția pe care o ai într-o instituție ne demonstrează că poți face tot ce-ți poftește suflețelul... oricum nu pățești nimic. Așa și cu parcatul mașinii...
Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca acum O zi - Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o idee, o perioadă de muncă în Anglia și o investiție de 100.000 de euro.
Ford dezvăluie o gamă de vehicule electrificate care va depăși gama de modele cu motorizări convenționale benzină și diesel până în 2022 acum O zi - Ford lansează în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt cea mai puternică gamă de vehicule electrificate din istoria sa. Aceasta include noul Puma EcoBoost Hybrid, noile modele plug-in hybrid Explorer și Tourneo Custom și noua generație a SUV-ului Kuga – primul model Ford care este oferit în versiuni de propulsie mild-hybrid, full-hybrid și plug-in...
VIDEO: Primul liceu ortodox privat prinde contur la Bistriţa…! acum O zi - Existenţa unui liceu ortodox privat la Bistriţa prinde contur: Va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu va fi un seminar teologic, va fi o şcoală privată cu profil teologic, patronată de Biserica Ortodoxă.
Vrei un weekend prelungit?? FII EROU și-l poți avea! acum 2 zile - Prezentă în emisiunea Bistrițeanul.ro, Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii a explicat avantajele donării de sânge. Nu doar că salvează viața celui pentru care donezi, ci și a donatorului. Mai mult, dacă ești erou, poți avea un weekend prelungit. AFLĂ cum:
Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană îți aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla! acum 2 zile - Ştiţi acel moment al zilei, la birou, în care cineva întreabă „Ce mâncăm şi noi astăzi?” şi fiecare începe să îşi dea cu părerea într-un dezacord total? Pentru cei care ar mânca ceva tradițional, dar și pentru cei care vor să fie mai sofisticați, avem soluția! Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla!
ZVONOTECĂ: S-a furat ditai pădurea între Sângeorz-Băi și Maieru! Au rămas doar cioatele, vreo 8000… acum 2 zile - Teoretic, avem o grămadă de instituții plus un ministru al Pădurilor de pe la noi - Ioan Deneș - care ar trebui să vegheze asupra aurului verde din pădurile județului, să fie expoatat cu responsabilitate, legal, etc. Asta a fost teoria. Practic avem o grămadă de slujbași plătiți regește de la bugetul de stat care s-au făcut că nu văd că a dispărut o pădure întreagă, dintre Sângeorz-Băi și Maieru.
Aquabis: Trei străzi fără apă azi, în Bistriţa acum 2 zile - Astăzi, 13 septembrie 2019, se va sista furnizarea apei potabile în  municipiul Bistriţa. Trei străzi vor fi afectate:
Vreți curent gratuit cu fotovoltaice? Trebuie să vă aduceți instalatori de la sute de kilometri distanță acum 2 zile - Începând de ieri, românii care vor electricitate gratuită o bună parte din an vor primi de la stat 20.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri fotovoltaice. Aceștia pot deveni producători de energie electrică, surplusul fiind practic vândut din nou în rețea.