VIDEO. Ștefan Mandachi, la Bistrița: „Nu e nevoie să îți ierți călăul, ca să fii un erou. E suficient să faci un pas”

VIDEO. Ștefan Mandachi, la Bistrița: „Nu e nevoie să îți ierți călăul, ca să fii un erou. E suficient să faci un pas”

A fost vedeta serii, zilele trecute, la Bistrița, la prima conferință TEDx din oraș. Oamenii au venit cu sutele să-l cunoască pe Ștefan Mandachi din Suceava – celebrul autor al protestului #șîeu – omul de afaceri de succes care a reușit să mobilizeze o țară întreagă într-un protest fără precedent, focalizat pe nevoia concretă de autostrăzi în Moldova și, implicit în România.

Oamenii au venit cu sutele să-l vadă pe omul de afaceri dispus să lupte cu sistemul – pentru ei sau în locul lor: omul capabil să-i îngenuncheze pe politicieni și să demonstreze că vocea fiecăruia poate să facă diferența printr-o campanie care a avut ecouri sociale majore. Zeci de mii de companii și milioane de români s-au solidarizat cu demersul inițiat de Ștefan Mandachi.

Am înțeles că nu am fost singurul care am suferit… Dar asta nu mi-a ajuns

Dar Ștefan Mandachi nu a vrut să vorbească la Bistrița despre autostrăzi. Ci despre durerea care îl macină de când a murit mama sa, acum opt luni de zile.

O durere suficient de sfâșietoare încât să-l determine să evadeze în lumea largă, pentru a se convinge că și alții au suferit la fel de mult ca el. O durere care l-a azvârlit într-o stare de cruntă depresie și care l-a pus pe drumuri sute de kilometri:

Copii mutilați, bătrâni uciși, violuri în masă… La Sarajevo am înțeles că au fost oameni care au suferit torturi la care nu îmi imaginam că se poate ajunge… Am făcut comparații… Am înțeles că nu am fost singurul care am suferit… Dar asta nu mi-a ajuns… Am vrut să ajung în punctul cel mai groaznic al Europei. La Auschwitz…”, a povestit Ștefan Mandachi la Bistrița, amintind și de oribilele experimente pe care Mengel le-a făcut pe copiii gemeni evrei.

Iertarea – singura soluție…?

Unul dintre supraviețuitorii acelor torturi – Eva Mozes Kor, pe care Ștefan Mandachi a întâlnit-o la Auschwitz – a fost cea care l-a inspirat și l-a convins că trebuie să iasă din starea de victimă, cu faimoasele cuvinte „I don’t want to be a victim for the rest of my life…”, alegând să-și ierte torționarii…

Cei mai mulți dintre noi suntem specialiști în victimizare… Ulterior, când am revenit în țară, la o conferință, i-am anunțat pe participanții de acolo că cel puțin într-un domeniu al vieții mele, în care m-am victimizat timp de 15 ani, vreau să fac un pas, care, în opinia mea, va conta. Măcar în domeniul rutier – în care eram frustrat de ani de zile că nu pot să circul fără să-mi pun viața în pericol pe drumuri… Din punctul meu de vedere, în acest domeniu al autostrăzilor eu am sărit din categoria victimelor, în cea a non-victimelor…”, a mai spus Ștefan Mandachi la Bistrița.

Nu e nevoie să îți ierți călăul sau asupritorul ca să fii un erou. Nu e nevoie să faci lucruri enorme, lucruri majore. E suficient să faci un pas infim, un pas de furnică… pe care eu cred că l-am făcut. Am făcut acel metru de autostradă, din pură convingere…”, a conchis Ștefan Mandachi.

Nici cel mai frumos, nici cel mai corect, nici cel mai fericit om…

În luna februarie, Ștefan Mandachi a lansat un atac împotriva liderilor pe care i-a avut România din 1990, pe care îi consideră vinovați că regiunea Moldova nu are niciun metru de autostradă.

Într-o postare pe blogul personal se caracterizează: „Nu fac politică, nu sunt activist, nu fac parte din nicio organizație sau mișcare. Sunt Ștefan Mandachi. Nici cel mai frumos, nici cel mai corect, nici cel mai fericit om…

A printat cinci milioane de afișe personalizate „România vrea autostrăzi” pe care le-a distribuit în toate restaurantele pe tăvile de servire. A tipărit mai multe milioane de șervețele cu același imprimeu „România vrea autostrăzi” și câteva sute de mii de stikere pentru mașini. A inițiat campania „Șîeu” ca un manifest împotriva lipsei de autostrăzi din Moldova.

Cine este Ștefan Mandachi…

Ștefan Mandachi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat un masterat în Științe Penale în cadrul aceleiași universități. Din 2009 face parte din Baroul Suceava ca avocat definitiv.

În primii ani după terminarea facultății a profesat ca avocat, însă a continuat în paralel și alte activități antreprenoriale pe care le începuse din timpul facultății.

În 2012 a deschis un restaurant cu servire rapidă, fiind provocat de potențialul pieței cu carne rotisată. A configurat un nou concept de restaurant cu specific grecesc, restaurantul Spartan. La începutul lui 2019 Spartan avea deschise 41 restaurante, fiind pe locul trei în categoria restaurantelor tip fast-food după McDonalds și KFC.

Ștefan Mandachi are un număr de peste 1000 angajați, cifra de afaceri anuală a companiilor principale ajungând la 15,6 milioane euro în 2018.

În 2016 a urmat timp de nouă săptămâni cursurile intensive de cinematografie în cadrul școlii de film New York Film Academy, din Los Angeles California. A regizat filmul de scurtmetraj „The Little Truth” care a fost selecționat în mai multe festivaluri de film.

În 2019 a fondat alături de fratele său geamăn Asociația Umanitară Jeni Mandachi, în memoria mamei sale care a murit în 2018. Asociația finanțează cazuri umanitare și legate de adopția câinilor fără stăpân. În numele fundației ține conferințe și seminarii pentru elevi și studenți care au ca scop descoperirea vocației.

Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.
Cristina Iurișniți este “puţin dezamăgită” de cele apărute în presă de Dan Barna. Cum le afectează șansele prezidențiale octombrie 19, 2019 - Scandalul izbucnit în jurul liderului și candidatului USR-Plus la președinția României, Dan Barna, nu aduce liniște în USR, replici ale seismului fiind percepute și la Bistrița. În acest context, deputatul bistrițean Cristina Iurișniți a pecizat că e ”puțin dezamăgită” de cele apărute în presă despre Dan Barna și unele contracte pe fonduri europene implementate de firme controlate de liderul USR.
Aquabis: Avarie, la conducta de distribuție a apei, în Ilva Mică octombrie 19, 2019 - O avarie s-a produs ieri seară în Ilva Mică, la conducta de distribuție a apei. Din această cauză, cei de la Aquabis au fost nevoiţi să sisteze apa potabilă în localitate.
Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.