VIDEO. Cea mai frumoasă poveste despre Crama Jelna! Când vinul transformă un trecut sumbru într-un viitor luminos

VIDEO.  Cea mai frumoasă poveste despre Crama Jelna! Când vinul transformă un trecut sumbru într-un viitor luminos

Cea mai frumoasă poveste despre Crama Jelna: povestea care ne face să pricepem că doar vinul poate transforma un trecut sumbru şi sinistru – într-un viitor senin şi plin de promisiuni – graţie talentului unui tânăr artist: Paul Mureşan.

Paul Mureşan (despre care Bistriţeanul.ro a mai scris AICI, AICI sau AICI) a dat din nou lovitura cu un film de animaţie realizat pentru Crama Jelna. O adevărată bijuterie de nici două minute care ne propune o inedită interpretare şi o fascinantă poveste…

În care vinul atât de savuros produs de Crama Jelna devine „noul suflu al schimbării şi al renașterii din propria cenușă”, dar și liantul care poartă în sine toate dimensiunile trecutului nostru.

Practic am vrut să creăm o experiență unică, complexă, culturală și artistică de imersiune în universul nostru. Univers care însumează cultura locală transilvană”, a explicat Darius Pripon, winemaker-ul cramei Jelna.

Şi-au dorit să demonstreze, prin animaţia creată de Paul Mureşan, faptul că barierele – temporale sau culturale – pot fi distruse sau anulate… „Fiindcă tot ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru nu a dispărut, ci există încă, sub altă formă, însă există… Acel perete uniformizat, mereu la fel, la spital, la școală, în instituțiile statului, acel perete care ne cerea să fim uniformi și să gândim toți pe aceeași linie, a fost distrus, odată cu trecerea timpului, a generațiilor…”

„Am adus un suflu nou, un suflu al schimbării, un suflu al redescoperirii. Zona aceasta atât de reprezentativă pentru cultura viti-vinicolă a imperiului austro-ungar a fost decimată sub cortina rece și uniformizată a regimului comunist. 

Aceștia suntem noi, aceasta e Amprenta Transilvaniei…!, a subliniat Darius Pripon.

Crama Jelna înseamnă o familie tânără de antreprenori din Bistrița-Năsăud, satul Jelna, fascinată de vin şi de cultura vinului:

„Nu facem altceva decât să continuăm și să ocrotim o poveste, o zonă și un spirit viti-vinicol care a zăcut adormit timp de mai multe secole aici în Jelna. Dealurile unde ne-am plantat vița-de-vie conform hărților vechi de câteva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu viță-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Până şi pe harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ugar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna.

Crama Jelna înseamnă 26 de hectare de viță-de-vie, vârsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile pe care le avem sunt: Sauvignon Blanc, Feteasca Albă, Feteasca regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir.

O cramă mică, artizanală, de familie, care produce undeva la 80.000 sticle anual și care plănuieşte ca – pe masură ce via se va maturiza – să crească până la 100.000-120.000 sticle pe an.

„Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin”, explică Ovidiu Moldovan pe JelnaTransilvania.ro.

FOTO/VIDEO: Frumuseţea nu are vârstă! Cele mai distinse femei din Țara Năsăudului, într-o inedită paradă de modă acum 34 de minute- 12 femei de nota 10* au defilat în duminica de Rusalii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean: aici s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unui eveniment cu totul special: „Covorul roșu este comun, orice femeie poate defila pe el atâta timp cât fiecare dintre noi acceptăm normalitatea!"
SURPRIZE, SURPRIZE! Două treceri la nivel cu cale ferată, blocate! acum 2 ore- Șoferii vor fi nevoiți să se înarmeze cu multă, multă răbdare. Două treceri la nivel cu cale ferată sunt bocate, iar în mai multe intersecții nu se va putea pătrunde deloc. ”Nu avem ce face! Trebuie să facem lucrările astea!” a fost explicația viceprimarului Niculae.
Rostul de dimineaţă: Nu suntem cu totul pierduţi… acum 3 ore- A trecut euforia alegerilor, a început şi vacanţa de vară, lumea visează la concedii şi evadări iar oraşul pare că se zbate anemic într-o letargie estivală greu de evitat… În ciuda zilei de ieri – o zi de luni ploioasă, spre final, în care nici iarba nu şi-a permis să crească – 10 bistriţeni au îndrăznit ieri seară să iasă în stradă...
FOTO – Accidentele s-au ținut lanț ieri! Un motociclist și încă două persoane au ajuns la spital acum 3 ore- Încă două accidente au avut loc aseară și azi-noapte. Un motociclist și alte două persoane au ajuns la spital după ce au fost implicate în evenimente rutiere. Unul a avut loc la Rodna, altul la Lunca Ilvei. CE s-a întâmplat:
FOTO- TELCIU: Un maramureșean a provocat un accident rutier! Trei mașini implicate acum 16 ore- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Telciu. Trei mașini au colizionat, iar două persoane au nevoie de îngrijiri medicale. De vină, cât și persoanele rănite sunt de loc din Maramureș. 
OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei… acum 18 ore- Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă... 
Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant! acum 20 de ore- Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.
HAPPY DAY, joi la Casa Ema! acum 21 de ore- A venit căldura, au sosit şi zilele de vacanță iar la Casa Ema ofertele se ţin lanţ! Happy Day - joi, 20 iunie, cu preţuri speciale la abonamente şi o senzaţională şi răcoritoare limonadă!
FOTO: Trei benzi de circulație la trecerea de pe Slavici! AFLĂ cum se va circula în zonă în timpul lucrărilor: acum 23 de ore- În zona trecererii la nivel cu cale ferată de pe Ion Slavici încep lucrări ample, mâine! Dar nu doar la trecere, ci și la intersecțiile din apropiere. Astfel, circulația în zonă va fi blocată pe o arie mai extinsă! Lucrătorii vor încerca să deblocheze, pe rând, câte o intersecție! AFLĂ ce lucrări se fac și CUM se va putea circula:
Bistrița-Năsăud din nou sub avertizări COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii acum 24 de ore- Nicio zi fără noi avertizări de instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis din nou COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Printre județele vizate se află și Bistrița-Năsăud.
FII REPORTER: Domnule primar, deratizați leprele din locuințele sociale! acum O zi- Intenţionând să cureţe centrul istoric al Bistriţei de „buzunăreli” şi de cerşetori, primarul Ovidiu Creţu a recurs la marele „exod” al romilor. Pentru a-i determina să părăsească centrul istoric, Primăria Bistriţa le-a pus la dispoziţie acestor oameni locuinţe sociale. O bistrițeancă se rezolvă pe dezastrul din Viișoara.
Rostul de dimineaţă: Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi… acum O zi- Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi – adânc şi pătrunzător – până când privirile s-au înceţoşat... Până când lacrimile ne-au invadat cu totul. Pentru o clipă, am avut certitudinea că este pregătit şi gata să se arunce în gol...
FOTO/VIDEO: Bistrița Năsăud, sub cod portocaliu și galben de inundații acum 2 zile- ANM a emis două avertizări pentru județul nostru. În aceste momente, Bistrița Năsăud se află sub cod portocaliu de inundații până la noapte la ora 03.00. Apoi, rămâne sub cod galben de inundații până la ora 07.00.
FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…! acum 2 zile- De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.
FOTO: O bălăceală i-a adus sfârșitul unui adolescent acum 2 zile- Un adolescent s-a zbătut între viață și moarte după ce a decis să se răcorească într-un lac, în localitatea Bața. Tânărului i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă medicii au constatat decesul.