VIDEO. Cea mai frumoasă poveste despre Crama Jelna! Când vinul transformă un trecut sumbru într-un viitor luminos

VIDEO.  Cea mai frumoasă poveste despre Crama Jelna! Când vinul transformă un trecut sumbru într-un viitor luminos

Cea mai frumoasă poveste despre Crama Jelna: povestea care ne face să pricepem că doar vinul poate transforma un trecut sumbru şi sinistru – într-un viitor senin şi plin de promisiuni – graţie talentului unui tânăr artist: Paul Mureşan.

Paul Mureşan (despre care Bistriţeanul.ro a mai scris AICI, AICI sau AICI) a dat din nou lovitura cu un film de animaţie realizat pentru Crama Jelna. O adevărată bijuterie de nici două minute care ne propune o inedită interpretare şi o fascinantă poveste…

În care vinul atât de savuros produs de Crama Jelna devine „noul suflu al schimbării şi al renașterii din propria cenușă”, dar și liantul care poartă în sine toate dimensiunile trecutului nostru.

Practic am vrut să creăm o experiență unică, complexă, culturală și artistică de imersiune în universul nostru. Univers care însumează cultura locală transilvană”, a explicat Darius Pripon, winemaker-ul cramei Jelna.

Şi-au dorit să demonstreze, prin animaţia creată de Paul Mureşan, faptul că barierele – temporale sau culturale – pot fi distruse sau anulate… „Fiindcă tot ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru nu a dispărut, ci există încă, sub altă formă, însă există… Acel perete uniformizat, mereu la fel, la spital, la școală, în instituțiile statului, acel perete care ne cerea să fim uniformi și să gândim toți pe aceeași linie, a fost distrus, odată cu trecerea timpului, a generațiilor…”

„Am adus un suflu nou, un suflu al schimbării, un suflu al redescoperirii. Zona aceasta atât de reprezentativă pentru cultura viti-vinicolă a imperiului austro-ungar a fost decimată sub cortina rece și uniformizată a regimului comunist. 

Aceștia suntem noi, aceasta e Amprenta Transilvaniei…!, a subliniat Darius Pripon.

Crama Jelna înseamnă o familie tânără de antreprenori din Bistrița-Năsăud, satul Jelna, fascinată de vin şi de cultura vinului:

„Nu facem altceva decât să continuăm și să ocrotim o poveste, o zonă și un spirit viti-vinicol care a zăcut adormit timp de mai multe secole aici în Jelna. Dealurile unde ne-am plantat vița-de-vie conform hărților vechi de câteva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu viță-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Până şi pe harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ugar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna.

Crama Jelna înseamnă 26 de hectare de viță-de-vie, vârsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile pe care le avem sunt: Sauvignon Blanc, Feteasca Albă, Feteasca regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir.

O cramă mică, artizanală, de familie, care produce undeva la 80.000 sticle anual și care plănuieşte ca – pe masură ce via se va maturiza – să crească până la 100.000-120.000 sticle pe an.

„Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin”, explică Ovidiu Moldovan pe JelnaTransilvania.ro.

VIDEO: Om de afaceri din Bistrița reținut pentru 24 de ore. AFLĂ pentru ce acum O oră - Un om de afaceri din Bistrița a fost reținut în această seară pentru 24 de ore. Acesta a fost dus în cătușe, cu mascații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat:
FOTO: A luat-o la sănătoasa prin porumb după ce a lovit două fete pe marginea drumului acum 7 ore - Un accident rutier destul de neobișnuit s-a petrecut în Nimigea de Sus. După ce a lovit două fete pe marginea drumului, șoferul a luat-o la sănătoasa prin porumb.
VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă acum 7 ore - Cum îi încurajăm pe cei din diaspora să revină acasă? Cei care se aşteaptă la flori şi un covor roşu – să nu se întoarcă...! „Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, să pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar..."
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! acum 9 ore - Se propie Târgul Mare al Bistriței iar organizatorii au pregătit pentru melomanii din oraş câteva surprize imposibil de refuzat:
Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 10 ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 11 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 12 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 12 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 14 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 15 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 15 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 16 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum O zi - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.