-1.2 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

Bunicii ar putea primi bani ca să îngrijească de nepoți

Mamele sunt încurajate să se întoarcă mai repede la muncă, oferindu-li-se un stimulent de inserție. Doar că uneori, nu au ce face cu cei micuți. Autoritățile se gândesc să dea o indemnizație bunicilor care își îngrijesc nepoții pentru ca părinții micuțului să poată lucra.

Mamele care se întorc la muncă înainte ca micuțul lor să împlinească doi ani sunt „recompensate” cu un stimulent de inserție. Acesta se acordă până când copilul împlinește trei ani de zile.

Deși unii părinți ar vrea să beneficieze de un astfel de ajutor, nu au ce face cu cei mici. De cele mai multe ori, din cauza limitei minime de vârstă din creșele de stat, alteori din lipsa finanțelor pentru a-l trimite pe cel mic în sistemul privat.

Pentru a „rezolva” oarecum această problemă, Statul are în plan oferirea unei indemnizații bunicilor care-și cresc nepoțeii.

„Pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre bunici beneficiază de această indemnizație, dacă se află în relații de rudenie firească sau de adopție cu nepotul/nepoata, are acordul părinților copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia. Considerăm că prezenta inițiativă va contribui în primul rând la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației de creștere a copilului…(…) Mai mult, aplicând principiul îmbătrânirii active și solidarității între generații, considerăm că prezenta inițiativă va contribui și la dezvoltarea unei societăți inclusiv pentru toate vârstele, permițând persoanelor în vârstă să își aducă contribuția în familie la creșterea nepoților”, se arată în proiectul de lege.

Dacă acesta va trece de votul Parlamentului, prevederile ar urmă să se aplice începând cu anul 2020. Valoarea indemnizației acordate ar fi de 650 de lei lunar, neimpozabil.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: