Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Vasile Bar: Este alarmantă creșterea salariilor din sectorul public! Mediul privat nu poate susține aceste creșteri!
FOTO/VIDEO: Primii grăniceri năsăudeni care au promovat Bistriţa în munţii Tatra!
Primăria Bistrița dă 47 lei pe kilogramul de câine mort!
Verifică-ți gratuit suspensia și frânele! AFLĂ unde și când:
LA PIADINERIA: Gustul italienesc, chiar în Bistrița!
Cocoșul Negru îți răsfață gusturile cu cei mai delicioși pui la rotisor, cartofi cu rozmarin și nu numai!
Ce avantaje ai dacă pornești un business în Parcul Industrial Bistrița?
POVEŞTI DIN SAT: Mușcătura
Se caută manager marketing, laborant, muncitori sau operatori calculator. Cele mai tari oferte de muncă în BN

  574 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015VIDEO. O legendă în viaţă: Profesoara Ana Tătar ne luminează oraşul cu o fabuloasă poveste de viaţă

15/07/2017 11:15:15 Ioana BRADEA  
Şi-a dorit o viaţă plină de aventuri ca-n filme, şi a trăit-o din plin: fascinată de avioane, a fost iubită de comandantul sovietic ce a condus Bistriţa imediat după terminarea celui de-al Doilea Război mondial şi a contribuit esenţial la construirea bisericii de la Apollo, donând pentru asta casa părintească. Azi împlineşte 90 de ani:

Fiica preotului greco-catolic Vasile Tătaru din Bistriţa, care a slujit ani de zile în biserica de la Coroana – Livia Ana Tătaru este una dintre personalităţile uimitoare care luminează viaţa oraşului cu o fascinantă (pe alocuri plină de tristeţe) poveste de viaţă. Astăzi împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani, iar Bistriţeanul.ro îi doreşte în continuare multă sănătate şi liniştea atât de necesară după o viaţă plină de peripeţii, aventuri, suferinţe şi bucurii.

Ana Tătar a făcut primele clase în şcoala românească azi cunoscută drept Colegiul „Andrei Mureşanu”, dar a învăţat perfect şi germana, la Colegiul evanghelic săsesc „Liviu Rebreanu”, a fost invidiată şi uneori nedreptăţită de profesoarele ei, a studiat engleza la Cluj şi a absolvit Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca în 1950, fiind profesoară de liceu mai întâi la Arad, apoi la Liceul „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, iubindu-şi elevii mai mult ca orice şi chiar sărind în apărarea lor şi ferindu-i de la exmatriculări.

Din 1958 şi până în 1970 a fost lector la Catedra de Engleză a universităţii clujene, după care a emigrat în Germania, unde a lucrat ca lector la Universitatea din Mannheim şi la Editura Springer din Heidelberg. În 1975 şi-a dat doctoratul la Bonn, după care şi-a susţinut doctoratul şi la Cluj, în 1995.

Povestea ei de viaţă se împleteşte şi se întreţese firesc cu fire din povestea Bistriţei postbelice în care tatăl ei – apropiat al faimosului preot Iuliu Hossu – a fost trimis să slujească. Deşi a fost închis de trei ori şi a avut de suferit din cauza  apartenenţei la partidul lui Iuliu Maniu, fiind oprimat şi redus la tăcere de regimul comunist, fiica lui, Livia Ana Tătaru, nu a ezitat şi a donat două dintre casele părintelui său pentru Biserica Ortodoxă: una dintre ele a contribuit şi a ajutat comunitatea din oraş să înalţe Biserica „Sfinţii Petru, Pavel şi Andrei”, pe strada Andrei Mureşanu, colţ cu Crinilor. Şi apartamentul în care locuieşte acum, pe strada „Grigore Bălan” va ajunge tot la Biserică, căci Ana Tătaru a decis să îl doneze şi pe acesta, după moartea sa.

S-a născut pe 15 iulie 1927, încântată, mai în glumă, mai în serios, de coincidenţa de a fi născută în aceeaşi zi cu faimosul Rembrandt, iar azi, când a ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani, luciditatea şi modestia cu care istoriseşte episoade din viaţa ei sunt impresionante pentru oricine o ascultă şi are răbdare să admire zeci de tablouri care îi împodobesc pereţii casei, ilustrând diplome şi distincţii cucerite într-o viaţă de om dedicată studiului şi ştiinţei în care Ana Tătaru recunoaşte că s-a refugiat, dezamăgită şi îndurerată de faptul că a pierdut două sarcini şi că soţul ei a turnat-o la Securitate.

Înainte de a avea de-a face, însă, cu deziluziile unei căsnicii nefericite, pe când încă era elevă de liceu, prin primăvara anului 1944 şi cîteva luni în 1945 a fost curtată insistent de comandantul rus care a condus oraşul după terminarea războiului: „A fost o poveste romantică neobişnuită care poate că nu s-ar fi putut întâmpla în zilele noastre”, a recunoscut Ana Tătaru, amintindu-şi că a fost peţită inclusiv de fiul celebrului istoric Nicolae Iorga. Epilogul neobişnuitei poveşti de iubire cu comandantul sovietic a avut loc 15 ani mai târziu, în Moscova anilor 1960, când în URSS, dar şi în România comunismul se instalase deja cu totul, şi când şi-a reîntâlnit admiratorul din tinereţe, bolnav şi suferind de cancer, dar cu gândul încă la ea... „Durata peste ani a acestei iubiri nu a fost un fapt divers. Sunt mulţumită că nu s-a pierdut, acoperită de praful anilor”, a povestit Ana Tătaru care a consemnat-o de altfel, şi în volumule autobiografice intitulate „Oameni şi umbre”, publicate în 2005, pe când avea 78 de ani.

Ce pot să-mi doresc în plus de la viaţă sau de la oamenii din Bistriţa? Poate doar să preţuiască aşa cum se cuvine limba română, pe care eu o consider sfântă între sfinţii lui Dumnezeu”, a povestit Ana Tătaru pentru Bistriţeanul.ro, recunoscând că modelul ei este în continuare Iisus şi că doar credinţa în Dumnezeu şi rugăciunea au ajutat-o să-şi învingă bolile, nenorocirile de care a avut parte în viaţă sau duşmăniile oamenilor, să se bucure de minunile mărunte ale vieţii, de natură sau de oamenii de valoare pe care a avut şansa să-i întâlnească de-a lungul vieţii.

Ana Tătaru s-a bucurat de aprecierea semenilor săi atât în Germania, unde a trăit zeci de ani, dar şi în SUA sau Japonia unde a ajuns să călătorească cu prilejul unor congrese ştiinţifice şi unde a fost nominalizată de două ori pentru titlul onorific de „Femeia Anului”, publicând, de-a lungul vieţii, peste 100 de lucrări ştiinţifice şi cărţi esenţiale pentru fonetica şi lingvistica ce au pasionat-o atât de mult: A contrastive study of the Pronunciation of Romanian and English (1975), The Pronunciation of Romanian and English: two basic contrastive analyses (1978), Rumänisch: die Aussprache / Româna: Pronunţarea / Romanian: Pronunciation (1983), Romanian pronouncing dictionary – Rumänisches Aussprachewörterbuch – Dicţionar de Pronunţare a Limbii Române, volumele I şi II (1984), O româncă printre străini (1996), Limba română – specificul pronunţării în contrast cu germana şi engleza (1997).

Ana Tătaru este şi Cetăţean de Onoare al municipiului Bistriţa, dar şi autoarea primului dicţionar de pronunţare a Limbii Române şi, totodată, a primului dicţionar românesc care utilizează alfabetul fonetic internaţional (IPA) pentru transcrierea cuvintelor limbii române standard. 

7419 vizualizari000ana_tatar2.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar5.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar8.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar7.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar6.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar9.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar10.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar1.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar3.jpg :: Bistriteanul.ro
000ana_tatar4.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
16:31 - FOTO - Minunea s-a produs! Grădinița care așteaptă de 7 ani să fie demolată a fost transformată în sfârșit în moloz
15:11 - Tăticii în concediu paternal și impozitarea orelor suplimentare – cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din județ
14:15 - Dacă n-avem una lungă și rapidă, să ne bucurăm și de una scurtă, de mică viteză. Măcar să reziste…
13:50 - Cristian Pomohaci a primit verdictul din partea Bisericii Ortodoxe!
13:24 - TOP 5 localități din județ unde au loc cele mai multe accidente cu bicicliști
12:23 - Radu Moldovan, dezamăgit de declarațiile lui Vasile Bar: Mediul de afaceri nu are motive să fie îngrijorat!
11:55 - FOTO: Concert extraordinar, susţinut de fanfara militarilor bistriţeni în Biserica Evanghelică
11:23 - Bistrițeanul care „s-a jucat de-a teroristul” într-un avion care mergea la Londra s-a ales cu dosar penal
10:55 - Noi investiții la spitalul din Bistrița! Vine aparatură ultramodernă
10:10 - Anunț de presă: Îmbunătăţirea eficienței energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 16
10:06 - Fiul cântăreței de muzică populară Valeria Peter Predescu renunţă de bună voie la prima sa producţie de lavandă
04:30 - FOTO/VIDEO – Incendiu de proporții, în Dumitra. O casă și mai multe anexe au fost făcute scrum

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro