VIDEO: Performanță de excepție pentru învățământul din Bistrița!

VIDEO:  Performanță de excepție pentru învățământul din Bistrița!

Vești excelente, la început de primăvară, pentru școala bistrițeană de chitară care se poate mândri, de acum, cu încă un rezultat de excepție. De această dată cucerit la Stuttgart (Germania), acolo unde s-a încheiat recent una dintre cele mai importante competiții din Europa.

Este vorba despre o competiție dedicată chitarei: ediția cu numărul XI a concursului „RAGO International Guitar Competition”.

Din juriu au făcut parte muzicieni și pedagogi recunoscuți la nivel internațional, precum profesorul Alfonso Montes (Venezuela/Germania), director „RAGO International Guitar Competition”, Peter Stewart (Scoția), Roman Viazovskiy  (Ucraina), Irina Kircher (Germania), director Guitar department of the Stuttgarter Musikschule și profesorul Alfred Eickholt (Germania).

Competiția a reunit chitariști din Germania, Belgia, Polonia, Grecia, Scoția, Cehia, Croația, Serbia, Slovenia și România fiind structurată pe două categorii de vârstă: categoria I (până la 15 ani) și categoria II (până la 18 ani).

Singurul român prezent  la acest concurs a fost Alexandru Grecu – elevul din Bistrița care a participat la cea mai disputată categorie de vârstă (până la 18 ani) și a obținut premiul II.

Alexandru Grecu a avut de interpretat și o compoziție semnată de Alexis Rago (1930-2009) – Avant l’Aube, aceasta fiind impusă de organizatori.

La Gala Premiilor susținută în sala „Robert Bosch Saal”, câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 de la cele două categorii au avut de interpretat câte o piesă aleasă de juriu, iar la final au avut parte de o surpriză: în hol, la un pahar de suc, au beneficiat de îndrumări și sfaturi din partea fiecărui jurat.

A fost vorba despre un concurs exclusivist. Doar 13 concurenți au fost acceptați în competiție, după ce în prealabil au trimis un CV cu premiile câștigate. Am plătit și o  taxă de înscriere de 100 euro, după care am așteptat să fim anunțați dacă Alexandru este admis sau nu… Din fericire, răspunsul a fost afirmativ. Este pentru prima oară când Alexandru participă, iar profesorul Alfonso Montes a fost atât de impresionat încât a insistat să participăm și anul viitor…”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Cornel Grecu, tatăl tânărului chitarist.

Alexis Rago s-a născut în 1930, la Caracas (Venezuela), a înființat Conservatorul de Muzică din Estado Aragua din Maracay, fiind directorul conservatorului și compozitorul care a contribuit enorm la viața culturală a acestui oraș.

În anul 2009  Alexis Rago a murit la Monaco, iar prietenul lui cel mai bun, profesorul Alfonso Montes, a luat decizia de a înființa, în cinstea și memoria prietenului său – o competiție care să promoveze compozițiile de chitară ale lui Alexis Rago, în rândul tinerilor de până la 18 ani.

Alexandru Grecu este elev în clasa XI-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și studiază chitara clasică sub îndrumarea profesorului Valentin Pop.

VIDEO: Duminică, la vot! „Altfel vom plânge de dorul copiilor, atunci când vor pleca…” acum 29 de minute- „În primul rând trebuie să mergem duminică la vot și să terminăm odată cu incompetența, cu nepotismul, cu hoția. Abia apoi putem vorbi despre un viitor pentru copiii noștri. Altfel vom plânge. De dorul lor, atunci când vor pleca...”
START programului Rabla Electrocasnice acum 2 ore- De astăzi se dă startul programului Rabla Electrocasnice. Bugetul alocat este dublu față de anul trecut. Valoarea voucherelor este cuprinsă între 200 și 400 de lei, în funcție de tipul de electrocasnice.
FOTO: Final de campanie electorală PNL la Bistrița! acum 13 ore- Campania electorală a PNL a atins punctul culminant. La finalul perioadei de promovare a partidului și a candidaților, astăzi liberalii organizat un miting pentru alegerile europarlamentare. A fost prezent și capul de listă, Rareș Bogdan.
Invazia oilor continuă: După plimbări la mall și spații de joacă, se-apucă de sport! ”Antrenorul”, sancționat! acum 18 ore- În ultimele luni, bistrițenii au observat oi în cele mai ciudate locații. Pe la mall, spații de joacă, iar mai nou, pe terenul de sport. Doar că de această dată, ”antrenorul” a fost sancționat. 
Bistrițean căutat la nivel național, prins la graniță! acum 19 ore- Un bistrițean a fost dat în urmărire generală la nivel național. A fost prins la graniță, în timp ce încerca să părăsească țara. Acum va face cale întoarsă și își va ispăși pedeapsa.
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (3) acum 19 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, Silvia Galben (PMP) ne prezintă principalele elemente care ghidează Planul de Acţiune Parlamentară al europarlamentarilor PMP.
Cerșetorii minori, amendați! Cei majori au mai scăpat și numai cu avertismente: acum 20 de ore- În aproape cinci luni de zile, polițiștii locali au identificat 41 de cerșetori în Bistrița, din care patru erau minori. Aceștia din urmă au fost amendați toți. Unii cerșetori majori au ”scăpat” și numai cu avertisment.
USR Plus: Duminică mergeți la VOT! acum 20 de ore- Dacă aveți plănuită o ieșire în aer liber pentru weekend, duminică mergeți la VOT! Problemele cetățenilor diferă de la o regiune la alta, dar în fond au un numitor comun: schimbarea vechii clase politice care a făcut din corupție o politică de stat.
FOTO: Drumul spre Jelna se surpă văzând cu ochii. Reparațiile „stau” în fondurile de la Guvern acum 21 de ore- În urma ploilor care s-au abătut în ultimul timp asupra județului, are de suferit și infrastructra! Drumul care face legătura între Bistrița și Jelna se surpă văzând cu ochii. Deși situația se agravează de la o zi la alta, nu se poate face nimic. Până nu vin bani de la Guvern.
Adrian Oros (PNL), la Bistrița: Partidul Național Liberal va câștiga aceste alegeri acum 22 de ore- „Ultimele cinci sondaje susțin că Partidul Național Liberal va câștiga aceste alegeri, iar noi chiar credem acest lucru”, a afirmat deputatul Adrian Oros, zilele trecute, la Bistrița. Deși Bismark spunea că în campaniile electorale, după o partidă de vânătoare sau în timpul războiului se spun cele mai multe minciuni – liberalii nu trebuie să facă promisiuni electoratului, și nici să-l mintă...
Verighete de la firme cu notorietate internațională și bijuterii, adevărate opere de artă, la Atlantis Gold acum 23 de ore- E obligatoriu să dați o fugă la Atlantis Gold. Aici e locul unde găsești cele mai frumoase și deosebite bijuterii. Verighete de la firme cu notorietate internațională, inele, lănțișoare și chiar diferite tipuri de bijuterii, adevărate opere de artă. Iar ca noutate, găsiți și bijuterii din argint sau cercei medicinali. Bijuteriile nu dau niciodată greș,...
FOTO/VIDEO: S-a extins CODUL GALBEN de inundații. Pompierii încă luptă cu efectele acestuia. acum 23 de ore- În ultima vreme județul Bistrița-Năsăud este greu încercat. A trecut prin toate codurile de vreme rea și inundații. Nici în zilele care urmează lucrurile nu stau mai bine. Județul nostru se află în continuare sub avertizare meteo COD GALBEN de inundații.
USR Plus: Pe 26 mai votezi și contezi! acum 24 de ore- USR Plus: Pe 26 mai votezi și contezi! O țară europeană  nu poate fi guvernată la infinit  prin Ordonanțe de urgență, în special pe justiție! Legile nu se dau cu dedicație pentru infractori!
Duminică, trei urne de vot! AFLĂ la ce secție ești repartizat: acum O zi- Duminică, 26 mai, românii sunt așteptați la vot. S-a decis ca fiecare cetățean să primească trei buletine de vot. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat:
FOTO/VIDEO: Un TIR rusesc, mistuit de flăcări, în Crainimăt acum O zi- Două TIR-uri aparținând unei firme rusești se deplasau azi-noapte spre Bistrița. La un moment dat, unul a fost cuprins de flăcări. Pompierii s-au luptat zeci de minute să stingă focul. Carosabilul a fost eliberat abia spre zorii dimineții.