VIDEO: Toată familia – pe scenă, la Bistrița!

VIDEO:  Toată familia – pe scenă, la Bistrița!

După mai bine de 10 ani de absență, unul dintre cei mai importanți muzicieni români ai momentului a revenit la Bistrița, într-o formulă inedită, urcând pe scenă cu toată familia sa: a fost o seară spectaculoasă și un concert minunat care i-a cucerit pe melomanii din Bistrița cu câteva surprize muzicale.

 

Clasic la puterea a treia se intitulează turneul naţional inițiat de reputatul violoncelist Marin Cazacu, familia și partenerii lor – de care s-au bucurat și melomanii bistrițeni, vineri seara, când au avut parte de un concert excepțional, la Sinagogă. Violoncelistul Marin Cazacu i-a invitat în faţa publicului, pe scenă și pe copiii săi – violonista Iulia Cazacu și violoncelistul Ștefan Cazacu, dar și pe soția sa – o formulă inedită, adaptată anului aniversar al Centenarului ca repertoriu, o îmbinare sonoră cât se poate de prietenoasă şi atractivă pentru melomanii din Bistrița. Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură, i-a prezentat pe cei patru muzicieni în termeni elogioși, amintind că Marin Cazacu a mai concertat la Bistrița, acum 10 ani.

Familia de muzicieni Cazacu, mai exact Cazacu String Trio, și-a cucerit publicul la Sinagogă, interpretând cu virtuozitate și sensibilitate, partituri celebre din Vivaldi (La Folia  pentru vioară şi 2 violoncele), Tomaso Albinoni (celebrul Adagio, într-un aranjament pentru vioară şi 2 violoncele), Jean Baptiste Barrière (Sonata à deux pentru 2 violoncele), Mozart (două menuette din cvartetele în La major şi Re major  pentru flaut, vioară şi 2 violoncele), Gioacchino Rossini (Sonata à quattro nr. 1 pentru flaut, vioară şi 2 violoncele), Ciprian Porumbescu (Balada), Constantin Dimitrescu (Dans ţărănesc), Gabriel Faure (Piesă de concurs), Cornelia Tăutu (Consonanțe pentru vioară, flaut şi 2 violoncele, o lucrare compusă special pentru familia Cazacu), Liviu Dănceanu (CA ZACUsca pentru 2 violoncele – o altă lucrare dedicată lui Marin și Ștefan Cazacu), Győrgy Ligeti (Baladă şi Joc), Händel/Halvorsen/Cazacu (Passacaglia pentru vioară și violoncel), seara culminând cu piesa lui George Enescu – Trio Aubade pentru vioară şi 2 violoncele.

Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucureşti, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu, fiind laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori, iar din 1992, Marin Cazacu predă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1999, a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august 1881). În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, în 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu Suma cum laude, susţinând lucrarea Concertele pentru violoncel şi orchestră în creaţia românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu, iar în 2017 a primit Ordinul Steaua Italiei. Înregistrările sale discografice pentru ElectrecordOlympiaBMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni apariţiile sale au fost comentate entuziast de public şi de presă. Din anul 2014 este manager al Centrului National de Arta „Tinerimea Romana” si in conducerea Federatiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).

Constanţa Cazacu a început studiul flautului la Şcoala de muzica nr. 5 din Bucureşti cu prof. Aurel Ganţolea, a urmat apoi Liceul de muzică „Dinu Lipatti” cu prof. Virgil Opriţoiu şi a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca la clasa cunoscutului flautist Gavril Costea. După experienţa artistică obţinută din colaborarea sa cu Cvintetul de suflători al Academiei de muzică, împreună cu care a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, Constanţa Cazacu a susţinut concerte şi recitaluri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Satu-Mare, Craiova, Ploieşti, în Germania, Cehia, Italia şi Japonia.

Din 1990 este membră a Orchestrei de Camera Radio şi în această calitate a concertat cu succes atât în ţară cât şi în străinatate în : Italia, Germania, Spania, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Franţa etc. Susține anual recitaluri alături de familia sa (violonceliştii Marin Cazacu şi Ştefan Cazacu şi violonista Iulia Adriana Cazacu), colaborând, ca solistă cu dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emil Simon, Ludovic Bacs, I. Ionescu-Galati, Erwin Acel, Cristian Brancusi și Kazuhiko Ishi.

Ștefan Cazacu este considerat printre cei mai talentați violonceliști ai generației sale, ducând mai departe tradiția familiei și a școlii muzicale româneşti. Născut la 23 ianuarie 1994 la București, a îndrăgit același instrument ca și tatăl său, Marin Cazacu, începând să-l studieze de la vârsta de 6 ani. A continuat studiul la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Răzvan Suma, iar în prezent la prestigioasa „Universität für Musik und darstellende Kunst” din Viena. Ștefan Cazacu este laureat al multor concursuri naționale și internaționale, fiind reprezentantul României la prestigiosul concurs „Eurovision Young Musician”, câștigând finala națională. Tânărul violoncelist a susținut recitaluri în țară și în străinătate alături de dirijori ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal sau Theo Wolters şi colaborând cu trei dintre marile orchestrele din București: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

Iulia Adriana Cazacu este  masterandă la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa conf. univ.dr. Luminița Burcă. A fost laureată la concursuri naționale precum: „In Memoriam” (2005 – 2009), „George Georgescu” (Tulcea, 2007 și 2013), „Miniatura Romantică” (Galați, 2009, 2011). A participat la cursurile de măiestrie de la Sinaia și București, susținute de prof. Ioana și Gabriel Croitoru și de Liviu Prunaru, a fost bursieră a cursului de măiestrie din cadrul Festivalului de muzică de cameră SONORO și a Orchestrei Naționale de Tineret a Spaniei și a susținut recitaluri camerale la Viena și Linz. Este membră a Orchestrei Române de Tineret, cântând astfel sub bagheta maeștrilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Kristjan Jarvi, Lawrence Foster, Daniele Gatti, Domingo Hindoyan și Gabriel Bebeșelea. Colaborarea din 2016 și 2017 cu maestrul Valentin Gheorghiu, în recitaluri camerale susținute la Sinaia și în cadrul Festivalului Vară magică de la București a constituit un punct de cotitură important în evoluția tinerei artiste.

acum 3 minuteFOTO: JYSK a transformat sediul Micilor Prinți într-o căsuță de poveste! - Au muncit într-o bucătărie, apoi s-au mutat într-un depozit de reactivi medicali, unde, în două săli cu pământ pe jos, au amenajat prima tentativă de centru de autism iar acum, grație pritenilor de la JYSK, au parte de o căsuță de poveste: „Nu mi-aș fi imaginat niciodată că într-o bună zi Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa va arăta ca scos din catalog...!”
acum O orăTe-ai căsătorit? Vezi că te caută ANAF-ul! - Tinerii căsătoriți vor primi în curând o scrisoare! Nu de dragoste! Ci tocmai de la ANAF! Răspunsul este obligatoriu, altfel Fiscul le va lua din cadoul de nuntă al proaspeților însurăței aproape 5.000 de lei.
acum 18 oreFOTO/VIDEO – Descoperire macabră la Vermeș. O femeie a avut parte de o moarte groaznică - Descoperire macabră în această zi la Vermeș. O femeie a fost găsită decedată, după o anexă gospodărească. Aceasta a murit în urmă cu câteva zile și potrivit martorilor a avut parte de o moarte groaznică.
acum 18 oreTestări GRATUITE, la Primăria din Căianu Mic, în acest sfârșit de săptămână! - Campania „Nu am făcut destul”, ajunsă la ediția cu numărul V, sosește sâmbătă și duminică la Căianu Mic! Sute de femei din localitate dar și din satele din jur sunt invitate să-și învingă frica sau rușinea și să treacă pe la Primărie, între orele 10.00 și 18.00. Este pentru binele și sănătatea lor!
acum 19 oreToamnă vibrantă, în colecția brandului Sense! -      Toamnă vibrantă, în colecția brandului Sense, cu atât mai mult cu cât designerul Andreea Tincu a desenat pentru brandul românesc Sense o colecție dinamică, plină de nuanțe artistice și imprimeuri botanice stilizate sau motive artsy. Modelele versatile inspirate de tonurile naturii se încadrează atât pentru zona elegantă, cât și cea casual-șic –  aducând o notă efervescentă garderobei de toamnă.
acum 19 oreBeclean: Neatenția costă! Fetiță lovită de mașină, după ce a fugit în stradă - În Beclean, pe drumul ce duce spre Braniștea, a avut loc un accident rutier. O fetiță de doar șapte anișori a fost lovită de o mașină.Micuța a fugit în stradă, fără să se asigure. 
acum 20 de oreSuper-porumbul cultivat de un liceu din județ. Câteva hectare aduc profituri de zeci de mii de lei - Cercetătorii din întreaga lume lucrează deja de ani buni la cereale și legume rezistente, care să nu fie afectate de secetă sau diferiți dăunători. Un astfel de porumb este cultivat de un liceu din județ și aduce profituri frumușele unității de învățământ.
acum 21 de oreOgâgău vrea să reînvie linia ferată de la Ilva la Rodna. În scopuri turistice! - În vara anului trecut, după o ”absență” de patru ani de zile, s-a redeschis linia ferată Ilva Mică - Rodna Veche. După doar șase luni de funcționare, s-a închis, din nou! primarul Sîngeorzului vrea să o reînvie. În scopuri turistice! Ce are în plan:
acum 22 de oreRezervă-ți seara care ți se potrivește la Taverna Dogarilor: Retro 30+ sau Piano Wine Live! - Evenimentele se țin lanț la Taverna Dogarilor de pe Strada Alexandru Odobescu din Bistrița. Joi, 18 octombrie se anunță o super Seară Retro cu distracție garantată, muzică, dans și concursuri surpriză iar vineri, 19 octombrie, ambianța devine relaxantă cu o seară de Piano Wine Live. Așadar, rezervă din timp, pentru tine și prietenii tăi, seara care crezi că ți se potrivește.
acum 23 de oreVIDEO: Primul și singurul român care a zburat în Cosmos a făcut, la Bistrița, mărturisiri tulburătoare despre experiențele prin care a trecut - Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în Cosmos a fost ieri omul zilei, la Bistrița, fiind invitat de Rotary Club, Lions Club, Rotaract și Interact la Colegiul „Liviu Rebreanu” și la Sinagogă, să povestească despre fantastica experiență prin care a trecut în spațiu: „Am ajuns în Cosmos printr-o întâmplare... Da, mi-a fost frică...”
acum O ziRostul de dimineață: Se îngălbenește la față, de îndată ce ne apropiem de el…! Ce drac de secret ascunde…?!? - Ce-o fi în mintea lui?! Ce drac de secret vrea să ascundă de ochii tuturor bistrițenilor curioși care se apropie cu băgare de seamă și care se trezesc în fața unei surprize atât de simple, atât de limpezi: individul se îngălbenește treptat la față – ca și cum ar ascunde (cu maximă îndârjire!) un îngrozitor secret...
acum O ziBăiețelul de 5 ani care a căzut de pe scară a fost operat. Care este starea sa - Băiețelul de 5 ani din Mureșenii Bârgăului care a căzut ieri de pe o scară, în gospodăria familiei, a fost operat în cursul nopții și se află internat la Anestezie, Terapie Intensivă. Ce spun medicii despre starea sa:
acum 2 zileFOTO/VIDEO – Incendiu puternic la Nepos! Pompieri voluntari au fost chemați de acasă pentru a potoli focul - Un incendiu puternic a cuprins în această seară o casă și o anexă gospodărească din localitatea Nepos. Flăcările violente au necesitat intervenția rapidă a pompierilor și chiar chemarea unora de acasă.
acum 2 zileFOTO/VIDEO – Un băiețel de 5 ani este în stare gravă, după ce s-a prăbușit de pe o scară - Un băiețel de 5 ani este în stare gravă, după ce s-a prăbușit de pe o scară care ducea spre podul unei locuințe din Mureșenii Bârgăului. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
acum 2 zileEfectele braconajului: Doar o capră neagră în plus în munți, într-un an de zile! - Munții Rodnei pot fi casă pentru aproximativ 600 de capre negre. Efectivul este însă de patru ori mai mic. Iar din cauza braconajului și a animalelor carnivore, numărul caprelor negre a crescut doar cu un singur exemplar. Într-un an de zile!