1.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 7, 2024

ALTE Vremuri: Prima farmacie în Bistrița, înființată încă din 1516! Doar Sibiul mai avea așa ceva, pe atunci

Înfiinţarea primei farmacii în cetatea Bistriței, în anul 1516, „dovedeşte că oraşul pe atunci era deja ajuns la un grad de cultură destul de înalt. Farmacie în oraşele noastre mai avea pe atunci numai Sibiul! Deci Bistriţa este al doilea oraş ca vechime pe ţară cu farmacie…”, subliniază Emil Csallner , într-un savuros volum care poate fi consultat la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. 

Prima farmacie a fost înființată în Bistrița încă din anul 1516”, ne reamintesc cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

La Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud poate fi consultat și volumul publicat în 1941 de Emil Csallner: Fapte memorabile din ţinutul Nösen, o contribuţie la istoria oraşului, capitlului şi districtului Nösen, Bistriţa, 1941.

Din manuscrisul tradus în română de un contabil pensionat și pasionat de istorie, aflăm că „în anul 1516 se fondează farmacia „Vulturul Negru” care la întocmirea acestei istorii se află în proprietatea lui Albert Melzer a cărei istorie este amintită aicia pe scurt.

Înfiinţarea ei dovedește că oraşul pe atunci era deja ajuns la un grad de cultură destul de înalt.

Farmacie în oraşele noastre mai avea pe atunci numai Sibiul, deci Bistriţa este al doilea oraş ca vechime pe ţară cu farmacie [pe acele vremuri].

Farmacia era în proprietatea oraşului iar farmacistul era angajat orăşenesc. Medicul oraşului era directorul ei (al farmaciei).

Din registrele oraşului reies şi salariile avute de farmacişti şi anume – în anul înfiinţării, farmacistul Martinus are un salariu de 10 floreni, iar în anul 1701 farmacistul Johann Gödelius are deja 50 de floreni.

Tot de la Emil Csallner aflăm că în anul 1531 farmacist era maistrul Andreas – un om foarte bogat.

În 22 martie 1531 casa lui Andreas Beuchel, fost primar al oraşului şi fugit din oraş – îi este amanetată farmacistului maister Andreas, de către de Jacob Urscher. 

În anul 1713, prima farmacie ajunge în proprietate privată, „semn că oraşul se afla într-o jenă financiară”, explică Emil Csallner.

Primul proprietar pare să fi fost Sigismund Moser, care în anul 1728 o vânduse lui Mihail Fritsch cu 1000 de floreni.

(În paranteză fie spus, ca să vă faceți o idee în legătură cu valoarea farmaciei, nu ar strica să știți că o casă din apropierea farmaciei – Casa Andreas Beuchel – a fost vândută lui Ioan Zidaru – în 1538, pentru suma de 314 florini…!) 

În anul 1772, în Bistrița s-a înființat o a doua farmacie, condusă de Daniel Langsfelder, într-o clădire din actualul Complex Sugălete.

În decursul anilor proprietarii se schimbă des – totuşi ei erau persoane nobile dintre saşi care făceau cinste numelui german. În anul acesta (1941) proprietarul de astăzi poate să fie mândru că farmacia pe care o posedă împlinește 425 de ani…!”, notează Emil Csallner în volumul său.

Prima farmacie pe Bârgaie: „La îngerul păzitor”…

În Ținutul Năsăudului, prima farmacie este consemnată în 1768, după organizarea Regimentului II de graniță.

După desființarea acestuia, cea dintâi farmacie civilă se înființează în 1851, la Năsăud. Se numea „Sf. Terezia”, iar proprietarul ei era Friedrich Müller.

La Rodna, prima farmacie datează din 1870. Se numea „Aesculap”, proprietar fiind Gustav Fleischer.

În Lechința, Friederich Scheint a fost cel care a organizat prima farmacie.

Cam tot în acele vremuri a apărut și la Beclean farmacia „Mântuitorul” (Megvaltot).

Pe Bârgaie, prima farmacie a fost înființată în 1874, în localitatea Prundu Bârgăului. Proprietarul ei era un absolvent al Facultății de Farmacie din Graz –  Albert Wachsmann – care a numit-o „La îngerul păzitor” (Zum Schutzengel). 

În localitatea Sângeorz Băi, prima farmacie datează din anul 1888 sub denumirea „La Crucea Roșie” (Zum Roten Kreuz). Primul proprietar, Josef Wagner, a vândut-o în 1915 lui Pap Ianos.

În anul 1937, pe teritoriul fostului județ Năsăud existau 8 farmacii și drogherii în care erau atestați 16 farmaciști.

ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult

ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare

ALTE vremuri. Campanie de vaccinare, în Bistrița anului 1805: „Părinții creștini” sunt îndemnați să-și salveze copiii

Foto & Sursă: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, fondurile Serviciul Sanitar al Județului Năsăud și Districtul Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: