20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

Aproape 40 de oi, ucise de lupi în Șieuț! Se cere aprobare pentru a omorî doi lupi

Un crescător de ovine a rămas fără aproape 40 de oi, după ce o haită de lupi i-a atacat turma, în două nopți. Ieri s-a decis trimiterea unei solicitări de derogare de la legea protejării lupului, astfel încât să se poată omorî două exemplare.

În nici două săptămâni, un crescător de ovine din Șieuț și-a văzut zeci de oi sfârtecate de lupi.

În prima noapte de atac i-au fost omorâte 20 de oi, iar în a doua – 17. Din declarațiile celor din zonă, omul își păzește turma cu câini, gard electric, și alte improvizații, dar cumva lupii au reușit să atace.

Motivul pentru care lupii ar fi atacat oile ar fi fost că, nefiind zăpadă, nu mai pot vâna mistreți sau căprioare, așa că se apropie de sate pentru hrană.

Totodată, animalul e protejat prin lege, așa că cei din zonă au cerut autorităților județene să solicite o derogare, ca să se poată recolta două exemplare.

Au fost demarate procedurile de obținere a unei derogări pentru recoltarea unor lupi de pe fondul de vânătoare 29 Șieuț. Autoritățile au fost alertate din nou cu privire la un atac al lupilor la o turmă de oi din Șieuț. După ce în data de 20 ianuarie, 20 de oi au fost ucise de o haită de lupi, în noaptea din 6 spre 7 februarie, același crescător de ovine a fost din nou atacat, fiind ucise alte 17 oi.

În urma verificărilor din teren, s-a constatat după locație, urme și modul de atac, faptul că ar fi vorba de aceeași haită de lupi. Întrucât lupul este o specie protejată de lege, reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului s-au reunit într-o ședință operativă cu prefectul Stelian Dolha pentru a discuta despre demararea procedurilor de obținere a unei derogări pentru recoltarea a doi lupi din fondul de vânătoare în zona căreia se află turma atacată.

Procesele verbale de constatare, precum și decizia și punctul de vedere comun al Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud și Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, conform Ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor 724/2019 vor fi trimise de îndată la ministerul de resort în vederea obținerii derogării”, anunță Instituția Prefectului.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.