12.3 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

ALTE vremuri: Amintiri despre renumitele băi de nămol, ignorate într-un sat din Bistrița-Năsăud

Renumitele băi de nămol care atrăgeau sute de persoane „de la mari depărtări” într-un sat din Bistrița-Năsăud au fost ignorate și lăsate de izbeliște după 1944. Autoritățile comuniste au cerut refacerea lor, încercând să convingă cu argumentul că persoanele însănătoșite vor putea fi puse ulterior la muncă. 

Un document din 1951 postat recent de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud ne dezvăluie un detaliu extrem de interesant: în perioada interbelică, locuitori de la mari depărtări veneau să-și trateze reumatismul cu băi de nămol din Pinticu Tecii.

Un cercetător al Muzeului Județean susținea că băile de nămol există acolo încă de pe vremea dacilor.

Satul aflat la 4 kilometri de Teaca s-a bucurat o vreme de investiția unui cioban care a descoperit izvoarele cu ape sărate în timp ce se afla cu caprele sale la păscut. Ciobanul din Arcalia – numit Mihăilă Arcălean și-a vândut animalele în 1918, după Marea Unire, încercând să se transforme în „om de afaceri”. Cel puțin așa susține platforma AmFostAcolo, care prezintă, pe scurt, povestea acestor băi de nămol din Pinticu Tecii.

Mihăilă Arcălean a amenajat aici o mică stațiune balneară, alcătuită dintr-un bazin de 72 metri patrați, și câteva cabine pe care le-a arendat mai târziu unui evreu, pe nume Victor Taler. Acesta, înzestrat cu mult simț practic, continuă amenajarea băilor și deschide și niște băi calde în zonă, o prăvălie și un chioșc.

În 1994, doi localnici (Ioan și Arșinica Luca), au pus la cale „readucerea la viață” a băilor de nămol din Pintic.

Au amenajat aici o parcare, câteva căsuțe de camping, un parc cu ronduri de flori și arbori ornamentali, finalizând și aducțiunea de apă dulce. Au început să construiască si un hotel cu restaurant dar… soarta nemiloasă a curmat prematur viața celor doi investitori. Urmașii acestora nu au reușit să găsească surse de finanțare pentru a termina investiția. Astfel că mini-stațiunea a intrat în paragină chiar înainte de inaugurare…

La începutul anilor 2000, hotelul era deja dărâmat de tot, iar lemnul căsuțelor de camping – dispărut. Au rămas doar balta cu nămol și grinzile de stejar care susțineau odată podeaua de lemn… 

Și autoritățile comuniste au încercat revitalizarea băilor de nămol din Pintic

Comitetul executiv al comunei Teaca a analizat situația băilor din satul Pintic care au fost delăsate din anul 1944 încoace, într-un hal părăsit. Doar muncile voluntare și contribuția locuitorilor din satul Pintic a adus refacerea bazinului și unele mici amenajări la acesle băi…

Aceste băi conțin săruri – iar înainte de 1944 mulți locuitori dela depărtări destul de mari, bolnavi de reumă, își recâștigau sănătatea. Și chiar în prezent sunt țărani din comunele vecine ce suferă de reumă care fac băi de nămol în bazinul refăcut anul trecut.

Comuna nu are prevederi bugetare pentru investiții. Iar contribuția locuitorilor din satul Pintic nu poate face față amenajărilor acestor băi. Comitetul executiv cere a se interveni și a se prevedea în anul 1952 sumele necesare amenajării acestei băi de către Ministerul Sănătății…”, se precizează în documentul publicat de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Tot din acest document aflăm că autoritățile acelor vremuri solicită „trimiterea unor tovarăși care să facă analize asupra apelor”, dar și a bolilor care se pot vindeca prin intermediul apelor sărate. 

Prin refacere acestor băi mulți dintre cetățenii raionului nostru, ba și din alte părți, care suferă de reumă, și-ar recăpăta sănătatea, putând fi astfel puși în munci. În baza celor arătate mai sus, vă rugăm să binevoiți a interveni la fața locului pentru refacerea acestor băi…”, se mai preciza în solicitare.

Foto & Sursa @ Arhivele Naționale BN / Foto deschidere @ AmFostAcolo / băile de nămol de la Pintic

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.