VIDEO: Toată familia – pe scenă, la Bistrița!

VIDEO:  Toată familia – pe scenă, la Bistrița!

După mai bine de 10 ani de absență, unul dintre cei mai importanți muzicieni români ai momentului a revenit la Bistrița, într-o formulă inedită, urcând pe scenă cu toată familia sa: a fost o seară spectaculoasă și un concert minunat care i-a cucerit pe melomanii din Bistrița cu câteva surprize muzicale.

 

Clasic la puterea a treia se intitulează turneul naţional inițiat de reputatul violoncelist Marin Cazacu, familia și partenerii lor – de care s-au bucurat și melomanii bistrițeni, vineri seara, când au avut parte de un concert excepțional, la Sinagogă. Violoncelistul Marin Cazacu i-a invitat în faţa publicului, pe scenă și pe copiii săi – violonista Iulia Cazacu și violoncelistul Ștefan Cazacu, dar și pe soția sa – o formulă inedită, adaptată anului aniversar al Centenarului ca repertoriu, o îmbinare sonoră cât se poate de prietenoasă şi atractivă pentru melomanii din Bistrița. Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură, i-a prezentat pe cei patru muzicieni în termeni elogioși, amintind că Marin Cazacu a mai concertat la Bistrița, acum 10 ani.

Familia de muzicieni Cazacu, mai exact Cazacu String Trio, și-a cucerit publicul la Sinagogă, interpretând cu virtuozitate și sensibilitate, partituri celebre din Vivaldi (La Folia  pentru vioară şi 2 violoncele), Tomaso Albinoni (celebrul Adagio, într-un aranjament pentru vioară şi 2 violoncele), Jean Baptiste Barrière (Sonata à deux pentru 2 violoncele), Mozart (două menuette din cvartetele în La major şi Re major  pentru flaut, vioară şi 2 violoncele), Gioacchino Rossini (Sonata à quattro nr. 1 pentru flaut, vioară şi 2 violoncele), Ciprian Porumbescu (Balada), Constantin Dimitrescu (Dans ţărănesc), Gabriel Faure (Piesă de concurs), Cornelia Tăutu (Consonanțe pentru vioară, flaut şi 2 violoncele, o lucrare compusă special pentru familia Cazacu), Liviu Dănceanu (CA ZACUsca pentru 2 violoncele – o altă lucrare dedicată lui Marin și Ștefan Cazacu), Győrgy Ligeti (Baladă şi Joc), Händel/Halvorsen/Cazacu (Passacaglia pentru vioară și violoncel), seara culminând cu piesa lui George Enescu – Trio Aubade pentru vioară şi 2 violoncele.

Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucureşti, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu, fiind laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori, iar din 1992, Marin Cazacu predă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1999, a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august 1881). În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, în 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu Suma cum laude, susţinând lucrarea Concertele pentru violoncel şi orchestră în creaţia românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu, iar în 2017 a primit Ordinul Steaua Italiei. Înregistrările sale discografice pentru ElectrecordOlympiaBMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni apariţiile sale au fost comentate entuziast de public şi de presă. Din anul 2014 este manager al Centrului National de Arta „Tinerimea Romana” si in conducerea Federatiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).

Constanţa Cazacu a început studiul flautului la Şcoala de muzica nr. 5 din Bucureşti cu prof. Aurel Ganţolea, a urmat apoi Liceul de muzică „Dinu Lipatti” cu prof. Virgil Opriţoiu şi a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca la clasa cunoscutului flautist Gavril Costea. După experienţa artistică obţinută din colaborarea sa cu Cvintetul de suflători al Academiei de muzică, împreună cu care a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, Constanţa Cazacu a susţinut concerte şi recitaluri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Satu-Mare, Craiova, Ploieşti, în Germania, Cehia, Italia şi Japonia.

Din 1990 este membră a Orchestrei de Camera Radio şi în această calitate a concertat cu succes atât în ţară cât şi în străinatate în : Italia, Germania, Spania, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Franţa etc. Susține anual recitaluri alături de familia sa (violonceliştii Marin Cazacu şi Ştefan Cazacu şi violonista Iulia Adriana Cazacu), colaborând, ca solistă cu dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emil Simon, Ludovic Bacs, I. Ionescu-Galati, Erwin Acel, Cristian Brancusi și Kazuhiko Ishi.

Ștefan Cazacu este considerat printre cei mai talentați violonceliști ai generației sale, ducând mai departe tradiția familiei și a școlii muzicale româneşti. Născut la 23 ianuarie 1994 la București, a îndrăgit același instrument ca și tatăl său, Marin Cazacu, începând să-l studieze de la vârsta de 6 ani. A continuat studiul la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Răzvan Suma, iar în prezent la prestigioasa „Universität für Musik und darstellende Kunst” din Viena. Ștefan Cazacu este laureat al multor concursuri naționale și internaționale, fiind reprezentantul României la prestigiosul concurs „Eurovision Young Musician”, câștigând finala națională. Tânărul violoncelist a susținut recitaluri în țară și în străinătate alături de dirijori ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal sau Theo Wolters şi colaborând cu trei dintre marile orchestrele din București: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

Iulia Adriana Cazacu este  masterandă la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa conf. univ.dr. Luminița Burcă. A fost laureată la concursuri naționale precum: „In Memoriam” (2005 – 2009), „George Georgescu” (Tulcea, 2007 și 2013), „Miniatura Romantică” (Galați, 2009, 2011). A participat la cursurile de măiestrie de la Sinaia și București, susținute de prof. Ioana și Gabriel Croitoru și de Liviu Prunaru, a fost bursieră a cursului de măiestrie din cadrul Festivalului de muzică de cameră SONORO și a Orchestrei Naționale de Tineret a Spaniei și a susținut recitaluri camerale la Viena și Linz. Este membră a Orchestrei Române de Tineret, cântând astfel sub bagheta maeștrilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Kristjan Jarvi, Lawrence Foster, Daniele Gatti, Domingo Hindoyan și Gabriel Bebeșelea. Colaborarea din 2016 și 2017 cu maestrul Valentin Gheorghiu, în recitaluri camerale susținute la Sinaia și în cadrul Festivalului Vară magică de la București a constituit un punct de cotitură important în evoluția tinerei artiste.

VIDEO: Deversările de la Colibița nu sunt ”fake news”. Situația nu e roz, e maro! acum 13 minute- După scandalul iscat de imaginile cu țevile ce ar devărsa dejecții în lacul Colibița, o comisie a fost în zonă pentru a analiza ”ce iese” prin țevile respective. S-a demonstrat că situația nu e roz, ci din contră. S-a constatat că sunt ”iresponsabili care golesc dejecțiile în lac”. Și s-au verificat doar o infimă parte dintre aceștia.
VIDEO – Sport la înălțime, într-o școală din Bistrița. Primăria pregătește un teren de sport de-a dreptul inedit acum O oră- Una dintre cele mai populare școli generale din Bistrița își va schimba fața total, cu ajutorul fondurilor europene. Printre surprizele de care vor avea parte elevii se numără și un teren de sport inedit, care le ca permite să facă mișcare la...înălțime.      
VIDEO Lumina de pe stradă, reglată cu un click, de la distanță. Ce se pregătește pentru aproape 90 de străzi din Bistrița acum 2 ore- Primăria Bistrița are planuri mari pentru iluminatul stradal de pe aproape 90 de străzi din municipiu. Peste 2.000 de corpuri de iluminat inteligente vor face lumină pe aceste străzi. Acestea vor putea fi controlate de la distanță, cu doar un click.
Motivul halucinant pentru care deși sunt sute de arderi necontrolate de vegetație, sancțiunile sunt aproape inexistente! acum 3 ore- Ca să arzi legal resturile vegetale de pe terenul pe care-l deții, e o adevărată provocare cu hârțogăriile. Deși în ultimii ani au avut loc sute de arderi de vegetație necontrolate, unele chiar cu pierderi de vieți omenești, sancțiunile sunt aproape inexistente. Motivul e de-a dreptul halucinant.
INEDIT: Puternice și de acum și mai frumoase! Cursuri gratuite de machiaj pentru femeile ce suferă de cancer acum 4 ore- Un curs de automachiaj s-a transformat într-o lecție de viață. Iar de aici a izvorât dorința de a face ceva pentru acele femei puternice care luptă cu o boală atât de cruntă. Așa s-a născut ideea de cursuri gratuite de automachiaj pentru femeile care suferă de cancer. ”Dacă asta va face să vă simțiți bine și vă dă putere, vreau să vă ajut și eu, cu tot ceea ce știu!” a spus o maestră a artei machiajului.
FOTO: Nu se mai ascund! Consumă aurolac și alte substanțe interzise chiar sub ochii copiilor! acum 5 ore- Se întâmplă tot mai des și din păcate, la loc vizibil. Un copil și-a sunat disperat mama spunându-i că doi consumatori înrăiți de aurolac și substanțe interzise zac leșinați sub balconul lor. Chiar dacă a venit poliția, nu le-a putut face mare lucru.
Pedeapsa ridicolă primită de proful de sport de la școala din Șanț care bătea elevi. Cum a scăpat bărbatul cu 3 astfel de incidente acum 6 ore- Profesorul de sport de la școala din Șanț care a fost prins de mai multe ori că altoia elevii și-a primit ieri pedeapsa, după ce a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă. În 2017, acesta a lovit un băiat de 11 ani și o adolescentă de 13 ani.
Bistrițeanul care și-a ieșit din minți și a agresat un polițist cu soția gravidă în 9 luni de față a scăpat de gratii acum 21 de ore- Bistrițeanul de 35 de ani care duminică noaptea a claxonat o patrulă de poliție după care a agresat un agent, cu soția însărcinată în 9 luni de față, a scăpat de gratii, după doar 24 de ore. Judecătorii au hotărât ca acesta să fie cercetat pentru ultraj, sub control judiciar.
101…șoferi rămași pietoni într-o săptămână! acum 22 de ore- Polițiștii au desfășurat controale tematice, în trafic, pe durata a șapte zile. 166 de șoferi nu purtau centura de siguranță, iar 101... au rămas pietoni.
FOTO/VIDEO: Concert extraordinar, într-un proiect Erasmus + coordonat de Școala Gimnazială Nr 1 Bistrița acum 23 de ore- Zeci de profesori și elevi din Turcia, Italia, Polonia și Bulgaria s-au delectat ieri, la Bistrița, cu un concert de extraordinar susținut de corul Adoratio, de la Centrul Județean pentru Cultură. Oaspeții participă în aceste zile la ultima întâlnire a  proiectului Erasmus + „Think Wisely, Take the Best Decision!” – coordonat de Școala Gimnazială Nr 1 din Bistrița.
VIDEO: Dacă e proprietate privată terenul, și râul curge pe acolo, e normal să arunce gunoaiele pe mal acum O zi- S-a întâmplat ieri, între Șintereag și Șieu Odorhei. Două femei au fost surpinse golind tomberoane pe marginea râului. Răspunsul a fost stupefiant de-a dreptul. Dacă e teren proprietate privată, s-ar părea că e normal să se poată arunca gunoaie acolo.
PREMIERĂ la Spitalul Județean! Un tânăr își poate mișca din nou șoldul! acum O zi- Investițiile în tehnica Spitalului Județean aduc o nouă premieră medicală la Bistrița. Astăzi a avut loc o operație uluitoare ce a redat mobilitatea șoldului unui tânăr! 
Cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud a anunțat concedieri masive anul acesta acum O zi- Cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud, prezent în România cu 3 fabrici, a anunțat concedieri masive anul acesta. Se pare că va renunța la 2.000 dintre angajații săi.
FOTO: Pecetluiți-vă iubirea cu cele mai noi modele de verighete, de la Atlantis Gold! acum O zi- Dacă vă iubiți și vreți să vă pecetluiți dragostea, dați o fugă la Atlantis Gold! Aici găsiți cele mai noi și interesante modele de verighete. Din aur alb, galben sau roz. Plus că aveți de unde alege și alte bijuterii prin care să vă exprimați dragostea sau aprecierea.
FOTO/VIDEO: O iau mormintele la vale, în Sângeorzu Nou acum O zi- Scandal mare la Sângeorzu Nou! Stația de epurare se construiește fix la poarta cimitirului! Mormintele o iau la vale, așa că au fost legate cu cingători!