VIDEO: „Spaima ambroziei”, la plimbare pe șinele Mocăniței Transilvaniei

VIDEO: „Spaima ambroziei”, la plimbare pe șinele Mocăniței Transilvaniei

Voluntarii de la Asociația Mocănița Transilvaniei luptă din răsputeri să readucă la viață trenul cel mic și îngust din Câmpia Transilvaniei. Calea ferată îngustă trebuie întreținută și curățată în permanență de buruieni. De acum totul va fi mai ușor: „Spaima ambroziei” nu iartă nimic din ce îi stă în cale. VEZI invenția voluntarilor care le va ușura munca.

Voluntarii de la Asociația Mocănița Transilvaniei au preluat în administrare de la Statul Român un tronson de cale ferata îngustă pe o lungime de 35 de kilometri, între Teaca (Bistrița-Năsăud) și Râciu (Mureș). Pe acest traseu circulă Mocănița Transilvaniei, trenul cel mic și îngust, pentru care voluntarii luptă din răsputeri să-l readucă la viață.

Printre activitățile de voluntar al Mocăniței Transilvaniei se numără și întreținerea liniei, iar aici intră curățarea vegetației și arbuștilor crescuți în gabaritul șinelor, erbicidare, înlocuire de traverse etc. Fiindcă pe linie nu se circulă în mod constant, iar în piatra din terasament este mult pământ, iarba și buruienile cresc în voie.

Fiind prinși toată vara cu lucrul la depou, cu toate că voluntarii au erbicidat în luna iunie, au fost porțiuni în care buruiana a ajuns și la 1,8 metri înălțime, mai ales în zonele de șes. Inventivi din fire, cei care se ocupă acum de Mocănița Transilvaniei, au găsit soluția în lupta cu buruienile – „Spaima ambroziei”. Este vorba despre „un vehicul feroviar, menit să-și croiască drumul prin vegetația crescută nestingherit pe terasamentul căii ferate”, așa cum scriu cei de la Asociația Mocănița Transilvaniei pe pagina de Facebook.

„Am adaptat o cositoare cu masă (lama din față – n.r.) pe calea ferată. Este o cositoare Rotax Reform de fabricație austriacă, cumpărată de la un unguraș din Odorheiu Secuiesc. Pe urmă am adus-o la Bistrița, iar aici i-am pus roțile de cale ferată. Tatăl unui coleg ni le-a sudat. Mulțumiri lui Marin Oltean pentru sudură și lui Sandu Demeter pentru că a reparat carburatorul.”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Cristi Moldovan, voluntar al Asociației Mocănița Transilvaniei.

„Spaima ambroziei” funcționează ca o cositoare normală. Roțile îi sunt acționate de motor, iar lama taie vegetația din fața ei. Mașinăria a fost adaptată astfel încât la plecare să taie mai mult în partea dreaptă, iar la întoarcere să acopere și cealaltă parte.

Voluntarii plănuiesc să construiască în primăvara anului viitor o instalație de erbicidat performantă, iar „Spaima ambroziei” să iasă doar în plimbare. Numele noului prieten al celor de la Mocănița Transilvaniei pare să aibă legătură cu „Otrava zeilor”, plantă care provoacă alergii grave.

„Numele a venit discutând despre campania de combatere a ambroziei la nivel național, fiind convinși că avem și noi de-a lungul căii ferate (ambrozie – n.r.). Sperăm să nu fie foarte mare nevoie de ea, în sensul că ne dorim ca linia să fie curată după erbicidare. Totuși, când va fi nevoie, scoatem Spaima la ambrozie.”, a mai spus Cristi Moldovan.

Ambrozia sau „Otrava zeilor” este o plantă care provoacă alergii puternice. Se estimează că în România există aproape un jumătate de milion de români alergici la această plantă. Iar polenul său poate fi dus de vânt până la distanțe mari, afectând astfel un număr mult mai mare de persoane.

Planta se poate întâlni în special pe terenurile lăsate de izbeliște, lângă căile ferate sau cursuri de ape, în zone în construcție etc. Despre acest subiect puteți reciti AICI.

Sursa video: Asociația Mocănița Transilvaniei

VIDEO: Investiţii masive şi proiecte de sute de mii de euro, la Valea Vinului! octombrie 21, 2019 - „Investiţiile care au început în Valea Vinului încă din acest an se referă la apă şi canalizare, dar şi la asfaltarea drumului Rodna – Valea Vinului şi introducerea unei zone de promenadă dar şi a unei piste de biciclete… ”
Aquabis: Se sistează apa rece în Beclean şi Coldău octombrie 21, 2019 - Astăzi,  21 octombrie 2019, se va sista TOTAL   furnizarea apei reci în localitatea Beclean, cartierul Beclenuț și Coldău.
Produsele din pește de la Romuli au ajuns în prima alimentară ca odinioară dedicată produselor tradiționale octombrie 21, 2019 - Pe lista aleasă pe sprânceană de prima alimentară ca odinioară dedicată produselor tradiționale din București și-au făcut loc și produsele din pește de la Romuli, disponibile până acum doar la târguri și la piața locală din weekend de lângă Biserica Evanghelică.
POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea: