VIDEO: Proteze de ultimă generaţie pentru câini, prezentate la Bistriţa

VIDEO:  Proteze de ultimă generaţie pentru câini, prezentate la Bistriţa

Câinii vor putea avea parte de tratamente şi proteze de ultimă generaţie, dar şi de operaţii sofisticate – chiar la Cluj. Va fi posibil în viitorul nu foarte îndepărtat, după cum a reieşit dintr-o conferinţă desfăşurată recent la Bistriţa.

Sub egida „Dialoguri în cetate”, la Bistriţa s-a desfăşurat o foarte interesantă conferinţă ştiinţifică intitulată Învățământ superior în științele vieții.

Cei care au vorbit despre ştiinţele viitorului, proteze de ultimă generaţie din materiale compozite, dar şi recente preocupări în materie de cercetări ştiinţifice au fost prof. univ. dr. Cornel Cătoi şi conf. univ. dr. Ciprian Ober.

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Cornel Cătoi, a expus celor prezenţi conceptul „One Health” – ca relație între om, animale, plante și mediu. O relaţie în care responsabilitatea umană determină sănătatea fiecărei entități. S-au prezentat şi disciplinele tradiționale și noi din cadrul USAMV.

Dr. Ciprian Ober a făcut o prezentare captivantă referitoare la protetică 3D şi materialele compozite de ultimă generație.

Invitatul a prezentat tinerilor prezenţi în sala de conferinţe a Hotelului Coroana de Aur o serie de detalii interesante despre implanturile de os la câini, despre stadiul avansat al chirurgiei veterinare, dar şi despre radiografiile care nu ajută prea mult în construcţia implantelor.

S-a ajuns până la operaţii în care se înlocuieşte partea de tumoră sau osul bolnav cu proteze de ultimă generaţie. O imprimantă 3D este capabilă acum să genereze exact bucăţica de os bolnavă – a mai explicat dr. Ciprian Ober.

Acesta s-a referit şi la integrarea implantului în organism şi importanţa macroporozităţii materialului implantat: „Integrarea implantului în organism trebuie să fie cât mai aproape de perfecţiune… Tindem şi ne dorim foarte mult o compatibilitate de 100% între implant şi organism…”, a mai spus dr. Ciprian Ober.

Specialistul de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a admis că asemenea construcţii 3D se realizează deocamdată doar în Israel, dar că se speră ca în curând aşa ceva să fie posibil şi la Cluj.

Ne preocupă acest subiect pentru că există o cerere extreme de mare pe piaţă din partea celor care îşi iubesc atât de mult animalele încât nu mai vor să le vadă suferind sau şchiopătând în 3 picioare…”, a conchis dr. Ciprian Ober.

Conferința s-a încheiat cu un dialog între invitați si participanți.

Evenimentul a fost organizat de Cluburile Rotary Bistrița Nosa şi Interact Bistrița Nosa.

VIDEO: Om de afaceri din Bistrița reținut pentru 24 de ore. AFLĂ pentru ce acum 3 ore - Un om de afaceri din Bistrița a fost reținut în această seară pentru 24 de ore. Acesta a fost dus în cătușe, cu mascații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat:
FOTO: A luat-o la sănătoasa prin porumb după ce a lovit două fete pe marginea drumului acum 9 ore - Un accident rutier destul de neobișnuit s-a petrecut în Nimigea de Sus. După ce a lovit două fete pe marginea drumului, șoferul a luat-o la sănătoasa prin porumb.
VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă acum 10 ore - Cum îi încurajăm pe cei din diaspora să revină acasă? Cei care se aşteaptă la flori şi un covor roşu – să nu se întoarcă...! „Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, să pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar..."
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! acum 11 ore - Se propie Târgul Mare al Bistriței iar organizatorii au pregătit pentru melomanii din oraş câteva surprize imposibil de refuzat:
Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 12 ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 13 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 14 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 15 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 16 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 17 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 17 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 18 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum O zi - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum 2 zile - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.