VIDEO – Vor un job bine plătit de asistent medical, dar n-au nici măcar BAC-ul. Culmea, „anomaliile” sunt permise de lege

VIDEO – Vor un job bine plătit de asistent medical, dar n-au nici măcar BAC-ul. Culmea, „anomaliile” sunt permise de lege

158 de persoane se „bat” în această perioadă pentru 24 de posturi de asistent medical la Spitalul Județean de Urgență. Printre ei s-au strecurat persoane care nu au lucrat o zi în viața lor sau care nu au luat nici măcar examenul de Bacalaureat.

Salariile mai mult decât decente din Spitalul Județean de Urgență Bistrița au atras ca un magnet bistrițenii care au făcut cursurile școlilor sanitare postliceale, care se bat perioada aceasta pentru 24 de posturi de asistent medical.

158 de persoane s-au înscris pentru susținerea examenului, care include de la cunoștințe practice și teoretice, la cunoștințe de operare al calculatorului. Probele au fost atent alese și concepute pentru ca cei mai buni doar să intre în sistem și să se alăture celor 623 de asistenți medicali deja existenți la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

„Sunt 158 de candidați înscriși pe 21 de posturi inițial, suplimentate la 24. (…) Proba practică se va face pe manechin simulator, iar la interviu se va analiza inclusiv dosarul profesional al candidatului. Va fi un punctaj care se stabilește pe dosarul profesional, iar la partea de interviu vor fi întrebări motivaționale, ce îl determină pe candidat să vină să lucreze în domeniul sănătății”, a explicat managerul Gabriel Lazany.

Printre candidați s-au strecurat și persoane care nu au lucrat o zi în viața lor, dar și persoane care deși au prezentat un atestat de asistent medical nu au diplomă de Bacalaureat. Deși pare greu de crezut, legislația îi obligă pe candidați să aibă pregătire medicală și atestat, nu și Bacalaureat. Ar fi treaba școlilor postliceale să își trieze candidații și să nu accepte studenți fără Bacalaureat, însă de multe ori acest lucru nu se întâmplă.

Dintre cei 158 de candidați, 18 nu au prezentat o diplomă de Bacalaureat la examenul organizat de spital. Unitatea medicală este obligată să îi primească la examen, însă își rezervă dreptul de a ține cont la punctaj de acest „detaliu”, precum și de experiența în muncă.

„Știu că sunt cazuri care urmează aceste școli fără diplomă de Bacalaureat, pentru că școlile permit acest lucru, dar la selecția candidaților se face această triere și marea majoritate nu se descurcă la examene”, precizează liderul Sindicatului Sanitas, Mirela Trișcă.

Printre candidați s-au numărat și persoane care vor pur și simplu să se reprofileze. Este și cazul unui tânăr din Beclean care muncește ca și consultant financiar și broker. Acesta spune că a avut mai multe rude bolnave de care a fost nevoit să aibă grijă, acumulând astfel de nevoie cunoștințe și experiență medicală.

Nici nu e de mirare că bistrițenii se înghesuie la examen, dacă ținem cont de faptul că un asistent medical are un salariu mediu de 1.000 de euro. Cel mai mult ia șeful de la UPU: 12.000 de lei.

„Asistentul medical șef de la UPU are brutul undeva la 12.000 de lei. Acesta este un maxim, de acolo venim în jos. La urgență sunt cele mai mari salarii, urmată de terapia intensivă, de medicina legală, anatomia patologică, psihiatria. Oricum salariile sunt generoase și vorbim de salarii în jur de 1.000 de euro”, a mai spus managerul Gabriel Lazany.

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!