VIDEO: Performanță de excepție pentru învățământul din Bistrița!

VIDEO:  Performanță de excepție pentru învățământul din Bistrița!

Vești excelente, la început de primăvară, pentru școala bistrițeană de chitară care se poate mândri, de acum, cu încă un rezultat de excepție. De această dată cucerit la Stuttgart (Germania), acolo unde s-a încheiat recent una dintre cele mai importante competiții din Europa.

Este vorba despre o competiție dedicată chitarei: ediția cu numărul XI a concursului „RAGO International Guitar Competition”.

Din juriu au făcut parte muzicieni și pedagogi recunoscuți la nivel internațional, precum profesorul Alfonso Montes (Venezuela/Germania), director „RAGO International Guitar Competition”, Peter Stewart (Scoția), Roman Viazovskiy  (Ucraina), Irina Kircher (Germania), director Guitar department of the Stuttgarter Musikschule și profesorul Alfred Eickholt (Germania).

Competiția a reunit chitariști din Germania, Belgia, Polonia, Grecia, Scoția, Cehia, Croația, Serbia, Slovenia și România fiind structurată pe două categorii de vârstă: categoria I (până la 15 ani) și categoria II (până la 18 ani).

Singurul român prezent  la acest concurs a fost Alexandru Grecu – elevul din Bistrița care a participat la cea mai disputată categorie de vârstă (până la 18 ani) și a obținut premiul II.

Alexandru Grecu a avut de interpretat și o compoziție semnată de Alexis Rago (1930-2009) – Avant l’Aube, aceasta fiind impusă de organizatori.

La Gala Premiilor susținută în sala „Robert Bosch Saal”, câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 de la cele două categorii au avut de interpretat câte o piesă aleasă de juriu, iar la final au avut parte de o surpriză: în hol, la un pahar de suc, au beneficiat de îndrumări și sfaturi din partea fiecărui jurat.

A fost vorba despre un concurs exclusivist. Doar 13 concurenți au fost acceptați în competiție, după ce în prealabil au trimis un CV cu premiile câștigate. Am plătit și o  taxă de înscriere de 100 euro, după care am așteptat să fim anunțați dacă Alexandru este admis sau nu… Din fericire, răspunsul a fost afirmativ. Este pentru prima oară când Alexandru participă, iar profesorul Alfonso Montes a fost atât de impresionat încât a insistat să participăm și anul viitor…”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Cornel Grecu, tatăl tânărului chitarist.

Alexis Rago s-a născut în 1930, la Caracas (Venezuela), a înființat Conservatorul de Muzică din Estado Aragua din Maracay, fiind directorul conservatorului și compozitorul care a contribuit enorm la viața culturală a acestui oraș.

În anul 2009  Alexis Rago a murit la Monaco, iar prietenul lui cel mai bun, profesorul Alfonso Montes, a luat decizia de a înființa, în cinstea și memoria prietenului său – o competiție care să promoveze compozițiile de chitară ale lui Alexis Rago, în rândul tinerilor de până la 18 ani.

Alexandru Grecu este elev în clasa XI-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și studiază chitara clasică sub îndrumarea profesorului Valentin Pop.

INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.
FOTO/VIDEO: Explozie la Dorolea! Aproape 170 de elemente de muniție distruse de pirotehniști noiembrie 12, 2019 - Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN: 
Condamnat la 3 ani de închisoare pentru ce a făcut în Ajunul Crăciunului din 2018: noiembrie 12, 2019 - La nici un an de la comiterea faptei, un tânăr de doar 19 ani a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița. Acesta a fost condamnat pentru o tâlhărie comisă în Ajunul Crăciunului din 2018.
Taximetrist audiat după ce a transportat la Bistrița posibilii călăi ai unui ambulanțier dispărut fără urmă noiembrie 12, 2019 - Un ambulanțier din Borșa, Maramureș, a dispărut fără urmă de mai bine de un an. Acesta a transportat doi bărbați până în județul Cluj, unde polițiștii i-au găsit mașina incendiată, dar nu și trupul. Apoi, cei doi presupuși ”călăi” au luat un taxi cu destinația Bistrița.
PETIȚIE privind modul dezastruos în care se regularizează râurile din Bistrița-Năsăud noiembrie 12, 2019 - Partidul Verde Bistrița și trei ONG-uri au trimis o petiție către 8 instituții ale statului. Aceștia atrag atenția asupra modului dezastruos în care se fac lucrările de regularizare a râurilor din Bistrița-Năsăud.
La Holistic îți poţi face rapid testul de gripă! noiembrie 12, 2019 - Poate că nu știai, dar între gripă și răceală este o mare și periculoasă diferență! Gripa poate conduce la complicații severe, chiar mortale, precum pneumonie și encefalopatie, în rândul persoanelor vulnerabile, nevaccinate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă, azi, în Sângeorz-Băi noiembrie 12, 2019 - Astăzi, 12 noiembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Sângeorz-Băi. Cât durează remedierea defecţiunii:
A împușcat și ucis cu sânge rece un câine! Acum riscă ani buni după gratii noiembrie 12, 2019 - Un bistrițean riscă să petreacă următorii ani după gratii, după ce în vara anului trecut a împușcat și ucis un câine. Este vorba despre un câine cu stăpân.
MINORĂ dispărută dintr-o casă de tip familial! noiembrie 12, 2019 - Oamenii legii caută o minoră ce a plecat ieri dintr-o casă de tip familial din Teaca. Cei care o văd sunt rugați să anunțe imediat poliția.
Rostul de dimineaţă: Să nu ne uităm tradițiile…! Şi nici bicicleta… noiembrie 12, 2019 - Degeaba ne asaltează globalizarea din toate părţile şi unghiurile posibile... Degeaba încearcă unii să ne servească modernizare la pachet, cu linguriţa sau cu forţa... Bistriţenii fac ce fac şi nu îşi lasă baltă tradiţiile. O demonstrează o fotografie delicioasă – surprinsă de prietenul nostru, Dorin Cîrcu.
FOTO – La un pas de moarte! Un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii noiembrie 12, 2019 - În această dimineață un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii. Incidentul s-a petrecut în localitatea Bichigiu.
SURPRIZĂ: Vine Iohannis la Bistrița! noiembrie 11, 2019 - Nici nu și-au revenit bine din bucuria rezultatului de ieri, când au colorat județul în albastru, că liberalii bistrițeni sunt iar în culmea extazului. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat vizita la Bistrița, pentru această săptămână. AFLĂ care e ziua în care președintele României va veni la Bistrița:
VIDEO. Dr. Cristian Răchitan, la Bistriţa, despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi: Aşa apar insatisfacţiile noiembrie 11, 2019 - Unul dintre cei mai buni diagnosticieni din lume - dr. Cristian Răchitan - a fost prezent ieri la Bistriţa, la Sinagogă. A vorbit bistriţenilor despre sindronul neurodepresiv, sentimentul împlinirii, dar şi despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi care degenerează în boli, insatisfacţii şi nemulţumiri...
FOTO: Acoperit de noroi din cap până-n picioare, dar campion european…! noiembrie 11, 2019 - După zeci de kilometri prin noroaie şi ploi, după ce au străbătut din nou traseele pline de dificultăţi, s-au întors acasă victorioşi! Bogdan Berende, de la Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a cucerit încă o medalie de aur!