8.9 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

VIDEO. Probabil cea mai importantă lecţie de viaţă. „Pentru că ne-am săturat de ţoape, hoţi şi mârlani…!”

Un profesor din Bistriţa le-a predat copiilor probabil cea mai importantă lecţie de viaţă. Despre dreptul lor de a transforma vorbele în fapte. Despre dreptul de a crede că votul nostru contează cu adevărat. Despre dreptul de a le scoate unora din cap ideea că România ar fi o tarla moştenită de la tata. Despre dreptul de a te sătura de indiferenţa şi nesimţirea unora… Sau dreptul de a te sătura să decidă alţii pentru tine…

Monica Halaszi, diriginta clasei a XII-a F, a avut în decembrie 2016, cu prilejul alegerilor parlamentare, o amară revelaţie: nu le-a vorbit elevilor din clasa a XII-a nimic despre alegeri, „probabil dintr-un soi de teamă de a nu se considera că aș face propagandă electorală”.

Duminică vor fi din nou alegeri (prezidenţiale, de această dată), iar elevii care au împlinit 18 ani şi sunt majori își vor putea exercita dreptul de a vota.

Între timp mi-am definit clar termenii (propagandă, electoral). Am recitit articolele 3 și 4 din Legea Educației Naționale, așa că nu am repetat greșeala și am discutat cu elevii mei de acum (și) despre alegerile prezidențiale.

Am plecat de la vot ca drept fundamental, l-am legat de îndatoririle cetățenești. Am discutat despre responsabilitate și de ce nu este de ales diureza electorală.

Sigur, am vorbit și despre ce face și ce nu face un președinte (și nu face nu pentru că nu-i pasă, ci pentru că nu intră în atribuțiile sale)… Despre libertatea de a alege din 14 candidați pe cel pe care îl consideră potrivit pentru a-i reprezenta.

A fost musai să le spun că alegerile prezidențiale nu sunt un concurs de frumusețe sau de talente…  Nici… concurs de împrejurări. Ci unul dintre singurele momente în care noi, cei mulți, putem decide.

Sigur, le-am mai spus și că anularea votului nu e o soluție și că dezinteresul, absența și/sau ignorarea scrutinului au efect de bumerang.

E ca și cum și-ar spune că nu are sens să discute despre subiectele posibile de la teză, că nu îi interesează în acest moment și ar lăsa 20% din clasă să decidă. Iar teza o vor da toți.

L-am evocat și pe Caragiale, mai exact pe Cetățeanul turmentat, cel care simbolizează alegătorul cu inapetență electorală… 

„TIPĂTESCU (ținându-i calea să nu coboare în scenă): Pentru cine? Pentru cine? Lasă-mă în pace, cetățene: ai ajuns de nesuferit… Votează pentru cine poftești…
CETĂȚEANUL: Eu nu poftesc pe nimeni, dacă e vorba de poftă…”

I-am încurajat să caute informații despre cei 14 candidați. Să-i evalueze. Și abia apoi să decidă care va fi omul pe numele căruia vor pune ștampila VOTAT.

****

Votul este despre viitor.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcristi.danilet%2Fvideos%2F3215511075157682%2F&show_text=0&width=560″ /]

Foto deschidere – Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.