Bistrița Folk 2018. Preambul. Interviu cu Florin Săsărman

Bistrița Folk 2018. Preambul. Interviu cu Florin Săsărman

Fiecare re/întâlnire cu Florin Săsărman este o bucurie pentru suflet și spirit deopotrivă. Are în priviri acel foc al adevărului izvodit din alambicul artei pure, simplă, dar profundă… eternă ca și curgerea Bistriței pe Valea Bârgăului.

Florin Săsărman este un demn reprezentant al Folkului românesc, un cantautor de marcă, alături de Ducu, Vali, Vasile, Puiu, Nicu, Victor, Ada, Dan, Ștefan, Mircea, Florian, Marcela și lista poate continua…Este „călare pe două secole” și poate de aceea are viziune și previziune, de adâncime, în tot ceea ce face. S-a dăruit de mult oamenilor, concitadinilor, iubitorilor de muzică și poezie de suflet. Este bistrițean de-al nostru – o spun cu nedisimulată mândrie! – implicat constant în „viața cetății”.  Spre aducere aminte ascultați această superbă elegie, imn, cu titlul simplu „Toamna la Bistrița”:

Florin Săsărman și-a pus definitiv amprenta pe două evenimente, de talie națională: „Bistrița medievală” – vara de obicei – și „Bistrița Folk” – toamna. Este președinte al Asociației culturale „România din inima mea”/ASCRIM/, organizatoarea Festivalului de Folk și din acest an. L-am rugat, în preambulul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Bistrița Folk 2018” să ne răspundă la câteva întrebări…

Ce au însemnat pentru tine cele 16 ediții de până acum ale Festivalului „Bistrița folk”?

Florin Săsărman:  Festivalul „Bistrița folk” a avut prima ediție în anul 2002 și încă de atunci sălile în care au cântat folkiștii au fost mereu pline, ceea ce înseamnă că bistrițenii iubesc acest gen muzical. Dar, nu au fost doar bistrițeni în sală, asta este clar, pentru că iubitori de muzică folk se găsesc pretudindeni și, în absența unor festivaluri de gen în orașele mari din apropierea Bistriței, au fost și sunt fani de acolo care au venit să vadă, să trăiască spectacolele de la Bistrița. Și, cumva, realizând aceste spectacole și prezentându-le de pe scenă, am trăit din plin și eu bucuria acestor oameni fideli muzicii folk.

Ce aduce în plus ediția a XVII-a?

FS :  Două lucruri: câteva nume care nu au mai fost pe afișul festivalului până acum și dovada că muzica folk se înnoiește, că merge înainte. Este pentru prima dată când vine la Bistrița folk însuși Dan Andrei Aldea, legendarul lider al grupului „Sfinx” și autor al „imnului” muzicii folk românești, cântecul „Om bun”. Despre DAA, părintele Cenaclului Flacăra,  poetul Adrian Păunescu spunea că este cel mai mare compozitor și instrumentist al anilor șaptezeci, începutul anilor optzeci și, prin ceea ce a facut DAA pe plan muzical în cele peste trei decenii în care a locuit în Germania, afirmația lui Adrian Păunescu a avut deplină acoperire. Și vă anunț că vom avea ocazia să îl întrebăm pe DAA despre muzica pe care a făcut-o în viața sa, la întâlnirea pe care o organizăm la Biblioteca Județeană „George Cosbuc” Bistrița-Năsăud cu el, vineri, de la ora 12:30 la Clubul Cultural CosBook.

Apoi, așa cum am promis încă la ediția din anul trecut, am invitat în recital și un cantautor basarabean, pe Anatol Rudei, pe care eu îl aștept cu curiozitatea unui confrate, pentru că nu l-am mai văzut în recital de la mijlocul anilor nouăzeci.

Ce așteptări ai ca artist, cantautor și interpret de prestigiu de la această ediție 2018?

FS : Reconfirmarea că bistrițenii sunt atașați de acest festival de muzică folk, în general, iar acest lucru nu este tocmai puțin. Ai fost în sală la unele dintre edițiile anterioare și ai văzut câtă emoție se naște acolo și cât de bine reacționează spectatorii la refrenele cântate acolo. Ei bine, reconfirmarea a venit chiar înainte de primele acorduri ale festivalului, pentru că biletele pentru cele doua seri de spectacole s-au epuizat în foarte scurt timp.

Apoi, aștept, în fiecare an, ca în concurs să descoperim un mare talent, în aceste vremuri în care copiii încep studiul la chitară devreme și beneficiază de material tehnic de cea mai bună calitate. Dar, o asemenea confirmare vine doar dacă ei și citesc marea poezie. Și, pentru a  răspunde la o întrebare despre continuitatea muzicii folk românești, vă asigur că există această continuitate, pentru că se poate vorbi deja de noi generații în acest gen muzical. Acest aspect l-am abordat pe larg în cartea de interviuri „Taifas cu menestreli”, pe care am realizat-o împreună cu Vali Șerban în anul 2015.

De ce la Centrul Cultural Dacia? Nu este prea mic spațiul?

FS :  Începând de anul trecut, Festivalul „Bistrita folk” este susținut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură, cel care și administrează Centrul Cultural Dacia. Sigur, spațiul este foarte mic pentru câtă cerere de bilete există, dar nu avem ce să facem, dacă instituția care a găzduit acest festival timp de 15 ediții a hotărât să nu-l mai susțină! La Sala Polivalentă nu sunt condiții propice pentru spectacole sensibile, cum sunt cele de la „Bistrița folk”, deși acolo am avut o sală plină-ochi la Gala „Bistrita folk” zece, iar ulterior am mai avut două spectacole, cu peste 500 de spectatori de fiecare dată. Însă, „nu sună” cum trebuie Polivalenta, nu are acustică și, în plus, mai intervine și problema antrenamentelor pe care echipa de handbal feminin CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud trebuie să le facă zilnic, acolo.

Ce le recomanzi în mod deosebit melomanilor bistrițeni, la această ediție?

FS :  Serile de recitaluri sunt o adevarată construcție, de fiecare dată. La această ediție trebuie urmărit Dan Andrei Aldea, în mod special. Va cânta în prima seară. Și tot atunci, Ada Milea&Bobo Burlăcianu vor face un show de zile mari, care iarăși nu trebuie ratat. Și, după anii petrecuți la Montreal în postul de consul general, revine la „Bistrița folk” și Victor Socaciu, nume de vârf al muzicii folk românești. Sâmbătă, în mod deosebit sunt de urmărit Mircea Rusu Band, în componența Mircea Rusu, Vlady Cnejevici&Teo Boar și Alina Manole, care își va prezenta și cel mai recent album al ei, „Lucruri simple”. Dar, toate recitalurile vor fi foarte frumoase, sunt sigur!

În final, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au rămas alături de acest festival: publicului, conducerii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și instituțiilor subordonate acestuia, care susțin festivalul, ca și sponsorilor. Avem la Bistrița, fără îndoială, un festival de talie și rezonanță națională!

Mulțumim, dragă Florin, pentru tot ceea ce faci întru promovarea și dezvoltarea culturii de pe meleagurile noastre bistrițene, năsăudene și de pe câmpie – mă gândesc în special la creațiile tale de sorginte folclorică și religioasă. Ani mulți festivalului! Pe voi, iubiți cititori ai Bistrițeanului.ro, oameni devotați actului cultural, muzical-poetic, după cum ați dovedit-o în repetate rânduri, vă invit la „Bistrița folk 2018”.

Nu ratați evenimentul: vineri, 16 și sâmbătă, 17 noiembrie, de la orele 18:00, în sala mare a Centrului cultural Dacia, din Bistrița. Nu veți regreta!

Aquabis: Avarie majoră în Anieș. Încă două localități vor fi afectate în weekend august 14, 2020 - O avarie majoră a fost semnalată, în această după-amiază, în Anieș. Localnici din trei sate rămân în acest sfârșit de săptămână făr apă - anunță Aquabis. 
VIDEO: O firmă din Bistrița a executat lucrări esențiale la Porțile de Fier. „De multe ori am pus oamenii înaintea firmei” august 14, 2020 - Puțină lume știe, însă firma din Bistrița a executat lucrări esențiale la Porțile de Fier I și II, având contracte în numeroase alte localități din România. „În proporție de 80%, realizăm instalații de tratarea și epurarea apei. De multe ori am pus oamenii înaintea firmei”
La doar 10 ani, Tania a luat la pas Via Transilvanica. Câți kilometri face zilnic copila august 14, 2020 - Cum arată cel mai tânăr drumeț de pe Via Transilvanica? Ei bine, are 10 ani și se numește Tania. Copila, împreună cu tatăl său, străbate zilnic în jur de 20 de kilometri.
Bistrița-Năsăud, în topul județelor cu cel mai mult lemn tăiat ilegal august 14, 2020 - Bistrița-Năsăud se regăsește în topul județelor cu cel mai mult lemn tăiat ilegal, a dezvăluit ministrul Mediului, Costel Alexe. Cu toate acestea, Bistrița-Năsăud nu se regăsește și pe lista cu cele mai multe dosare penale întocmite pentru tăieri ilegale.
Un tânăr băut și fără permis a accidentat mortal un pieton pe o stradă din Bistrița august 14, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc în jurul prânzului pe o stradă din Bistrița. Un tânăr a dat cu mașina peste un bărbat care se deplasa pe partea carosabilă. În urma leziunilor suferite, victima a decedat. Polițiștii au constatat că tânărul șofer era băut.
Bistrița-Năsăud trece de pragul de 1000 de cazuri de infecție cu COVID-19 august 14, 2020 - Avem 1.003 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore nouă bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar șapte persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO – Romeo Florian, primar Lechința: „Spre bucuria noastră, am rezolvat problema canalizării” august 14, 2020 - Romeo Florian, primar de 12 ani în Lechința, a fost invitat ieri la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre cele mai importante proiecte derulate aici, dar și despre investițiile pe care le-a realizat în comunitate.
Florin Călinescu, la Bistrița, pentru a-l susține pe Dan Ciobănică! Astă-seară renumitul actor vine și la Bistrițeanul Live august 14, 2020 - Faimosul actor și prezentator Pro Tv Florin Călinescu va fi prezent astăzi la Bistrița. De această dată, în calitate de președinte al Partidului Verde. El în va participa la o întâlnire cu simpatizanții acestui partid, în Parcul Municipal Bistrița, la foișor, la ora 17.30. Florin Călinescu va susține public, cu această ocazie, candidatura lui Dan Ciobănică.
Cele mai frumoase flori pentru cele mai iubite Mării le găsiți la Euforia Floral Boutique! Poți comanda și online august 14, 2020 - "Drag mi-i numele Mărie, mi l-o pus mama și mie" sună versurile unui cântec tare iubit, dedicat Măriilor, cel mai întâlnit și drag nume pe care-l poartă româncele. În fiecare familie există cel puțin o Marie și mâine, în marea sărbătoare dedicată Sfintei Mării, toate primesc cel puțin un buchet de flori din partea celor dragi. La Euforia Floral Boutique, florăria de la intrarea în magazinul Kaufland de pe B-dul Independenței, găsiți în fiecare zi din an zeci de buchete de flori și aranjamente din flori naturale, sofisticate, rustice, mai mici, mai mari, pe buzunarul oricui și gata de dăruit la aniversarea cuiva drag.
Starea de alertă se prelungește pentru încă 30 de zile august 14, 2020 - Guvernul se pregătește să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile. Practic aceasta este a patra lună de stare de alertă. Nu se va renunța la restricțiile valabile până acum.
Aquabis: Străzi din Reteag, Lușca și Feldru, fără apă, astăzi, pentru câteva ore august 14, 2020 - Câteva străzi din Reteag, Lușca și Feldru rămân fără apă, astăzi, 14 august 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
BISTRIȚA – O invitație, pentru bistrițenii cu suflet mare: „Nu ne ocoliți, ar fi păcat… Este mare nevoie de plasmă…!” august 14, 2020 - „Vă așteptăm pe la noi! Nu ne ocoliți, ar fi păcat... Este mare nevoie de plasmă pentru pacienții infectați cu Covid-19, în stare gravă! Sunt sigură ca aveți multe întrebări legate de această procedură și legislație. Le deslușim împreună, nu va faceți griji! Doar treceți pe la noi sau sunați-ne ! Ei cu legile, noi cu testările”
FOTO/VIDEO: Carambol în Unirea după ce unei autobasculante i-a explodat o roată și s-a răsturnat august 13, 2020 - Un accident rutier s-a petrecut în urmă cu câteva minute în Unirea. Unei autobasculante i-a explodat o roată, a intrat într-o coloană de nouă mașini oprite la culoarea roșie a semaforului și s-a răsturnat.  Nu sunt anunțate victime.
FOTO: Telcișor – A apăsat pedala de accelerație prea tare și a intrat într-un parapet august 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după masă în localitatea Telcișor. Un șofer a apăsat pedala de accelerație prea tare într-o curbă și a pierdut controlul volanului. Mașina a intrat într-un parapet, iar un bărbat a ajuns la spital.
Din 2021 ne va obliga legea să adunăm separat resturile de la fructe și legume sau deșeurile vegetale august 13, 2020 - Parlamentul a aprobat o lege a compostului, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021. Toate primăriile din țară sunt obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.
Cristian Niculae sare la gâtul lui Ioan Turc: „Este meschin să te bucuri în astfel de situații” august 13, 2020 - „Este meschin să te bucuri în astfel de situații”, a comentat Cristian Niculae, candidat la Primăria Bistrița. Acesta s-a referit la reacția contra-candidatului său, liberalul Ioan Turc.
VIDEO: Planuri de viitor. Care este prioritatea numărul 1, în Tiha Bârgăului august 13, 2020 - Vasile Șut, primarul din Tiha Bârgăului, a fost prezent zilele trecute la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat în primii 4 ani de mandat, dar și despre planurile sale de viitor. Care este prioritatea numărul 1:
Vâltoare în PNL! Notarul Groza s-a retras de pe lista consilierilor CJ. Diana Morar trage lista CL deși n-a rugat-o nimeni! august 13, 2020 - Precampania electorală este, de fapt, campanie în toată regula. Singurul lucru incert sunt... listele de consilieri locali și județeni. Atât la PSD cât și la PNL.
Liberalul Jenor Beudean a fost achitat! Bistrițeanca pe care a îmbrâncit-o în plină stradă are de-i plătit daune morale august 13, 2020 - Surpriză la Judecătoria Bistrița cu puțin timp înainte de alegerile locale. Liberalul Jenor Beudean, care și-a anunțat candidatura la Primăria Șieu-Odorhei, a fost achitat de magistrații de la Judecătoria Bistrița. Este vorba despre procesul în care era judecat pentru lovire sau alte violențe. Culmea, victima sa are de-i plătit daune morale.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 6 bistrițeni vindecați. 329 persoane, în carantină august 13, 2020 - Avem 994 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar șase persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de infecție.
VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate august 13, 2020 - Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.
Conferințele de vară la Telciu, într-o variantă online. Program. Ce nu aveți voie să ratați august 13, 2020 - Conferințele de vară de la Telciu, ajunse la a 9-a ediţie, debutează mâine, 14 august, în spațiul virtual. Reputați profesori și conferențiari universitari vor vorbi despre mișcări sociale, spiritualități și devălmășire. Se anunță dezbateri și prezentări captivante. Ce nu aveți voie să ratați: 
Fosta locație a Teraplast se transformă în complex imobiliar. Câte apartamente vor fi amenajate pe Zefirului: august 13, 2020 - Vechea locație de pe strada Zefirului unde a funcționat până acum câțiva ani Teraplast va fi transformată într-un complex imobiliar. Acesta va fi dezvoltat tocmai de Teraplast, în colaborare cu un dezvoltator imobiliar local.
Monede romane găsite în Jelna. În zonă ar fi funcționat un punct de control roman august 13, 2020 - Trei monede romane au fost donate zilele trecute Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Acestea au fost găsite pe teritoriul localității Jelna, unde, cercetătorii cred că ar fi funcționat un punct de control roman.
Aquabis: Avarie în Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 13, 2020 - O avarie a fost semnalată în Sângeorz-Băi, azi, 13 august 2020, anunță Aquabis. Probleme au apărut și în Cristeștii Ciceului. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Primăria Rodna, amendată cu 35.000 de lei pentru nerespectarea Legii Apelor august 12, 2020 - Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a fost sesizată că Primăria Rodna nu respectă Legea Apelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului, iar în urma constatărilor primăria a fost amendată cu 35.000 de lei. Valentin Grapini, primarul Rodnei, spune că deja a contestat sancțiunea primită, iar reclamația este un joc politic.
Tentativă de omor la Buduș! Un tânăr de 19 ani i-a tăiat gâtul unui alt tânăr august 12, 2020 - Altercație deosebit de violentă noaptea trecută în localitatea Buduș. Implicați au fost 6 tineri, iar unul de 19 ani a scos un cuțit și i-a tăiat gâtul altuia. Procurorii îl cercetează acum pentru tentativă de omor.
WONDERLAND: Când vrei să fii primar, dar sfidezi cu tupeu tot pietonalul și legile locale… august 12, 2020 - Prima regulă când ai ambiții să fii primar este să respecți legile orașului și pe locuitorii săi, să le arăți că legea e pentru toți și că nu ești deasupra ei. Patroana magazinelor Atlantis, care s-a și autointitulat "prima primăriță", ne arată încă din campania electorală că sfidează regulile orașului și că se comportă, când i-o dictează interesul personal, ca pe tarlaua proprie, sfidând pe cine și cum vrea. Pentru că poate și pentru că Poliția Locală doarme, le-a crescut "micuților" glicemia și i-a luat somnul ieri, pe la amiază, când era tot un cerșetor și o mașină pe Pietonal...
A vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân și s-a electrocutat august 12, 2020 - Un bărbat din Năsăud a ajuns astăzi la spital după ce s-a electrocutat. Bărbatul ar fi vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân, dar a atins firele electrice și s-a curentat. Polițiștii au deschis un dosar penal și continuă cercetările.
Centura orașului Beclean, la un pas de implementare! „Proiectul va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina” august 12, 2020 - „Azi este o zi importantă pentru orașul Beclean! Am primit vestea că „Centura de ocolire a orașului Beclean” se află în lista de proiecte aflate în implementare…! Iată că proiectul mult așteptat de întreaga noastră comunitate va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina mulți dintre noi!”, a anunțat primarul Nicolae Moldovan din Beclean.