VIDEO. Infrapaginal: Nici îngâmfat, nici scandalos. Vital…!

VIDEO. Infrapaginal: Nici îngâmfat, nici scandalos. Vital…!

6 aprilie. Chintelnic. Un sat ca o oază în deșertul lumii contemporane. Nu e centimetru de asfalt pe nicăieri. Ulițe largi, pustii. Doar câteva gâște. Lumina albă ca laptele, orbitoare.

20 octombrie. Bistrița. Dimineață friguroasă. Cer metalic, citesc Barthes, Incidente. Despre liniștea dintr-un sat francez: „fiind rare (zgomotele – n.m.), ele pun în evidență liniștea naturii”; idée pe care am întâlnit-o, ca pe un sfat regizoral, și în Oral anti, romanul lui Daneliuc: „O liniște bună niciodată nu-i plată. Are câteva zgomote mici care-o pun în valoare”…  

Fragmentele de mai sus fac parte dintr-un savuros volum – Infrapaginal (Jurnal 2000 – 2018) publicat la Editura Cartex, semnat de Ciprian Măceșaru și lansat ieri în clubul Coșbook, la Biblioteca Județeană.

Mi-am dorit să nu fie un jurnal îngâmfat și să nu plictisească, nu veți găsi lucruri scandaloase în aceste pagini – a povestit Ciprian Măceșaru la Bistrița, remarcând că scrie jurnal încă din școala generală, în primul rând ca să nu uite, conștient, totodată de percepția generală că jurnalul ar fi un gen literar depășit…

În ce măsură este sau nu este jurnalul literatură sau cât este de util în calitatea sa de „șantier” în cariera unui scriitor – acestea și multe altele au fost temele de discuție ale unei întâlniri agreabile, relaxate și dinamice în care au fost evocate și figuri impresionante ale literaturii române contemporane precum Sorin Stoica sau Radu Petrescu, profesor, pentru o vreme, la Prundu Bârgăului…

Nu e un jurnal atât de stufos ca informație, este mai degrabă un puzzle care nu a fost atât de ușor de construit pe cât dă senzația…  Pentru că a fost foarte mult material și a trebuit să găsesc niște „fire” care să lege anumite lucruri care revin în poveste…”, a mai povestit Ciprian Măceșaru.

Este un volum emblematic pentru biografia lui, pentru bibliografia lui. Este o carte plină de viață, o viață povestită cu o sinceritate uluitoare. Unele întâmplări din viața sa sunt cutremurătoare! Pe de altă parte, acest jurnal este o carte care vorbește mult și bine despre cărțile pe care Ciprian Măceșaru le-a citit și le citește, iar Ciprian citește extraordinar de mult! Apoi, el vorbește mult despre filmele pe care le-a văzut și vedem că este un mare cinefil, și vorbește despre muzica pe care o ascultă. Ciprian Măceșaru este un om cultural complex, dar și complet cultural. Carte, muzică, artă plastică, film!”, a subliniat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

*****

CIPRIAN MĂCEŞARU (n. 1976) a debutat în 2007 cu volumele Cântecul greierilor de sub calea ferată (poeme) și Dialoguri în oglindă (interviuri), apărute la Editura Curtea Veche. Au urmat: Focul din tâmplă (jurnal cultural) și mai multe volume de versuri, precum și două microromane înrudite, Superhero (Cartea Românească, 2012) și Portbagaj (Editura Trei, 2014).

În 2016 a publicat romanul Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta (Editura Cartea Românească), iar în 2018, la Editura Next Page, volumul de povestiri Și se făcu întuneric.

Foarte citite au fost și volumele Despre nerăbdarea de a fi răbdător – un dialog epistolar cu Dan. C. Mihăilescu, și Trei sute de ceaușești liliputani (în colaborare cu Vladimir Tismăneanu și Mihail Coșulețu).

A fost inclus cu proză și poezie în mai multe antologii. Este fondatorul și directorul revistei Accente din București și a primit Diploma de Excelență pentru Jurnalism European, acordată de EUROLINK – House of Europe, 2010.

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 2 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 5 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 6 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 7 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 8 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 9 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 10 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 11 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 12 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 13 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 13 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.