VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă

VIDEO:  Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă

S-a născut la Bistriţa, dar a muncit timp de 9 ani în Spania, pe care o consideră chiar şi acum o ţară caldă şi primitoare. De un an de zile, Vasile Lupşa s-a întors acasă. De dragul familiei…

Vasile Lupşa a fost invitatul serii ieri, la Bistriţeanul.ro. A muncit 9 ani în Spania. Dar este şi membru în RePatriot – o comunitate constituită ca o platformă de inspiraţie, de consiliere şi informare. Îşi propune să faciliteze accesul românilor din străintate – la oportunităţile din ţară. Să-i încurajeze pe români să revină în ţară…

Este unul dintre proiectele mari ale Fundaţiei Romanian Business Leaders – o organizaţie non-guvernamentală, formată din oameni de afaceri de succes din România – independenţi. Adică fără afaceri cu statul.

Vasile Lupşa a povestit, între altele, şi despre faptul că va iniţia mâine, 23 august, de la ora 10:00, la Primăria Bistriţa, o discuție liberă cu autoritățile locale din Bistrița.

Evenimentul este organizat sub egida Ziua Diasporei, în Sala de Consiliu. Vor participa doi dintre ambasadorii RePatriot – bistriţeanul Vasile Lupşa și Traian Buia, originar din Sîngeorz-Băi. La discuţii vor participa viceprimarul Cristian Niculae şi antreprenorul Adrian Solcan.

De altfel, tot mâine, de la orele 14°° întâlnirea se va desfăşura şi la Primăria din în Sîngeorz-Băi, în Sala de Consiliu.

Încercăm să propunem un dialog deschis între autorităţile locale şi diaspora… Oamenii se plâng că nu există dialog. Noi încercăm, aşadar, să creem dialogul acesta. Evident că am cerut câteva lucruri Primăriei din Bistriţa şi Sîngeorz Băi. Ce poate oferi Bistriţa, ca oraş, celor care ar vrea să se întoarcă din diaspora?”, s-a întrebat Vasile Lupşa.

Ce a răspuns Primăria ?

Asta va fi surpriza discuţiei de mâine, la Primărie… Sunt lucruri care se pot oferi celor din diaspora. Nu sunt gratuităţi. Dar sunt câteva oportunităţi… Deocamdată există un dialog. Iar faptul că poţi vorbi mult mai deschis cu administraţia locală – ar trebui să ne dea un pic de curaj…

Cei care se aşteaptă să fie întâmpinaţi din străinătate, la întoarcerea în ţară, cu flori şi un covor roşu – nu e cazul să se întoarcă – a mai punctat Vasile Lupşa.

Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar poţi să faci ceva pentru comunitatea în care trăieşti. Poţi să schimbi cinci oameni prin simplul tău comportament…”, a avertizat Vasile Lupşa.

Dacă aţi ratat emisiunea dedicată celor din diaspora, ieri seară, pe pagina de facebook Bistriţeanul.ro – o puteţi urmări mai jos:

VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!
UNICEF România îi mulțumește deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, pentru inițierea unei legi care susține copiii vulnerabili decembrie 6, 2019 - Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a depus în Parlamentul României o un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectați de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale și la educație.
Profesorul din Șanț, față în față cu judecătorii pentru alt incident cu elevii. Acesta ar fi distrus și bunuri ale școlii decembrie 6, 2019 - Profesorul de Educație Fizică și Sport Vasile Maternik va da socoteală luni în fața judecătorilor năsăudeni, în ultimul dosar în care este judecat tot pentru purtare abuzivă, după ce a lovit doi elevi. Acesta ar fi distrus inclusiv bunuri ale școlii.
FURT în tren: Un bistrițean i-a furat telefonul unei tinere din Botoșani decembrie 6, 2019 - Liniștea unei călătorii nocturne, cu trenul, a fost spulberată de percheziții ale polițiștilor. O tânără a rămas fără telefon. Polițiștii dejeni au găsit rapid și autorul: un bistrițean.
Un filatelist originar din Vaslui, propus ca Cetățean de Onoare al municipiului decembrie 6, 2019 - Acum aproape 60 de ani, a ajuns la Bistrița și declară că aici a găsit sensul filateliei. Pasiunea sa a pus un accent pe dezvoltarea arhitecturii municipiului. Așa că s-a propus ca Mircea Calu să primească titlul de Cetățean de Onoare al Bistriței.
FOTO: „Iepurașii” au fost ieri ajutoarele Moșului pentru copiii străzii decembrie 6, 2019 - Copilașii din Grupa Iepurașilor de la Grădinița nr 12 au fost ieri ajutoarele lui Moș Nicolae. Aceștia au experimentat bucuria ce vine în urma dăruirii. Alături de părinți au pregătit cadouri pentru copiii străzii din Centrul de Primire în Regim de Urgență.
Cristian Niculae – Drept la replică privind stejarul din fața Hotelului Codrișor decembrie 6, 2019 - Bistrițeanul.ro prezenta ieri posibilitatea ca stejarul vechi de aproape 250 de ani, din fața Hotelului Codrișor, să fie tăiat. Pentru lucrări ce se vor face în zonă. Viceprimarul Niculae a ținut să dea un drept la replică la ceea ce a declarat. 
Roboți din toată țara își dau întâlnire la Bistrița, la primul concurs de robotică din oraș! decembrie 6, 2019 - Bistrița găzduiește primul concurs de robotică care a avut vreodată loc în orașul nostru. 23 de echipe și peste 130 de liceeni din toată țara se vor întâlni în sala de sport a Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița.
Sărbătoare! Sfântul Nicolae: Iscoada lui Dumnezeu pe lângă draci… Protectorul copiilor, dar şi al bistriţenilor, acum câteva sute de ani decembrie 6, 2019 - Sărbătoare mare, astăzi, printre creştini: ca în fiecare an, pe 6 decembrie, îl prăznuim pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți care s-a născut într-o familie de oameni înstăriţi şi credincioşi. Este protectorul copiilor, cărora le aduce mici cadouri. Dar şi al tâlharilor, corăbierilor şi oştenilor. I-a protejat şi pe bistriţeni, vreme de câteva sute de ani...