Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
FOTO/VIDEO: Cristi din Livezile, din nou prin spitale - la un an de la operație
VIDEO - Din satul lui Coșbuc, în ring. Cum a ajuns o bistrițeancă speranța României la box
OAMENI din Bistriţa-Năsăud. Andrada Moldovan: Nu trebuie să ai bani ca să te îmbraci ok. Trendurile etno sunt depășite...
FOTO: Cel mai frumos mod de a sărbători o zi de naștere. La „Andrei Mureșanu”
FOTO: Azi începe sezonul reducerilor la Relegance și Rinascimeto...!
Se caută tinichigiu auto, operatori și controlori de calitate! Alte oferte de muncă avantajoase:

  582 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015VIDEO: Singurul oraș-stațiune din Bistrița-Năsăud câștigă 0 LEI din turism

10/01/2018 17:25:24 Ana ȘTEFĂNEL  
Poate părea incredibil, însă e cât se poate de adevărat. Sîngeorz-Băi nu câștigă niciun ban la buget din turism, chiar dacă este singurul oraș-stațiune din Bistrița-Năsăud. Bineînțeles, totul pornește de la faptul că stațiunea e, în realitate, în hibernare...

Turismul în Sîngeorz-Băi nu aduce niciun ban la bugetul local. Motivele sunt simple: turiștii nu plătesc taxe de stațiune, iar hotelurile nu plătesc taxă de turism.

Probleme sunt și în ceea ce privește situația stațiunii, care mai există doar cu numele. Singurul lucru rămas este atestatul de stațiune balneo-climaterică a orașului Sîngeorz-Băi. În rest, trebuie refăcute toate demersurile pentru ca Sîngeorz-Băi să ajungă la nivelul la care a fost în trecut.

„Pe partea de turism balnear și balneologie, încă de când am venit și am lucrat pe proiectul SOS, am început colaborarea cu Institutul de Balneoogie, cu Asociația de Balneologie. Este în lucru un studiu de bioclimă pentru că, noi, de când am venit în Primărie, ne raportăm doar la istoric și nu e normal. Institutul s-a bucurat când i-am contactat, să actualizăm tot ce înseamnă studii”, a explicat consilierul primarului Traian Ogâgău, Călina Șestac.

„Ca stațiune, a rămas doar atestatul de stațiune balneo-climaterică. Atât. A trebuit să începem din nou demersurile cu Institutul de Balneologie pentru a ne face un raport, nivelul de ionizare etc. Pe bază de ape, în baza licenței de explorare pe care o avem, s-a început decolmatarea, dar au fost niște probleme acolo. În momentul de față, încasăm 0 lei din turism. Hebe SA, în afară de impozite și taxe locale, nu se percepe taxă de turism pentru stațiunile balneare sau taxe hoteliere”, a completat primarul.

Acesta speră că turismul va fi reabilitat în Sîngeorz-Băi, pornind de la infrastructură pentru a putea fi atrași investitori. Primăria a primit licența de explorare în vederea exploatării celui mai important izvor, izvorul numărul 6. Planul este amenajarea unor scalde pentru cure de băi încălzite cu ape minerale, însă, până acolo, drumul este lung și dificil.

În ceea ce privește situația izvoarelor din Sîngeorz-Băi, acestea sunt în proprietatea statului român, iar societatea Hebe deține licența de explorare pentru o durată de 20 de ani, excepție făcând izvorul nr. 6 - cel mai important, cu cel mai mare debit, însă lăsat în paragină - care a fost preluat de Primăria Sîngeorz-Băi. Culmea este că perioada de 20 de ani de explorare pe care o are Hebe SA începe din momentul publicării contractului în Monitorul Oficial. Acest lucru se așteaptă de 17 ani, iar Hebe SA se folosește de sursele de ape minerale, însă cu anticipație - căci contractul nu e publicat nici azi.

Hotelurile Hebe și Someșul, locurile unde vin turiști, sunt închise acum, urmând să se redeschidă în luna mai. Administrația orașului spune că sezonul estival durează din mai și până în noiembrie.

 

3344 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
09:35 - Fratele Ancuței Cârcu va fi condus pe ultimul drum în Rebrișoara, de un sobor compus din 16 preoți

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro