1.1 C
Bistrița
marți, noiembrie 28, 2023

Buletin la 14 ani, doar cu instrucție despre lume și viață! Ce li se pregătește adolescenților:

O asociație din România propune modificarea legii care prevede obținerea buletinului. Astfel, minorii care solicită prima carte de identitate ar putea obține prima dată un certificat de cetățean responsabil. Abia după ce își cunosc drepturile și obligațiile minorii vor avea parte de buletin.

Asociația Voci pentru Democrație și Justiției (VeDem Just) a făcut o propunere chiar Ziua Internațională a Drepturilor Omului care îi vizează pe minorii de 14 ani care solicită prima carte de identitate.

Potrivit membrilor asociației, odată cu solicitarea buletinului la împlinirea vârstei de 14 ani, minorii ar trebui să treacă printr-o sesiune intensivă de instruire în care să li se prezinte drepturile și obligațiile pe care le au, la final obținând un „certificat de cetățean responsabil”.

„Este ca la șofatul unei mașini. Nu te poți urca la volan dacă nu ai permis de conducere, iar permisul îl obții după ce ai urmat cursurile de pregătire; tot astfel, pentru a păși în viață după împlinirea vârstei de 14 ani este nevoie de un permis – cartea de identitate, care ar trebui să se obțină după parcurgerea unui mini-curs”, transmit reprezentanții VeDem Just.

Potrivit inițiatorilor propunerii, o astfel de instruire este mai mult decât necesară fiindcă on fiecare zi un minor care comite o lovire sau vătămare corporală simplă ori gravă ajunge in fața instanței.

În expunerea de motive se mai arată că la fiecare trei zile un minor este adus în fața judecătorului pentru că a comis un act sexual cu privire la un alt minor sau pentru că a comis un viol. De asemenea, un alt minor este adus în fața judecatorului o dată la trei zile pentru că a omorât o altă persoană, în cele mai multe cazuri cu intenție – doar 10% din ucideri sunt comise din culpă.

Textul integral al proiectului de lege și expunerea de motive sunt disponibile AICI.

Foto: VeDemJust

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.

„Spărgătorul de nuci”, PREMIERĂ la Bistrița, în interpretarea elevilor Școlii de balet „Ovidiu Danci”

Îndrăgitul și cunoscutul spectacol de balet clasic „Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski ajunge, pentru...