VIDEO- Lazany: Am propus obligarea prin lege a medicilor de familie să facă de gardă la UPU

VIDEO- Lazany: Am propus obligarea prin lege a medicilor de familie să facă de gardă la UPU

Aglomerația de la UPU este cea mai mare problemă. Atât a cadrelor medicale cât și a pacienților. Totuși, mulți din cei ce se prezintă la Urgențe NU au o urgență. Managerul Spitalului Județean a propus obligarea prin lege a medicilor de familie să facă de gardă la UPU.

La Spitalul Județean Bistrița, secția cu cel mai mare deficit de personal e la UPU, unde nu sunt destui medici. Asta deoarece medicina de urgență e o ramură grea, indiferent de câte bonusuri și avantaje le sunt oferite celor ce ar veni să lucreze.

„Deficit de medici mai avem la UPU. Am făcut până acum patru concursuri și nu am avut nicio prezentare. Și mai avem nevoie de un medic radiolog ca să închidem linia de gardă ce am deschis-o la UPU, la CT. Pe medicina de urgență sunt foarte puțini. E o specialitate medicală grea și medicii absolvenți nu o aleg la rezidențiat. Și anul acesta, chiar m-am uitat, pe rezidențiat, au fost singurele locuri neocupate. Ca să fie atractivă medicina de urgență, ar trebui să li se ofere condiții și facilități. Nivelul de stres e foarte mare. Eu încă nu am prins un medic de la UPU care să iasă la pensie. Pleacă ei. De altfel, în alte țări, nu ai voie să lucrezi în UPU mai mult de 10 ani, după care ești mutat pe altă specialitate”, a spus Gabriel Lazany.

La Bistrița, medicilor li se oferă apartament, sporuri maxime, preiau medici din rezidențiat, din anul III tocmai pentru a-i pregăti și a le oferi un loc de muncă stabil pe când termină studiile.

Am reușit să aducem acuma două fete de la Cluj, care au început să facă gărzi. Rezidente la Cluj, că ele nu sunt din Cluj. Să sperăm că la finalizarea rezidențiatului, peste un an jumate, vor rămâne la Bistrița. Ne-ar rezolva, în mare parte, problema”, a spus optimist managerul Spitalului.

O altă rezolvare a problemei ar fi ca medicii de familie să facă gărzi la UPU. Doar că, deși au la dispoziție numeroase facilități, medicii de familie nu s-au arătat interesați să colaboreze. Aceștia ar avea la dispoziție bază materială performantă, plus doctorii care sunt de gardă pe diferite specialități, în cazul în care pacientul ar avea nevoie și de un control pe o anumită specialitate.

I-am propus doamnei ministru Sorina Pintea să introducă în lege obligativitatea ca medicii de familie să facă de gardă în UPU. Altfel nu văd cum am putea degreva UPU ăsta și va fi tot mai greu”, a spus Gabriel Lazany.

Anul trecut, 44.000 de pacienți au trecut pragul UPU. Iar de când s-a modernizat UPU Pediatrie, media zilnică de pacienți este de 85 de copii care se prezintă. Cu toate aceste, multe cazuri nu sunt urgențe.

 

 

 

ȘOC și GROAZĂ la Căminul de bătrâni: Un bunic a înjunghiat un alt bunic noiembrie 13, 2019 - Un incident grav a avut loc azi la Căminul de Bătrâni din Bistrița. Un bunic l-a înjunghiat pe altul, în zona pieptului. Victima, de 73 de ani, a ajuns la spital. În această după-masă, un echipaj medical și unul al poliției au fost solicitate să intervină la un conflict finalizat cu înjunghieri, la Căminul de...
Purtată de „aripile dragostei” la sute de km distanță! Unde a fost găsită o minoră dispărută de acasă: noiembrie 13, 2019 - O copiluță din Dumitra a plecat de acasă, luni. Ieri, mama fetei i-a anunțat dispariția. Polițiștii au găsit-o rapid. O purtaseră ”aripile dragostei” la 400 de km distanță!
FOTO: I s-a aprins mașina la care lucra noiembrie 13, 2019 - Un bistrițean făcea reparații la mașina unui prieten. La un moment dat, la compartimentul motor a izbucnit un incendiu. A fost nevoie de intervenția pompierilor. 
Michael Anders-Kraus, unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, a plecat la cer noiembrie 13, 2019 - Unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, Michael Anders Kraus, a plecat la cer, după ce ultima perioadă și-a petrecut-o într-un spital vienez. Plecat din țară de decenii, acesta a pus umărul la fondarea muzeului sașilor de la Viena și a sprijinit trimiterea de ajutoare umanitare în România.
ZVONOTECĂ: Cine-i pesedist, prieten cu sașii și n-a votat-o pe Dăncilă?! noiembrie 13, 2019 - De multe poți să-l acuzi pe primarul Ovidiu Crețu, dar nu de lipsa eleganței și că ar face ceva împotriva credințelor sale. Cum a evitat, elegant și determinat cum îl știm, să o voteze pe prima femeie președinte a PSD ca președinte al României, vă spunem noi...
Elevi, vi se mai pregătește ceva! Noul ministru al educației taie discipline din programa școlară noiembrie 13, 2019 - Elevii au primit o veste bună luna trecută. Timpul petrecut la școală ar putea fi redus. În completarea scăderii numărului de ore, noul ministru al educației vrea și tăierea de discipline.
Aquabis: O stradă din Bistriţa, fără apă potabilă, pentru câteva ore noiembrie 13, 2019 - O stradă din municipiul Bistriţa rămâne fără apă  potabilă azi, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis:
SPAIMA ȘOSELELOR! Fostul preot Cristian Pomohaci adună „premii” peste premii de la Rutieră noiembrie 13, 2019 - Fostul preot Cristian Pomohaci bate țara în lung și în lat pentru a ajunge la evenimentele la care este invitat și care îi aduc venituri substanțiale. Se pare că acesta nu prea respectă legislația rutieră și face colecție de sancțiuni de la agenții de la Rutieră.
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! noiembrie 13, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: aici va poposi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni americani care a copilărit la Teaca şi care va oferi bistriţenilor, alături de profesorul Academiei de muzică din Amsterdam – un recital de excepţie:
SURPRIZĂ! Foștii șefi ai Poliției Bistrițene, trimiși în judecată pentru fapte de corupție, și-ar putea afla pedeapsa înainte de Moș Nicolae noiembrie 13, 2019 - Foștii șefi ai Poliției Bistrițene și-ar putea afla pedeapsa peste exact o săptămână. Judecătorii ar putea veni cu o soluție în acest caz, după aproape 5 ani, zeci de martori audiați și aproape 50 de termene de judecată.
Președintele Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție pe judecătoarea Corina Iacob, după ce aceasta a fost condamnată noiembrie 13, 2019 - Corina Iacob a fost condamnată luna trecută la doi ani și 8 luni de închisoare cu supendare, după ce a luat mită de la fostul secretar de stat Ovidiu Puțura. Președintele României Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție, ieri, printr-un decret.
O girafă, noua achiziție a Spitalului Județean! noiembrie 13, 2019 - Un aparat ultra performant a ajuns ieri la Spitalul Județean. E vorba de un radiograf mobil, care seamănă cu o girafă. Această achiziție este foarte importantă pentru pacienții imobilizați.
INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.
FOTO/VIDEO: Explozie la Dorolea! Aproape 170 de elemente de muniție distruse de pirotehniști noiembrie 12, 2019 - Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN: