VIDEO: Proteze de ultimă generaţie pentru câini, prezentate la Bistriţa

VIDEO:  Proteze de ultimă generaţie pentru câini, prezentate la Bistriţa

Câinii vor putea avea parte de tratamente şi proteze de ultimă generaţie, dar şi de operaţii sofisticate – chiar la Cluj. Va fi posibil în viitorul nu foarte îndepărtat, după cum a reieşit dintr-o conferinţă desfăşurată recent la Bistriţa.

Sub egida „Dialoguri în cetate”, la Bistriţa s-a desfăşurat o foarte interesantă conferinţă ştiinţifică intitulată Învățământ superior în științele vieții.

Cei care au vorbit despre ştiinţele viitorului, proteze de ultimă generaţie din materiale compozite, dar şi recente preocupări în materie de cercetări ştiinţifice au fost prof. univ. dr. Cornel Cătoi şi conf. univ. dr. Ciprian Ober.

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Cornel Cătoi, a expus celor prezenţi conceptul „One Health” – ca relație între om, animale, plante și mediu. O relaţie în care responsabilitatea umană determină sănătatea fiecărei entități. S-au prezentat şi disciplinele tradiționale și noi din cadrul USAMV.

Dr. Ciprian Ober a făcut o prezentare captivantă referitoare la protetică 3D şi materialele compozite de ultimă generație.

Invitatul a prezentat tinerilor prezenţi în sala de conferinţe a Hotelului Coroana de Aur o serie de detalii interesante despre implanturile de os la câini, despre stadiul avansat al chirurgiei veterinare, dar şi despre radiografiile care nu ajută prea mult în construcţia implantelor.

S-a ajuns până la operaţii în care se înlocuieşte partea de tumoră sau osul bolnav cu proteze de ultimă generaţie. O imprimantă 3D este capabilă acum să genereze exact bucăţica de os bolnavă – a mai explicat dr. Ciprian Ober.

Acesta s-a referit şi la integrarea implantului în organism şi importanţa macroporozităţii materialului implantat: „Integrarea implantului în organism trebuie să fie cât mai aproape de perfecţiune… Tindem şi ne dorim foarte mult o compatibilitate de 100% între implant şi organism…”, a mai spus dr. Ciprian Ober.

Specialistul de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a admis că asemenea construcţii 3D se realizează deocamdată doar în Israel, dar că se speră ca în curând aşa ceva să fie posibil şi la Cluj.

Ne preocupă acest subiect pentru că există o cerere extreme de mare pe piaţă din partea celor care îşi iubesc atât de mult animalele încât nu mai vor să le vadă suferind sau şchiopătând în 3 picioare…”, a conchis dr. Ciprian Ober.

Conferința s-a încheiat cu un dialog între invitați si participanți.

Evenimentul a fost organizat de Cluburile Rotary Bistrița Nosa şi Interact Bistrița Nosa.

FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest:
VIOLENȚA în FAMILIE: Și bărbații sunt loviți, câteodată! octombrie 16, 2019 - Polițiștii au întocmit ieri dosar penal pe numele unei femei. Aceasta și-ar fi lovit bărbatul, care a sunat la 112. Totul s-a întâmplat în Maieru.
Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor! octombrie 16, 2019 - Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!
DEZASTRU la spitalele de psihiatrie din țară! Cum stă treaba la Bistrița și Beclean: octombrie 16, 2019 - Spitalele de psihiatrie din țară au fost luate la puricat de direcțiile de sănătate publică, la ordinul fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea. Unele spitale din țară au grad de ocupare și de 170%. Cum stă treaba la Bistrița.
FOTO/VIDEO. Neobişnuit şi răscolitor concert: Eduard Kunz şi Yuri Medianik au umplut până la refuz Sinagoga octombrie 16, 2019 - Neobişnuit şi răscolitor concert, ieri seară, la Singogă: pianistul Eduard Kunz s-a prezentat din nou impecabil în faţa melomanilor din Bistriţa. De data aceasta într-o neobişnuită formulă, alături de violonistul şi acordeonistul Yuri Medianik
A luat bani să facă să dispară amenzi de circulație! Polițist bistrițean reținut, după ce a fost prins în flagrant octombrie 16, 2019 - Un polițist bistrițean a fost reținut, după ce ieri a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție, în timp ce lua 200 de lei pentru a face să dispară abateri la regimul rutier.
INCREDIBIL: Cum se spală pe mâini Suciu, Pană și Deneș când e vorba de efectele Legii recursului compensatoriu. Simionca se dă lovit octombrie 16, 2019 - O constănțeancă a trimis o scrisoare dureroasă parlamentarilor ce au votat legea recursului compensatoriu. Aceasta le spunea că părinții ei au fost omorâți de un recidivist. Parlamentarii bistrițeni nu știu nimic despre scrisoare. Iar justificarea votului dat pentru această lege e de-a dreptul…incredibilă.
De ce a ajuns cel mai mare producător de materiale de construcții din țară să „evite” lucrările pe fonduri europene octombrie 16, 2019 - Grupul Teraplast este cel mai mare producător de materiale de construcții din țară. Cu toate acestea, bistrițenii au ales să își reducă dependența de proiectele pe fonduri europene. Cum explică directorul companiei această alegere:
Guvernul demis a împărțit din pix 30 de milioane de lei în județ. Cum au fost distribuiți banii: octombrie 16, 2019 - 30 de milioane  din 1,4 miliarde de lei. Atât primește județul Bistrița-Năsăud pentru asigurarea  tuturor  cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Din 58 de comune doar 34 au primit bani, lozul câștigător fiind tras de municipiul Bistrița: 10 milioane de lei.
FOTO: Tragedie evitată la Măgheruș datorită mobilizării localnicilor octombrie 16, 2019 - Un coș de fum necurățat a produs un incendiu, aseară, în Șieu Măgheruș. Mobilizarea localnicilor a dus la evitarea unei tragedii. 
VIDEO INEDIT! Proful care și-a amenajat o clasă pentru meditații în propria casă, subiect de documentar octombrie 15, 2019 - Dorin Ioniță, profesorul de matematică ce a ieșit din sistem în urmă cu 10 ani și și-a amenajat în propria casă o clasă pentru meditații, a ajuns subiect de documentar. Filmul este realizat tot de un bistrițean, Alex Brendea, și urmează să fie prezentat la un festival de film. Are 54 de ani și a...
Au străbătut mii de kilometri ca să pună umărul la un proiect din județul nostru! GRATUIT! octombrie 15, 2019 - Un proiect de suflet al românilor, și al bistrițenilor deopotrivă, a atras și străini. Au venit tocmai din Regatul Unit pentru a pune umărul la ridicarea depoului și vopsirea mocăniței.
Au băut până s-au ales cu dosare penale! octombrie 15, 2019 - Cu alcoolul nu se face casă bună! Și nici nu iei decizii înțelepte! Ieri, polițiștii au întocmit dosare penale pe numele a doi bărbați. Infracțiunile făcute de aceștia au la bază consumul de alcool.
Economiile copiilor puse la dispoziția Guvernului? Nu și în Bistrița-Năsăud: octombrie 15, 2019 - Conturile Junior, programul prin care Guvernul sprijină românii să economisească pentru copiii lor până la vârsta majoratului, nu prea au succes în Bistrița-Năsăud. Județul nostru se numără printre cele cu numărul cel mai mic de aplicanți.