0.8 C
Bistrița
sâmbătă, ianuarie 29, 2022

Cultura în contextul pandemiei. Smaranda Mureșan, de la Centrul Județean pentru Cultură: „Este o scădere dramatică”

„A trebuit să ne adaptăm și noi realităților acestor vremuri. Efectiv a fost imposibil să mai organizăm evenimente așa cum făceam mai demult, cu un număr foarte mare de spectatori și cu public. Nu ne-au permis normele sanitare și nu am vrut nici noi să riscăm. Am încercat să ne adaptăm, să ne reorientăm”, a admis cercetător științific Smaranda Mureșan, de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Cercetătorul științific Smaranda Mureșan, de la Centrul Județean pentru Cultură, a povestit într-o emisiune difuzată de Ardeal TV, despre provocările cu care s-au confruntat artiștii în pandemia noului coronavirus. Tânăra etnolog a recunoscut că s-au căutat noi căi de comunicare cu publicul și spectatorii consumatori de cultură.

Smaranda Mureșan a mai amintit că în 2018, angajații Centrului Județean pentru Cultură au coordonat sau am fost implicați în aproximativ 150 de evenimente. În 2019 a fost vorba de 130-140 de evenimente, în timp ce în anul 2020, instituția a reușit să organizeze fizic doar 30 de manifestări culturale. „Este o scădere drastică, dramatică a evenimentelor culturale cu public și expuse publicului…”, a recunoscut Smaranda Mureșan.

Cercetătorul a mai precizat că pentru a organiza un spectacol într-o astfel de perioadă, implică foarte multe resurse umane, financiare și tehnice.

Din păcate, o parte din fondurile destinate inițial culturii au fost ulterior realocate, cum era și normal, pentru alte probleme de sănătate, mult mai stringente.

Ne-am reorientat și noi bugetul, ne-am adaptat și am căutat să exploatăm și noi mediul online. Am lucrat împreună cu colegii de la Departamentul Multimedia, am montat și remontat și tehnoredactat anumite materiale. Am oferit spectatorilor spectacole mai vechi sau evenimente care nu au fost vizionate de public…”, a explicat Smaranda Mureșan.

Pentru artiști, pentru cei din breasla culturii, a fost foarte greu”, a mai subliniat Smaranda Mureșan.

Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial” a fost unul dintre proiectele deosebite la care a participat și Smaranda Mureșan. Proiectul a fost finanțat de AFCN și organizat de Universitatea București în parteneriat cu Centrul de Cercetare ICUB și Asociația Șezătoarea Urbană din București.

S-a dorit realizarea unei rețele de specialiști în domeniul patrimoniului cultural imaterial, în România și Republica Moldova.

Au fost trei etape, trei sesiuni și conferințe: prima a avut drept temă dificultățile întâmpinate de specialiști în acest domeniu. Cea de-a doua a propus un ghid de bune practici în patriomoniul cultural imaterial, iar cea de-a treia s-a ocupat de educația și formarea în domeniul patrimoniului cultural imaterial.

Alte detalii despre proiectele derulate în spațiul online de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud puteți descoperi urmărind întreaga emisiune – AICI

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Amicii Building caută contabil/ă și inginer constructor! Rombat are nevoie de operatori și electricieni

Compania Amicii Building are nevoie de contabil, inginer contructor și finisori. Locuri de muncă sunt disponibile și la Rombat, Transmixt Bistrița sau Clinica Sanovil, unde se caută fiziokinetoterapeut, dar și o infirmieră. 

FOTO – Cu Ciao Bella, frumoasă și sub plapumă: Pijamale satinate, compleuri fine din bumbac, lenjerii ”fierbinți”…

Chiar dacă e rece afară și ai sta doar în casă, sub plapumă, și acolo poți...

PRO COMPRESOARE Bistrița: Soluția pentru curățarea impecabilă a filtrului de particule

Funcționarea mașinilor, mici sau mari, a utilajelor, etc. poate fi afectată de înfundarea filtrului de particule. ...