VIDEO: Muzicienii și micii artiști de la „Tudor Jarda” fac casă bună cu Muzica militară!

VIDEO: Muzicienii și micii artiști de la „Tudor Jarda” fac casă bună cu Muzica militară!

Ieri seară, la Palatul Culturii din Bistrița am avut parte de o plăcută surpriză. Am văzut, ascultat și savurat un show susţinut de micii artişti de la „Tudor Jarda”, cu minusurile și plusurile sale, de toate vârstele și calibrele artistice, pe ansamblu, foarte bine realizat. A ieșit mult din tiparele momentului.

Concert în piață, la muzeu, la Sinagogă… de Crăciun, numai de Colinde. Peste tot aceeași placă… E ca și cu meniul. O mâncare, oricât de bună ar fi, după a doua farfurie, te saturi. Au urcat pe scenă elevi de la clasa a II-a și până la a XII-a. Acolo unde nota scoasă din vioară a fost mai timidă, sau o măsură a fost uitată, nicio problemă, candoarea zâmbetului ingenuu al micului interpret a șters cu buretele impresia negativă.

Spectacolul a mers mai departe, într-o paradigmă artistică extrem de generoasă. S-a cântat la pian, vioară, chitară, dar s-a și recitat „grupa mare”, poezie de sezon, în română și engleză. Stau mărturie clipurile video de mai jos:

Cireașa de pe tort, rostită, a fost punerea în scenă a unei „miniaturi” din teatrul lui Eugen Ionescu – „Luiza farmacista”, într-o viziune scenică simplificată cu niște elevi artiști foarte talentați, o montare de curaj, semnată de prof. Alina Tomi și încununată de succes, cu atât mai valoros, când stai să te gândești la cei trei viitori actori, bănuiesc, aflați de-abia în clasa a XI-a: Andrei Lupșa, Cristina Belei și Stelian Legradi.

Dozajul spectacolului a fost bine gândit. Ansamblul vocal de muzică tradițională românească coordonat de prof.Bălan-Pahone Cristina a schițat cu succes „harta evenimentului (foto 1). Au evoluat apoi copiii.Ultima jumătate de oră a aparținut clar viitorilor artiști de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Lista s-ar putea deschide cu tenorul Andrei Lupșa și baritonul Andreas Szilaghyi din clasa a XI-a /firește, încadrarea am făcut-o gândindu-mă că vocea lor va comporta modificări, odată cu vârsta, talentul rămâne însă evident!/; profesor coordonator este domnul Ioan Țigănilă.

Elevii foarte talentați, din această listă, regăsesc în cele două coruri, aseară reunite, Armonia și Excelsior, cu rezultate de excepție, bine cunoscute în țară și străinătate, sub bagheta apreciatei profesoare Ana Maria Dragonici. Ne-a oferit o excursie-potpuriu prin lumea colindei românești de altădată:

Vreau să subliniez cu încântare că și doamnele profesoare, selectând din minunatul univers al canto-ului universal, câteva „perle” ale momentului, au urcat pe scenă cu demnitatea și bucuria unor adevărate artiste. A fost o încântare să le ascultăm pe Alida Barbu, cântând „Ave Maria” al lui Caccini:

precum și cvartetul vocal format din Alida Barbu, Bianca Vasile, Alexandra Neamțu și Ioana Popa. Au interpretat superb, „The first Noel”:

Impresionantă a fost și interpretarea solistei Simona Pop Labiș, cântând despre „Nașterea Domnului Sfânt” și accentuând pe actualitatea emblematicei și răscolitoarei melodii „Vin colindătorii”:

Am mai avut parte de două surprize. Prima: formația de suflători & percuție a Garnizoanei Bistrița. A sunat admirabil! Ascultați, de pildă, o prelucrare instrumentală, foarte izbutită, din repertoriul american:

Mă gândeam că dacă ați mai adăuga și ceva viori ați putea merge pe ideea, desigur respectând proporțiile, orchestrei celebrului André Rieu. Vă felicit sincer domnule dirijor Bogdan Bejinaru! Ar fi formidabil dacă v-am vedea mai des în spectacolele bistrițene.

A doua: impresionantă a fost și Raluca Vasiluț, tânăra naistă de la Ansamblul profesionist al „Cununei de pe Someș” al Palatului Culturii bistrițene. A colorat pur și simplu spectacolul de aseară cu una dintre cele mai renumite piese ale maestrului Gheorghe Zamfir. Felicitări dragă Raluca!

După mai bine de două ore spectacolul a luat sfârșit într-o manieră apoteotică, o compilație reușită, din muzica internațională a Crăciunului, interpretată de corurile reunite „Armonia” și „Excelsior”, acompaniate de orchestra Armatei:

Au fost nenumărate ropote de apaluze din partea unui public numeros. Din păcate, la capitolul disciplină și respect față de artiști, mai ales când sunt atât de mici, la început de carieră, stăm mai prost. Lumea intră, iese, vorbește la telefon, se foiește, sfidând parcă dinadins emoția artistică. Mă întreb, oare de ce or mai fi venit… Educația, bat-o vina, asta-i buba! Cred că ne trebuie mai multe spectacole cu „ștaif” ca să învățăm să ne comportăm cum trebuie. Bineînțeles că și ceilalți spectatori trebuie să le ceară liniște. Câte un pic în fiecare zi… Ah, să nu uit. Au fost prezente și organele adminstrative locale. Cu bucurie vă spun că s-a văzut clar că nu au făcut-o din obligație. Le-a plăcut întreaga manifestare, de aceea au stat până la final.

În loc de concluzii doresc să remarc încă o dată că „omul sfințește locul”. Doamna profesoară Raluca Mărginean, directorul Liceului de muzică „Tudor Jarda”din Bistrița are multă dârzenie de caracter și este un extraordinar catalizator al întregului colectiv de cadre didactice din școală.

Nu poți să „scoți” artiști, să-i formezi ca promotori ai artei de mâine, dacă nu-i aduci pe scenă! Dacă nu-i pui să performeze alături de dascălii lor, în ultima analiză, tot artiști! Dacă nu știi să cauți și să găsești alți muzicieni adevărați și să-i implici alături de copiii și dascălii devotați din liceu! Așa cred că s-a născut această superbă colaborare cu muzica militară. Sincere felicitări tuturor! Sărbători fericite!

Se întâmplă AZI, în Bistrița! acum 45 de minute - Dacă aveaţi impresia că este rost de plictiseală, azi în Bistriţa – v-aţi înşelat amarnic: avem din nou la dispoziţie câteva evenimente care ne vor ajuta să trecem lejer peste vremea mohorâtă de afară:
TRAGIC! O femeie din Bistrița-Bârgăului s-a ales cu arsuri pe aproape jumătate din corp după ce și-a dat foc acum 3 ore - O persoană din Bistrița-Bârgăului a ajuns, noaptea trecută, la Spitalul Județean de Urgență cu arsuri pe 44% din corp, după ce s-a autoincendiat.
FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 16 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 17 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 17 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 19 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 19 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 20 de ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 21 de ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 21 de ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 23 de ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 23 de ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 23 de ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum O zi - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum 2 zile - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.