VIDEO: Performanță de excepție pentru învățământul din Bistrița!

VIDEO:  Performanță de excepție pentru învățământul din Bistrița!

Vești excelente, la început de primăvară, pentru școala bistrițeană de chitară care se poate mândri, de acum, cu încă un rezultat de excepție. De această dată cucerit la Stuttgart (Germania), acolo unde s-a încheiat recent una dintre cele mai importante competiții din Europa.

Este vorba despre o competiție dedicată chitarei: ediția cu numărul XI a concursului „RAGO International Guitar Competition”.

Din juriu au făcut parte muzicieni și pedagogi recunoscuți la nivel internațional, precum profesorul Alfonso Montes (Venezuela/Germania), director „RAGO International Guitar Competition”, Peter Stewart (Scoția), Roman Viazovskiy  (Ucraina), Irina Kircher (Germania), director Guitar department of the Stuttgarter Musikschule și profesorul Alfred Eickholt (Germania).

Competiția a reunit chitariști din Germania, Belgia, Polonia, Grecia, Scoția, Cehia, Croația, Serbia, Slovenia și România fiind structurată pe două categorii de vârstă: categoria I (până la 15 ani) și categoria II (până la 18 ani).

Singurul român prezent  la acest concurs a fost Alexandru Grecu – elevul din Bistrița care a participat la cea mai disputată categorie de vârstă (până la 18 ani) și a obținut premiul II.

Alexandru Grecu a avut de interpretat și o compoziție semnată de Alexis Rago (1930-2009) – Avant l’Aube, aceasta fiind impusă de organizatori.

La Gala Premiilor susținută în sala „Robert Bosch Saal”, câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 de la cele două categorii au avut de interpretat câte o piesă aleasă de juriu, iar la final au avut parte de o surpriză: în hol, la un pahar de suc, au beneficiat de îndrumări și sfaturi din partea fiecărui jurat.

A fost vorba despre un concurs exclusivist. Doar 13 concurenți au fost acceptați în competiție, după ce în prealabil au trimis un CV cu premiile câștigate. Am plătit și o  taxă de înscriere de 100 euro, după care am așteptat să fim anunțați dacă Alexandru este admis sau nu… Din fericire, răspunsul a fost afirmativ. Este pentru prima oară când Alexandru participă, iar profesorul Alfonso Montes a fost atât de impresionat încât a insistat să participăm și anul viitor…”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Cornel Grecu, tatăl tânărului chitarist.

Alexis Rago s-a născut în 1930, la Caracas (Venezuela), a înființat Conservatorul de Muzică din Estado Aragua din Maracay, fiind directorul conservatorului și compozitorul care a contribuit enorm la viața culturală a acestui oraș.

În anul 2009  Alexis Rago a murit la Monaco, iar prietenul lui cel mai bun, profesorul Alfonso Montes, a luat decizia de a înființa, în cinstea și memoria prietenului său – o competiție care să promoveze compozițiile de chitară ale lui Alexis Rago, în rândul tinerilor de până la 18 ani.

Alexandru Grecu este elev în clasa XI-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și studiază chitara clasică sub îndrumarea profesorului Valentin Pop.

ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum 14 ore - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum 16 ore - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum 17 ore - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum 19 ore - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum 20 de ore - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum 22 de ore - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.
Aquabis: Trei străzi din Lunca Ilvei, fără apă acum 23 de ore - Trei străzi din Lunca Ilvei rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. În zonă sunt necesare lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
Vicele Muthi visează la parcări! Vorbește de ele, dar nu se concretizează nimic! UNDE mai vede o parcare: acum 24 de ore - Problema spinoasă a bistrițenilor o reprezintă locurile de parcare. Vicele Muthi ar vrea să rezolve asta. Și visează la parcări. Le vede frumoase, supra etajate. Chiar și subteran. Și vorbește de ele. Dar nu se concretizează nimic. UNDE mai ”vede” o parcare:
TEROARE în Cușma: Populația, avertizată prin Ro Alert cu privire la un URS acum O zi - Dimineață cu teroare în Cușma. Localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case. Un urs agresiv a pătruns în localitate.
FOTO – GRAV: Pieton spulberat pe trecerea de pietoni de pe Republicii acum 2 zile - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu putin timp, pe Bulevardul Republicii. Un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovit în plin de un autorurism condus de un tânăr bistrițean.
Klaus Iohannis: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români! acum 2 zile - Președintele Klaus Iohannis, în aplauzele a 3000 de susținători, însoțit de președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban și mai mulțilideri ai partidului și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Bistrițenii, pe mâini bune! Echipaj SAJ BN, loc fruntaș la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță acum 2 zile - Bistrițenii pot fi liniștiți câînd vine vorba de ăngrijirea medicală a lor, sau a celor dragi. Salvatorii bistrițeni sunt printre cei mai buni din țară. Iar asta o spune locul I obținut de un echipaj bistrițean la proba ALS a Concursului Național. Și locul IV pe țară, la general. 
Ioan Turc: DA! Vreau să candidez la Primăria Bistrița, din partea PNL! acum 2 zile - Mai este încă aproape un an până la alegerile locale! Dar Ioan Turc, președintele PNL BN, și-a exprimat clar intenția de a candida la fotoliul de primar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii LIVE Bistrițeanul.ro. 
Bărbat găsit mort în râul Sălăuța! acum 2 zile - S-a dat alerta la Romuli, după ce un corp a fost văzut plutind pe râul Sălăuța. Polițiștii au reușit să identifice cadavrul, care urmează să fie transportat la Bistrița pentru efectuarea necropsiei.
Faimosul fotbalist Gabi Balint, operat de urgență! A făcut infarct! acum 2 zile - Clipe grele pentru familia și cei ce-l iubesc pe faimosul fotbalist Gabi Balint. Acesta a făcut infarct și a ajuns în sala de operație a spitalului Fundeni din București.