5.4 C
Bistrița
luni, decembrie 5, 2022

BISTRIȚA: Bate CRIZA la ușă în zona industrială?!

Asistăm la o scumpire generală a materiilor prime nemaiîntâlnită în ultimii 50 de ani, iar impactul se resimte și în zona industrială a Bistriței. Scumpirea materiei prime pune în pericol producătorii care, teoretic și practic, prosperă pe cheltuiala consumatorilor. În consecințã, prețurile materiilor prime urcă accelerat în ultimele luni, iar investitorii prevăd aceastã situație ca fiind una de durată și cu un impact greu de estimat astăzi.

Se vehiculeazã deja, în rândul piețelor, un “superciclu” asemănător ultimului, cel de la începutul anului 2000, care va aduce o afectare în lanț. În Bistrița-Năsăud, companiile producătoare au mărit deja prețurile produselor din portofoliu, în unele cazuri chiar de patru ori succesiv, fapt datorat pandemiei de coronavirus, și a forței majore în care se aflã o serie de furnizori. Forța majoră este clauza contractuală stabilită în condițiile legii, care permite părților contractante să se abată de la obligațiile asumate în contractul dintre părți. Aici trebuie avute în vedere și lucrările de reabilitare și infrastructurã care au câștigat licitațiile la prețurile stabilite în perioada respectivã, dar care, în momentul de față, întâmpină blocaje în derularea fireascã a proiectelor, deoarece furnizorii nu mai pot menține prețul de câștigare al licitațiilor, aspect întâlnit nu doar în cazul proiectelor mari, ci și a proiectelor de dimensiuni mai mici. Așadar, efecte în lanț.

De la începutul pandemiei și pânã acum, climatul a fost unul blând, care a permis derularea proiectelor, însă astăzi nu cererea este problema, ci oferta, deoarece tot mai mulți producatori, inclusiv locali, se află în incapacitatea de a mai prelua comenzi, tocmai datorită faptului că nu există suficientă materie primă ca întregul flux să fie dus la bun sfârșit.

Analiștii din mediul economic avertizează asupra faptului că deznodământul acestor fluctuații va aduce un real dezechilibru, pentru cã reducerea capacitaților furnizorilor în primele faze ale pandemiei, apoi revenirea cererii, culminând cu aceastã perioadã de cădere, vor pune o mare presiune pe fluxul de aprovizionare, iar vocile din piață susțin că aceștia nu sunt pregătiți pentru încă un “superciclu”. Toate acestea sunt datorate blocajelor de marfă și a disputelor comerciale inerente.

Spre exemplu, în cazul companiei Goldplast SA din Bistrița, producãtoare de ambalaje din polietilenã, dar și în cazul altor jucători din acest domeniu, prețul polietilenei a crescut cu 40% numai în luna Ianuarie, cu 60% în luna Februarie și cu 100% în luna Martie.

În consecință, profitabilitatea a scăzut drastic, iar disconfortul cel mai mare este în cazul contractelor cu clienții, semnate cu prețuri fixe, unde rentabilitatea este aproape inexistentă astăzi, în urma scumpirii materiei prime.

Aceeași situație incomodă este întalnită și la producãtorii de cablaje, având în vedere că prețul cuprului a crescut cu 60% de la începutul pandemiei.

“Istoric vorbind, un superciclu se produce o dată la 30-40 de ani și tocmai am ieșit dintr-unul. Deci, acesta ar fi o excepție”, spune Norbert Recker, strateg la Julius Baer. Rămâne să vedem cum va fi realitatea și unde va duce scumpirea materiei prime în zona industrială, unde se vorbește tot mai des de restructurări, dar unele fără surle și trâmbițe.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...