VIDEO – CUM vede chirurgul Modovan Spitalul Județean, comparativ cu cele din Franța sau Pakistan, unde a lucrat

VIDEO – CUM vede chirurgul Modovan Spitalul Județean, comparativ cu cele din Franța sau Pakistan, unde a lucrat

S-a reîntors la Bistrița, după 11 ani de pauză. În acest interval a lucrat la spitale din Franța, dar și într-un program de doi ani, în Pakistan. „Aici avem bloc operator mai bun decât aveam în Franța. În Pakistan eram cu poliția lângă mine, dar aveam numai operații interesante”, a povestit chirurgul Sever Moldovan.

Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul,ro, chirurgul Sever Călin Moldovan s-a arătat încântat de ce a găsit la Spitalul Județean Bistrița. Asta după 11 ani de pauză.

Profesional mă simt foarte bine și am și termene de comparație”, a explicat chirurgul, care a profesat atât în Franța cât și în Pakistan.

PUNCTE FORTE, comparativ cu Franța

Deși poate e greu de crezut, Sever Moldovan a explicat că sunt lucruri în care Spitalul Județean ia fața celor din Franța.

„Aici avem resurse de care nu dispuneam în Franța, avem o flexibilitate extraordinară. Durata de așteptare până la intervenție e mult mai scurtă aici. Avem niște asistente instrumentare fabuloase. Acolo, tot la 6 luni se schimba personalul, și trebuia să îi reinstruiești. Unii evoluau mai repede, alții mult mai lent. Organizarea la blocul operator era și mai puțin flexibilă”, a explicat chirurgul.

Acesta a accentuat faptul că e frustrant să poți să ajuți un număr mare de pacienți și să ajungi să-i operezi doar pe o treime din câți ai putea.

„Aveam zile în Franța când mă simțeam subutilizat. Era foarte mare timpul de transfer a pacienților între intervenții. Personalul avea pauză de masă. Am văzut chirurgi care puneau un câmp peste organele pacientului, mergeau, mâncau, și apoi veneau să-și continue operația. DAR, aici avem un bloc operator cu 8 săli, ultramodern, mult mai modern ca ce aveam în Franța. Posibilitățile tehnice sunt mult mai mari aici”, a mai spus Sever Moldovan.

PUNCTE SLABE, comparativ cu Franța

„Ce mi se pare perfectibil, aici, e că dincolo, spre exemplu, aveam zile când operam, aveam zile când nu. Când doar consultam. Și asta, întrucâtva, ne-ar ajuta să ne organizăm mai bine. Dar la Bistrița e imprevizibil numărul de urgențe. Avem foarte mult de lucru pe urgențe. Trebuie să facem gărzi”, a explicat chirurgul Moldovan.

Un alt minus ar fi locurile de consultații. Acestea, așa cum ar trebui să fie, nu ar exista în Spitalul Județean. Ci doar la Policlinică.

„În Franța aveam birouri la care le puteam închide ușa. Ne concentram la textul epicrizei, făceam codajele. Ori aici e doar o sală, fabuloasă, unde se întrunește comisia oncologică”, a explicat chirurgul.

Un alt lucru care trage totul în jos e… birocrația.

„În Franța nu ne sufoca birocrația. În România nu există profesiunea de secretar medical. Când făceam o operație, luam dictafonul, dictam ce am făcut, secretara își punea căștile și transcria. Pe adresa de intranet îmi transmitea textul pe care eu îl verificam. Puteai din sala de operație să dictezi o foaie de ieșire telefonic. Pentru că acolo există taxiuri convenționate, care transportă pacientul de acasă la spital sau invers. Și acestea sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ori alea, sau ambulanța, nu au vreme să aștepte să ieși tu din operație”, a explicat Sever Moldovan.

Tot birocrația îi „omoară” și când e vorba de achiziționarea de echipamente.

„Apoi, avem dosare în care trebuie să scriem același lucru de câte trei ori în locuri diferite. ACELAȘI TEXT. Scriem anumite lucruri de mână. Și e o chestiune la nivel național, nu numai la Spitalul Județean Bistrița”, a spus chirurgul în cadrul emisiunii.

Aici, oarecum, birocrația încurajează… lenea.

Mai e un lucru. O colecistită, spre exemplu, dincolo o făceam în ambulatoriu. Dimineața îl operam și seara îl lăsam acasă. Dar aici, din cauza birocrației, e altfel. Dacă să spunem, operezi unul azi, pe care-l lași acasă, unul mâine și unul pomâine, primești, de exemplu 400 de lei de caz rezolvat, deci 1200 de lei. Dar la noi, dacă-l internezi azi, mâine îl plimbi pe la cardiolog și apoi îl operezi în a treia zi, statul de «recompensează» cu 1850 de lei, de pacient, pentru serviciile hoteliere, că ai inclus personal de noapte etc. Deci la noi, dacă vrei să fii mai eficient, ești în pierdere. Deci sistemul mă încurajează să fiu leneș”, a explicat Sever Moldovan.

Acesta a mai explicat că dincolo echipele erau mult mai mici: 2- 4 chirurgi. Aici ar fi 7 chirurgi la chirurgia generală. În Franța, un serviciu cu 26 de paturi era mare. Aici sunt 75 -80, cu tot cu neurochirurgie, chirurgie pediatrică, cardiacă.

