VIDEO. Ștefan Mandachi, la Bistrița: „Nu e nevoie să îți ierți călăul, ca să fii un erou. E suficient să faci un pas”

VIDEO. Ștefan Mandachi, la Bistrița: „Nu e nevoie să îți ierți călăul, ca să fii un erou. E suficient să faci un pas”

A fost vedeta serii, zilele trecute, la Bistrița, la prima conferință TEDx din oraș. Oamenii au venit cu sutele să-l cunoască pe Ștefan Mandachi din Suceava – celebrul autor al protestului #șîeu – omul de afaceri de succes care a reușit să mobilizeze o țară întreagă într-un protest fără precedent, focalizat pe nevoia concretă de autostrăzi în Moldova și, implicit în România.

Oamenii au venit cu sutele să-l vadă pe omul de afaceri dispus să lupte cu sistemul – pentru ei sau în locul lor: omul capabil să-i îngenuncheze pe politicieni și să demonstreze că vocea fiecăruia poate să facă diferența printr-o campanie care a avut ecouri sociale majore. Zeci de mii de companii și milioane de români s-au solidarizat cu demersul inițiat de Ștefan Mandachi.

Am înțeles că nu am fost singurul care am suferit… Dar asta nu mi-a ajuns

Dar Ștefan Mandachi nu a vrut să vorbească la Bistrița despre autostrăzi. Ci despre durerea care îl macină de când a murit mama sa, acum opt luni de zile.

O durere suficient de sfâșietoare încât să-l determine să evadeze în lumea largă, pentru a se convinge că și alții au suferit la fel de mult ca el. O durere care l-a azvârlit într-o stare de cruntă depresie și care l-a pus pe drumuri sute de kilometri:

Copii mutilați, bătrâni uciși, violuri în masă… La Sarajevo am înțeles că au fost oameni care au suferit torturi la care nu îmi imaginam că se poate ajunge… Am făcut comparații… Am înțeles că nu am fost singurul care am suferit… Dar asta nu mi-a ajuns… Am vrut să ajung în punctul cel mai groaznic al Europei. La Auschwitz…”, a povestit Ștefan Mandachi la Bistrița, amintind și de oribilele experimente pe care Mengel le-a făcut pe copiii gemeni evrei.

Iertarea – singura soluție…?

Unul dintre supraviețuitorii acelor torturi – Eva Mozes Kor, pe care Ștefan Mandachi a întâlnit-o la Auschwitz – a fost cea care l-a inspirat și l-a convins că trebuie să iasă din starea de victimă, cu faimoasele cuvinte „I don’t want to be a victim for the rest of my life…”, alegând să-și ierte torționarii…

Cei mai mulți dintre noi suntem specialiști în victimizare… Ulterior, când am revenit în țară, la o conferință, i-am anunțat pe participanții de acolo că cel puțin într-un domeniu al vieții mele, în care m-am victimizat timp de 15 ani, vreau să fac un pas, care, în opinia mea, va conta. Măcar în domeniul rutier – în care eram frustrat de ani de zile că nu pot să circul fără să-mi pun viața în pericol pe drumuri… Din punctul meu de vedere, în acest domeniu al autostrăzilor eu am sărit din categoria victimelor, în cea a non-victimelor…”, a mai spus Ștefan Mandachi la Bistrița.

Nu e nevoie să îți ierți călăul sau asupritorul ca să fii un erou. Nu e nevoie să faci lucruri enorme, lucruri majore. E suficient să faci un pas infim, un pas de furnică… pe care eu cred că l-am făcut. Am făcut acel metru de autostradă, din pură convingere…”, a conchis Ștefan Mandachi.

Nici cel mai frumos, nici cel mai corect, nici cel mai fericit om…

În luna februarie, Ștefan Mandachi a lansat un atac împotriva liderilor pe care i-a avut România din 1990, pe care îi consideră vinovați că regiunea Moldova nu are niciun metru de autostradă.

Într-o postare pe blogul personal se caracterizează: „Nu fac politică, nu sunt activist, nu fac parte din nicio organizație sau mișcare. Sunt Ștefan Mandachi. Nici cel mai frumos, nici cel mai corect, nici cel mai fericit om…

A printat cinci milioane de afișe personalizate „România vrea autostrăzi” pe care le-a distribuit în toate restaurantele pe tăvile de servire. A tipărit mai multe milioane de șervețele cu același imprimeu „România vrea autostrăzi” și câteva sute de mii de stikere pentru mașini. A inițiat campania „Șîeu” ca un manifest împotriva lipsei de autostrăzi din Moldova.

Cine este Ștefan Mandachi…

Ștefan Mandachi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat un masterat în Științe Penale în cadrul aceleiași universități. Din 2009 face parte din Baroul Suceava ca avocat definitiv.

În primii ani după terminarea facultății a profesat ca avocat, însă a continuat în paralel și alte activități antreprenoriale pe care le începuse din timpul facultății.

În 2012 a deschis un restaurant cu servire rapidă, fiind provocat de potențialul pieței cu carne rotisată. A configurat un nou concept de restaurant cu specific grecesc, restaurantul Spartan. La începutul lui 2019 Spartan avea deschise 41 restaurante, fiind pe locul trei în categoria restaurantelor tip fast-food după McDonalds și KFC.

Ștefan Mandachi are un număr de peste 1000 angajați, cifra de afaceri anuală a companiilor principale ajungând la 15,6 milioane euro în 2018.

În 2016 a urmat timp de nouă săptămâni cursurile intensive de cinematografie în cadrul școlii de film New York Film Academy, din Los Angeles California. A regizat filmul de scurtmetraj „The Little Truth” care a fost selecționat în mai multe festivaluri de film.

În 2019 a fondat alături de fratele său geamăn Asociația Umanitară Jeni Mandachi, în memoria mamei sale care a murit în 2018. Asociația finanțează cazuri umanitare și legate de adopția câinilor fără stăpân. În numele fundației ține conferințe și seminarii pentru elevi și studenți care au ca scop descoperirea vocației.

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 12 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 14 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 15 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 16 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 16 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 17 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 17 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 18 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 19 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 20 de ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 21 de ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 21 de ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum O zi - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.