11.1 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

VIDEO: În amintirea celor aproape 7000 de copii, femei și bărbați evrei din Bistrița-Năsăud, torturați și trimiși în lagărele morții…

Momente emoționante astăzi, la prânz, în Bistrița: ca în fiecare an, la Monumentul Deportaţilor amplasat pe strada General Grigore Bălan, în faţa Sinagogii din oraș, elevi, profesori de istorie, urmașii unor victime ale Holocaustului și autorități locale și județene au depus coroane de flori, în memoria celor aproape 7000 de copii, femei și bărbați evrei din Bistrița-Năsăud, torturați și trimiși în lagărele morții…

Ceremonia de comemorare a Zilei Holocaustului s-a desfășurat azi și la Bistrița, autoritățile locale și județene pregătind un moment special cu acest prilej. S-au depus coroane de flori la monumentul care ne amintește zilnic de tragedia prin care a trecut și județul nostru.

Ne readucem aminte de supliciul pe care evreii – bătrâni, femei, copii – l-au suportat: din județul Bistrița-Năsăud, în lunile mai-iunie aproape 7000 de evrei au fost deportați în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau. Trebuie amintit un lucru foarte important: evreii din Ardealul de Nord, care în acea perioadă se afla vremelnic sub ocupație hortystă, au fost deportați de ocupanții hortiști, nu de administrația română. Trebuie făcută această distincție, pentru că mulți confundă lucrurile… Trebuie să ne amintim cu pioșenie de cei care au dispărut și sperăm ca asemenea evenimente tragice care s-au petrecut poporului evreu să nu mai aibă loc pentru nimeni și niciodată…”, a remarcat Fredy Deac, președintele Asociației Comunității Evreilor din Bistriţa-Năsăud.

Este o zi tristă în istoria noastră, o zi în care un număr însemnat din populația României a fost trimis în Transnistria și ulterior, în lagărele morții. Pe lângă evreii români, alți aproape 30.000 de țigani au fost de asemenea deportați în Transnistria, iar dintre aceștia doar vreo 11.000 s-au mai întors acasă…”, a amintit primarul Ovidiu Crețu, evocând și zilele dramatice din mai 1944, în care evreii bistrițeni au fost adunați într-un lagăr de concentrare undeva lângă stațiunea pomicolă. „Au fost ținuți acolo în condiții inimaginabile, după care au fost transportați în trenuri de marfă, în lagărele de exterminare de la Birkenau și Auschwitz. Îmbarcarea lor nu s-a făcut în gara din Bistrița, cu toate că există o placă comemorativă pe clădirea gării, dezvelită acum patru ani: autoritățile maghiare de atunci nu au avut curaj să-i aducă pe evrei din lagăr prin oraș, transformând cantonul de acolo într-o stație improvizată undeva pe actuala stradă Lucian Blaga… Din cei 7000 de evrei deportați atunci, mai puțin de 1000 s-au întors acasă…”, a mai spus primarul Ovidiu Crețu.

[arve url=” https://youtu.be/a53MWUM-t14″ /]

Printre cei care au depus o coroană de flori la Monumentul Evreilor deportați au fost și reprezentanții Clubului Monarhiștilor Bistrițeni, dar și elevii Liceului „Ion Căian Românul” din Căianul Mic, însoțiți de unul dintre profesorii lor – întruchipând o imagine aparte, costumați în haine negre, având alături cufere de lemn, închipuind un simbol al istoriei vechi, comemorate azi la Bistrița.

Evenimentul a fost organizat Comunitatea Evreilor din Bistriţa-Năsăud, Primăria  Bistriţa, Consiliul Județean și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița.

După ceremonia depunerii coroanelor de flori, în Sinagogă (în parteneriat cu Televiziunea Română Cluj și Comunitatea Evreilor Bistrița-Năsăud), au avut loc lansarea volumului „Auschwitz. Alive 70” (Libris Editorial) – coordonator: Romeo Couți, conferința susținută de lector univ. dr. Raluca Moldovan: Mărturii despre Holocaust la TVR Cluj dar și proiecția unui  film documentar.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.