„Stăm chiar foarte foarte bine și mă surprinde că nu se cunoaște asta”, a spus mirat medicul.

Spitalul Județean Bistrița 2008 vs 2019

Doctorul chirurg Sever Moldovan a explicat că s-au schimbat multe la Spitalul Județean, față de cum l-a lăsat.

„Avem gardă de neurochirurgie. E ceva extraordinar. Atunci nu exista CT nici la stat, nici la privat. Acum, dacă vine pacientul cu lovitură la cap, e automat trimis la CT”, a spus chirurgul.

Acesta a lăudat echipa de chirurgi existenți.

Când am venit eu se făceau operații pe oncolgie foarte multe, la un nivel extraordinar. Ce nu se făcea erau rezecțiile de ficat pentru tumori. Dar dintotdeauna s-au făcut la Bistrița intervenții extraordinare. Chiar și plagă cardiacă. Colegii mei sunt chirurgi experți care au o activitate operatorie importantă și o experiență foarte mare. Pacientul când vine la Bistrița, oricare ar fi medicul de gardă, nimerește bine. Eu m-aș lăsa operat de oricare dintre colegii mei, chiar dacă sunt și mai tineri. Avem și radiologi foarte buni. Și aparatură de ultimă generație”, a explicat Sever Moldovan.

S-ar întoarce în Pakistan, DOAR pentru că acolo avea operații interesante

Doctorul Sever Moldovan a fost doi ani într-un spital din Pakistan, dintr-o zonă săracă.

Am fost cu o echipă ce se ocupa de chirurgie hepato-pancreatico-biliară și transplant. Eu am fost în acea echipă ca să dezvolt chirurgia pancreasului și a tumorilor de ficat. Aveam și cazuri de chirurgie oncologică mai dificile. Rolul meu a fost și să îi învăț să lucreze în chirurgie laparoscopică avansată”, a explicat chirurgul.

Acesta a spus că are doi colegi care au învățat de la el o tehnică aparte de lucru. Și că împreună au făcut rezecții centrale de ficat.

„Ce era frumos acolo era că aveam exclusiv operații interesante. Activitate de asta obișnuită, o hernie, colecistectomie, apendicectomie, nu am făcut deloc.  M-aș întoarce acolo, dar nu ca să locuiesc. Eram sub pază armată. Era un pluton de poliție care ne păzea. Nu m-am simțit vreodată amenințat. Dar te însoțeau doi polițiști și ca să traversezi curtea spitalului. Iar ca să mergi la cumpărături, era un vehicul asigurat cu șofer și patru polițiști. Ei se temeau să nu fim răpiți, sau ceva de genu”, a povestit chirurgul Moldovan.

Mai multe despre activitatea sa de chirurg, viața în Franța și în Pakistan, și experiențele sale, în video de mai jos:

Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii:
Peste 400 de persoane au testat pârtia, în prima zi! ianuarie 24, 2020 - La jumătatea sezonului rece, s-a deschis și Pârtia Cocoș. Ieri, peste 400 de bistrițeni au testat-o. Poate ar fi fost și mai mulți, dacă nu s-ar fi încurcat în...cartele.
Serviciul Permise, singurul cu probleme penale și fără personal destul, din Prefectură ianuarie 24, 2020 - S-ar părea că Serviciul Permise și Înmatriculări din cadrul Prefecturii Bistrița are deficit de personal. Mai mult, este singurul din subordinea instituției care se confruntă cu probleme penale. Și chiar are personal demis din această cauză.
Un nou pericol mondial?! Coronavirus: 26 de morți, 7 orașe închise, sute de persoane infectate ianuarie 24, 2020 - Coronavirus: 26 de morți, 7 orașe închise, sute de persoane infectate. Milioane de oameni sunt în carantină, în propriile orașe. Transportul public a fost suspendat. Adunările publice cu ocazia Anului Nou au fost anulate în China. Au fost închise cafenele, cinematografe și teatre...
Un Serviciu din subordinea Prefecturii Bistrița, felicitat de la București! Șefa a împărțit bonusul subalternilor! ianuarie 24, 2020 - Vin și din alte județe la noi pentru a-și face pașapoartele! Serviciul din subordinea Prefecturii ar fi unul dintre cele mai bune din regiunea nord-vest. Datorită performanțelor, șefa serviciului a primit o bonificație. Dar aceasta a împărțit-o subalternilor.
VIDEO: S-a deschis Pârtia Cocoș, au apărut și primele accidentări! ianuarie 24, 2020 - Pârtia Cocoș s-a deschis ieri la ora amiezii. Au apărut și primele accidentări. Un copil, care a ajuns la spital, și un bărbat care s-a rănit, dar nu grav. Salvamontiștii susțin că e ”oarecum normal” să fie accidentări. AFLĂ de ce:
Judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, de ieri în grevă! „De vină” ar fi eliminarea pensiilor speciale ianuarie 24, 2020 - Începând de ieri, la Tribunalul Bistrița-Năsăud se judecă numai urgențe. Asta pentru că judecătorii au intrat în grevă pe perioadă nedeterminată. „De vină” ar fi eliminarea pensiilor speciale, măsură care a scos în stradă grefierii tribunalului și în luna decembrie.