13 C
Bistrița
duminică, octombrie 2, 2022

Bunicii ar putea primi bani ca să îngrijească de nepoți

Mamele sunt încurajate să se întoarcă mai repede la muncă, oferindu-li-se un stimulent de inserție. Doar că uneori, nu au ce face cu cei micuți. Autoritățile se gândesc să dea o indemnizație bunicilor care își îngrijesc nepoții pentru ca părinții micuțului să poată lucra.

Mamele care se întorc la muncă înainte ca micuțul lor să împlinească doi ani sunt „recompensate” cu un stimulent de inserție. Acesta se acordă până când copilul împlinește trei ani de zile.

Deși unii părinți ar vrea să beneficieze de un astfel de ajutor, nu au ce face cu cei mici. De cele mai multe ori, din cauza limitei minime de vârstă din creșele de stat, alteori din lipsa finanțelor pentru a-l trimite pe cel mic în sistemul privat.

Pentru a „rezolva” oarecum această problemă, Statul are în plan oferirea unei indemnizații bunicilor care-și cresc nepoțeii.

„Pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre bunici beneficiază de această indemnizație, dacă se află în relații de rudenie firească sau de adopție cu nepotul/nepoata, are acordul părinților copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia. Considerăm că prezenta inițiativă va contribui în primul rând la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației de creștere a copilului…(…) Mai mult, aplicând principiul îmbătrânirii active și solidarității între generații, considerăm că prezenta inițiativă va contribui și la dezvoltarea unei societăți inclusiv pentru toate vârstele, permițând persoanelor în vârstă să își aducă contribuția în familie la creșterea nepoților”, se arată în proiectul de lege.

Dacă acesta va trece de votul Parlamentului, prevederile ar urmă să se aplice începând cu anul 2020. Valoarea indemnizației acordate ar fi de 650 de lei lunar, neimpozabil.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Vineri și sâmbătă, 20 la sută REDUCERE în magazinele MARECOM! Sărbătoresc 17 ani de când produc costume în fabrica din Năsăud

Producătorul de îmbrăcăminte MARECOM sărbătorește weekendul acesta 17 ani de când produce costume și haine pentru...

Au ajuns noile mascote de la Minnie și Mickey: Sonic X , Chase din Patrula Cățelușilor, dar și Mickey și Minnie varianta roz

Andrada, alături de echipa ei, aduce emoție, bucurie și culoare evenimentelor, îmbrăcând costume și transformându-se în...

Irem General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru Suedia și Olanda! Rombat Bistrița caută operatori producție

ROMBAT, singurul brand de baterii fabricate în România, angajează operatori producție, iar IREM General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru proiect în Suedia si Olanda. Noi locuri de muncă, disponibile la Stewo Năsăud, Sanovil și Electroplast.