VIDEO. Probabil cea mai importantă lecţie de viaţă. „Pentru că ne-am săturat de ţoape, hoţi şi mârlani…!”

VIDEO. Probabil cea mai importantă lecţie de viaţă. „Pentru că ne-am săturat de ţoape, hoţi şi mârlani…!”

Un profesor din Bistriţa le-a predat copiilor probabil cea mai importantă lecţie de viaţă. Despre dreptul lor de a transforma vorbele în fapte. Despre dreptul de a crede că votul nostru contează cu adevărat. Despre dreptul de a le scoate unora din cap ideea că România ar fi o tarla moştenită de la tata. Despre dreptul de a te sătura de indiferenţa şi nesimţirea unora… Sau dreptul de a te sătura să decidă alţii pentru tine…

Monica Halaszi, diriginta clasei a XII-a F, a avut în decembrie 2016, cu prilejul alegerilor parlamentare, o amară revelaţie: nu le-a vorbit elevilor din clasa a XII-a nimic despre alegeri, „probabil dintr-un soi de teamă de a nu se considera că aș face propagandă electorală”.

Duminică vor fi din nou alegeri (prezidenţiale, de această dată), iar elevii care au împlinit 18 ani şi sunt majori își vor putea exercita dreptul de a vota.

Între timp mi-am definit clar termenii (propagandă, electoral). Am recitit articolele 3 și 4 din Legea Educației Naționale, așa că nu am repetat greșeala și am discutat cu elevii mei de acum (și) despre alegerile prezidențiale.

Am plecat de la vot ca drept fundamental, l-am legat de îndatoririle cetățenești. Am discutat despre responsabilitate și de ce nu este de ales diureza electorală.

Sigur, am vorbit și despre ce face și ce nu face un președinte (și nu face nu pentru că nu-i pasă, ci pentru că nu intră în atribuțiile sale)… Despre libertatea de a alege din 14 candidați pe cel pe care îl consideră potrivit pentru a-i reprezenta.

A fost musai să le spun că alegerile prezidențiale nu sunt un concurs de frumusețe sau de talente…  Nici… concurs de împrejurări. Ci unul dintre singurele momente în care noi, cei mulți, putem decide.

Sigur, le-am mai spus și că anularea votului nu e o soluție și că dezinteresul, absența și/sau ignorarea scrutinului au efect de bumerang.

E ca și cum și-ar spune că nu are sens să discute despre subiectele posibile de la teză, că nu îi interesează în acest moment și ar lăsa 20% din clasă să decidă. Iar teza o vor da toți.

L-am evocat și pe Caragiale, mai exact pe Cetățeanul turmentat, cel care simbolizează alegătorul cu inapetență electorală… 

„TIPĂTESCU (ținându-i calea să nu coboare în scenă): Pentru cine? Pentru cine? Lasă-mă în pace, cetățene: ai ajuns de nesuferit… Votează pentru cine poftești…
CETĂȚEANUL: Eu nu poftesc pe nimeni, dacă e vorba de poftă…”

I-am încurajat să caute informații despre cei 14 candidați. Să-i evalueze. Și abia apoi să decidă care va fi omul pe numele căruia vor pune ștampila VOTAT.

****

Votul este despre viitor.

Foto deschidere – Arhivă

FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.
Patru minori găsiți de polițiști, în weekend! O fată n-a mai vrut acasă! ianuarie 20, 2020 - Poliția bistrițeană a fost alertată cu privire la dispariția a patru copii minori, din care trei din Centre de plasament. O adolescentă nu a mai vrut înapoi acasă.
Un maramureșean și-un bistrițean, reținuți de polițiști! Unul pentru tâlhărie, altul c-a făcut accident! ianuarie 20, 2020 - În acest weekend, polițiștii au reținut doi tineri. Unul din Ruscova, altul din Bistrița. Unul a intrat cu mașina, rupt de beat, într-o poartă. Altul, pentru tâlhărie calificată. Ambii au ajuns în fața instanței de judecată:
VIDEO Cum au înțeles bistrițenii să selecteze gunoiul? Ce „se ascunde” în pubelele dedicate reciclabilelor ianuarie 20, 2020 - Haine, deșeuri menajere și orice altceva ! Asta au găsit reprezentanții ADI Deșeuri în containerele semi-îngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Agenția atrage atenția că așa nu facem altceva decât să „contaminăm” deșeurile reciclabile, care nu mai pot fi refolosite ulterior.
Stewo Plastic Prod Năsăud caută un inspector resurse umane! Amicii Building angajează ingineri! ianuarie 20, 2020 - Amicii Building caută pentru angajare șoferi categoria B și C+E! De asemenea, firmele din Bistrița caută farmacist, economist, ajutor de bucătar, ingineri sau agent de vânzări. Află ce avantaje și beneficii primești în schimb:
FOTO/VIDEO – MODELZO: 1 + 1 GRATIS! Rămâne cum s-a stabilit ianuarie 20, 2020 - Este mijlocul sezonului rece și încă există atâtea piese vestimentare pe care ai dori să le încerci în peisajul de basm. La Modelzo, poți face o achiziție extraordinară. La un produs cumpărat, primești unul gratis! Așa că poți avea un outfit diferit pentru fiecare zi de iarnă! Rămâne cum s-a stabilit!
PERFORMANȚĂ! De ziua sa și-a făcut cadou al 10-lea titlu de campion național la GO ianuarie 20, 2020 - Unul dintre frații Dobraniș, care au pus Bistrița pe harta națională a GO-ului și România pe cea internațională, a reușit performanța de a-și face cadou de ziua sa al 10-lea titlu de campion național la sportul minții.
FOTO: Bistrițenii au luat cu asalt pârtia Cocoș, în weekend! ianuarie 20, 2020 - Municipalitatea a deschis Pârtia Cocoș, doar parțial. Cu toate acestea, sute de bistrițeni s-au înghesuit în acest weekend să testeze cei 300 m de pârtie. CÂȚI au fost în primele zile:
ULTIMA ORĂ! Profesorul din Șanț, încătușat de jandarmi ianuarie 20, 2020 - Vasile Maternik, profesorul de sport din Șanț, a încercat și astăzi să se reîntoarcă la ore, după ce a făcut o „pauză” de mai bine de o lună. Acesta a încercat să intre cu forța în școală, jandarmii prezenți la fața locului fiind nevoiți să îl încătușeze și să-l ducă la poliție.
FOTO: Au sosit pubelele galbene! ianuarie 20, 2020 - Încet, încet, soseșc cele necesare pentru implementarea proiectului ”Plătești cât arunci”. Au sosit primele 15 TIR-uri cu pubelele galbene cu cip, tocmai din Germania. Și o parte din încasetări sunt ajunse. 
Aquabis: Trei străzi din Beclean, fără apă potabilă astăzi ianuarie 20, 2020 - Trei străzi din Beclean rămân astăzi fără apă, din cauza unei defecțiuni, anunță Aquabis. Cum vor fi afectați locuitorii:
Observații privind sistemul de colectare a deșeurilor în Bistrița-Năsăud ianuarie 20, 2020 - În sfârșit, ADI Deșeuri a ieșit public cu câteva explicații privind viitorul colectării deșeurilor menajere și reciclabile și tarifele percepute.Rămân, totuși, multe lucruri neelucidate, „în ceață”, pe care ADI Deșeuri trebuie să le lămurească. 
Cupa EHF: Odense Handbold-Gloria 2018 Bistrița-Năsăud 25-19. ”Ieșirea” din grupă e tot mai departe ianuarie 19, 2020 - Cel mai important meci al echipei de handball feminin Gloria 2018 BN s-a jucat în această după-amiază în orașul Odense. Cert, Odense Handbold s-a dovedit a fi la înălțimea locului 1 ocupat în grupă, fiind deja calificată în etapa superioară a  grupelor acestei competiții de handbal europene.
VIDEO: Managerul unei instituții din Bistrița, într-un top american al celor mai bune albume din ultimii 10 ani ianuarie 19, 2020 - Muncește la Bistrița, dar asta nu îl împiedică să apară și în topurile americane: Un album de muzică „născut” la Bistrița, pe care apar și doine interpretate de managerul unei instituții din oraș, a reușit performanța de a se clasa într-un top al celor mai bune 10 albume muzicale în ultima decadă, conform unei prestigioase reviste americane!