VIDEO: Târgul Mare al Bistriţei – deschis oficial! Mesaj din Parlamentul României

VIDEO:  Târgul Mare al Bistriţei – deschis oficial! Mesaj din Parlamentul României

Exact acum 666 de ani, adică în anul de graţie 1353 – pe aceste meleaguri se organiza prima ediţie a Târgului Mare al Bistriţei, într-o zi de sărbătoare a Sfântului Bartolomeu. Evenimentul a marcat deschiderea unui excelent traseu de dezvoltare pentru Bistriţa – a precizat primarul Ovidiu Creţu.

În numai câteva decenii, cetatea Bistriţei de atunci avea să devină un important centru comercial al zonei, a mai punctat primarul Ovidiu Creţu, în cadrul ceremoniei de deschidere oficială a Târgului Mare al Bistriţei.

Deschiderea oficială a Târgului Mare s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Primăriei. „Vă urez tuturor bun venit la sărbătoarea oraşului nostru! Sper să petreceţi clipe frumoase în aceste zile şi să profitaţi din plin de evenimentele la care vă invităm să fiţi parte…!”, a mai precizat primarul Ovidiu Creţu.

La eveniment au participat şi reprezentanţii oraşelor înfrăţite cu Bistriţa: primarul din Besançon, primarul din Herzogenrath, viceprimarul din Zielona Gora şi o delegaţie a Asociației Sașilor Bistrițeni din Germania și Austria, HOG Bistritz-Nosen, reprezentată de Hans Franchy.

Din partea Parlamentului României, a participat senatorul Ioan Simionca. Politicianul a transmis şi un mesaj pentru bistriţenii aflaţi în sărbătoare:

Trei dintre bursierii Nosa care fac cinste oraşului au participat, de asemenea la ceremonie. Invitaţi au fost şi pompierii din Herzogenrath, aflaţi într-o vizită de lucru la colegii lor bistriţeni.

Primarul Ovidiu Creţu a mai anunţat că diseară, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, va avea loc şi ceremonia de decernare a titlurilor de Cetăţean de Onoare al Bistriţei – doctorului Gavrilaş Mureşan de la Sanovil şi profesorului Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”.

Programul Târgului Mare al Bistriţei continuă astăzi cu manifestări sportive şi un concert simfonic extraordinar, pe Pietonalul Liviu Rebreanu:

Sâmbătă 24 august

Orele 9:30 – 16:00, Sala CSM – Concurs de șah

Orele 12:00 – 16:00, Ștrandul municipal Codrişor – Jocuri şi diverse demonstrații sportive

Orele 10:00 – 12:00, Pădurea Schullerwald – Întreceri sportive

Ora 12:00, Centrul Comunitar pentru Tineret – Vernisaj expoziţie filatelică

Ora 18:00, Complexul de agrement Heidenfeld

Spectacol folcloric susținut de: ansamblul „Cununița”, ansamblul „Măgura Șieului”, Silvia Ivan, Marioara Dragotă, Ileana Melean, Emilia Popdeac, Crina Bertel, Crina și Alecsia Prața, Cristian Pomohaci

Ora 19:00, Scenă Pietonal

Concert simfonic susținut de Noua Orchestră Transilvană, dirijor Romeo Râmbu,

Soliști Luiza Nancu – violoncel și Petrica Nancu – trompetă.

Duminică 25 august

Orele 9:30 – 13:00, Sala CSM

Concurs de șah

Orele 12:00 – 16:00, Parcul municipal

Joc de șah în aer liber

Orele 12:00 – 16:00, Ștrandul municipal Codrişor

Jocuri şi diverse demonstrații sportive

Ora 18:00, Complexul de agrement Heidenfeld

Spectacol folcloric susținut de: ansamblul „Cununa de pe Someș”, Teodora Simionca, Anton Todică, Cornelia Hoha, Marian Predescu, Virginia Bugnar, Marioara Sigheartău, Petre Petruse, Marius Ciprian Pop

Ora 19:00, Scenă Pietonal

Eduard Sanda, Vescan, Mira, The Motans

Cum a ajuns un artist bistrițean să „dea o față nouă” unei clădiri dintr-un oraș istoric belgian decembrie 11, 2019 - Un tânăr artist din Bistrița, care lucrează ca tatuator în orașul belgian Bastogne a ajuns să dea o față nouă unei clădiri din centrul orașului, opera de artă fiind dedicată marcării a 75 de ani de la bătălia dintre trupele U. S Airborne 101 și trupele germane din Al Doilea Război Mondial. Cristian, un tânăr...
Doi elevi de liceu s-au ales cu dosare penale pentru ”cadoul” de sub brad și distracția din pauză decembrie 11, 2019 - Un elev de clasa a X-a a ales o distracție mai aparte în pauza dintre ore. Iar un altul, a pus un cadou mai neobișnuit sub bradul din clasă. Amândoi s-au ales cu dosare penale. Chiar și părinții unui pici de 9 ani s-au ales cu amendă pentru ”joaca” pruncului lor.
Aquabis: Două străzi din Bistriţa rămân azi fără apă potabilă decembrie 11, 2019 - Două străzi din Bistriţa rămân azi fără apă potabilă, anunţă cei de la Aquabis. Cât durează remedierea defecţiunii:
AgroInvest – LAM – Creditul pentru agricultorii mici și mari, care au nevoie de bani pentru a cumpăra teren, animale sau utilaje agricole decembrie 11, 2019 - Dacă ești agricultor și vrei să-ți modernizezi grajdul, să crești şeptelul, parcul de maşini agricole sau poate căuți soluţii pentru finanţarea unui proiectului cu fonduri UE, deja aprobat, ori ai nevoie de surse de finanţare pentru cumpărarea materiei prime, atunci caută-i pe cei de la LAM Microcredit, în Bistrița, str. Piața Centrală, nr. 25, cu acces din strada Dornei. Au tot felul de soluții financiare pentru agricultorii sau fermierii mai mici sau mai mari!
Rostul de dimineaţă: Bătaie de joc sau neglijenţă…?!? Autorităţile locale au „uitat” să pună luminiţe peste simbolul oraşului…! decembrie 11, 2019 - Frustrare. Furie. Protest. Tristeţe. Neglijenţă...?!? Ce-a fost în mintea lor...?! L-a faultat suficient istoria. Acum îl faultează şi autorităţile locale ? Să fie o simplă coincidenţă ? O nefericită scăpare?  
Premiile municipiului Bistriţa se decernează vineri, la Palatul Culturii decembrie 10, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița” se vor decerna vineri, 13 decembrie, la Palatul Culturii din Bistriţa, în cadrul unei ceremonii festive.
După 30 de ani: Fotografii DOCUMENT şi obiecte din perioada comunistă, într-o expoziţie de excepţie, la Arhive decembrie 10, 2019 - Se împlinesc în curând 30 de ani de la Revoluţia Română. Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud organizează o expoziţie foto-documentară de excepţie.
Elevii Liceului Sanitar donează sânge pentru a salva vieți decembrie 10, 2019 - Mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Sanitar, ajutați și susținuți de profesori,  organizează în aceste zile campania „Donând dăruim o șansă la viață”. Campania  a debutat astăzi și va continua și în zilele următoare.
O elevă de clasa a V-a din Beclean, a III-a cea mai bună la Taekwondo în Europa decembrie 10, 2019 - Recent a avut loc Campionatul European de Taekwondo pentru copii. O elevă din Beclean a reușit să cucerească medalia de bronz. Ana Luiza Bindea face zilnic naveta la Bistrița pentru a se antrena.  
Bistrițeanul acuzat de țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie dezminte acuzațiile decembrie 10, 2019 - Într-un drept la replică, bistrițeanul acuzat de o conațională că ar fi dat țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie, dezminte acuzațiile, susținând că i-ar fi plătit femeii peste 50.000 de lire.
FOTO/VIDEO – Ce înseamnă 10 ani de SMURD? Peste 82.000 de solicitări și 212 persoane readuse la viață decembrie 10, 2019 - SMURD a sărbătorit astăzi 10 ani de activitate la Bistrița. În acest deceniu de funcționare, SMURD a răspuns la nu mai puțin de 82.489 de solicitări, iar medicii și paramedicii de pe echipajele de prim ajutor sau terapie intensivă mobilă au readus practic la viață 212 persoane.
Județul are un nou prefect: prim vice-președintele PNL BN, Stelian Dolha! decembrie 10, 2019 - S-ar părea că s-a luat decizia privind numirea noului prefect de Bistrița Năsăud. Funcția îi va fi dată lui Stelian Dolha, în prezent prim vice-președinte al PNL BN. Acesta s-ar afla în drum spre București pentru instruirea necesară.
În premieră, la Bistriţa: Recital extraordinar la două piane, susținut de Eduard Kunz și profesorul său, Andrei Diev decembrie 10, 2019 - Reputatul pianist Eduard Kunz revine la Sinagoga din Bistriţa, într-un recital extraordinar! În premieră pentru oraşul nostru, Eduard Kunz va fi însoţit de profesorul şi mentorul său – pianistul Andrei Diev.
Prea puțini copii! O școală se desființează! O grădiniță își schimbă programul de funcționare! decembrie 10, 2019 - Natalitatea este în scădere! Iar lucrul acesta se răsfrânge și asupra sistemului educațional. Mai exact, numărul redus de copii a dus la desființarea unei școli. Iar o grădiniță își schimbă programul de funcționare. Cheltuielile sunt prea mari pentru cei câțiva copii care stau până la sfârșitul programului.
Salvați-le mama! Doi copii vă așteaptă la Centru de Transfuzii! decembrie 10, 2019 - ASTĂZI aveți ocazia să faceți o faptă bună! Mămica a doi copii a fost diagnosticată cu leucemie. Aceștia au postat pe Facebook o rugăminte: să mergeți astăzi să donați sânge. Iar ei vă vor aștepta la Centru de Transfuzii Bistrița ca să vă mulțumească.