VIDEO – Vor un job bine plătit de asistent medical, dar n-au nici măcar BAC-ul. Culmea, „anomaliile” sunt permise de lege

VIDEO – Vor un job bine plătit de asistent medical, dar n-au nici măcar BAC-ul. Culmea, „anomaliile” sunt permise de lege

158 de persoane se „bat” în această perioadă pentru 24 de posturi de asistent medical la Spitalul Județean de Urgență. Printre ei s-au strecurat persoane care nu au lucrat o zi în viața lor sau care nu au luat nici măcar examenul de Bacalaureat.

Salariile mai mult decât decente din Spitalul Județean de Urgență Bistrița au atras ca un magnet bistrițenii care au făcut cursurile școlilor sanitare postliceale, care se bat perioada aceasta pentru 24 de posturi de asistent medical.

158 de persoane s-au înscris pentru susținerea examenului, care include de la cunoștințe practice și teoretice, la cunoștințe de operare al calculatorului. Probele au fost atent alese și concepute pentru ca cei mai buni doar să intre în sistem și să se alăture celor 623 de asistenți medicali deja existenți la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

„Sunt 158 de candidați înscriși pe 21 de posturi inițial, suplimentate la 24. (…) Proba practică se va face pe manechin simulator, iar la interviu se va analiza inclusiv dosarul profesional al candidatului. Va fi un punctaj care se stabilește pe dosarul profesional, iar la partea de interviu vor fi întrebări motivaționale, ce îl determină pe candidat să vină să lucreze în domeniul sănătății”, a explicat managerul Gabriel Lazany.

Printre candidați s-au strecurat și persoane care nu au lucrat o zi în viața lor, dar și persoane care deși au prezentat un atestat de asistent medical nu au diplomă de Bacalaureat. Deși pare greu de crezut, legislația îi obligă pe candidați să aibă pregătire medicală și atestat, nu și Bacalaureat. Ar fi treaba școlilor postliceale să își trieze candidații și să nu accepte studenți fără Bacalaureat, însă de multe ori acest lucru nu se întâmplă.

Dintre cei 158 de candidați, 18 nu au prezentat o diplomă de Bacalaureat la examenul organizat de spital. Unitatea medicală este obligată să îi primească la examen, însă își rezervă dreptul de a ține cont la punctaj de acest „detaliu”, precum și de experiența în muncă.

„Știu că sunt cazuri care urmează aceste școli fără diplomă de Bacalaureat, pentru că școlile permit acest lucru, dar la selecția candidaților se face această triere și marea majoritate nu se descurcă la examene”, precizează liderul Sindicatului Sanitas, Mirela Trișcă.

Printre candidați s-au numărat și persoane care vor pur și simplu să se reprofileze. Este și cazul unui tânăr din Beclean care muncește ca și consultant financiar și broker. Acesta spune că a avut mai multe rude bolnave de care a fost nevoit să aibă grijă, acumulând astfel de nevoie cunoștințe și experiență medicală.

Nici nu e de mirare că bistrițenii se înghesuie la examen, dacă ținem cont de faptul că un asistent medical are un salariu mediu de 1.000 de euro. Cel mai mult ia șeful de la UPU: 12.000 de lei.

„Asistentul medical șef de la UPU are brutul undeva la 12.000 de lei. Acesta este un maxim, de acolo venim în jos. La urgență sunt cele mai mari salarii, urmată de terapia intensivă, de medicina legală, anatomia patologică, psihiatria. Oricum salariile sunt generoase și vorbim de salarii în jur de 1.000 de euro”, a mai spus managerul Gabriel Lazany.

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.