VIDEO: Muzicienii și micii artiști de la „Tudor Jarda” fac casă bună cu Muzica militară!

VIDEO: Muzicienii și micii artiști de la „Tudor Jarda” fac casă bună cu Muzica militară!

Ieri seară, la Palatul Culturii din Bistrița am avut parte de o plăcută surpriză. Am văzut, ascultat și savurat un show susţinut de micii artişti de la „Tudor Jarda”, cu minusurile și plusurile sale, de toate vârstele și calibrele artistice, pe ansamblu, foarte bine realizat. A ieșit mult din tiparele momentului.

Concert în piață, la muzeu, la Sinagogă… de Crăciun, numai de Colinde. Peste tot aceeași placă… E ca și cu meniul. O mâncare, oricât de bună ar fi, după a doua farfurie, te saturi. Au urcat pe scenă elevi de la clasa a II-a și până la a XII-a. Acolo unde nota scoasă din vioară a fost mai timidă, sau o măsură a fost uitată, nicio problemă, candoarea zâmbetului ingenuu al micului interpret a șters cu buretele impresia negativă.

Spectacolul a mers mai departe, într-o paradigmă artistică extrem de generoasă. S-a cântat la pian, vioară, chitară, dar s-a și recitat „grupa mare”, poezie de sezon, în română și engleză. Stau mărturie clipurile video de mai jos:

Cireașa de pe tort, rostită, a fost punerea în scenă a unei „miniaturi” din teatrul lui Eugen Ionescu – „Luiza farmacista”, într-o viziune scenică simplificată cu niște elevi artiști foarte talentați, o montare de curaj, semnată de prof. Alina Tomi și încununată de succes, cu atât mai valoros, când stai să te gândești la cei trei viitori actori, bănuiesc, aflați de-abia în clasa a XI-a: Andrei Lupșa, Cristina Belei și Stelian Legradi.

Dozajul spectacolului a fost bine gândit. Ansamblul vocal de muzică tradițională românească coordonat de prof.Bălan-Pahone Cristina a schițat cu succes „harta evenimentului (foto 1). Au evoluat apoi copiii.Ultima jumătate de oră a aparținut clar viitorilor artiști de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Lista s-ar putea deschide cu tenorul Andrei Lupșa și baritonul Andreas Szilaghyi din clasa a XI-a /firește, încadrarea am făcut-o gândindu-mă că vocea lor va comporta modificări, odată cu vârsta, talentul rămâne însă evident!/; profesor coordonator este domnul Ioan Țigănilă.

Elevii foarte talentați, din această listă, regăsesc în cele două coruri, aseară reunite, Armonia și Excelsior, cu rezultate de excepție, bine cunoscute în țară și străinătate, sub bagheta apreciatei profesoare Ana Maria Dragonici. Ne-a oferit o excursie-potpuriu prin lumea colindei românești de altădată:

Vreau să subliniez cu încântare că și doamnele profesoare, selectând din minunatul univers al canto-ului universal, câteva „perle” ale momentului, au urcat pe scenă cu demnitatea și bucuria unor adevărate artiste. A fost o încântare să le ascultăm pe Alida Barbu, cântând „Ave Maria” al lui Caccini:

precum și cvartetul vocal format din Alida Barbu, Bianca Vasile, Alexandra Neamțu și Ioana Popa. Au interpretat superb, „The first Noel”:

Impresionantă a fost și interpretarea solistei Simona Pop Labiș, cântând despre „Nașterea Domnului Sfânt” și accentuând pe actualitatea emblematicei și răscolitoarei melodii „Vin colindătorii”:

Am mai avut parte de două surprize. Prima: formația de suflători & percuție a Garnizoanei Bistrița. A sunat admirabil! Ascultați, de pildă, o prelucrare instrumentală, foarte izbutită, din repertoriul american:

Mă gândeam că dacă ați mai adăuga și ceva viori ați putea merge pe ideea, desigur respectând proporțiile, orchestrei celebrului André Rieu. Vă felicit sincer domnule dirijor Bogdan Bejinaru! Ar fi formidabil dacă v-am vedea mai des în spectacolele bistrițene.

A doua: impresionantă a fost și Raluca Vasiluț, tânăra naistă de la Ansamblul profesionist al „Cununei de pe Someș” al Palatului Culturii bistrițene. A colorat pur și simplu spectacolul de aseară cu una dintre cele mai renumite piese ale maestrului Gheorghe Zamfir. Felicitări dragă Raluca!

După mai bine de două ore spectacolul a luat sfârșit într-o manieră apoteotică, o compilație reușită, din muzica internațională a Crăciunului, interpretată de corurile reunite „Armonia” și „Excelsior”, acompaniate de orchestra Armatei:

Au fost nenumărate ropote de apaluze din partea unui public numeros. Din păcate, la capitolul disciplină și respect față de artiști, mai ales când sunt atât de mici, la început de carieră, stăm mai prost. Lumea intră, iese, vorbește la telefon, se foiește, sfidând parcă dinadins emoția artistică. Mă întreb, oare de ce or mai fi venit… Educația, bat-o vina, asta-i buba! Cred că ne trebuie mai multe spectacole cu „ștaif” ca să învățăm să ne comportăm cum trebuie. Bineînțeles că și ceilalți spectatori trebuie să le ceară liniște. Câte un pic în fiecare zi… Ah, să nu uit. Au fost prezente și organele adminstrative locale. Cu bucurie vă spun că s-a văzut clar că nu au făcut-o din obligație. Le-a plăcut întreaga manifestare, de aceea au stat până la final.

În loc de concluzii doresc să remarc încă o dată că „omul sfințește locul”. Doamna profesoară Raluca Mărginean, directorul Liceului de muzică „Tudor Jarda”din Bistrița are multă dârzenie de caracter și este un extraordinar catalizator al întregului colectiv de cadre didactice din școală.

Nu poți să „scoți” artiști, să-i formezi ca promotori ai artei de mâine, dacă nu-i aduci pe scenă! Dacă nu-i pui să performeze alături de dascălii lor, în ultima analiză, tot artiști! Dacă nu știi să cauți și să găsești alți muzicieni adevărați și să-i implici alături de copiii și dascălii devotați din liceu! Așa cred că s-a născut această superbă colaborare cu muzica militară. Sincere felicitări tuturor! Sărbători fericite!

Central Motors dă startul la Black Friday! noiembrie 15, 2019 - Black Friday a devenit o tradiție pentru Central Motors, aducând în prim-plan oferte de neratat și în acest an.  Central Motors – dealer autorizat al mărcilor Ford și Hyundai pe plan local – a organizat campanii speciale cu ocazia zilei de Black Friday.
SUPER oportunitate pentru studenţii din Bistriţa! noiembrie 15, 2019 - Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești pentru câteva luni în America și să experimentezi stilul de viață american? Dintr-o dată New York, Las Vegas sau Hawaii nu mai sunt atât de îndepărtate. Studenţii din Bistriţa au la dispoziţie o extraordinară oportunitate:
EXCEPȚIONAL! Un documentar realizat de un bistrițean, difuzat de una dintre cele mai mari platforme de filme din lume noiembrie 15, 2019 - Netflix, una dintre cele mai mari platforme de filme din lume, difuzează un  documentar realizat de un bistrițean. Este vorba despre „București, unde ești?”, realizat de Vlad Petri.
Strada nu este scrumieră! Amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă pe jos chiștoace noiembrie 15, 2019 - Șoferii care aruncă chiștoace pe jos riscă amenzi usturătoare din partea polițiștilor rutieri. Dacă sunt prinși că nu respectă reglementările în vigoare, aceștia pot primi amenzi de până la 3.000 de lei. „Strada nu este o scrumieră!” transmit polițistii.
MATEROM: Nu lăsa iarna să te surprindă! noiembrie 15, 2019 - Materom Automotive îți oferă pachetul complet de Verificare de iarnă și Demontat / Montat anvelope de sezon la prețul de numai 80 Lei (TVA inclus).
Black Friday, cu reduceri de până la 65%, în magazinele Sense! noiembrie 15, 2019 - Black Friday, cea mai aşteptată perioadă de shopping din an, debutează în magazinele Sense din Bistrita şi din ţară, dar şi online pe www.fashionsense.ro, cu reduceri cuprinse între 20% şi 65%, la o selecţie generoasă de piese din colecţia toamnă-iarnă 2019.
FOTO: Fără betoane pe râul Dipșa, la Lechința! noiembrie 15, 2019 - Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa fac precizări în legătură cu informațiile vehiculate în spațiul public de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din județul Bistrița-Năsăud - referitoare la betonarea râului Dipşa:
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Rusu Bârgăului noiembrie 15, 2019 - Locuitorii din Rusu Bârgăului rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis.
VIDEO – VIIȘOARA: De bucurie că le-au intrat alocațiile, au băut și l-au bătut pe un vecin noiembrie 15, 2019 - Doi prieteni, de la blocurile sociale din Viișoara, au băut aseară. ”De bucurie că le-au intrat alocațiile”, după cum spun cei din zonă. Apoi au avut chef de scandal. L-au găsit pe un vecin și l-au bătut de a ajuns la spital.
Mama și fiica reținute pentru trafic de minori și proxenetism au ajuns după gratii! noiembrie 15, 2019 - Gabriela și Maria, două bistrițence, mamă și fiică, sunt acuzate de trafic de minori, proxenetism și trafic de persoane. Acestea au fost reținute, iar ieri, instanța a decis să le trimită după gratii pentru 30 de zile.
Mobilizare pentru cele patru familii rămase fără un acoperiș deasupra capului, în prag de sărbători. Ajutăm? noiembrie 15, 2019 - 15 persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, în urma unuia dintre cele mai devastatoare incendii izbucnite în ultimii ani. Comunitatea locală din Șanț a început să se mobilizeze pentru a ajuta cele 4 familii greu încercate, tocmai în prag de sărbători.
TULBURĂTOR: Povestea emoționantă a unui stâlp de pe Via Transilvanica, dedicat unei voluntare care a plecat la cer noiembrie 14, 2019 - Fiecare dintre stâlpii care îi călăuzesc pe drumeții care iau la pas Via Transilvanica are povestea sa. Una insă este tulburătoare, fiind dedicat de un neamț soției sale care s-a stins după o luptă cu o boală cruntă.
INEDIT: Ies la lumină fascinante poveşti despre aviatori şi avioane de acum 75 de ani noiembrie 14, 2019 - Bistriţenii pasionaţi de istorie vor putea descoperi detalii captivante despre destinele unor aviatori, dar şi poveşti fascinante despre locurile în care s-au prăbuşit avioane pe aceste meleaguri, acum 75 de ani.
Prins drogat, la volan, pe străzile din Bistrița! noiembrie 14, 2019 - Polițiștii au oprit aseară în trafic un autoturism. Șoferul s-a dovedit a fi drogat. Mai mult, pasagerul din dreapta avea și un pliculeț cu substanțe vegetale. 
Mâine începe Bistriţa Folk: Întâlnire de suflet la Biblioteca „George Coșbuc”, concerte la „Dacia” noiembrie 14, 2019 - Ediția 2019 a Festivalului Național Bistrița Folk va debuta mâine, la prânz, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa, cu o întâlnire de suflet. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia se vor derula concertele folk şi concursul dedicat tinerilor iubitori ai acestui gen muzical.