-4.3 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

Ce poți să pățești dacă te prind polițiștii noaptea pe stradă sau că nu respecți măsurile impuse de pandemie:

Se impun tot mai multe restricții  pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Polițiștii și jandarmii fac controale, periodic, aplicând sancțiuni. CE poți să pățești dacă te prins polițiștii noaptea pe strad sua că Nu respecți măsurile impuse de autorități:

Autoritățile centrale au anunțat că nu doresc carantinarea întregii țări, ca în starea de urgență din martie – mai 2020. Dar, s-au impus măsuri restrictive în funcție de incidență: 1,5/1.000, 3/1.000, 4/1.000, 6/1.000 și 7,5/1.000 de locuitori.

Indiferent de incidența cazurilor, măsurile care TREBUIE respectate sunt: păstrarea distanței, purtarea măștii în locurile publice, restricționarea circulației pe timp de noapte, interzicerea organizării de evenimente private/proteste.

Astfel, polițiștii și jandarmii verifică periodic – în acțiuni organizate la nivel național, sau sporadic –  respectarea acestor măsuri. Cei care le încalcă primesc avertisment sau amendă.

Valoarea amenzilor aplicate pentru oricare dintre aceste contravenții oscilează între o valoare minimă și una maximă. Totuși, cel amendat, are la dispoziție 15 zile, timp în care poate să plătească jumătate din valoarea trecută pe procesul verbal. Valoarea amenzii poate să difere, în funcție de ceea ce polițistul sau jandarmul care constată”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al IPJ BN, Paul Rodilă.

Conform acestuia, valoarea amenzilor este următoarea:

  • nepăstrarea distanței și nepurtarea măștii: 500 lei – 2.500 de lei
  • circulația în intervalul interzis: 500 – 2.500 de lei
  • participare la mitinguri / proteste / concerte / întruniri: 1.000 – 5.000 de lei
  • organizarea unor mitinguri / evenimente / proteste: 2.000 – 10.000 de lei
  • nerespectarea măsurii izolării / carantinării: 1.000 – 5.000 de lei

Mai multe, aici:

De menționat este faptul că pentru nerespectarea măsurilor, oamenii legii au „la dispoziție” ȘASE luni să amendeze. Conform legii 61/1991, organele abilitate pot aplica o sancțiune în decursul a șase luni de zile de la comiterea ei. Tocmai de aceea, și acum, polițiștii, jandarmii, etc, aplică amenzi după ce un eveniment organizat ilegal, spre exemplu, s-a finalizat.

Măsurile și baza legală prin care sunt sancționați cei care nu le respectă pot fi lecturate AICI:  Legea 55/2020 publicată în Monitorul Oficial.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: