VIDEO. Infrapaginal: Nici îngâmfat, nici scandalos. Vital…!

VIDEO. Infrapaginal: Nici îngâmfat, nici scandalos. Vital…!

6 aprilie. Chintelnic. Un sat ca o oază în deșertul lumii contemporane. Nu e centimetru de asfalt pe nicăieri. Ulițe largi, pustii. Doar câteva gâște. Lumina albă ca laptele, orbitoare.

20 octombrie. Bistrița. Dimineață friguroasă. Cer metalic, citesc Barthes, Incidente. Despre liniștea dintr-un sat francez: „fiind rare (zgomotele – n.m.), ele pun în evidență liniștea naturii”; idée pe care am întâlnit-o, ca pe un sfat regizoral, și în Oral anti, romanul lui Daneliuc: „O liniște bună niciodată nu-i plată. Are câteva zgomote mici care-o pun în valoare”…  

Fragmentele de mai sus fac parte dintr-un savuros volum – Infrapaginal (Jurnal 2000 – 2018) publicat la Editura Cartex, semnat de Ciprian Măceșaru și lansat ieri în clubul Coșbook, la Biblioteca Județeană.

Mi-am dorit să nu fie un jurnal îngâmfat și să nu plictisească, nu veți găsi lucruri scandaloase în aceste pagini – a povestit Ciprian Măceșaru la Bistrița, remarcând că scrie jurnal încă din școala generală, în primul rând ca să nu uite, conștient, totodată de percepția generală că jurnalul ar fi un gen literar depășit…

În ce măsură este sau nu este jurnalul literatură sau cât este de util în calitatea sa de „șantier” în cariera unui scriitor – acestea și multe altele au fost temele de discuție ale unei întâlniri agreabile, relaxate și dinamice în care au fost evocate și figuri impresionante ale literaturii române contemporane precum Sorin Stoica sau Radu Petrescu, profesor, pentru o vreme, la Prundu Bârgăului…

Nu e un jurnal atât de stufos ca informație, este mai degrabă un puzzle care nu a fost atât de ușor de construit pe cât dă senzația…  Pentru că a fost foarte mult material și a trebuit să găsesc niște „fire” care să lege anumite lucruri care revin în poveste…”, a mai povestit Ciprian Măceșaru.

Este un volum emblematic pentru biografia lui, pentru bibliografia lui. Este o carte plină de viață, o viață povestită cu o sinceritate uluitoare. Unele întâmplări din viața sa sunt cutremurătoare! Pe de altă parte, acest jurnal este o carte care vorbește mult și bine despre cărțile pe care Ciprian Măceșaru le-a citit și le citește, iar Ciprian citește extraordinar de mult! Apoi, el vorbește mult despre filmele pe care le-a văzut și vedem că este un mare cinefil, și vorbește despre muzica pe care o ascultă. Ciprian Măceșaru este un om cultural complex, dar și complet cultural. Carte, muzică, artă plastică, film!”, a subliniat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

*****

CIPRIAN MĂCEŞARU (n. 1976) a debutat în 2007 cu volumele Cântecul greierilor de sub calea ferată (poeme) și Dialoguri în oglindă (interviuri), apărute la Editura Curtea Veche. Au urmat: Focul din tâmplă (jurnal cultural) și mai multe volume de versuri, precum și două microromane înrudite, Superhero (Cartea Românească, 2012) și Portbagaj (Editura Trei, 2014).

În 2016 a publicat romanul Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta (Editura Cartea Românească), iar în 2018, la Editura Next Page, volumul de povestiri Și se făcu întuneric.

Foarte citite au fost și volumele Despre nerăbdarea de a fi răbdător – un dialog epistolar cu Dan. C. Mihăilescu, și Trei sute de ceaușești liliputani (în colaborare cu Vladimir Tismăneanu și Mihail Coșulețu).

A fost inclus cu proză și poezie în mai multe antologii. Este fondatorul și directorul revistei Accente din București și a primit Diploma de Excelență pentru Jurnalism European, acordată de EUROLINK – House of Europe, 2010.

Probe de aptitudini, în 25 septembrie, la Școala Populară de Arte! acum O oră - Tinerii şi copiii din Bistriţa care vor să-şi cultive talentele sau să facă performanţă în arte sunt invitaţi mâine, la Şcoala Populară de Arte. Aici au loc probele de aptitudini înainte de începerea unui nou an şcolar!
Cum s-a pregătit spitalul din Bistrița pentru pacienții cu arsuri? acum 2 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița are o rezervă cu pat pentru pacienții cu arsuri, care nu pot fi transferați imediat la  o clinică de specialitate. Aceasta este deja funcțională 100%, fiind dotată inclusiv cu cadă specială pentru curățarea arșilor.
Aquabis: Lucrări de remediere la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru. Cum vor fi afectaţi locuitorii acum 3 ore - Lucrări de remediere - astăzi - la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru - anunţă Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Se dă mită în spitalele din județ? Clasamentul oferit de Ministerul Sănătății acum 3 ore - Ministerul Sănătății a întocmit un clasament al mitei care se oferă în spitalele din România. Datele au fost obținute pe baza formularelor completate de pacienții internați în unitățile spitalicești, în prima jumătate a anului 2019. CARE este situația la noi în județ:
ANUNŢ: Finalizarea proiectului „ACHIZIŢIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL” acum 4 ore - SC MEGATITAN SRL, cu sediul în Oras Beclean, Str. Nicolae Balcescu, nr. 25A, Judetul Bistriţa-Năsăud, Romania, a derulat, începând cu data de 09.03.2018 si având ca termen de finalizare data de 30.09.2019, proiectul „ACHIZITIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL”.
FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 19 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 19 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 20 de ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 21 de ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 22 de ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 23 de ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 24 de ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum O zi - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum O zi - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum O zi - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.