VIDEO: „Spaima ambroziei”, la plimbare pe șinele Mocăniței Transilvaniei

VIDEO: „Spaima ambroziei”, la plimbare pe șinele Mocăniței Transilvaniei

Voluntarii de la Asociația Mocănița Transilvaniei luptă din răsputeri să readucă la viață trenul cel mic și îngust din Câmpia Transilvaniei. Calea ferată îngustă trebuie întreținută și curățată în permanență de buruieni. De acum totul va fi mai ușor: „Spaima ambroziei” nu iartă nimic din ce îi stă în cale. VEZI invenția voluntarilor care le va ușura munca.

Voluntarii de la Asociația Mocănița Transilvaniei au preluat în administrare de la Statul Român un tronson de cale ferata îngustă pe o lungime de 35 de kilometri, între Teaca (Bistrița-Năsăud) și Râciu (Mureș). Pe acest traseu circulă Mocănița Transilvaniei, trenul cel mic și îngust, pentru care voluntarii luptă din răsputeri să-l readucă la viață.

Printre activitățile de voluntar al Mocăniței Transilvaniei se numără și întreținerea liniei, iar aici intră curățarea vegetației și arbuștilor crescuți în gabaritul șinelor, erbicidare, înlocuire de traverse etc. Fiindcă pe linie nu se circulă în mod constant, iar în piatra din terasament este mult pământ, iarba și buruienile cresc în voie.

Fiind prinși toată vara cu lucrul la depou, cu toate că voluntarii au erbicidat în luna iunie, au fost porțiuni în care buruiana a ajuns și la 1,8 metri înălțime, mai ales în zonele de șes. Inventivi din fire, cei care se ocupă acum de Mocănița Transilvaniei, au găsit soluția în lupta cu buruienile – „Spaima ambroziei”. Este vorba despre „un vehicul feroviar, menit să-și croiască drumul prin vegetația crescută nestingherit pe terasamentul căii ferate”, așa cum scriu cei de la Asociația Mocănița Transilvaniei pe pagina de Facebook.

„Am adaptat o cositoare cu masă (lama din față – n.r.) pe calea ferată. Este o cositoare Rotax Reform de fabricație austriacă, cumpărată de la un unguraș din Odorheiu Secuiesc. Pe urmă am adus-o la Bistrița, iar aici i-am pus roțile de cale ferată. Tatăl unui coleg ni le-a sudat. Mulțumiri lui Marin Oltean pentru sudură și lui Sandu Demeter pentru că a reparat carburatorul.”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Cristi Moldovan, voluntar al Asociației Mocănița Transilvaniei.

„Spaima ambroziei” funcționează ca o cositoare normală. Roțile îi sunt acționate de motor, iar lama taie vegetația din fața ei. Mașinăria a fost adaptată astfel încât la plecare să taie mai mult în partea dreaptă, iar la întoarcere să acopere și cealaltă parte.

Voluntarii plănuiesc să construiască în primăvara anului viitor o instalație de erbicidat performantă, iar „Spaima ambroziei” să iasă doar în plimbare. Numele noului prieten al celor de la Mocănița Transilvaniei pare să aibă legătură cu „Otrava zeilor”, plantă care provoacă alergii grave.

„Numele a venit discutând despre campania de combatere a ambroziei la nivel național, fiind convinși că avem și noi de-a lungul căii ferate (ambrozie – n.r.). Sperăm să nu fie foarte mare nevoie de ea, în sensul că ne dorim ca linia să fie curată după erbicidare. Totuși, când va fi nevoie, scoatem Spaima la ambrozie.”, a mai spus Cristi Moldovan.

Ambrozia sau „Otrava zeilor” este o plantă care provoacă alergii puternice. Se estimează că în România există aproape un jumătate de milion de români alergici la această plantă. Iar polenul său poate fi dus de vânt până la distanțe mari, afectând astfel un număr mult mai mare de persoane.

Planta se poate întâlni în special pe terenurile lăsate de izbeliște, lângă căile ferate sau cursuri de ape, în zone în construcție etc. Despre acest subiect puteți reciti AICI.

