VIDEO – Sărbătoarea luminilor, la Bistrita! Prima zi de Hanuca: Să mulțumim lui Dumnezeu pentru că existăm…

VIDEO – Sărbătoarea luminilor, la Bistrita! Prima zi de Hanuca: Să mulțumim lui Dumnezeu pentru că existăm…

Rugăciuni vechi de acum 2000 de ani, ritualuri inedite și tulburătoare cântece și rugăciuni au umplut astă-seară Sinagoga din Bistrița: aici a fost celebrată prima zi de Hanuca – „Sărbătoarea luminilor”, victoria luminii asupra întunericului.

Chiar și copiii știu că aceste lumânărele vesele ard în cinstea sărbătorii de Hanuca! Luminițele se adună într-o lumină mare, care alungă întunericul… Sunt un titirez, jucăria tuturor, care se învârte ne-ncetat în sărbătoarea de Hanuca… Și mulțumim din nou divinității pentru tot ceea ce suntem și pentru că existăm…” – a răsunat astă-seară la Sinagogă, în prima zi de Hanuca.

Pentru al unsprezecelea an, Comunitatea Evreilor din oraș i-a invitat pe muzicienii clujeni de la „Mazel Tov” ca să susțină la Sinagogă, în prima zi de Hanuca, un concert extraordinar intitulat Lumina Nestinsă.

Comemorăm azi victoria macabeilor asupra monarhiei seleucizi care îl aveau în frunte pe Antioh Epifanes. Principalele evenimente asociate cu Hanuca s-au desfășurat între anii 165 – 163 înaintea erei noastre, în timpul luptei armate a macabeilor împotriva oprimării politice a evreilor. Prin 168, regele Siriei, Antioh a promulgat atunci o serie de decrete anti-evreiești care au culminat cu profanarea Templului din Ierusalim și transformarea sa în locaș de cult păgân…”, a explicat Fredi Deac, președintele comunității evreilor din oraș.

Ierusalimul a fost recucerit după trei ani de luptă, altarul profanat din Templu a fost dărâmat, în schimb, zidindu-se unul nou: Templul a fost reinaugurat și redat astfel cultului iudaic – eveniment celebrat și în cadrul Hanuca, a mai explicat Fredi Deac.

De Hanuca se celebrează și minunea dumnezeiască întrupată într-o singură candelă cu ulei sfinţit care a fost găsită într-un colţ al Templului ruinat: o altă minune dumnezeiască, această candelă a ars timp de opt zile, simbolizând astfel, până în zilele noastre, victoria binelui asupra răului, victoria luminii asupra întunericului, victoria vieţii asupra morţii… „Sperăm să putem să celebrăm această sărbătoare și de acum înainte în pace și liniște… La mulți ani, România!”, a mai spus Fredi Deac.

Piese instrumentale klezmer, cântece idiş şi melodii ebraice au fost interpretate astă-seară, în prima zi de Hanuca, de formația klezmer Mazel Tov a Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca, dirijată de Vasile Socea (vioară). Din formația Mazel Tov mai fac parte Sulamita Socea (voce şi tamburină, solista fiind și cea care a rostit rugăciunile înainte de aprinderea primei lumânări de Hanuca), Daniel Șimon (clarinet), Dacian Ceșa-Goje (acordeon), Cristian Goia (contrabass) și Antonela Filip (percuţie).

În final, toți cei prezenți astă seară la sărbătoarea de Hanuca au primit în dar câte un pachețel cu simbolurile acestei sărbători: bănuți de ciocolată, gogoși și câte un titirez…

Un SUPER cadou de Dragobete! acum 30 de minute- Dacă ești încă în căutarea unui cadou de Dragobete, poți respira ușurat! L-ai găsit și se află doar la un click distanță! Unde mai pui că este și impresionant, și reconfortant și sănătos pe deasupra!
Iarna viitoare ne-ncălzim mai ieftin! Ce măsuri se iau pentru lemnele de foc: acum O oră- Ministrul Ioan Deneș a declarat astăzi că se dorește luarea mai multor măsuri de ieftinire a lemnului de foc pentru cetățeni. Astfel, iarna viitoare ne vom încălzi..cu bani mai puțini.
Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? acum 2 ore- Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? Ca și infrastructura școlară, dotările sau finanțarea per elev în cazul bunurilor și serviciilor - problema cade în sarcina primăriilor. Ele trebuie să optimizeze condițiile și să obțină toate avizele și pentru șofer și pentru mașină.
Un bistrițean, pus după gratii pentru 30 de zile, de autoritățile dejene acum 3 ore- Un bistrițean își va petrece următoarea lună în arestul poliției dejene. Acesta a fost pus acolo de către instanță, după ce a încălcat legea în municipiul Dej.
Tânărul cu cuțitul, elev de nota 10 la purtare! UNDE a avut loc incidentul: acum 5 ore- Un incident nemaiîntâlnit a avut loc, ieri, la un liceu din Bistrița. Pentru a clarifica lucrurile în urma unui conflict, un elev și-a amenințat colegul cu un cuțit. Culmea, acesta are nota 10 la purtare și nu a mai făcut probleme până acum. Unde s-a întâmplat și ce riscă liceanul:
Tot mai bine e acasă: Se întorc cu zecile la școală, în Bistrița-Năsăud acum 5 ore- Zeci de copii ai bistrițenilor care muncesc în străinătate se întorc anual să facă școală acasă. În general, nu au întâmpinat probleme majore cu adaptarea la sistemul românesc de educație. Au fost și situații în care copiii au solicitat să se înscrie într-o clasă inferioară.
ȘOCANT: Doi elevi de liceu despărțiți de jandarmi, după ce unul dintre ei a scos un cuțit lung de 18 cm acum 7 ore- Certurile între elevi par să ajungă la un alt nivel. O dispută mai veche se putea termina tragic. Un elev și-a amenințat un coleg de liceu cu acte de violență, în timp ce ținea în mână un cuțit lung de 18 cm.
Un scandal cu nepotul său s-a terminat tragic pentru un bătrân din Bistrița acum 7 ore- Un bătrân de 78 de ani și-a pierdut viața ieri, după o ceartă cu nepotul său. Tragicul eveniment a avut loc într-un apartament din Bistrița. Nenorocirea a fost anunțată chiar de către soția bărbatulu, care a luat parte la întreaga scenă.
Un bărbat din Căian i-a ”rugat” pe judecători să-l trimită la închisoare! acum 23 de ore- Polițiștii au încarcerat ieri un bărbat din localitatea Căianu Mic. Acesta își va petrece următoarele luni după gratii. Motivul? A făcut scandal și apoi a ”forțat” mâna instanței ca să-l trimită la închisoare.
RECORD: Încasări peste așteptări! Cel mai mare număr de spectatori, la „Dacia”! acum O zi- Un adevărat record au înregistrat cei de la Centrul Cultural Dacia, în acest weekend: „De trei ani de zile, de când s-a redeschis cinematograful Dacia, nu au mai fost asemenea vânzări… Iar în weekend, vor rula filme pentru copii, dar și o comedie neagră, în sala de concerte”, ne-a mărturisit cu mândrie managerul cinematografului, Ramona Creța-Bugnar.
Pedeapsă record pentru tânărul din Tîrlișua care a provocat un accident lângă Beclean, în care și-a pierdut viața un taximetrist acum O zi- Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în cazul tânărului din Tîrlișua care a provocat un accident rutier în 2017, în care a murit un taximetrist și au fost rănite alte trei persoane. Judecătorii clujeni nu au fost deloc blânzi cu tânărul, dublând practic pedeapsa stabilită de Judecătoria Beclean.
NOUTĂȚI în anul școlar 2019-2020: Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale acum O zi- Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale în noul an școlar care va începe luni, 9 septembrie: câteva grădinițe s-au desființat, în lipsa umărului necesar de copii, alte școli primare au devenit grădinițe. Numărul de clase  continuă să scadă... 
Cum e să fii „profesor de serviciu” într-o școală din Bistrița, în ziua în care elevii te consideră invizibil… acum O zi- Un experiment amuzant, pus la cale de un profesor de serviciu: „…am fost „profesor de serviciu”. A fost acea zi în care ar fi trebuit să fiu o acritură și să cert elevii. Ziua în care, de regulă, am senzația că sunt invizibilă. Elevii intră în școală, de cele mai multe ori trădând un soi de apatie, trec pe lângă mine și îmi dau IGNORE…” 
Iubești copiii? Vrei să-i scoți din sistemul de protecție al statului? AFLĂ cum poți deveni asistent maternal: acum O zi- Sute de copii sunt prinși în sistemul de protecție al statului. Cea mai ușoră metodă ca aceștia să cunoască ”viața de familie” este cu ajutorul asistenților maternali. Dacă dorești să schimbi viața unui copilaș, DGASPC face un curs de instruire pentru cei interesați:
Pneumonia a mai curmat două vieți! acum O zi- Amenințarea afecțiunilor sezonului rece nu a trecut încă. Deși în județul nostru nu au fost înregistrate decese din cauza gripei, pneumonia continuă să curme vieți. Săpămâna trecută, alți doi pacienți au murit.