Sursa video: Asociația Mocănița Transilvaniei

Ne-au dat prefect defect! Umblă cu limba scoasă… decembrie 12, 2019 - Stimați cetățeni, știm că aveați așteptări mari de la PNL. Nu știm cum să vă zicem, dar... țeapă! Acu', nici să nu-i judecăm aspru. Fac și ei numiri din ce au prin partid. Când a fost să se numească prefectul, altul mai bun ca Dolha n-au găsit. Asta au avut mai bun, asta ne-au dat de prefect! Nu a știut nimeni cum reacționează la bucurii, că Dolha mai mult necaz pe funcții a avut prin partid. Și, uite-l pe Dolha, în momentul solemn al învestirii cu limba pe afară... Ce-o fi pățit? "Egzistă" o explicație!
FOTO/VIDEO. Premii pentru elitele României din Bistriţa-Năsăud: „E mult prea puţin faţă de cât meritaţi!” decembrie 12, 2019 - Sute de elevi, profesori şi părinţi au umplut astă-seară Sala Polivalentă din Bistriţa. Pe acordurile heavy-metal ale celor de la AC/DC, elitele învăţământului din judeţ au fost răsplătite cu premii în bani, diplome şi aplauze. „Este mult prea puţin faţă de cât meritaţi voi cu adevărat…!”
GRAV accident în Livezile! Un pieton a fost lovit de mașină! decembrie 12, 2019 - Accident rutier GRAV în localitatea Livezile. Un pieton a fost lovit de mașină. Echipajele medicale au găsit victima inconștientă.
CRĂCIUN în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeu! decembrie 12, 2019 - Crăciun în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeul Judeţean! Cu tradiții strămoșești, de-o frumusețe aparte, unice, irepetabile. În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărțită, care să unească întreaga comunitate în jurul acelorași valori ancestrale:
Vești bune pentru milioane de români! Crește valoarea tichetelor de masă decembrie 12, 2019 - Conform unui proiect legislativ propus recent, valoarea unui tichet de masă va crește și va ajunge la 20 de lei. Șansele ca noua valoare să devină realitate sunt foarte mari.
Poliția confirmă! Un minor de 16 ani este bănuit de atacul cu cuțitul din supermarket decembrie 12, 2019 - Inspectoratul de Poliție Județean confirmă faptul că un elev de liceu este bănuit pentru atacul violent de ieri dintr-un supermarket din municipiu. Momentan, adolescentul este audiat de oamenii legii.
CONTROALE la Teaca! CE au descoperit oamenii legii și reprezentanții DGASPC decembrie 12, 2019 - O acțiune comună a polițiștilor, jandarmilor și reprezentanților Protecției Copilului nu s-a lăsat fără ”rezultate”. Zeci de persoane și mașini au fost verificate. O minoră dispărută a fost găsită, au fost prinși elevi ce chiuleau de la ore și s-au aplicat amenzi.
Iana OPTIC. Povestea fetei pe care ochelarii au făcut-o să se îndrăgostească de Bistrița decembrie 12, 2019 - Povestea Iana OPTIC începea la Bistrița în urmă cu fix 15 ani. Pe atunci, Iana Mureșan îl însoțea în oraș pe soțul ei, care era distribuitor al unor mărci de rame și ochelari de vedere. Totuși, în orașelul superb, cochet, cu mașini scumpe și vile impunătoare,  nu se vindeau deloc ramele și lentilele de calitate, cei care ofereau astfel de servicii alegând întotdeauna produsele cele mai ieftine, singurele pe care păreau să le cumpere bistrițenii. Iana era convinsă că femeile frumoase și domnii eleganți din oraș ar fi ales și ceva mai frumos, mai de calitate, dar nu aveau de unde. Și așa s-a născut magazinul de pe pietonal Iana OPTIC, care, de 15 ani, face ochelari pe toate gusturile și pentru toate buzunarele. 
FOTO: Ce cadou a primit primarul Crețu de la localnicii din Slătinița decembrie 12, 2019 - Ședința de Consiliu local a început cu… Un moment mai aparte. Localnicii din Slătinița au trimis un cadou primarului Crețu in semn de… revoltă. CE a primit edilul: Scandalul dintre primarul Crețu și localnicii nemulțumiți din Slătinița continuă și în prag de sărbători. Ședința de Consiliu Local a început cu un cadou “special” pentru primar....
A început operațiunea PORCUL! Șoferii prinși cu porcul în mașină riscă amenzi și pot rămâne fără animal. VEZI despre ce e vorba: decembrie 12, 2019 - Poliția Română și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au început acțiunea PORCUL! Toți cei care vor fi prinși cu porcul în portbagaj riscă să rămână fără el. VEZI ce se întâmplă:
VIDEO: Obiectivele anului 2020, la Zagra. Primarul Dumitru Buşcoiu: „Am fost zgârcit, nu am făcut risipă” decembrie 12, 2019 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean, primarul din Zagra, Dumitru Buşcoiu, a recunoscut că a fost cam „zgârcit". A reuşit să facă şi economii şi să cumpere din bugetul local mai multe utilaje. Care este obiectivul său pentru anul 2020:
Ce avere a adunat fostul prefect Ovidiu Frenț: acțiuni și dividende de sute de mii de lei decembrie 12, 2019 - Ovidiu Frenț a părăsit ieri Instituția Prefectului, după ce a condus-o timp de aproape trei ani. Venit din mediul privat, fostul prefect se poate lăuda cu o casă, un apartament, dividende și acțiuni în valoare de sute de mii de lei.
FOTO/VIDEO: Iată vin colindători! Pe ulițele din Căian! Adună bunuri pe care le duc apoi celor nevoiași! decembrie 12, 2019 - O colindă mai specială va răsuna mâine după-masă pe ulițele din Căian. Colindătorii vor încânta cu glasurile lor. Și așteaptă în schimb produse neperisabile, îmbrăcăminte, etc. Nu pentru ei. Ci pentru cei mai nefericiți de la Centrele de copiii sau bătrâni. Sau alți nevoiași. 
FOTO: Accident pe strada Libertății din municipiu decembrie 12, 2019 - Două persoane au nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost implicate într-un accident. Evenimentul rutier a avut loc pe strada Libertății din municipiu. 
Aquabis: Două străzi din Beclean rămân azi fără apă potabilă decembrie 12, 2019 - Două străzi din Beclean rămân azi fără apă potabilă, anunţă cei de la Aquabis. Cât durează remedierea defecţiunii: